Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   857 / 858
(#) cua válasza vargham hozzászólására (») Ápr 5, 2025 /

Dehogy, olcso klonokat hasznaltam (es foleg ATMega2560-t a sok IO miatt), azokon ch340 van. Arduino kategoriaban nekem jo tapasztalatom van a kinai klonokkal, nem ugy mint az stm32 csaladnal.
Mondjuk egy ideje (tavaly ota) ravakultam a PICO panelekre, azota nem nagyon volt a kezemben mas..
(#) vargham válasza cua hozzászólására (») Ápr 5, 2025 /

Nekem is jó a tapasztalatom. De nem ez volt a kérdés.
Az eredeti kérdésfeltevőnek próbálunk segíteni, ahhoz pedig tudni kellene, hogy NEKI milyen hardvere van.
(#) cua válasza vargham hozzászólására (») Ápr 5, 2025 /

Igazad van, en felteteleztem, hogy klon-rol beszelunk, nem is emlekszem, hogy Arduino-bol lattam-e valaha hivatalos gyari valtozatot.
De egy kep valoban sokat segitene ezugyben
(#) vargham válasza cua hozzászólására (») Ápr 6, 2025 /

Munkahelyi POC hardverhez eredetit veszünk. Úgyhogy elég sokfélét láttam már.
(#) cua válasza vargham hozzászólására (») Ápr 7, 2025 /

Ha munkahoz kellene en sem jatszadoznek a klonokkal Egyszeruen nem eri (erne) meg fejlesztesi idot pazarolni a klonok esetleges problemaira.
Nekem szerencsere ez mind hobby, igy nem tragedia ha belefutok ilyen-olyan hibakba, korlatokba, azzal is tanulok valamit. A legfontosabb tanulsag az volt, hogy legyen mindenbol legalabb egy eredeti is, igy konnyu osszevetni, ha valami gyanus.
Nem akarok belegondolni mennyi penzt dobtam mar ki az ablakon mindenfele fejlesztoi panalekre. Cserebe szinte minden van a fiokban ami kellhet, sosem kell varnom a postasra
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2025
(#) baloghvl hozzászólása Ápr 9, 2025 /

arduino shield programfeltöltés

Sziasztok!

Megépítettem az itt található kapcsolást. A demó és a voltmérő programot ki is próbáltam, de az óra programot nem tudom betölteni az uno-ba. Milyen fájl vagy fájlok kellenének még hozzá?

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) KoblogPerGyok válasza baloghvl hozzászólására (») Ápr 9, 2025 /

Szia!

Az oldalon az is szerepel, hogy a szükséges lib-ek elérhetőségét a programok kommentjeiben megtalálod.

Ez a VFD_shield_ordinary_clock.ino -ban van:

Required library: http://www.pjrc.com/teensy/td_libs_Time.html

Nem tudom pontosan melyik is a programod, de szerintem ez. Azaz nézd meg az eredeti kódban, hogy mi kell neki.

A linkelt oldalon a step 21 után van egy kép, ami alatt ez van:

Idézet:
„Every library that you will need is in the comments at the beginning of every sketch.”

Azaz le kell töltened a megfelelő lib-et, és azt kell betenni az Arduino IDE-be. Azt hiszem a mai IDE-k már elég rugalmasak ezen a téren, de simán lehet include-al a saját meghajtód azon mappájából is betenni, ahol a fő ino fájlod van.
(#) baloghvl válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 10, 2025 /

Szia!

A library-t letöltöttem. De az idő beállítást hova, hogyan kellene? Elvileg egy ilyen paranccsal kellene megmondanom hogy honnan indul az idő: T 1431472660.

Köszönöm!

2.JPG

(#) tki válasza baloghvl hozzászólására (») Ápr 10, 2025 /

Ilyesmire gondolsz? https://chatgpt.com/canvas/shared/67f7966e50c88191bed12e53cc7002de

Itt pedig tesztelni tudod:
(#) baloghvl válasza tki hozzászólására (») Ápr 10, 2025 /

Nem gondolok semmire, nem értek a programozáshoz. Először van a kezem közt arduino uno. Gondoltam hogy csak bele kell tölteni a programot és működik.

Ezt hiányolja ahhoz hogy működjön: Axiris IV-3 Arduino Shield as a clock.

This program listens to incoming commands on the serial port (9600 baud). A command
is processed when a CR (13) or LF (10) character arrives.

- Command 'T': Set the date and time by means of a Unix epoch value. The command
must be followed by a decimal value. For example:

T 1431472660

Sets the date and time to 2015-05-12 23:17:40.

See also: http://www.epochconverter.com/

iv3clock.ino

(#) Lamprologus válasza baloghvl hozzászólására (») Ápr 10, 2025 /

Az előző hozzászólásodat elnézve még le sem fordul a program.
Tele van hibákkal!
Először azokat kell kigyomlálni.

Majd ha sikeres a program feltöltése utána jöhet az, hogy a soros porton keresztül beállítsd az időt!
(#) baloghvl válasza Lamprologus hozzászólására (») Ápr 10, 2025 /

Jól látod a helyzetet. Ezért fordultam ide segítségért.

Akkor kéne a teljes forráskód és hibalista, elejétől a végéig!
Valamint kéne tudni, hogy a szükséges libraryt telepítetted-e?

Itt van már feltöltve a forráskód és a hibalista is a korábbi hozzászólásaimban. Azóta egy könyvtárleíró lett még letöltve.

TimeLib.h

Valóban! Volt egy hibalista, de nem lehetett tudni melyik forráshoz tartozik!

És azt mondtad, hogy a szükséges libeket letöltötted, de azt nem hogy telítetted is őket, eléri a fordító?

Az egy teljes error-report. A fő lényeg a 'setTime not decleared', szerintem. A 11:44-kor írott hozzászólásban lévő képen látszik a letöltött library, meg egyebek. Gondolom így akkor eléri az IDE a library fájlt.
(#) tki válasza baloghvl hozzászólására (») Ápr 10, 2025 /

"Gondoltam hogy csak bele kell tölteni a programot és működik."

Mivel ilyesmi nem létezik, amit azért neked is látnod kellene - ha eddig nem, akkor most már egyértelműen -, ennek egy üzenete van: hogy azt várod, valaki más hárítsa el a problémáidat a-tól z-ig, vagyis helyetted csinálja meg a projectedet. Igazából nem erről szól ez a hely...
(#) vargham válasza tki hozzászólására (») Ápr 10, 2025 /

Azért ez létező dolog.
Pontosan utánépíted a vasat, vagy akár megrendeled a PCB-t.
Akkor csak rá kell tölteni, és működik. (BlueSCSI, ACS2STM, stb)
(#) KoblogPerGyok válasza baloghvl hozzászólására (») Ápr 10, 2025 /

Ok, nem vágom, mert kellene minden, de minden hozzá. Szóval a lib tuti fent van? Csak mert a .h fájlt ide is feltetted, de a c++ fájl is megvan hozzá?
Az Arduino IDE-ben ez a lib fent van rendesen?

A teljes projektedet kellene feltenned egy zip-ben. Egy korábbi Ardunino IDE-ben megnézhetem, hátha megy.

Vagy elég lenne, ha a linkelt oldalról letölteném és az IDE-ben lefordítanám, azaz eddig jutottál te is?
(#) tki válasza vargham hozzászólására (») Ápr 10, 2025 /

Én még olyat nem láttam - hol ezért, hol meg azért. : -) Talán csak a válasz nem tetszett, azért írtam, amit.
(#) baloghvl válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 10, 2025 /

Innen van nekem is minden amit bele lehet tölteni. Az oldal alján vannak a betölthető programok. Az IDE programból a v2.3.5 van meg ami elvileg a legújabb. A demó-t betöltöttem az működik, és a feszmérő is. Tehát a megépített panel működőképes.

Ezután jött volna hogy az óra programot beletöltöm, ekkor jöttek a hiányosságok. Elvileg a program jó, kipróbált csak kellenek hozzá egyéb 'dolgok' is.

Aztán jött a TimeLib.h letöltése, amit az IDE lát is. De ez még mindig kevés neki. Egyenlőre itt tartok...
(#) vargham válasza tki hozzászólására (») Ápr 10, 2025 /

Hirtelen ezek jutnak eszembe, amik nálam tökéletesen működnek: BlueSCSI, ACSI2STM, SD2IEC, PS/2 egér átalakító C64-hez, Párhuzamos->IEC nyomtató átalakító, pong klón, Amiga floppy->USB adapter, IEC floppy->USB adapter
(#) KoblogPerGyok válasza baloghvl hozzászólására (») Ápr 10, 2025 / 1

A TimeLib.h nem elég. A c++ fájl is kell hozzá szerintem, ami tartalmazza azoknak a függvényeknek a kódjait, amit a .h fájl tartalmaz. A .h fájl csak mint függvény deklarációként van jelen, míg a hozzá tartozó kódokat a .c, vagy a .cpp fájlok tartalmazzák.

Bár lehet, hogy most már másképpen is van, de nekem a PIC-ből ez maradt meg, én így készítem a fájljaimat. Az include megmondja a fő programnak, hogy a .h fájlban milyen nevű függvények lesznek, azok mit kérnek bemeneti változókként és mikkel tér vissza, vagy épp megmondja, hogy semmivel. Az IDE tudni fogja a fordításkor, hogy lesznek majd ilyen kódok.
A .c fájlok meg tartalmazzák a függvényeket és a kódokat hozzá, amiket meg a .h fáj alapján beránt a fő programba majd a fordító.

De lehet tévedek, már 2 éve írtam a kódjaimat Arduino-ban.

Ennek nézz utána hogyan is megy ez.

De simán lehet nem ez a gond, de én erre tippelek, hogy nincs rendes lib hozzá, vagy a lib változott, vagy a lib nincs berántva a fő kódba.
Nem tudom, mert a lib-eket is saját magamnak írom így azok mindig megvannak és tudom is mi miért megy.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2025
(#) B0nsh44 válasza baloghvl hozzászólására (») Ápr 10, 2025 / 3

Githubrol az egészet le kell tölteni.

https://github.com/PaulStoffregen/Time

Zöld "CODE" gomb ra katt és a download zip et kell választani.

A letöltött Time-master.zip -et az Arduino Ide ben a Sketch -> Inlude Library -> Add ZIP Library... n keresztül lehet telepitteni.
(#) tki válasza vargham hozzászólására (») Ápr 10, 2025 1 /

Én itt léptem be: "A library-t letöltöttem. De az idő beállítást hova, hogyan kellene?" A képen pedig forráskód volt. Ez bizony programozási kérdésnek látszott, nem "letöltöm és használom"-nak. Ami nem létezik, legfeljebb nem emlékszel a lépésekre, amikhez kellett valamilyen szintűn szakértelem. Megint vita a semmiről... : -)
(#) baloghvl válasza B0nsh44 hozzászólására (») Ápr 10, 2025 /

Köszönöm! Így már lefordítja a programot és hajlandó betölteni az uno-ba. Élesben viszont majd csak holnap tudom kipróbálni...
(#) kameleon2 válasza baloghvl hozzászólására (») Pé, 16:10 /

Ez a progi szerintem kifejezetten arra a shieldre, vagy kalapra, rátétpanelre, ki, hogyan szereti van megkomponálva. Ahhoz azért kell némi rutin, hogy ezt máson is tudd használni. Meg az sem árt, ha tudod, mit csinálsz. Egyébként valóban elég csak rátölteni az arduinóra, na de melyikre? Mert ugye ez egy közös platform kismillió mikrokontrollerrel és rengeteg libbel. No meg melyik fordító? A régi vonalas, vagy az új 2-es? Egy ideje már tanulgatom, használom, de mindig van valami meglepi. Egy Uno R3-al is elég sok mindent meg lehet oldani. Egyre több C fordító jön létre. Már vannak sokkal kisebb, egyszerűbb platformok is. Amúgy fordítsuk meg a dolgot. Mire szeretnéd használni? Talán könnyebb lenne előrelépni.
(#) baloghvl válasza kameleon2 hozzászólására (») Szo, 8:13 /

Ha megnézed az oldalt akkor láthatod mire lehet használni ezt a 4 csöves rátétpanelt. A programok ehhez vannak írva. Csak még kell hozzá egyéb is. Nekem most a sima óra működik benne. De ez így nagyon 'gépfüggő'. Ha elveszed a tápfeszt akkor elfelejt mindent és lehet sorosporti parancsokkal újra beállítani. Úgyhogy a következő lépés majd az okosabb óra program lesz, rtc-vel. De a hőmérős program is érdekel majd.
A programverziókkal nekem nem volt gondom. A panel már eléggé régen megvan, de most a legújabb Arduino IDE -vel fordítottam bele.
(#) jocoka hozzászólása Hé, 16:19 /

Arduino óra

Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni, építek egy arduinos órát és sajnos a másodperc kijelzése néha ugrik egyet, olyan mintha gyorsabban váltana a másodperc számlálás. Csatolom a kódot és előre is köszönöm szépen ha valaki ránéz és kideríti a hibát.
További szép napot kívánok!

code.ino.ino

(#) lalca válasza jocoka hozzászólására (») Hé, 17:06 /

Tipp: talán a 336 sor, delay(500), csúszik el az időzítés, lehet rövidebbre kéne venni.
De ez csak tipp, nem akarom megérteni az egész programot, főleg nem törökül.
Következő: »»   857 / 858
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem