Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   224 / 2208
(#) Gory válasza kocos hozzászólására (») Aug 27, 2008
Az analóg és digitális rögzítés csak egy dolog a minőség szempontjából. Komoly helyeken nem MAC van ma sem hanem célhardverek és analóg technika is. Amitől mégis sok zene rosszabbul szól, az az hogy a masterelési szokások változtak meg az utóbbi 20 év alatt nagyon. A jelenségnek a szakmában Loudness War a neve. Mégpedig hogy a mai zenéket maximális kivezérlés maximális hangerőre masterelik, Sőt bőven túlvezérelve masterelik, amivel rengeteg részlet elveszik viszont baromi hangos lesz. Ez főleg a popzene miatt van.
Nem akarom szétoffolni a témát, akit érdekel ez a dolog annak linkelek pár oldalt.
wikipédia
youtube
(#) kocos válasza Gory hozzászólására (») Aug 27, 2008
Ja tudom! ezért van az, hogy kis hangerőn rohadt jól szól a lemez, de "megküldeni" nem lehet, mert torzít ....
A magyar masteresek ennek nagy "szakértői", ritkán hallani jól szóló magyar rock/pop lemezt. na meg még a dobtriggertől van herótom, de ez már tényleg off
(#) kocos hozzászólása Aug 27, 2008
Mindenkinek elindult a csomagja, akinek ígértem!!!! Remélem hamar, és épségben odaérnek!
(#) 021 válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 27, 2008
Igazabol EL 86 -al akartam a mostani kapcsolast megepiteni, ellenutemben, van is egy egyszeru rajz hozza. Igazabol a 6P45C jobban megtetszett, tudtam is olcson szerezni 2 db-ot. Aztan az ellenutemu trafo tekercselesi nehezsegei miatt maradtam az A osztalyu erositonel, ezt meg jobban birna szerintem a 6P45C, nagyobb tartalek van benne. Kivancsi vagyok a kapcsolasra
(#) Imi65 válasza 021 hozzászólására (») Aug 27, 2008
Ehhez mit szólsz?

6P45Sz 3.gif

(#) 021 válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 27, 2008
Nem rossz, de mostmar latom, hogy mindenkeppen meg kell baratkozzak a bonyolult kimenotrafo elkeszitesevel, vagy nem lesz erositom

Ez legalabb tudna a megfelelo teljesitmenyt is, meg nem kell a legressel bajlodnom, csak a tekercselessel kell megbaratkozzak.

Lattam valahol h egy ilyen trafot kb 20 -ert elkeszitenek... Lehet h celravezetobb lenne megrendelni?
Ez attól függ, mennyire szempont az, hogy az utolsó csavarig Te építed-e az erősítődet. Ha szempont, akkor igenis magadnak kell. Ha nem feltétlenül, akkor viszont rábízhatod hozzáértő szakműhelyre, de ebből kevés van.
Itt van egy másik érdekes kapcsolás.

6P45Sz 4.gif

(#) kocos válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 27, 2008
Érdekes ez a "pszeudo ultralineár" megoldás
Pozitív visszacsatolás? Azt hallottam jót tesz a csillapítási tényezőnek, meg negatív kimeneti ellenállás érhető el vele? Hallottad már hogy szól egy ilyen?
A csövek párhuzamos kapcsolása milyen előnnyel jár,nagyobb erősítés ? ( meg gondolom kisebb kimenő impedancia )
(#) djhans válasza 021 hozzászólására (») Aug 27, 2008
Orosz olajkondi burkolata lett levágva.
(#) Imi65 válasza kocos hozzászólására (») Aug 27, 2008
Sajnos még nem. Ilyet nem raktam egyik erősítőbe sem. Bár az elvet ismerem, meg a Plachtovics Úr is foglalkozott vele valamelyik (90-es évek beli) RT Évkönyvben.
(#) 021 válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 27, 2008
ez tetszik.

(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 27, 2008
Én is ezt mondtam de nem maga az ellenállás teszi ezt, hanem az egész pozitív visszacsatolás .
Pont emiatt, hogy "megfogja" a hangszórót, elvileg szép kerek, és gyors basszusok éhetők el, ezér gondoltam, hogy basszgitár erősítőbe belepróbálom egyszer, bár ott a sok herce hurca miatt, félek, hogy valami elállítódik, vagy mittom, aztán nem lenne valami jó, ha koncerten egy 100 wattos hangenerátor lenne hirtelen mögöttem
Én is Plachtovics György, és Piret Endre Uraktól "tudom", hallani még nem hallottam
(#) zolee1209 válasza 021 hozzászólására (») Aug 27, 2008
Esetleg EZ a kapcsolás? Van hozzá részletes leírás, igaz ruszki, de valamennyire lehet fordítani online. Én ezzel a kapcsolással foglalkozom. A kimenőmet pedig egy háztartásigép- szerelővel tekercseltettem 5E forintért! Bár még nem volt alkalmam kipróbálni...
(#) 021 válasza zolee1209 hozzászólására (») Aug 27, 2008
Igen, ezt néztem először, teljesen jó és egyszerű, de még nem sikerült kivennem hogy mekkora tápról jár (az anódfesz 260 volt), valószínűleg csak egy kicsivel több mint az anódfesz kell neki, nyilván a trafón is esik. Vagy a tápfeszültség annyira nem kritikus, lehet h 260-ról tökéletesen fog működni?

A másik ami kérdés a primer oldali impedancia, mert majdnem biztos hogy ilyen vasat nem tudok szerezni. Igaz, beszéltük a fórumon, hogy vissza lehet számolni, de még ott nem járok.

Igazából ez a kapcsolás az amit legszívesebben megépítenék, de sokak kételkednek a minőségében mert nagyon alacsony tápfeszültségről jár.

Mindegy, megépítem, aztán meglátjuk, igaz mérni nem tudok csak legfeljebb a kimenőteljesítményt mert nincsenek műszereim, de csak akkor lesz tapasztalatom, ha kipróbálom
(#) zolee1209 válasza 021 hozzászólására (») Aug 27, 2008
A vassal kapcsolatosan én nem tököltem, bár lehet, hogy ezzel rá is fáztam így utólag belegondolva. Le volt írva, hogy hányszor hányas vas kell. Az adja a vaskeresztmetszetet. Nekem volt itthon vékony EI lemezem és abból vettem a megfelelő vasmagkeresztmetszetnyit. Ugyanazokkal a menetszámokkal. Lehet hogy ez így nagyon nem jó, de majd kiderül. Ha a kapcsolás paraméterei viszont valósak, akkor én nagyon meg lennék vele elégedve! 15Hz alsó freki...
(#) Imi65 válasza kocos hozzászólására (») Aug 28, 2008
Azért annyira ne tarts tőle, mert ez nem feszültség visszacsatolás, hanem áram visszacsatolás. A hangszórón átfolyó árammal arányos a visszacsatolt fesz. Amit Zoli mondott, tényleg nem mindegy, hogy az ellenállás értéke mekkora. Plachtovics kis értékű trimmerrel állíthatóvá tette a visszavezetett jelet. Nem ártana itt is hasonló átalakítás, és akkor hallanánk, mit is csinál as csavarhúzónk. Ricsivel akartam összekalapálni a PL500 PP-t, de megint nem "ér rá". Abban kipróbáltuk volna ezt is.
(#) kocos válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 28, 2008
Aha! Hát az tuti, hogy egyszer kipróbálom én is! Pl500-zal nekem is kellene már valamit alakítanom, mert egyre csak gyűlik Most a 6AS7G PP lett volna porondon, de ugye eltörött (( Így lehetne most egy csővel stereo SE-t csinálni, de már "elegem van" az SE-k kis teljesítményével, most már falakat akarok döntögetni
(#) Imi65 válasza kocos hozzászólására (») Aug 28, 2008
Nagyon helyes, a PL500-ból 1. nekifutásra is kiszaladt 25W. Most azon töröm a fejem, hogy egy PCF 80-assal hajtom meg. Ebbe belepróbálom a PCF802-t is, mert abból aztán tényleg van 1-2 (FF TV sormeghajtó csöve, már összedolgoztak valaha, nem kell nekik ismerkedni ) Elvileg a triódában tér el a 80-astól, de egy katodin olyan mértékben visszacsatolt, hogy ott semmi torzítást nem várhatunk.
csak ugye az anódsapka, meg a foglalat ...
Mindegy 6-án hátha szerencsém lesz
(#) Imi65 hozzászólása Aug 28, 2008
Nosztalgiázzunk.
(#) Müszi válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 28, 2008
Nekem is van ilyenem
(#) korgs2 válasza Müszi hozzászólására (») Aug 28, 2008
Én már gyűjtöm is ezeket a kis cetliket
(#) MrBrown válasza kocos hozzászólására (») Aug 28, 2008
, az egyiket a gitár erősítőért, a másikat pedig a rádióért kaptad!
Ilyen nekem is van
(#) kocos válasza MrBrown hozzászólására (») Aug 28, 2008
Köszi! A másik két rádiot még nem is láttad
(#) MrBrown válasza kocos hozzászólására (») Aug 28, 2008
...ez is csak rajtad múlik!
(#) kocos válasza MrBrown hozzászólására (») Aug 28, 2008
Budapest, és Terta
Következő: »»   224 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem