Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
A kicsi valami 1N4148 jellegű, általános cucc lehet, ez a mérte miatt talán Zener vagy TVS? Ha van ultrahangos mosód akkor érdemes lenne betenni 1-2 körre a panelt, hogy ledobja magáról a szmötyit mert akkor tisztábban látod, hogy hol, mi sérült és mi cserélendő.
Szia!
Nem mindig hibás egy ilyen "elkorhadt" alkatrész, csak éppen a kivezetések hibásak. A tokozáson beül nem igazán kéne oxidálódnia... Szerintem egy alapos tisztítás után próbára vissza lehetne tenni, vagy egy alkatrész teszterrel ellenőrizni A forrpadot és a furatgalvánt is érdemes ellenőrizni.
Egy "régi 286-os alaplaphoz" jó nagy UH mosó kellhet...
Vagy egyszerre csak az egyik felét, aztán a másik felét, stb.
Alkatrész beazonosításÜdv mindenkinek!Kezdő vagyok itt, remélem jó helyre írom ezt a kérdést... Szóval, van pár elekrtonikai alkatrészem, amiről fogalmam sincs, hogy mik lehetnek, ebben kérnék most segítséget. Fontos, hogy a képek nem idén készültek, így van, amit sikerült azóta azonosítani, de ezt írni is fogom, ahol tudom, hogy micsoda. 1. kép: csak gyanakszom, hogy a fekete-kékek diódák, de a 700 -as feliratúak? 2a, 2b. képek (felső, illetve alsó nézetből) balról jobbra: ismeretlen; két ellenállás "csoport"; ismeretlen; ismeretlen; ismeretlen; ismeretlen; ellenállás; és még egy ismeretlen alkatrész(úgy emlékszem, hogy ezt egy régi mobiltelefonból termeltem ki). Mik ezek? 3. kép: addig sikerült eljutnom, hogy ezek üvegtokozású diódák, ráadásul van köztük szögletes, és hengeres(ezt csak a kép készítése előtt vettem észre), ezek mellett vannak a kék színezetű példányok is. Ezeket hogy lehet beazonosítani? 4. kép: számomra legérdekesebb alkatrész, a neten semmit nem találtam róla, de mint már olvastam itt, H.E. -n, hogy a HIKI gyártott hibrid áramköröket, így gyanítom, hogy ez is valami olyasmi lesz. mi ez pontosan? 5a, 5b. képek: pontosan hat lábbal rendelkező kis alkatrész, aminek a középső két lába egy helyről jön. A felirat alapján, ami van rajta: "CF 455C", nem hozott keresési eredményeket a böngésző. Tehát, még mindig fennáll a kérdés: mi ez? 6a, 6b. képek: ezt ha jól emlékszem, egy egérből, vagy billentyűzetből bontottam, de felirat hiányában nem sikerült azonosítani, mivel le van kopva róla. Úgy tudom, hogy lehet ez kb.bármi, kondenzátor, tekercs, stb. Amennyiben lehetséges ezt azonosítani, mi lehet ez? Illetve még egy kérdés: viszonylag sok olyan tranzisztornak kinéző alkatrészem van (TO-90, TO-18, stb.), amin vagy nem is volt, vagy teljesen lekopott a felirat. ezekre van módszer, hogy, hogy lehetséges beazonosítani, hogy mik lehetnek pontosan? (ezeket az alkatrészeket bontottam, de van "új" PNP tranzisztorom is, amit az egykori tulajdonos vásárolhatott, de csak annyit sikerült megállapítanom, hogy PNP, nincs semmi felirat, még a tároló fiókon sem) A lemaradt képeket mindjárt mellékelem. A válaszokat előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2025
A lemaradt képek:
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2025
Az a piros, egy általános célú hangfrekvenciás erősítő. Hiki 20 éve.
5a szerintem 455kHz rezonátor. Rádió készülékbe. Nem értek hozzá.
Köszönöm az eddigi válaszokat. A rezonátort sikerült kinyitnom(nehezen, de leszedhető a borítás), és megnéztem belülről is (már amennyi látszott belőle).
Ha nincsenek vele további terveid, és már úgyis "megskalpoltad", akkor elfogadom ajándékba.
Ez évre pont "csőbőrönd mikró" van tervbe, amit nagyítóval lehet majd nézni...
Ez valószínűleg nem is rezonátor, hanem egy Kőporc gyártmányú AM KF kerámia szűrő.
Üvegcsöves olvadó biztosítékSzervusztok!Egy kapcsolóüzemű tápegység diódahídja után egy F1,6A 250V feliratú forrasztható biztosíték van, amely kiolvadt. A neten sima olvadószálas üvegcsövesek látszanak e típusjellel, ez pedig - mintha glimm lenne - a csőben valami fémháló szerű alakzat látható. A biztosíték másik gyűrűjén további felirat is található, de nem sikerült leolvasni, talán valami márkajelzés. Ez a biztosíték valami különleges tulajdonságú darab, vagy egyenértékű az egyetlen olvadószálas változattal?
Olyan tápegységekben ahol üzemszerűen nem kell biztosítékot cserélni, ez a kivitel elég gyakori. Ha jobban megfigyeled, egy normál biztosíték az, bár a megszokottól kisebb. A két végére rá van húzva valami kivezetése ellátott sapka. A belsejében pedig az eredetileg ott lévő olvadó szál elpárolgott maradványai csapódtak ki az üvegcső falára.
Igen, ez világos, de az elpukkant üvegcsövesek falán általában néhány fémcsepp látható. Itt meg mintha az üvegcső ki lenne tömve fémszálakkal...
Talán a nagyobb áram és a gyors működés miatt nem egy fémszál az olvadó betét, hanem több vékony szál garantálja a gyorsaságot?
Jó lett volna látni még kiolvadás előtt, de garantálom, egyetlen szál volt csak. A kiolvadás előidéző áram nagysága viszont eltérő eredményeket produkál. Ha túláram miatt olvad ki, akkor valóban csak egy elcseppent fémgolyó ragad az üvegcső falára. Ilyenkor a névleges kiolvadás áramtól nem sokkal nagyobb áram olvasztva el a szálat. Ha viszont primer zárlat okozta, akkor az 1,6A helyett több száz amper fog áthaladni a biztosítékon. Ilyenkor a fémszál nem csak elolvad, de a csövön belül az elektromos ív nem alszik ki azonnal. A forró plazmában elgőzölög a fém és az ív megszűnése után lekondenzál az üvegcső falára.
Egyszer Hadházi kérdezte, hogy mi a különbség az égés és a robbanás között? Hát csak az idő. Milyen típusú dióda lehet?Sziasztok!A csatolt képen látható fekete alkatrészek adatait keresem, hátha valakai felismeri. A Google sajnos nem segített. Műszerrel mérve az 1 M6-os jelzésű dióda szerűen viselkedik. Az egyik irányba lezár, a másik irányba 0,74V a nyitó feszültsége. Az 1 LN úgyan így viselkedik. A másik 1 M6 az ugyan úgy 0,74V-nál nyit, de ez ellenkező polaritással 3V-nál is kinyit. Ez visszaáramos lesz szerintem. Mivel tudnám kiváltani szerintetek? A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2025
Zéner lehet, de ha megmondod melyik ez a panel, akkor lehet találni hozzá rajzot, amin biztosan rajta van a pontos típus. Valami NDK izé lehet, a hűtőcsillag tipikus Vermona erősítő alkatrész.
Köszönöm a hozzászólást, ezek fontos információk a további hibakereséshez.
Igen, ez egy régi NDK elektronika, de nem egy erősítőé. Ez egy tápegység panelja. Áteresztő tranzisztoros, mindenféle túlfesz meg túláram védelemmel. Közbe megtaláltam a kapcsolási rajzát. Valóban zéner diódák, ahogyan gondoltad. 1 Voltosak.
Köszönöm a segítő szándékodat. Üdv.
4. kép, AH-1: A HIKI (talán) első integrált áramköre, műveleti erősítő. Némi leírás róla: Rádiótechnika 2006/7-395. oldal. Ha nem használod fel, örömmel elfogadnám a gyűjteményembe.
Köszönöm a választ, (már beazonosították a fórumtársak de azért köszönöm neked is az infót). Egyelőre nem tervezek megválni az IC -től, sem a többi azonosítandó alkatrésztől, ha mégis így lenne, azt nem itt, hanem az erre kijelölt topikban hirdetném. Így megkérnék minden kedves "kollégát", hogy ne fáradjanak az "elfogadnám ajándékba", stb. szövegekkel, mert, ez nem az a topik, ahol helye lenne ilyen megkereséseknek (legalábbis szerintem, de javítsatok ki, ha tévedek). Továbbá várok még a többi alkatrész azonosítására is (digitális multiméterrel tudok mérést végezni, ha szükséges). Köszönöm a türelmeteket!
TIL143 PINOUTSziasztok.TIL143 optikai kapu láb kiosztásában tudna valaki segíteni. 70-es évek beli alkatrész, és a neten már nem találok rajzot. Mi lehet ezÜdv Mindenkinek.Ma találtam, tud Valaki valami közelebbit mondani róla.
Nem túl bonyolult, talán ha készítesz róla kapcsolási rajzot, okosabbak leszünk.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |