Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   219 / 2208
(#) CHZ válasza Gory hozzászólására (») Aug 22, 2008
Igen , mindenki rájön ha elkezdi ..., nem baj lehet ez még nagyon jó is .
Ha van lehetőséged az elkészült első trafót mérni , akkor tedd meg . !
(#) Ricsi1992 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 23, 2008
Mit alkotsz már megint?Szép kis kapcsolás....jó bonyolult(nekem).
Most nézem,mennyi PCL85-86-om van,majd egyszer kéne építeni belőlük egy jó kis PP-t.Készül a tekercselőgépem egyenlőre sima csúszócsapágyas(a zártszelvényben forog a menetes tengely),lesz rajta egy faintos reed relés számláló is,és egy csengőkapcsoló lesz a pedál Messze nem olyan komoly,mint a Tied,de szerintem nem lett/lesz olyan rosz.Remélem nem kell csapágyaznom a menetes tengelyt,mert azt elég macerás lenne megcsinálni,nincs olyan csapágytartóm,mint Neked.Majd meglátjuk,hogy teljesít a Bosch ablaktörlőmotor Ha megy,akkor valahogy tekerek egy 26V-os szekundert a PY 88-nak....

Kezdem érteni ezt az előfesz dolgot...,meg mi miért SE,PP,PPP,OTL...Meg hogy a GU-nál az ECC85 az előerősítő,és a PCL-nél meg a csőben lévő trióda.Meg az ECC82-83-nál külőn lehet fűteni a két triódát(6,3-6,3V)......Lassan,de fejlődök, legelőször azt se tudtam,mi az a kimenőtrafó...
(#) Ricsi1992 hozzászólása Aug 23, 2008
Mármint ECC81-82-83-84.

Ezekkel a csövekkel lehet velamit kezdeni:ECH81 PCF200-201,akár rádió...bármi érdekel.
(#) Imi65 válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Aug 23, 2008
Szia Ricsi!
A PCF-ek az utolsó fejlesztések FF TV-kbe. Az a baj velük,hogy 10 lábasak (dekál) , ezekhez elég nehéz foglalatot szerezni. ( Az Orion csak egy dekál csövet használt, a PCH200-ast, a Videoton erőltette ezeket az utolsó hibrid TV-kben. Nem tudom, mi volt a filozófia, a tuner már rég tranyós volt, a KF-et az Orion már rég tranyókkal építette, a Vidi meg itt hülyélkedett ezekkel a KF csövekkel. Én elkésett fejlesztésnek tartom, a minőségük csapnivaló, szerintem a legjobb helyük Müszi gyűjteményében van.)
Az ECH 81-es nagyon jól sikerült rádiócső, nem is terveztek helyette semmi váltótípust. Ha ismered a szuper-elvet (rádiótechnikai vonatkozásban), akkor tudod, hogy a triódáját - általában - helyi oszcillátorként használták, a H része pedig multiplikatív keverőként működött. Láthatod, hogy a Kaszarobert által belinkelt rádiókapcsolásban 2 db ilyen cső is működik. A középcső cső C (trióda) része éppen a hangfrekis meghajtó. Azonban vannak a csőnek ilyen vonatkozásban korlátai, mivel a H résszel közös a katód. Mivel itt a H rész nagyfrekis fokozat, ezért a katódja testen van. Az előfeszt a triódának katódellenállással ez miatt nem lehet beállítani. Erre csak a rácsáramos módszer kínálkozik, de ennek kivezérelhetősége korlátozott. Itt azonban elegendő. A H részt nagyon ritkán alkalmazzák HF célra, de elméletileg triódaként, vagy pentódaként is funkcionálhat.
(#) Imi65 válasza kaszarobert hozzászólására (») Aug 23, 2008
Robi, ne feledd, hogy a potméteren a"melegponttól" 1-1,5 cm-re ott van a 230V. Ezt elég nehéz korrektül leárnyékolni.
(#) kaszarobert válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 23, 2008
Köszi még ez is egy ötlet!
Engem egyébként nem zavar, ha kimarad a poti a hangláncból...
Elégggé kontaktos. Nekem a kapcsolók a gyanusak...
(#) Gory hozzászólása Aug 23, 2008
Az elkészült kimenőt hogyan lehet biztonságosan letesztelni, hogy jók-e a rétegek közt a szigetelések, nem húz-e át valahol? Ha a primeren a két anód oldalon mondjuk 10KHz 5V-os jelet adok, a szekunder oldalon látszik a jelalakon az ilyesmi?
(#) CHZ válasza Gory hozzászólására (») Aug 23, 2008
Gratulálok , gyors voltál !

Nagyon el kell szúrni a szigeteléseket , hogy áthúzzon , végfokba bekötve , terhelés nélkül viszont előfordulhat ....

Megnézheted mint sima hál trafót is , primerrre 230 , szek-re 8 ohm , melegednie nem szabad , áttétel is ellenőrizhető , a szek . tekercs terhelt /terheletlen fesze is sokat elárul .

Ha van generátor/szkóp , akkor fentebb mutatott ábra szerint az átvitelét megnézhetnéd .
Generátor kis impedadanciás kimenetéről (kb. 60 ohm )soros 6k ellenállással megtáplálhatnád 10KHz négyszöggel (amplitúdója lehet nagy , amit a generátor tud ) , szek . tekercs megfelelő illesztéssel lezárva , sokat mondana az átviteléről .
(#) Gory válasza CHZ hozzászólására (») Aug 23, 2008
Még nincsen kész, hiányzik még róla, csak elfáradt a karom Van generátor is meg szkóp is, csak műterhelést kell még faragnom hozzá.
(#) CHZ válasza Gory hozzászólására (») Aug 23, 2008
Már látom , rosszúl olvastam a mondatod .

Generátorról mérve nem kell komoly terhelés , teljesítmény nem lesz , de hál . trafónak bekötve , oda érdemes több ellenállásból összehozni nagyobb teljesítményű műterhelést , amit majd az erősítő bemérésénél is használhatsz .
(#) sturbi válasza Gory hozzászólására (») Aug 23, 2008
Így kellene majd összekötni (ha végig egyirányba gombolyítottál):
Úgy tudod biztonságosan megcsinálni az összekötéseket, hogy fogod amásodik 500 menet két végét, rákötsz 6-20 V váltót valamilyen trafóról és az egyik szekunderen méred a leadott feszt (ez 10 V-bemenőnél 0,7V lesz). Aztán sorbakötöd a két szekundert és megint mérsz, amikor duplája lesz a leadott fesz (10 V-nál 1,4 V), akkor jó a sorbakötés (ha nullát mérsz, akkor egyik tekercs kezdetét megcseréled a végével a sorbakötésnél).Ezzel kész a szekunder.
Ezután sorbakötöd a második 500 menetet a külső (negyedik) 500 menettel, ha jó az összekötés, akkor a szekunderen fele feszültség lesz, mint előbb (0,7 V). Ezután (az eddigi összekötéseket meghagyva) a külső 500 menet szabad végét sorbakötöd az alsó (első) 500 menettel, ha jó az összekötés a szekunderen harmada feszültség lesz (10 V bemenőnél 0,46-0,47 V). Végül összekötöd az alsó tekercs szabad végét a harmadik tekerccsel, ha a kimenő feszültség negyede lesz (10V-nál 0,35 V) akkor jó. A könnyebb mérés érdekében minden primer összekötésnél növelheted a bemenő feszt (10-20-30-40 V, ilyenkor a kimeneten nem változik a fesz, végig 1,4 V-lesz).
Remélem érthető a dolog logikája.

ppkimenő.jpg

(#) sturbi válasza sturbi hozzászólására (») Aug 23, 2008
Most látom, a rajzon más logika szerint jelöltem a tekercsrészeket, ez ne zavarjon meg. Az 500/3-al jelölt az alsó tekercsrész (1-es), ez van a vasmaghoz legközelebb.
(#) sturbi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 23, 2008
Most akkor milyen cső, hol, mit csinál ? :pardon1: Esetleg egy kapcsolási rajz talán segíthetne ? :nevetes1:
(#) ngyzoli válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 23, 2008
Nem is tudom... nekem kissé bonyolultnak tűnik az egész ezen csöveket lehet,h nehéz lesz beszerezni.sztem akkor érdemes ilyet építeni,ha maximálisan kihasználod...apropó,valahol van 1db ecc 40-esem,zsír-új.de ha jól tévedek,speciális a foglalata.(az nincs hozzá) ...az oszcikat meg be kellene hitelesíteni,ha korrekt mérést akarsz.
(#) ngyzoli válasza CHZ hozzászólására (») Aug 23, 2008
Erről jut eszembe egy történet:egyszer régen összedobtam egy rendhagyó kapcsolást,-együtemű volt,asszem'EL 34-gyel ment a vége,viszont a trafót a katódba kötöttem be.eljött a barát meghallgatni,s néhány perc után teljesen felvillanyozódott,azt mondta:hihetetlen erényeket vél felfedezni a hangjában(mindig adtam az ő véleményére,mivel"másként hallgat",mint én).úgy fogalmazott:a középsávban igen jól szól ez a végfok!nekem viszont kissé üresen,semmitmondóan zenélt,-nem voltam elájulva tőle.később megmértem:már 200Hz-től esni kezdett az átvitele!valószínű,emiatt hatott becsapósan tisztának a középtartomány...(mivel relatíve előtérbe került). másnap szétszedtem az egészet nocomment.
(#) Imi65 válasza kocos hozzászólására (») Aug 24, 2008
Jaj, Kócosom! Most, visszanézve vettem csak észre a kérésedet. Ne hari! A Zolinak én igazából ECC40-est ajánlottam (abból van pár darab - foglalatom meg egy se), ill. az EF89-et, amiből szintén van pár darab. ECC82 sajna M zárolt, mert kell a csővoltmérőbe. Ugyanígy az EZ80 is. ECC83-as is csak 1-2 db van, az is használt. ECC85-ös van több, de ezekkel terveim vannak.
(#) sturbi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 24, 2008
Gondolom nekem szántad a választ, mert ngyzoli az impedanciamérőre reagált.
Minden bizonnyal nagy meredekségű cső a 12AG7, 30 mA/V felett (adatlapot nem találtam), azért erősít végfokban ilyen nagyot.
Attól volt bonyolult az írásod, hogy ECL pentódát említettél (id:ECL pentódát,egy EF 80-ra), ez azt sugallta, hogy a triódája maradt, a pentódáját pedig kiváltottad egy arra alkalmatlan EF80-ra. Ezután viszont meghajtó pentódáról volt szó, meg 12AG7-ről.
Azt hittem, hogy egy ECL 8..-as kapcsolás átalakításáról van szó, mert az eredeti kapcsolást nem láttam.
(#) Imi65 válasza sturbi hozzászólására (») Aug 24, 2008
Ja, én könnyebb helyzetben (lettem volna), mert tudom, hogy a Zoli egy E(C)L84-est használt fel feszültségerősítőnek (ez valószínűleg "tőlünk nyugatabbra" használhatták FF TV-kbe videó erősítónek, ahol nem átallottak hálózati trafót beépíteni, és nem a soros fűtéssel kínlódtak, kinézetre megegyezik a PCL84-el). Tehát nem a végfok volt ez az L. A 12AG7-ről én sem találtam semmit, és a korábbi felhasználásról sem hallottam kis hazánkban. Zoli mindenesetre bepróbálta végfoknak.
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 24, 2008
Megnéztem, mondhatni, klasszikus. Örülök, hogy jól műkszik.
(#) sturbi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 24, 2008
Idézet:
„Érted?Mindez csak azért,ne legyen már olyan snassz,erőlködő!”

Értem és megértem, és örülök hogy szépen szól a kicsike.
Nekem is van egy ilyen egycsövesem 6E5P-vel (triódának kötve), szintén megdöbbentően szépen szól.

Idézet:
„Az a helyzet feltételeztem,hogy nézted a dobozosomat,a ki mit építettben.Ott pontosan leírtam,ki kivel van.”

-Hogy említed valóban megnéztem, de mostanra sikerült elfelejtenem, hogy ki mit csinált (ez nálam normális).
(#) edgar hozzászólása Aug 24, 2008
Mit szoltok, ha egy csoves erosito kimeno trafojat rovidre zarom es vezerlem a bemenetet.
Meghibasodik a kimeno vagy a vegcso??
(#) Imi65 válasza edgar hozzászólására (») Aug 24, 2008
A csöves erősítőnek inkább a szakadással van nagyobb baja. Mindazonáltal ez - üzemszerűen - csak véletlenül fordulhat elő.
(#) edgar válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 24, 2008
Ez logikus mert leszakadasas eseten a primer impedancia nagyon megno es akkora induktiv feszultsegek keletkeznek, hogy atuthet a kimeno vagy a cso.
Viszont amikor valamilyen ok miatt zarlatba kerul a kimenotrafo szekundere akkor az attranszformalt impedancia nagyon alacsony lesz.
Gyakorlatilag marad a trafo primer egyenaramu ellenallasa amely elenyeszoen kicsi az impedanciahoz viszonyitva.
Tehat, ez utobbi esetben mi tortenik amikor nem a megfelelo primer impedamcia terheli a vegcso (vek) anodjat se vezerlem a bemenetet?

(#) Imi65 válasza edgar hozzászólására (») Aug 24, 2008
Ha zárlatot táplál a kimenő, akkor az áttranszformált impedancia is nagyon alacsony lesz, ahogy ezt helyesen láttad is. Ez azzal jár, hogy az anódon a trafó nem "engedi" a feszültséget változni. Tehát, tulajdonképpen ez semmilyen következménnyel nem jár, mivel az átlagáram nem változik, ezért a csövön folyó átlagáram, és feszültség számottevően nem változik.
Koszi.
Itt meg egy link amelyen egy erosito lathato amelynek a kimenete rovidzarban van pont azert, hogy ha lada nelkul kapcsoljuk be akkor ne menjen tonkre :

Bővebben: Link

Mar tobb forumban feltettem a kerdest de te egybol megmondtad a lenyeget.
(#) kocos válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 24, 2008
Mert az ECC40 milyen foglalatú, rimlock? Én egyzser egy Eag erősítőben láttam novál ECC40-t ( mármint a novál kettőstrioda mellé a sasszin ECC40 volt írva, de hoyg valójában milyen cső votl azt nem tudom )
EF89 az lábkompatibilis az EF86-tal? Mert az jól jönne, az én egyik EF 86-om sajnos elég "szépen" csilingel az erölködőmben
ECC85-öm van sok, de az meg "nem való" gitárerősítőbe, úgyhogy ECC83-az jól jönne hazsnált is, még akár egy darab is
(#) sturbi válasza kocos hozzászólására (») Aug 24, 2008
ECC40 elvileg rimlock foglalatú.
Hát az EF89 nem lábkompatibilis az EF 86-al, csak a fűtés és a katód van egy helyen, de ha tudsz szerezni orosz 6ZS32P-t, az jó EF 86 helyett.
Az ECC40, és a 40-es csövek Rimlock foglalatúak. Az EF89-et elvileg inkább RF alkalmazásban láttam, szerintem az EBF89 dióda nélküli változata( Rádió KF-ben láttam). A pentódák - a nagyobb erősítésük révén - alapból jobban csilingelnek (az EF80-184 is), mint a triódák. Megnézem, pontosan hogy is állok ezekkel. Viszont egyes orosz triódája van egy ismerősömnek. Djhans próbált egy-két darabot belőle (az enyémeket odaadtam neki). Ezek novál csövek 6,3V-ról fűtenek, és EB, vagyis ipari felhasználásúak. Nem tudom, milyen lehet a hangkaraktere. Azt sem, van-e még neki, de ha érdekel, megkérdezem.
Van 1 db 6N3P-m. Az melyik is? Ezt szívesen neked adom. Sturbi, légy szíves segíts, Te vagy az orosz csövek Ismerője.
Dupla trioda, ha jol emlekszem ECC42-nek felel meg.
Következő: »»   219 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem