Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   257 / 259
(#) klausz18 válasza Villanymozdony hozzászólására (») Ápr 14, 2025 /

Idézet:
„Visszatérve az alapkérdésre, egyszerűen hibásan adták meg VA-ben a HMKE teljesítményét, mert az wattos. Nincs semmi teendőd vele.”

De hát pont ez a lényeg, hogy szinte mindig túllépi napos időben a HMKE-ben megadott értéket. Szóval ha nincs tolerancia sáv, akkor mindig szabályt szeg. 5500 VA megy vissza a hálózatba az 5000 VA-es szerződéssel.
Erre próbáltam keresni tolerancia sávot, hivatkozást, stb.
Hatásosban is túllépi az 5-öt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2025
(#) erbe válasza klausz18 hozzászólására (») Ápr 14, 2025 /

Elég könnyelműek az inverter gyártói. Éppen a napokban olvasgattam több (régebbi) inverter műszaki adatait. Pl. mindegyiknek alap beállításnál 1 cosFi-t írtak. Ami nem tesz lehetővé ...VA visszatáplálást, csak hatásost. Be lehet állítani az invertert fázisjavításra, de ez más dolog.
Régebbi inverterek simán tudtak 10-15% plusz termelést az alap adaton felül. Ami miatt akkoriban senki nem tiltakozott. Hiszen a vételezésre megadott 16 (vagy 3*16) A-en felül is bőven van tűréshatár alkalmi, nem túl hosszú idejű túlterhelésre. Több régebbi berendezés nem is tudna enélkül működni, elindulni. Tehát ilyen alkalmi, rövid idejű túltermelés miatt nem kell kétségbe esni. Ami szintén érdekes, hogy egy idő óta gyártanak úgy paraméterezett invertereket, hogy az adatlapban meghatározott teljesítményhatárnál többet soha nem fognak kipaszírozni magukból. A te invertered visszanyúlt a szoc. világba? "Az egyenlők között vannak egyenlőbbek."
Sokan kihasználják az inverterek tűrési lehetőségeit és túlnapelemezik őket. Részben a termelési görbe elnyújtása végett, másrészt a gyorsabb megtérülés miatt. Hiszen már tizen... évvel ezelőtt sem a napelem volt a legdrágább tétel a rendszerben. Ott viszont ilyen mértékű túltermelés kellemetlen lenne, ha pl. napi 5-6 órában tenné az inverter.
(#) Régi motoros válasza Laca13 hozzászólására (») Ápr 14, 2025 /

Először is konkrét véleményt én látatlanban és az eszközök ismerete nélkül nem tudok és nem is fogok adni.
Amit ebből eddig leszűrtem, hogy külön egységként lesz kiépítve az MPPT töltésvezérlő és az inverter, gondolom ezekkel az eszközökkel dolgoznak.

A manuális "1-0-2 váltókapcsoló" helyett én ATS (Automatic Transfer Switch) kapcsolót javasolnék.

Túlfeszültség védelmet említ ugyan, de nincs konkretizálva, hol és milyen megoldás.
Mindenképp szükséges a napelemes DC oldalon egyenfeszültségű, és az AC kimenő oldalon is váltófeszültségű védelem.

A "4db 220V csatlakozó"t és az "AC váltakozó áramú 230V-os dugalj / konnektor"
nem vágom konkrétan mit takarnak.

Az sincs feltüntetve, hogy csatlakozik a lakásban lévő vezetékre, ha csatlakozik egyáltalán,
vagy csak a felszereld dugaljokból lehet vételezni az áramot?

Érintésvédelmi földelés a napelemek alu kereteire (vagy ha van külön tartószerkezet akkor azokon) szintén nincs említve.

Nem ártana egy huzalozási tervrajz sem...

Nagyjából ennyit tudtam hozzászólni az olvasottak alapján.
(#) Laca13 válasza Laca13 hozzászólására (») Ápr 14, 2025 /

Bár Régi motorosnak válaszoltam, bárkinek mondanak valamit a felsorolt alkatrészek (mondjuk a napelemek típusa nem igazán ismert) az mondhatna róluk véleményt ha ismeri, esetleg használja is a típust.
Köszi.
(#) Laca13 válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 14, 2025 /

Köszönöm, ez is infó. Mondjuk a "A "4db 220V csatlakozó"t és az "AC váltakozó áramú 230V-os dugalj / konnektor" rész én sem értem. És igen, én sem szeretnék manuális kapcsolóval szórakozni, azt szeretném ha az oda vissza kapcsolás automatikusan történne a tárolt és szükséges energia függvényében. Kíváncsian várom az ezek szerint csak forgalmazó, mivel munkadíjat nem számolt, válaszát, mert rákérdeztem hogy szerelnek-e és mennyiért, vagy legalább rajzot, dokumentációt kapok-e a rendszerhez.
Hátha te tudod, hogy nem-e azért említi többször is az engedély mentességet, mert esetleg a kézi átkapcsolásúnál az nem kell, és ő azt árul.
(#) Régi motoros válasza Laca13 hozzászólására (») Ápr 14, 2025 /

Nem tudom, kérdezd meg miért a manuális átkapcsolót javasolta.
(#) SKY válasza Laca13 hozzászólására (») Ápr 14, 2025 /

Összeírtad a lényeget vagy ezen kívül nem is volt az ajánlatban semmi konkrétum? Egy rakás keresőszó, konkrétumok nélkül! Mindig csak egy kicsit átírt sztenderd ajánlat. Még a napelem típusa sem? Hasonló, mint amit én ajánlottam, bár a napelem szemmel láthatóan lényegesen több.

Idézet:
„14db 555W napelem szabványos méretű erős alumínium keretes solar panel.”

Az 555W-os napelem már közel 2,3m magas. Legalább egy nyamvadt típust adjanak meg!
Ez egész évben, minden hónapban kb. napi 8,4kWh-át biztosan megtermel. Ha ezt kérted, vagy erre a minimumra van szükséged, akkor OK. De júliusban akár napi 38kWh is lehet a termelés, van ennyire szükséged úgy, hogy nem táplálhatsz vissza? Elvesztegetett energia lesz. Még elklímázni is nehéz. Én a kisebb teljesítményre, de minőségre költenék...

Idézet:
„1db 80A/100A MPPT napelem töltésvezérlő ( solar charger )”

Az inverterben van töltő ami maximum 7800Wp napelemet kezel, szóval még működhet is. De minek akkor a 80 vagy 100A-es mppt töltésvezérlő? (Talán 80A/100V akart lenni.) Olyat szokás, hogy direktbe az akkura van kötve egy kiegészítő töltésvezérlő, de azért hogy ha az akku lemerült és emiatt az inverter sem tud bekapcsolni, attól még feléledjen a rendszer a direkt töltéssel. De itt erre nincs szükség, hiszen a hálózat is rendelkezésre áll. Ráadásul a 80A az majdnem 4kW, a napelemeid fele... ehhez sok lenne. Én maximum egy-két különálló modult tettem volna erre a célra, ha nagyon kellene. De szerintem ez véletlenül maradt benne. Kérdezd meg, hogy kell-e és enélkül mennyivel lenne olcsóbb...

Idézet:
„Napelem főkapcsoló”

Ez milyen típus és hogy lesz kialakítva? Csak nem egy kézzel lenyomható legolcsóbb DC kapcsoló? Csak akkor úszhatod meg, ha a napelemről jövő vezeték nem lesz több 5m-nél, akkor elvileg megfelelő az inverterbe épített DC kézi kapcsoló. Ha ez nem teljesül, akkor a TvMI C.2-es pontja alapján minimum távlekapcsolás kell. Ami annyit jelent, hogy rosszabb esetben feszcsökkenési kioldóval szerelt terhelés-szakaszoló. Vagyis minden pillanatnyi áramkimaradásnál fel kell másznod a padlásra és kézzel visszakapcsolni. Vagy lehet motoros is, ami x késleltetéssel magától visszakapcsol, de ebből az ajánlatból nem nézem ki, hogy ez egy 80 ezres készüléket takar... na ezért fontos a főbb típusok pontos meghatározása.

Idézet:
„Túlfeszültség védelem”

Most akkor ez mi? Hány sztring lesz? Az inverterben 2db MPPT van és 14db napelem biztos, hogy nem köthető rá sorosan, tehát valószínűleg két független sztring lesz. Akkor viszont minimum az inverternél kell egy-egy DC T2 túlfeszvédelem, bár azt írja az inverter adatlapja, hogy van benne "PV bemeneti villámvédelem". Haha. Vagy csak AC oldali?
Legalább a típus és az áram legyen megadva... T2? T1? 5? 20kA?
Gondolom a legolcsóbb, nem egy DEHN. Ez minőségből kb százezres tétel.

Idézet:
„Napelem tartószerkezet trapéz lemez tetőre”

Hacsak nem egy raktárban laksz, akkor ezt szándékosan így küldték, ugyanis trapézlemezre van a legolcsóbb tartószerkezet, töredéke a cserepes tetőre valónak. Az ajánlat pontosításánál meg ki fog derülni, hogy hát ez a tétel drágább lesz, nem gondolták hogy cseréppel van fedve a házad...

Idézet:
„2db solar csatlakozópár”

Gondok a matekkal. 2 sztring az 2 pár plusz ugyanennyi az inverternél és akkor a tűzeseti lekapcsolást nem előszerelt csatlakozóval csináltuk. De vicces egy pár ezer forintos tételt megemlíteni, miközben a komplett tartószerkezet egy tétel, részletezés nélkül...

Idézet:
„Termelés figyelő Mobil applikáció”

Remélem a háttérben nem számoltak rá költséget, gondolom az invertergyártó ingyenesen biztosítja.

Idézet:
„Túltöltés ellenőrzés, BMS : Akkumulátor töltéskiegyenlítő áramkör, Lemerülés figyelés, és lekapcsolás”

Inverter/akkupack alapfeladata, nem extra

Idézet:
„AC Váltakozó áramú 230V-os 2db dugalj / konnektor”

Ezt nem tudom eldönteni, hogy véletlenül maradt-e benne, vagy ez lesz a kivitelezési határ. Mert szükséges lehet az inverter mellett kiegészítő dolgokhoz, kommunikációhoz. De meg is úszhatják vele, hogy a tűzeseti lekapcsolásról is gondoskodjanak, aztán azt mondják, hogy a te felelősséged ha arra a két dugaljra a teljes házat rákötötted. Szép lesz 6,6kW-ot két dugaljról használni, bár papíron nem lehetetlen. Remélem az áramvédő-kapcsolót sem felejtik ki, ha már a tételes ajánlatból kimaradt. Nem árt tisztázni, hogy akkor ez a rendszer pontosan hogyan is csatlakozik az épület hálózatához, meddig lesz kiépítve, mit módosítanak a meglévő lakáselosztódban és azzal a költséggel számoltak-e?

Látom hogy csak anyagköltség munkadíj nélkül, de akkor is gyanúsan olcsó:
6kW Deye inverter kb nettó 670E
14db 500W feletti napelem darabonként nettó 40-50ezer: 560E
Tartószerkezet kb. 15E modulonként: 210E
Akku: legalább nettó 380E
Csak a fő részek 1,8 millió, mint az ajánlat teljes költsége. A többi részre ez semmi jót nem jelent. Nem akarlak lebeszélni, de nem árt ha alaposan megfontolod a szerződéskötést, tisztázod előtte a fenti dolgokat és a kivitelezés során is valaki a körmükre néz... vagy kérsz még más cégektől is ajánlatot, lehetőleg ne pár fős, meg gmailes elérhetőségűektől.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2025
(#) SKY válasza klausz18 hozzászólására (») Ápr 15, 2025 /

Szerintem jobb, ha ezt nem feszegeted és megmaradsz a hozzánemértő laikus felhasználónak. Te csak megbíztál egy szakkivitelező céget - akik ráadásul áramszolgáltatói partnerek - és megadtad az általuk kért adatokat, ők meg ajánlottak valamit, amit te megrendeltél. Nem kell hogy tudd hogy a kilówatt az hány vödör voltamper. Sőt, még a vonatkozó áramszolgáltatói előírásokat és az érvényben lévő szabványokat sem kell ismerned. Te mindenben jóhiszeműen jártál el.
Egyébként ez meg a huawei sara, nincs még egy invertergyártó, aki így adja meg. Általában a látszólagos és wattos maximum mindig megegyezik.
Váltakozóáramú hálózatban mindig a VA a mérvadó és egyben az fedi a maximális teljesítményt is, ebből a hatásos vagy kisebb vagy egyenlő lehet. Ahogy a HMKE is max 50kVA teljesítménnyel van definiálva és a csatlakozási dokumentációban is VA-t kell megadni, valamint fázisáramot, de alapvetően abból is csak S-t számolhatsz. Ha így nézzük, akkor a huawei esetén a nagyobbat kellett volna megadni, adott esetben nem is lenne elfogadott egyfázison, mivel több, mint 5kVA.

Ugyanakkor a szolgáltató ezt elismerte egy adott teljesítménnyel, méghozzá a minősített inverterek listában. Ha ott megnézed a huawei invertereknek a wattos teljesítménye van megadva voltampernek. Második körben pedig a szolgáltató jóváhagyta a csatlakozási dokumentációt inverterrel, kapcsolási rajzzal, mindennel. Tehát ha egy ilyenből bármi lenne, akkor sem könnyű megmondani ki hibázott... hacsak nem szokás szerint a kisember szívja meg a legvégén és gyorsan kézbe nem kapnád a többszázezres csekket...
(#) Massawa válasza SKY hozzászólására (») Ápr 15, 2025 /

Még egy aprocska kérdés, hogyan tudja elvben korlátozni a szolgáltato az átvett energia mennyiséget, amit nem a termelő oldal határoz meg, hanem a felvevő. Azaz az inverter csak akkor tud visszatáplálni, ha van felvevö igény és van elég kapacitás az inverterben.

Itt van egy kép amin jol látszik, hogy van tartalék ( az akku fel van töltve, a ház fogyasztása alacsony az inverter mégsem tud visszatálálni, mert nincs igény. Ebbe a szolgáltato nem tud beleszolni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2025

IMG_7845.jpeg

(#) klausz18 válasza SKY hozzászólására (») Ápr 15, 2025 /

Idézet:
„Szerintem jobb, ha ezt nem feszegeted és megmaradsz a hozzánemértő laikus felhasználónak”

Ez rendben lenne, de én vagyok a villamos művekkel szerződő fél, velem van szerződése. Jóhiszeműség már csak peres eljárásban ér bármit is, ha tovább hárítom a telepítő cég felé. Kérdésem pont arról szólt, hogy miképpen lehet feloldani a ténylegesen létező folyamatos "túlbetáplálást" és elkerülni ezt? Vagy van-e valami tolerancia sáv, hogy az EON mondjuk 2%-ot mérési hibának vesz, 5%-ot az inverter saját pontossági osztályának, stb.
(#) kendre256 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 15, 2025 /

Több dologtól függ, hogy tud-e visszatáplálni az inverter, és hogy mennyit.
Itt egy videó, érdemes megnézni.
(#) Atis57 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 15, 2025 /

Szia!

két féle megoldást látok>

1) magasan tartani a hálózati feszültséget, 250V közelében . Ezt a 22kVs oldalon is el tudják játszani.

2) A 10kW feletti napelemeseknél fogyasztásmérő cserével. Vannak "okosmérők" beépitett SSR -l
s távvezérléssel lekapcsolható.
(#) Villanymozdony válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 15, 2025 /

Elvileg a stabilabb működéshez kell, kis teljesítményeknél főleg. Nálam a Growatt le tud menni 1-5 W teljesítményre is, de a látszólagos teljesítmény ilyenkor is kb. 100 VA.
(#) Villanymozdony válasza klausz18 hozzászólására (») Ápr 15, 2025 /

A VA ahogy írtam nem lehet probléma, hiszen (elvben) táplálhatsz be úgy is 5 kW-ot, hogy 10 kVA a látszólagos teljesítményed. Ebbe senki se fog belekötni.

Idézet:
„Hatásosban is túllépi az 5-öt.”

Ezt viszont érdemes lenne megnézni egy pontos wattos teljesítménymérővel hűvös napos időben. Viszont kizártnak tartom, hogy ebbe bárki is belekötne, hiszen nincs feltéve pluszban illegális inverter, a gyárit meg maga a szolgáltató tette fel a rendszerengedélyes inverterek listájára. Az már az ő felelősségük, hogy esetleg nem nézték meg pontosan azt, hogy mekkora teljesítményt táplál be maximum, illetve a gyártó valós értéket írt-e rá.

Az adatlapod szerint 5 kW-ot ad ki maximum, ez alapján lett engedélyezve. Ha mégis többet ad ki, az nem a te felelősséged.

A rossz hír, hogy valószínűleg te kapod a csekket. A jó, meg hogy mind a szolgáltató felé, mind a kivitelező felé lazán megnyerheted a pert...

Szerintem nincs tűrés és százalék... törvényalkotásban amúgy sem jellemző. Az 500KVA kiserőművi határt is ki lehetett hozni 499kVA-re. De léteznek 99,99kVA-es és 29,9kVA-es inverterek is hasonló okból.

Készre jelentés - Kivitelezői nyilatkozat:
"Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti felhasználási helyen a háztartási méretű kiserőmű kivitelezését az igénybejelentőben megadott adatoknak, az épületvillamos kiviteli dokumentációnak megfelelően a vonatkozó hatályban lévő jogszabályi és műszaki biztonsági követelményeknek megfelelően készítettem el."

De a dokumentáció része a tervezői nyilatkozat is, csak érvényes jogosultsággal rendelkező tervező állíthatja össze a csatlakozási dokumentációt és nyújthatja be az áramszolgáltató felé. Elmű területen előbb kértek kamarai számot, mint az eonnál.

Szerintem azt derítsd ki, hogy az eon miért 5kVA-esnek ismerte el ezt az invertert a minősített inverterek listájában.
Lehet, hogy elfogadta a (látszólagos) teljesítmény szoftveres korlátozását?
Vagy ezt mégis csak korlátozott ideig tudja kiadni magából az inverter, amit még eltűr a szolgáltató?
Most nem emlékszem, hogy elő van-e írva hogy az inverter teljesítménytényezőjét kötelezően 1-re kell állítani, de ha így lenne, akkor viszont az adatlap alapján képtelen lesz 5000W-nál = 5000VA-nál többet kiadni magából. De a kötelező alapbeállítások között nincs teljesítménytényező. Ezt máshol kell keresni.
(#) klausz18 válasza SKY hozzászólására (») Ápr 15, 2025 /

Igen, ez a problémám nekem is ezzel.
Nem pillanatnyiról van szó. Az óra által regisztráltan 5.2 feletti hosszú órákon keresztül (attól függ csak mennyi a lakás fogyasztása).

És igen, túl van panelozva szándékkal az inverter a megengedett 7.5kW-ig, tudom hogy ez valaki szerint ördögtől való bűn, de köszönöm szépen a téli szezonban szívesen látom azt az ördögöt vendégségbe.
(#) Massawa válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 15, 2025 /

Igen vannak olyan rendszerek, ahol elvben tudnák szabályozni az ilyen kis “áramtermelőket”, de ez elképesztő komplikáciokkal jár.(nincs kizárva egy esetleges jogi cirkusz is, mikor kitől veszik el a lehetőséget a visszatermelésre ). Már sok évvel a napelemek előtt ki lett épitve mindenhol a hálozatkezelése ahol nemcsak a termelőket, de a fogyasztokat és az import/exportot is vezérlik ( ebben a szerkezetben a helyi szolgáltato csak egy a sok közül). Természetesen vannak paraméterek amit a központnak be kell tartani, mint a frekvencia meg a feszültség ami kritérium arra, hogy mikor indul meg áll le a visszatáplálás. S nyilván ha leáll egy nagy fogyaszto ugrik a feszültség a hálozatban, meg akkor is amikor a pillanatnyi fogyasztás kisebb, mint a tervezett, ilyenkor állnak le az ilyen inverterek.
S már akkor egy ilyen rendszerben több mint 10000 pont volt amit szabályoztak. Ki is fejlesztették a “házi erömüvekre” a kezelési technologiàt, de ahogy hallom, ma elkezdték leszerelni aminek részben talán az is az oka, hogy recesszioban az ipar, a szolgáltato meg nem épit pékségeket meg kohokat, hogy fel tudja venni a rendelkezésre állo energiát.

Természetesen egy ilyen rendszerben többé kevésbé tudják, hogy mikor milyen fogyasztás várhato, igy automatikusan inditják az áramtermelö egységeket ( höerömüvek,vizierömüvek,import) amik nagyon gyorsan be tudnak avatkozni, mig az alaperömüvek adják az alapenergiát. Illetve a nagyobb fogyasztok is le lehetnek részlegesen állitva ( távhö, mosodák, vizpumpák az vizerömüvekben stb), hogy beálljon az egyensúly. Egy meglehetősen bonyolult rendszerröl van szo amiben a házi napelem még mindig alig 1-2% tesz ki, ezért nem is igen foglalkoznak ezekkel. Ha esetleg valaki egy nagyobb teljesitményü (>20-30 kW) EV - akkutöltőt tervez müködtetni, az lehet, hogy majd olyan falidobozt kap, amit a távolbol le lehet kapcsolni energiahiány idején. Ez viszont a helyi szolgáltatora tartozik, hiszen csak ö tudja, hogyan illeszkedik a hálozata az általa aláirt szerzödésekhez. ).
(#) erbe válasza Villanymozdony hozzászólására (») Ápr 15, 2025 /

Nem értem, miért lovagolsz azon a látszólagos teljesítményen. Van abban az inverterben annyi zavarszűrő, kondi és induktivitás kombó, hogy ha semmit nem termel, akkor is elég nagy a meddő felvétel. Ha kitáplál, akkor meg úgy látod, hogy meddőt termel.
(#) SKY válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 15, 2025 /

Nem értem a kérdést. Szerintem nem állítottam olyat, hogy a szolgáltató valamit is folyamatosan korlátozna. Ha meghatározza, hogy nem lehet betáplálás, arra megvannak a műszaki megoldások, nagyobb rendszernél az, hogy egy intelligens energiamenedzsment rendszer vagy lépésekben, vagy fokozatmentesen vissza tudja szabályozni az inverter kimeneti teljesítményét arra a szintre, amennyi épp a telephely/háztartás pillanatnyi fogyasztása. Igaz, ebben mindig lehet egy kis késleltetés, pár hálózat felé elszökött watt.
Ugyanebben a rendszerben szokott lenni még egy másodlagos eszköz az inverter betápjának teljes kikapcsolására. Ez összességében a vissz-watt védelem, változó hogy hol mennyire finom szabályozási mechanizmus kerül kiépítésre.

Ha valamilyen más oknál fogva (pl. az elszámolás, számlázás miatt) mégis korlátoznád a betáplált energiát a nulla és a teljesen szabad között, azt a teljes betápra és esetleg máshová is beszerelt, az inverterrel összedolgozó teljesítménymérőkkel lehet megvalósítani csakis a saját rendszereden belül. Külföldön lehet, hogy van ehhez is áramszolgáltatói eszköz, de nálunk tudtommal ilyenbe nem avatkozik bele a szolgáltató és nincs rá hivatalos megoldás.

Amit te mondasz az gyakran előfordul manapság, az igény hiánya csakis a feszültségszintekben nyilvánul meg. Ha nem tudja felvenni a hálózat a teljesítményt mert nincs rajta éppen elegendő fogyasztó, akkor az inverter úgy erőlködik, hogy egyre magasabb és magasabb feszültséget ad ki magából, hogy áramot hajtson. Ez viszont korlátozva van, feszültségnövekedési védelem a neve, ajánlott beállítása: 1,1*Un azaz 253V. Ha ezt eléri, akkor nem csak korlátozni szokta a betáplált teljesítményt, hanem ki is kapcsol egy időre... Az elmúlt években meg annyi napelem lett, hogy bizonyos időszakban mindegyik rendszer csak termelni akart és egymást tiltották le ilyen módon. Régen ha megállapítást nyert, hogy valóban túl magas a feszültség az adott hálózatrészen, akkor a szolgáltató valamennyi kártérítést is fizetett a kiesett és nem betáplált termelésért.

A grafikont viszont nem értem, elvileg a szürke résznél a saját akku már teljesen feltöltődött és a szürke a hálózatba betáplált teljesítmény. Nincs benne kikapcsolás, szépen nyomja a kilowattokat kifelé.

A túlpanelozásnak semmi köze ehhez. Az csak az inverter kihasználtságát növeli és hosszabb ideig nagyobb teljesítményen üzemel miatta (élettartam csökkenés?), nem szólhat bele hogy mekkora lesz a maximális kimeneti teljesítmény, de értem hogy miért mondod. Ha pontosan 5kWp napelemet kötöttél volna rá, az is csak egy névleges (STC) teljesítmény, ha hidegebb van vagy nagyobb besugárzás éri mint 1000W/m2, akkor is lejönne róla 5,05kW. De már csak a szórás és a statisztika miatt is több az, mivel a minőségiket csak pozitív teljesítményeltéréssel gyártják, ha mázlid van, akkor a szerelésnél kaphatsz akár 5,25kWp-t.
(#) Villanymozdony válasza klausz18 hozzászólására (») Ápr 15, 2025 /

Még azt tudom javasolni, (ha a hatásos teljesítmény valóban több az 5 kW-nál) hogy szoftveresen kellene korlátozni a kW-ot úgy, hogy a kimenő teljesítmény éppen valamivel 5 kW alatt legyen. Azaz ha pl. 5,2 kW-ot ad ki, akkor mondjuk 4,7 kW-ra állítod be, és még marad 0,1 kW tartalék, ha mégis át akarná lépni. Így 4,9 kW-ot fog termelni.

A VA-el továbbra sincs értelme foglalkozni, mert akik a jogszabályt írták, nem értik a villamosságtant.

Csak az utolso mondatra. Igen nyomja,, de láthatod milyen határok között amit az adott idöben kizárolag a hálozat felvevö képessége korlátoz, mert folyamatosan sütött a nap és mégis ilyen alpesi hepe hupás a visszatápálás.
(#) Lamprologus válasza erbe hozzászólására (») Ápr 15, 2025 /

Valaki elmagyarázná, hogy hogyan van ez a "meddő termelés".

Nem a fogyasztókon múlik a meddő teljesítmény?

Hogyan tud meddőt leadni az inverter, ha tisztán ohmikus fogyasztó van rajta?
(#) erbe válasza Lamprologus hozzászólására (») Ápr 15, 2025 /

Hálózatra tápláló inverter nem ohmikus fogyasztóra termel. Amiről korábban írtam, csak látszólag meddő termelés. Az inverter feltölti a hozzá legközelebbi szűrő kondenzátort. A következő induktivitás késleltetve engedi át a következő kondiba... és így tovább. Ugyanis általában legalább 3 kondi és 2 induktivitás pár van a kimemeten. Az eredmény mintha eltolódna a beérkező szinusztól. Nagyobb teljesítménynél már akkora áramot tol kifelé, hogy a kondi nagyon gyorsan feltöltődik.
(#) SKY válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 15, 2025 /

Azért nem gondolom, hogy különösebb probléma lett volna vele, mert előtte a görbe másik fele az akkutöltés alatt sem volt jobb. Sőt inkább az látszik belőle, hogy még a nap sem sütött rendesen, nincs haranggörbe alakja és minden rendelkezésre álló energia az önfogyasztásra és az akkutöltésre el is ment délelőtt. Ez ilyen jövő-menő felhős, borús nap lehetett. Délutánra meg kisütött egy kicsit jobban, de akkor sem volt állandó fény. Ebből nem lehet megmondani, hogy nem az időjárás miatt alakult így a görbe.

A görbe rajzolása túl kevés adatpontból történt, ezért nem kizárt hogy a szürke részben az a kettő-három nagyobb bezuhanás akár kikapcsolás is lehetett, vagy erős visszakorlátozás.

Perces loggolt adatsorok kellenének... elsősorban a hálózati feszültség, meg a kimeneti teljesítmény.

Délelött voltak még felhök, de délután már nem.

(Annyira nem érdekel csak mint tényleges müködést probáltam illusztrálni)
(#) antikzsolt hozzászólása Ápr 15, 2025 /

Meglévő rendszer akkumulátor bővítés

Van egy meglévő napelemes rendszer. Ezt szeretném napelemekkel bővíteni+ akkumulátor. Na az utóbbival van probléma. Lifepo4 240Ah aksi. A bővítés meg 300Ah+ lesz.
Járható út? Kapacitás növelése lenne a cél a meglévő 11 kwh mellé kb 30kwh.
Az ok elektromos jármű fog érkezni hamarosan.
(#) Villanymozdony válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 15, 2025 /

Milyen a meglévő rendszer? Szigetüzemű vagy hibrid betáplálós invertered van? Milyen feszültségű a jelenlegi akku?
(#) antikzsolt válasza Villanymozdony hozzászólására (») Ápr 15, 2025 /

Hibrid nem visszatermelős. 48v az akksi.
(#) kameleon2 válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 15, 2025 /

Az engedély ok, A műszaki megoldások között matatok. Ki mit használt, amiben nem csalódott?
Következő: »»   257 / 259
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem