Fórum témák
» Több friss téma |
Konkrétabban: sok kísérletezés és speciális anyagok, gépek kellenek. Miniatűr dolgokkal rendkívül nehéz dolgozni. A vérrel, nehezen szerzett tapasztalatokat meg vajh miért is nem kürtölik világgá?
A többi nem titok, mint a zongoratudásnál (vagy regényírásnál, sakkozásnál): a megfelelő időben a megfelelő billentyűt (bábut) kell leütni, a többi gyakorlás kérdése. Én sajnálom a legjobban, hogy az egyik igazi alkotó és nemcsak írogató fórumtársnak nem segíthettem. A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2025
Csalódtam volna benned, ha nem így zárod a "Kell a vezeték?" huncut kérdésedet. Dehát az ember mindig a jót feltételezi...
Nem gondolnám, hogy e téma az elvi fejtegetések taglalását tűzte ki célul. Én már rég kinőttem abból, hogy ami nem aktuális téma nálam, azzal elvileg időt töltsek. Talán azért is, mert a téma szerinti építési gondok kötnek le. Azért elgondolkodtató, hogy akit nem érint valami az mért foglal állást olyan dolgokban, ami hosszabb gyakorlatot kívánna, adott tapasztalatokat, és nem gyakorlatilag semmire sem jó fejtegetéseket képek láttán. Régi dolog a hifiben a beköltözött nyereségorientált hozzáállás. És amikor valamit el kell adni jönnek a mutatós képek, műszaki adatok, de ennek nemigen van az igényes elvárásoknak köze (kivétel ami jó is). Egy hallgató esetében a képen nem látható adott füles kamrájának igazi hallható hatása. Olyan ez, mit a hangafalas üzemmódban az adott helység akusztikai tulajdonsága. Mondhatni meghatározónak az eredményt illetően. A kvadrofóniával kezdődött a nagy üzlet... Azonban az ilyesmi a gyakorlatban nehézkes, és más problémákkal küzdő megoldás volt. Elgondolkodtató az is, a leírások szerint, hogy a magas és mélysugárzókat 90 fokkal elfordították, hogy ez milyen térhatást mutatott a kettő viszonyában. De maradjunk a fejhallgató üzemmódban. Egy jó rendszer esetén, megfelelő felvétel esetén a térhatással nem lehet gond. Azonban így is, úgy is a füles egy rendszer egy eleme. Zárszónak:"Engem az elvek érdekelnek, és lehetőleg a konkrétumok." Gyakorlat nélkül nincs konkrérum!
Tényszerűen megpróbálok Alkotónak segíteni kevéske tapasztalatommal:
fülbedugós: telefonálásra, szabadban zenére, olcsón gagyi hang. BTNC 4.50: közepes zajszűrős, fület befedős, jó telefonhang és mikrofon, megfelelő bluetooth zene minőség, előnye, hogy 4 érrel közvetlenül is elérhetőek a jóminőségű hangszórói, közepes ár. Momentum 4: nagyon jó zajszűrős, fület befedős, kimagasló 60 órányi akkuidős, kifogástalan telefonhang és mikrofon, minőségi bluetooth zene, alkalmazásból sok paramétere módosítható, hátránya, hogy közvetlen vezetékes elérésnél nem jó a hangja, bluetooth-os zenére a legjobb ár/érték arányú az árcsökkentés után (145ezer -> 90ezer). Off: Vele újra kell hallgatnom zenéimet, mert eddig csak a zenék tartalomjegyzékét hallottam. Ezzel új horizontok, terek, hangok nyíltak Bach orgonáin, acapella énekeken (Voiceplay, Pentatonix, Home Free, The Bass Gang, Tim Foust, Geoff Castellucci), Pink Floyd-on, elektronikus zenéken (Jean Michel Jarre, Yello, Art of Noise, AC/DC) át a mai zenékig. A legmélyebb hangú Tim Storms énekéből most már tudom, hogy kb 30%-nyit hallottam - most már lúdbőrös élmény hallgatni őt is sokadszorra is.
Köszönöm a segítő szándékot. Továbbra sem tervezek fejhallgatót vásárolni.
Megpróbálom átfogalmazni a felvetéseimet. 1. Ha elvonatkoztatunk a fejhallgató témától, és feltételezzük, hogy minden egyéb körülmény ideális, akkor pusztán a Bluetoth rendszer 5.n-es változatai alkalmasak a kimagaslóan jó minőségű zene továbbítására? Képes ez a rendszer kiváltani a kábelt? 2. Ha fülenként 2 db hangszórót használnak (egyéb körülmények itt is ideálisak), akkor ettől remélhetünk előnyöket, vagy a több hangszóróval járó anomáliák (fázismenet, kioltás/erősítés, hangváltó, stb) miatt inkább minőségromlás várható?
Ebben a konstrukcióban valóban a hangsávot osztják, bár egy normális hangváltónak elég szűkös a hely, az sajnos nem is látszik a rajzon. Lehet hogy csak egy soros kondival választják le a magas tartományt, ahogy sok autós hangsugárzónál is teszik.
Mi ennek a fülesnek a típusa? Lehet hogy van róla több adat is a neten. A HD audió sok formátumot takar. A BT 2Mb/s sávszélessége épp hogy csak az alsó szegmenshez elég. De nem ia az a cél a BT füleseknél, hanem a kényelem, arra meg tökéletes.
1. kérdésedre a válasz, egyértelműen NEM. A BT sávszélessége a gyenge pont, még az eddigi legjobb 3Mbit/s is kevés a nagyobb felbontású HD audió formátumok átviteléhez.
Pl. egy 384kHz, 32bit felbontású jel átviteléhez nyersen kb 12Mbit/s kell, és ebben még nincs benne a hibajavítás, a redundancia, a kisérő kódok stb. Az USBc 3.1 Gen2 kábelen meg 10gbit/s áll rendelkezésre. De van már 20gbit/s, meg 40gbit/s sebességű újabb USB szabvány is.
A BT esetében a sávszélességen kívül maga a sáv is gyenge pont, ami maga a Wifi frekvencia. Pl. D-Link (talán 524) régi router használata esetén egy sima webrádió BT-fülesen történő hallgatása is szakadozással jár. Az újabb, modernebb routerek esetében már kevésbé, de pl. ha ketten vagyunk 1 szobában és mindketten wifiről használjuk a számítógépet, amiről szól az online zene, akkor sok esetben 1-1 másodpercre megszakad a zene BT fülesen hallgatva, vagy időnként, ha ehhez videó is társul, akkor pufferelés miatt áll le több másodpercig.
Részemről 5GHz-es wifin lóg a számítógép/telefon, így kevésbé okoz ez problémát, de mivel nem mindenki tud erre csatlakozni (régebbi telefon pl.), ezért az már egy hibaforrás. És nem sávszélesség hiba, hanem foglalt frekvencia hiba. (Akkor el lehet képzelni, ha a házban a légkondi, villanykapcsolók, mosógép, stb. mind a wifin lóg és foglal egy csatornát.) DJ-ként dolgozom és szabadtéren volt egy megoldandó probléma, miszerint egy strand medencéjének az egyik oldalára kellett volna elhelyezni a hangfalakat, a másik oldalán lett volna a színpad (2 medence közötti kis színpad szerű helyen). Bármely kábelezés 150m-t igényelt volna, légvezetéket (30m) nem engedélyeztek, így jött a BT átvitel gondolata. Hosszas tesztelgetések jöttek és az lett a vége, hogy átlagos helyzetben ez kivitelezhető lett volna (otthon), de a strandon nem, mert annyi telefon volt a közelben bekapcsolt BT vagy Wifi AP módban, plusz a router is 2,4GHz-en üzemelt, hogy ez ekkora távon folyamatos szakadást okozott. Itt csak 44,1KHz átvitele kellett, nem stúdió minőség, így végül egy videójel-továbbító lett a megoldás, ami SPDIF digitális jelet vitt át a videó csatornáján, ami a Wifi sáv legszélére lett állítva, talán a 13-as vagy 15-ös csatornára, ami itthon már nem használatos, csak 11-ig. Ráadásul ez az átvitel nem okozott számottevő késést, nem úgy, mint a BT átvitel tette volna és minőségromlás sem keletkezett, hiszen megmaradt a digitális jel tömörítés, átkódolás nélkül. Szóval a BT, amit 20-50e Ft-ért árulnak, mint professzionális célra használható átvitel, nem állta volna meg a helyét, csak ha saját dedikált frekvenciája lett volna a szabvány BT (Wifi) frekin kívül. Ahogy a füleseket is említették már előttem, hogy mennyi különbség van, gondoltam ezt is érdemes megemlíteni, hogy a BT esetében sem mindegy, hogy egy teljesen leárnyékolt borospincében, vagy egy társasház közepén használják. Az általam említett probléma könnyen tesztelhető, ha pl. 2,4GHz-es wifin épp letölt valaki max sávszélességgel, majd bekapcsol mellette egy BT eszközt és elkezd rajta zenét hallgatni, a max sávszélesség (100%) legalább 80%-ra esik vissza, de a tesztjeim alapján akár ugráló letöltési sebesség lesz 20-80% között, egyes készülékeken pl. a 10M helyett stabil 3M lesz az átvitel, majd BT kikapcsolása után ismét 10M. Lehet kicsit eltértem a tárgytól, de ha már BT fejhallgatóról volt szó, gondoltam némi tapasztalattal gazdagítom az oldalt az átviteli kérdésben. Na és pl. ezért jobb a vezeték. DJ-ként a BT füles eleve késne, így nem is lehetne vele dolgozni, plusz szakadhat is a fenti okok miatt, így esetemben munkához kizárólag vezetékest használok, legyen az a DJ-pult, vagy a zenék szerkesztése CD-re írás előtt. Fűnyíráshoz, ház körüli munkához, szereléshez viszont BT-n használom a fejhallgatót. Azaz a kábelnek is megvan az előnye és a BT-nek is, az almát a körtével nem érdemes összehasonlítani.
"esetemben munkához kizárólag vezetékest használok,"
"Azaz a kábelnek is megvan az előnye és a BT-nek is, az almát a körtével nem érdemes összehasonlítani." Teljes mértékben egyetértek veled!
Ez jó kis összefoglaló volt, és a strandos példád is mutatja, hogy bizony oda kell figyelni a részletekre.
![]()
Az alagút vége…
E készülék építése annyira elhúzódott, hogy már azt hittem sosem készül el. Betegség, más problémák stb keserítették meg építését. És még a fiam is elcserélte az alkoholos filcet, így felezte a vasklorid a tervezett fóliaszigeteket. De már nem akartam üvegszálast fúrni, reszelni, és a szerencsére bíztam magam. Ebből adódóan az üveggyöngyök nem mindenhol a tervezett oldalra kerültek. Minden probléma ellenére tartottam magam az eredeti terveimhez, azaz a paneltől elszigetelt légszereléshez. További problémát jelentett a sok fóliakondenzátor, és azok árnyékolása, és az ebből adódó helyszűke. De ez már múlt. A fűtést 12,5 V-ra lett állítva szándékosan, az alkatrészek saját kivezetéseikkel, vagy NEI 1001-es kábelerekkel lett kivitelezve az üveggyöngyökön. A fóliakondenzátorok árnyékolása egyenként a földcsillagpontokban történt. Az ellenállások Dale CPF típusúak. A beüzemelés gondtalan volt. Üresen, feltekert potinál semmi zaj. A hangerőt elégségesnek tartom a K701-el (62 ohm). És nagyon köszönöm kedves mentoromnak a rajzot, és az építést megelőző tanácsait! A hangjáról korai beszélni. Azt viszont megállapítottam, hogy az artikulációja eltér az EVAmp-TB-ME-től. Az, hogy ez kinek mekkora lenne azt nem tudom. Én érzékeltem és várom a bejáratás során kialakuló változásokat. Van benne pár alkatrész, aminek a bejáratás során kialakuló hangzásra gyakorolt hatását már ismerem, de ahogy jelenleg hallom az ECC82 más teret produkál, és az énekhangot is másképp artikulálja. De hát a jelenlegi hangzás még módosulni fog…
Kiegészítés
A fűtés 12,5 voltjára vonatkozó feszültség adatok: puffer 27,4V stab 25,2V A FET borda alig langyi. Ha a nyári kb plusz 20 fokot hozzáadom jó eséllyel a majdani készülékház vertikális szellőzése hőtorlódás nélkül boldogul majd vele. Ahogy kedves mentorom mondta a stabon felesleges a szerelt borda, mivel hideg marad. Ezért, majd a véglegesítéskor egy mérethű alumínium kerül a helyére a meglévő mechanika miatt. Nem gondolnám problémának, hogy a bordalamellák hiányozni fognak a készülék hátfalán, és így a másik borda reszelgetése is elmaradhat. A hálózati trafók hűtése még nem kialakult. Azért persze a kiegészítő elemek megvannak hozzá. Ha a tapasztalatlanabb olvasóban felmerül, hogy miért a fóliakondik árnyékolása, hát egy kis részlet erre vonatkozólag… Mint írtam, a készülék üres bemenettel, max feltekert potival némának mondható. Ennek lényege a megépítés milyenségében van, nem az árnyékolásban. A csillagpontos földhálózat, és a légszerelés a megoldás erre. Az árnyékolást a fóliakondikra a csatornaáthallás kizárására készítettem. Ugyanis megtapasztaltam, hogy ezek a fóliakondik milyen jó környezeti vételképességekkel bírnak, és a készülék méretei miatt bizony elég közel kerültek egymáshoz. Ha nem lettek volna a tartalék Jantzen silver gold kondijaim, akkor valószínűleg a becsatolásra, és a Gate csatoló kondinak Mundorf silver gold-okat alkalmaztam volna, mivel akkor elhagyható lett volna a kondiváltó kapcsoló, meg az egyik (felül) Gate kondi, és mindjárt jobb szerelési lehetőségek lettek volna az adódó helytöbblett miatt a két borda között. És hogy miért Mundorf? A VF4 erősítőm javítására-felújítására most rendeltem meg a Dale CPF ellenállásokat. Ha nem lennék ilyen korú, lehet, hogy vártam volna vele, mivel durván háromszoros áron adta a Mouser. Ráadásul a náluk tapasztalt értékhiány miatt pár pozícióban több értékből lehet csak megoldani e problémát. Vagyis a V-cap-hoz nem nyugdíj, hanem jó kereset dukál a jelenlegi plusz ÁFA miatt. Hibrid és a HD650… Amit nem értek, de tény immár, hogy azt hittem, hogy a FH6-300-al nagyobb impedanciát értem el a HD650-hez. Most meg elhűltem így nyersen hangjától. Megszűnt a tompasága a hibriddel magához képest! Úgy igazán „tranyósan” döng. A hangerő bőven elég hozzá. Azonban ez csak pillanatnyi illúzió, mert egyik sincs bejáratva. Azt viszont érezni, hogy van köztük szinergia.
Elek! Tudod te egyáltalán, hogy mi az az "artikuláciő"?
Az emberi hangképző szervekkel való játék. Hangsúlyozás, hanglejtések, a beszéd tagolása, stb. Elég furcsa képzavar ezeket a tipikusan az emberi beszédre használt fogalmakat egy elektronikához rendelni, amelyik nem rendelkezik ezekkel a szervekkel. Tudom, hogy próbálod mindenféle módon valahogy érzékeltetni az általad hallottakat, de szerintem nem jól használod, és tévútra visz. Egy énekes tud artikulálni, de egy erősítő nem. ![]()
Megértelek, mert Te sosem építettél olyan minőségben, hogy ez felmerült volna benned...
Különben nem írtál volna ilyen badarságot.
Szerintem meg az a badarság, ahogyan te a fogalmakat használod.
De ez már sokszor bebizonyosodott például a hőtorlódási elméleteddel, a fizikai ismeretek teljes hiányát felmutatva, meg az a sok katyvasz, amiket össze tudsz hordani. ![]() Tanulni kellett volna barátom, addig, amíg még volt mivel.
Pedig létezik a hőtorlódás. Elek fél, hogy ez miatt megfolyik a bordája.
https://cms.sulinet.hu/get/d/356fa62f-ee6f-4d75-8514-6b9d6f10be22/1...io.mp3 "Hőtorlódás Hegesztéskor a hegesztés helyét, az eljárástól függően, eltérő nagyságú hőhatás éri. A bevitt teljesítmény függ a hőforrás fajtájától, a hőkezelés módjától és idejétől stb. Az egyese eljárások, amivel a hegesztést végezzük a hőt hőforrásuktól függően eltérő teljesítménnyel és koncentráltsággal közlik. A hőkeltés végbemehet villamos ív, kémiai reakció, sugárenergia, ellenállás, súrlódás stb. hatására. A hő a kötés kialakításától, az alapanyag jellemzőitől, vastagságtól stb. függő felhevülést, ömlesztő eljárás esetén megolvadást eredményez. Rossz hővezetés következtében nagy hőtorlódás lép fel. Erre megoldás, ha kerüljük a rossz hővezető képességű anyagok hegesztését, valamint olyan eljárást alkalmazunk, aminél a teljesítménysűrűség kicsi." A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2025
Ez kicsit más, mint a hűtőbordákban kialakuló folyamat.
![]()
Tudom. Azt is tudom, hogy mit ért hőtorlódáson. Csak nem számol. A bordának van adatlapja. A rá rögzített félvezetőről is kiszámolható a disszipációja. Tehát kiszámolható, hogy bír-e a borda a félvezető disszipációjával, vagy nem. Ha nem bír vele, hiába vastagítja, csak kitol fél percet a probléma kialakulásáig. Ha meg bír vele, akkor meg felesleges oda. Mivel nem számol, ezért biztos akar lenni a dolgában. Mindent bele, hajrá!
Elek hőtorlódáson hőmérséklet gradienst ért, ezt próbálja minimalizálni. A vastagítás számít, mert könnyebben eljut a szélső lamellákhoz a hő. Ez egy egyszerű hűtőborda kalkulátor: Bővebben: Link de arra megfelel hogy az ember valami átfogó képet kapjon a arról hogy passzív hűtőbordák kb mire képesek. A csatolt képen az látszik, hogy egy 15x15 cm-es sík lap hogyan birkózik meg egy TO-220 méretű hőforrással, ha a lap vastagsága 3 mm, 10mm, vagy 20mm. 10 mm és 20mm között lehet nyerni kb 0.3 fokot a lapka hőmérsékletében. Elek elrendezésében is kábé ennyi nyereséget saccolok; valószínű jobban járt volna ha a fekete eloxálásra gyúr rá.
Tanulságos az amit írtál. A feketítés is helytálló. Azt megkérdezném, hogy ha a feketítés annyit használ, amennyit állítanak róla (5-10 százalékra emlékszem egy régi RT-ból), akkor a polírozás, ami a feketítés ellentéte, az nem ártalmas a hőleadást tekintve?
A Fischer hűtőbordagyártó 10-15%-al írja rosszabnak a nem anodizált változatot. A polírozás biztos nem segít, de az már tényleg csak minimálisat ha ront a matt felülethez képest. Meg hát itt akkora borda van hogy tök mindegy.
Köszönöm az értékes hozzászólásokat! Lehet, hogy hasznomra lesz a továbbiakban az esetleges építéseimben...
Mindenki annak veheti, aminek akarja, én lelkesedésnek mondanám...
Szóval az 500 órából csak 50 van a NEI 1001-ekben, de most a Bartókon kiszögelt a hangja még nyersen is. Az is igaz, hogy az adott Csajkovszkij csodás felvételen szólt, túlvezérlés nélkül, torzítatlanul. Szóval a hibrid sokat ígérő. Élethűség nélkül is élvezetes volt a zenekar játékának minden pillanata a szelektív hangképpel. Jelen állapotban is jellemző, érezhető a Gate becsatoló kondik használhatósága, úgyhogy lassan törhetem a fejem a kapcsolók közösítő mechanikáján. És valahogy jó lenne e hallott felvételi gyöngyszemet is megszereznem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |