Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ATX-táp problémák, meghibásodás
Abban a tápban amit én szétbontottam 2db 200v 470µF-os kondi volt sorba kötve. A két kondin kb. 320 voltnak kellene lennie. Bekapcsoláskor az NTC korlátozza a puffer elkok áramát.
üdv! Azokon a kondikon összesen kell 325V mérni, de nem érdemes, ésÉLETVESZÉLYES! Alapból cserét javasolnék 400V és ahány µF -van ráirva olyat, illetve 105C -osat! NTC az egy ellenállás, és a PTC is. Mind a kettő hömérséklet hatására változtatja az ellenállását, az NTC nek neövekszik az ellenálása, a PTC -nek meg csökken a ellenállása, hőmérséklet hatására. Azt viszont meg ne kérdezd, hogy mit keresne egy tápban, zserintem AMD a PFC-re gondolt (teljesitmény tényező vezérlés).
Akkor az NTC egy IC vagy egy egyszerű ellenállás? Mit keressek? Mindenképp a pufferkondik közelében van gondolom. Egyébként ilyen tápot még nem láttam, két áramkör van rajta az egész doboz zsúfolásig van alkatrésszel és több mint 2 kiló.
Két áramkör alatt két nyákot értek.
Én arra gondoltam hogy esetleg az NTC ment tönkre és nem kap feszt a táp.
Pufferkondik cseréje után még mit próbálhatnék meg ha úgy se megy? Mit keressek mire figyeljek, mit tudnék esetleg műszerrel mérni, hogy megállapítsam hol a gond? Láttam már tápot belülről de ez...
Segítene ha lefényképezném a belsejét? Az adatlapján azt írja 460 W ACTIVE PFC PC POWER SUPPLY.
Nézd meg a szekunder oldalon a diódákat. Egy kép sokat segítene.
Ha be van dugva a táp akkor egy jellegzetes sipoló hangot ad? Ezt nagyon halkan kéne hallani, amúgy lehet zárlatos diódahid, vagy egyáltalán nem müködik a segédtáp, ami az elektronikát müködtetné.
Több éles kép nagyon jól jönne!
A képek. Nem tudtam konkrétan mit fotózzak, sötét is volt és lámpafénynél már nem az igazi ezért van amék picit homályos. Jól látszik a két panel és hogy kis "hidak" kötik őket össze(olyasmi ami a párba kötött videókártyákat).
Ne haragudj, de majd estefelé vissza jövök, csak egy teljesen halott PC-t éleszettem fel, PII-es. és már jó!
Próbaképpen jöttem fel ide a HE-re, és meg kell jegyeznem nagyon jól megy! Pedig van benne egy 400Mhz es PII -es proci a 233Mhz -en fut 2x64MB SD RAM ATI RAGE 128 32MB AGP 2X videkártya SOUND_BLASTER 16XV ISA hankari 1,5GB SEAGATE ATA33 és egy 6,4GB FIRABELL ATA33 wincseszter és egy 280W os AT táp, az alaplap meg Lucki Tech P6LX3 (jó hü**e neve van )
Persze, a segítséget előre is köszönöm. Jó munkát.
EZ aztán jól be van csomagolva! Mint egy vajas hagymás felvággottas majonézes kecsöpös sajtkrémes ecetes lézerkarikás szendvics lenne!
Este visszajövök tényleg addig kitalálom, hogy mit lehetne összehozni. Megjegyzem, életemben nem javitottam FSP tápot MÉG, csak ennél rosszabbakat, CHIFTEC CODEGEN ENERMAX VARÁNÉ ésTÁRSA stb... Ja kössz, de a jó munkát még nem találták fel.
Nem szeretném ha kihalna a téma. Senki nem találkozott még ilyen FSP táppal?
Nos ilyennel ugyan nem találkoztam, mert már vagy 5-6éve nem érdemes kinyitni sem őket, de ez jól néz ki, és még aktív PFC is van az elején.
Kapásból mondom, hogy az ATX az kettő darab tápot tartalmaz, az egyik állandóan jár - ez adja a készenlétben az alaplapnak az +5V-ot és 24V-ot a vezérlő IC-nek. Tehát ha sehol nincs fesz a csatlakozón az biztos, hogy ez a kis segédtáp (+5V Stby) nem jár. Ezt kellene megkeresni: 1db kisebb ferritmagos trafó, közelében hűtőbordán 1 FET v. BJT, 2 dióda, 2 elkó a szekunder oldalon.
...és szokott lenni optója is a standby-nak, az is lehet kakukk
Ja, néha van neki. Ha az szakad meg, akkor mindennek vége... Szerencsés esetben a trafó túléli.
Csak a sárga és a piros egy egy kivezetését mértem, nem az összeset. Holnap kimérem az összes lábat a csatlakozón és megpróbálom felismerni a segédtáp részét. Ma már késő van, holnap még valószínűleg kérdezni fogok. Köszönöm a segítséget.
Sziasztok!
van egy DeLUX 450W os tápom egy aránylag jó configgal.Ngyon meleg volt és kékhalálozott a gépem.Na mondom táp,proci,vkari,ram valami melegebb mint kéne! Át is "nyálaztam" mindent és megláttam az alábbi kondikat hogy puffat! De nem is nagyon a teteje hanem az alja Cseréltem őket LOW ESR ugyan ilyen paramétrü kondikra és kérdésem a következő:Mostani config:proci AMD Sempron 3200+ Vkari Nvidia GeForce 8600Gt,Ram 2Gb összesen DDR2 800,530Mhz ,2Winyó 120Gb WD,160Gb Maxtor,40Gb Samsung és egy LG DVD iró.a kérdésem az lenne a LOW ESR jó minőségü kondi?És mi okozta a problémát?Csak pusztán e"lfáradt"? És nem tudom hogy mit tegyek mert szeretnék egy AMD Athlon 6000+ ot venni bele és szerintetek el birná szegény kicsi DeLUX om? vagy egy ideig legalább?Segitséget előre is kössz és bocsi a hosszú sorokért/iráshibákért
Első ránézésre ezek a kondik 105fokosak ugyan, de nem low ESR típosúak. A minőség és az ESR között nem vonható egyértelműen párhuzam: pl. az egyszerű - 50...100Hz-es - tápegységek pufferjeként semmi javulást nem jelent a low ESR típus alkalmazása.
Ez azért van így, mert ezen paraméter értéke nagyobb frekvenciákon okoz jelentősebb veszteséget a kondiban - ami persze hővé alakul. Szóval, ha most low ESR értékűeket tettél a helyükre, akkor megtettél mindent amit lehet, tovább fogja bírni. Sztem a 450W-os tápnak minden általad leírt csecsebecsét gond nélkül vinnie kell.
KÖszi szépen Sebi!!!
Amugy szerintem is ettel ment ki.De aszthittem DeLUX márkaként ez általános meghibásodás.Vagy valaki tud erről valamit?
Idővel a tápegységek szeretnek tönkremenni. Túl közel rakják a kondikat a hűtőkhöz, tekercsekhez. Kisebb feszültségtűrésű kondit raknak be, rosszabb minőséget. Két-három évente kondicsere, elfogatható szerintem.
Kimértem a csatlakozón az 5V standby feszültséget és 2V ot mutatott. Megkerestem a segédtápot (szerencsére teljesen külön panelon van) és 2 elkó fel volt puffadva. Kicseréltem és a táp tökéletesen műküdik. Köszönet Sebinek!
sziasztok
szabadidömben pc tápjaimat javitgatom,és esetek 70% kában azal a hibával találkozok hogy majdnem jó a táp csak mégsem 12v hejett 8 van és 50hz körül szagat. 7-9 volt ig fel --le és a rezgésen is lehet hallani hogy kihagy vagy valami..... mi lehet a baja??
Ha biztos vagy az 50Hz-ben (inkább 100 lesz az a két ütemű egyenirányítás miatt) akkor a pufferkondi száraz. (az a legnagyobb két kondi a graetz után)
hát nem tudom pontosan mekora frekvencia de akkor majd holnap megmérem. de patogó hangal bekapcsol leadja a feszkót majd kikapcsol
de ezt csak tipelem. egy másik amit javitottam tökéletesen lead minden feszkót csak mikor rádugok egy cd meghajtól elkezd sípolni????? mi lehetezzzzz??
Leggyakrabban kondi. Amíg elindul, addig minden félvezető ép.
szasztok !
tom nem ide tartozik ,, ill egy kiicsit , van egy ATX tápom ami elszállt ,,,egy áram szünet től szerintem cseréltem benne biztositékot de akkor se megy a kimenet : 0V :no: és nem tom miiis lehet a gáz elég nehéz kiszürni igy ha valaki tudna segiteni az jo lenne Itt már jó helyen van (Sebi)
Sziasztok!
Van nekem 3db bontott AT-s tápom, de nem is ez a lényeg. Van 3db ATX-es 300W-os tápom is, amik közül az egyik működik csak (Comandor márkájú). Nem tudom találkozott-e valaki már ilyennel, de az alkatrészek elhelyezésétől kezdve az impulzustűrő kondikig le a kalappal. Van egy Solarmax és egy Acorp, ami nem működik. A Solarmaxnak nem tudom a történetét, a gyakorlati helyemen kukáztam, láttam, hogy félvezetők bolygatva lettek, gondolom kimérve, a nagy pufferek cserélve voltak. A hibája az, hogy nincs a zöld és a test között feszültség és ebből következően el sem indul, viszont ezen kettő zárása nélkül a lilát és a fehéret összezárva Ganzuniv 3 mérőműszerrel 10 Amperes áramerősséget mértem. Egy 10V 1000µF kondit kicseréltem benne, a 6db nagy teljesítményű félvezetőt én is kimértem és a puffer kondikon kívül az összeset kiforrasztott állapotban, sajnos csak kapacitás mérővel, összes diódát is kimértem. Érdekesség képpen: ennek a belső felépítése már nagyon sok kívánnivalót hagy maga után. 1-1 félvezető a bordákon nincs szigetelve, ezért feszültség mérhető bedugás után a bodrák között, a pufferek teteje között, pedig 150V körüli feszültség van. A 494-es IC-t kicseréltem benne egyik bontottal, attól sem lett jobb, van még benne viszont egy 4 lábú opamp, és egy LP7510 E03758A1 feliratú 8 lábú fogalmam sincs milyen IC. Van benne 7db kis 100mA-es tranyó, azokat is kimérem holnap. Még annyit fűznék hozzá, hogy a ventillátor elég furcsa helyre volt visszaforrasztva, merthogy azt is megbolygatták, a negatívja egy olyan fólia részre volt forrasztva, ami kb fél négyzetventi volt és nem vezetett sehová semmin keresztül, ezért beforrasztottam közvetlen a kábelkorbácsba, nem tudom figyeli-e ezt valami és esetleg emiatt nem indulna el? A másik pedig egy villámcsapott Acorp táp, amiben kicseréltem 3db 1000 mikros kisfesz kondit, a többi 1000 és 2200 mikrósat megmértem és jók voltak. (Volt benne 3db 2200as, abból kettőt 3200asnak mértem, egyet pedig 3500asnak). A pufferek pedig 470 helyett 340µF körül mozognak. Ennek is az volt a baja, hogy meg sem nyekkent, viszont megvolt a zöld és a test között az 5VSB. Kimértem a 6 nagy félvezetőt és az összes diódát. A 2002-es IC-t kicseréltem a működő Comadorban lévő 2003-asra, ezután már minden indítási próbálkozásnál egy kicsit megforgott a venti. Kicseréltem a 4 lábú opampot is, nem lett jobb, ekkor észrevettem, hogy minden indítási próbálkozásnál egyet cirrennek a nagy pufferek, kicseréltem őket szintén a Comadorból származó 330µF-os (220-ra összeszáradt) kondikra és ezután már nem is cirrent, de még mindig csak egy pillanatra forgott meg a venti. A zöld testre zárása nélkül a lila és a piros között 5V-ot mértem, rövidrezárva 3A körüli áram folyik, közben ciripel. A Comadorba beépítettem a kibontott 2db IC-t és a puffereket, ezután már ez sem működik de majd veszek vagy bontok egy 2003-asat a régi helyére és szerintem akkor már újra menni fog. ui: a ragasztó taknyolásokat mindegyik tápból kioperáltam, egyik tápban sem volt semmi hibára utaló jel (égés) a kondik púposságán kívül. olyan diódák voltak mindkettőben, amiknek a nyitó feszültsége 1-200mV közé esett, de ilyenekkel már több helyen is találkoztam és nem azokkal volt a baj, egyébként nem értem hogy létezhetnek ilyenek, amikor egy PN átmenet szilícium esetén tudjuk mennyi, germániumnál pedig nagyobb, szelénét nem tudom, de nem hiszem hogy ilyet használnának. Remélem nem hagytam ki semmit, holnap tudok csinálni képeket, ha az segíthet. Nagyon jó lenne, ha sikerülne megjavítanom ezeket a tápokat, nem is azért mert egy forintot is érnek vagy mert használni szeretném őket, csak hogy tanuljak velük. Ha kész lennének olcsó pénzért eladnám őket, mert én ilyet nem építenék be soha.
Minden ATX tápban két táp lakik: egyik a készenlét (+5VSB és 24V a TL494-nek), a másik a bivaly.
Ha nincs standby fesz, akkor tápja sincs a 494-nek: sosem indul. Meg kell keresni a kis tápot és megjavítani: pár alkatrészből áll. A cirrenés+venti mozdulat szinte minden esetben a kimeneti oldalon lévő hibára utal: száraz elkó(k), zárlatos dióda. A táp beindul, a védelem letilt. Ventit nem figyeli semmi. Ész nélkül fölösleges cserélgetni az alkatrészeket, azzal nem tanulsz semmit... A benne lévő egyenirányítók Schottky-diódák, 120...200mV a nyitófeszük és piszok gyorsak. Normál dióda szinte rögvest tönkremegy, ha ide berakod. "Ha kész lennének olcsó pénzért eladnám őket, mert én ilyet nem építenék be soha." Na ezt ne tedd!! Ha a munkádban annyira nem bízol, hogy magad gépébe nem tennéd, akkor másnak pláne ne add el, főleg ne pénzért! Mi van, ha egy jól kicicomázott, húzós árú gépet tesz gallyra? Leverik ám rajtad...
Hello!
És tegyük hozzá Sebi válaszához, hogy egyszerre csak egy dologról írj. mert a jó ég sem követi a csapongásaidat. (Többek között én is ezért nem válaszoltam) Tiszteletem Sebinek a türelméért! üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |