Fórum témák
» Több friss téma |
Valaki meg tudná mondani, hogyan kell bekötni a ICSP csatlakozót?
S hamár itt tartunk akkor az ICSP szakszerű alkalmazásáról is lehetne egy pár szó .
PL: Programozás (-menete saját tápról és a programozó tápjáról.); Korrekt tápellátás -megoldások -ötletek; Mikor - hogyan csatlakortassuk az ISCP-re a hardvet; S alkalmarható-e egyéb feladatokra az ICSP-port, mint PIC programozásra. Remélem sikerül az ICSP port minden titkát megvitatnunk. THX. _jani_ [off] A téma címe lehetne az " ICSP-port bekötése - alkalmazása " .
Üdv.
Nem vagyok nagy PIC-es, ellenben a saját tapasztalataimat megosztom, egy két hasznos infó lehet közte. Programozás: én pickit2-t használok, neki saját tápja van, tudja a dolgát. Korrekt tápellátás - pickit2, korrektebb nem is kell, a JDM-ekkel többnyire csak a baj van. Főleg ha pentium3-astól felfelé használod,mert itt már nem fektettek kellő hangsújt a serial illetve LPT csati szabványra és a kimeneti fesz sokszor el sem éri a névlegest, ergo, nem megy a JDM. Mikor csatlakoztassuk: Legelősször is rácsatlakozol a pickit2-vel a PIC-re, majd programozol, automatán kapcsolgatja a feszültséget. Az ICSP porton van még valami alacsony írás vagy mifene, ez a 6-os láb, ez még valami extrát is tud. Remélem segítettem. Üdv. Idézet: „az ICSP szakszerű alkalmazásáról is lehetne egy pár szó” ICSP nemcsak a PIC-nél van, ezért tisztázzuk, hogy most csak a Microchip PIC vezérlőinek programozásáról van szó. Nagyon nem mindegy... Idézet: „saját tápról és a programozó tápjáról” Mindkettő lehetséges. Idézet: „Mikor - hogyan csatlakoztassuk az ISCP-re a hardvert?” PicKit2-nél mindegy. Amikor jól esik... Idézet: „S alkalmazható-e egyéb feladatokra az ICSP-port, mint PIC programozásra.” Hogyne, például debug-olásra. Ehhez persze a PIC-nek is támogatnia kell a hardveres debug-olást, a butább PIC-ek helyébe pedig emulátorkártyát kell dugni. A PIC16F887 pl. már támogatja a hardveres debug-olást, lásd Debug Express. A PicKit2 Starter Kit-ben levő 16F690 még nem (ehhez emulátorkártya kell). De a hozzá kapott PicKit2 ugyanaz, mint a Debug Express-hez adott, tehát okosabb PIC-kel már tud debug-olni. Az ICSP lábakat a normális működés idején (amikor nincs sem programozás sem hardveres debug-olás) az eredeti I/O célra is használhatjuk, ekkor a PicKit2 logikai analizátorként működhet. Bővebb információ a www.microchip.com honlapjáról. Idézet: „és a kimeneti fesz sokszor el sem éri a névlegest, ergo, nem megy a JDM.” Mindegyik eléri a névlegest, mert a soros port névleges feszültsége minimum 3V, maximum 25V. A JDM az, ami a feltételezésre épít, hogy a porton 12V-os jelek vannak. Régebben ez jellemzően igaz volt, de akkor sem garantálta senki. Tehát a JDM a hibás, nem a pc gyártók. Idézet: „(-menete saját tápról és a programozó tápjáról.)” Az áramkör számára lehet tápot adni a programozóról, vagy a saját tápról. Az ICD2 csak 5V-os tápot tud adni, a Pickit 2 tud alacsonyabbat is, tehát szélesebb körben használható. -Ha a céláramkör nem rendelkezik saját táppal, akkor be kell kapcsolni a tápellátást a programozó eszközről. -Ha a céláramkör saját táppal rendelkezik: ekkor ki kell kapcsolni a tápellátást a programozóról, és a céláramkör tápját rávezetnia programozó Vdd lábára. Ez azért fontos, mert így a programozó kimeneti fokozata a céláramkör számára megfelelő feszültségszinteket ad az MCLR, PGD és PGC lábakra. A PGD (ProgramminG Data) és PGC (ProgramminG Clock) lábak néha ICSPDAT (In Circuit Serial Programming DATa) és ICSPCLK (In Circuit Serial Programming CLocK) jelzés alatt találhatók meg az adatlapokon.
Talán érdemes szót ejteni az ICSP(In Circuit Serial Programming-azaz áramkörön belüli programozás) használatának alap elképzeléséről.
A nevéből adódik, hogy a céláramkörbe beépített PIC felprogramozására találták ki. Sajnos sok helyen ezt a szellemiséget nem veszik figyelembe, mikor olyan égető áramköröket terveznek és ajánlanak, amelyeknek a panelján karos vagy más foglalatok vannak. Ez az ICSP szellemének meggyalázása! Természetesen az a megoldás jó és követendő, hogy egy külön panelt foglalatokkal és ICSP porttal lássunk el, ha több PIC sorozatprogramozása a feladat. Minden más esetben ICSP kimenetű égetők építése a követendő példa. A kezdőknek próbapanel építése javasolt, ami lehet dugdosós, vagy tüskesorokkal ellátott nyák, vagy bármilyen megoldás ami a célnak megfelel. A próbanyákokon természetesen ki kell alakítani az ICSP portot, ami alapvetően öt vezetékből áll. Vpp(égető fesz), Vdd(tápfesz), GND(test), PGD(adat I/O), PDC(órajel) Fontos az adatlapok olvasása, mert a Vpp, és Vdd értékek csak onnan derülhetnek ki. Kimondható, hogy a 16F és 18F családon belül a Vpp 12V(megfelel) és a Vdd 5V. Az LF széria kisebb Vdd-ről is működik, de ez nem befolyásolja az égetést, kivéve, ha a céláramkörben felhasznált alkatrészek kisebb feszültségre vannak tervezve. Az egyszerű égetők 5V Vdd-t szolgáltatnak csak, de kezdésnek tökéletesen megfelel. Későbbiek folyamán érdemes olyan égetőt építeni, ami képes a Vdd és a Vpp szabályzására (PICKit2), vagy más módon támogatja a külső Vdd-t(ICD2). A legtöbb esetben mindegy, hogy mikor csatlakoztatjuk az ICSP csatit, és legtöbb esetben akár le se kell húzni a próbák során akkor sem, ha nem az égetőről látjuk ez Vdd-vel a próbaáramkört, de nem árt az óvatosság, azaz érdemes kikapcsolt állapotban dugdosni.
Igazad lehet, tulajdonképpen, igen, de abban úgy látom mindketten egyetértünk, hogy a JDM-mel ma már nincs értelme görcsölni, mint írtam is nem vagyok nagy PIC-es, de én így hallottam, mindenesetre köszönöm a kiigazítást.
Üdv: Doncso
Ha érdekel a JDM valódi problémaköre, olvasd el ezt: - Miért ne építsünk JDM-et -
Mindenkinek hálás köszöneten az ICSP-s infókért!
Igy kicsit könnyebben fogom már alkalmazni, és az áramkörbe beletervezni ezt a remek protot!
Bővebben például itt olvashatsz róla. A legfontosabb a 12 V-os programozó feszültség leválasztása az áramkör többi részétől. Ez a mellékelt ábra szerint egy Schottky diódával megoldható. Az adatvezetékek elválasztása (PGC/PGD) kevésbé izgalmas, itt egy soros ellenállás is megteszi...
üdv. mindenkinek pickit2 icsp-röl szeretnék 93c86 eepromot progizni, hogy melyik lábra kell rácsatlakozni köszi szepi003
Benne van a PICKit2 Readme fájljában.
köszönöm a válaszod ezt énis megtaláltam de nekem egy rajz kellene hogy hovákell kötni. kezdő pickittes vagyok es kérdezném hogy micéltszolgál a pickit2 tőn a piros gomb kösz. szepi003
Éppen csak vonal nincs az egy sorban lévő lábak(pin), között! A maradék kettőből az egyikhez(PE) oda van írva, hová kell kötni, a másikhoz pedig az, hogy válasszuk ki milyen szervezésben akarjuk a bájtokat, azaz a lábat(ORG) H, vagy L szintre köthetjük. Ha ezt nem érted, bízd rá hozzáértőre.
köszönöm a válaszodat bocs hogy ilyen értetlen vagyok de még most ismerkedem a picekkel és eepromokkal,egy kicsit összezavart a(vcc.vdd.gnd.vss)demár értem.még apickit2 gombrol ha irnál valamit köszi szepi003
A gomb megnyomásával a bootloader aktiválódik, amivel le lehet tölteni a sérült program esetén is az új fimrwaret.
Van egy új szolgáltatása is, amivel elemes táplálás esetén az eepromjában előzőleg eltárolt programot lehet beégetni egy céláramkörbe PC nélkül. Én ezt a két funkciót még soha nem használam, ezért ennél részletesebben nem tudok róla beszélni. (Ha szükséges az új fw-t ICSP-n keresztül töltöm fel egy másik égetővel, eeprom pedig nincsen a PK2 klónomon.)
Fentieket kiegészíteném még azzal, hogy logikai analizátor módban megeshet, hogy a beállított triggerfeltétel nem teljesül, s a PICkit2 emiatt végtelen ciklusban várakozik. Ebből a PICkit2 piros gombjának megnyomásával lehet kilépni.
Szia Watt!
Itt az első funkciót, amit írtál, nem értem. Nyilván azért viszi magával az ember egy esetleges javításhoz a PK2-t, hogy segítségével a szoftverhibát kiszűrje. Szerintem a teljes tárterületet felülírja 1 pillanat alatt. Ez a bootloader téma nem inkább a soros programletöltésnél kellett? Különben én már próbáltam ezt a PC nélküli programozást, remekül működik. Meg merem kockáztatni, hogy akár kisszériás otthoni gyártásnál is ideális eszköz lehet ezáltal, hiszen nem kell a PC-t folyamatosan üzemeltetni, elég egy telefontöltő vagy akár elem+stabkocka.
Én arra gondoltam, hogy ha a PK2-ben sérül meg az FW egy frissítés során, ami elég gyakori.
Köszi, így már értem. Ez hasznos infó!
Helló!
Van egy STX Rlink típusú debuggerem (http://www.st.com/stonline/products/literature/bd/11967.pdf) és egy STM8AF6166TD processzorom (http://www.st.com/stonline/books/pdf/docs/14395.pdf). Tudnátok abban segíteni, hogy a debugger melyik lábát hova kössem, a proci melyik lábaira? Sajnos egyelőre nem találtam erről információt. Előre is köszi! Üdv, dino
Hali!
Kezdő PIC-es vagyok, mostanság tanulgatom a programozásukat, ezért 16F84A-val építettem egy próbapanelt, amin gyakorolhatok: erről lenne szó (első generáció, V2). Ezen ugye van ICSP port, tehát könnyedén tudom használni hozzá az égetőmet (USBurn V1.8a1 égetőprogrammal). Azt az egy dolgot nem tudom, hogy miután beégettem a progit, és visszatettem a jumereket a próbapenelre (eredetileg DIP kapcsolók kellettek volna, de nem tudtam ilyenekhez hozzájutni), le kell-e húznom az égetőt az áramkörről, hogy újra áram alá helyezve a próbapanelt, nyugodtan futtathassam a beégetett programot? Krisz
Félig kész van egy leírás, amit azért készítek, hogy ne kelljen sokat leírni ugyanazt. Jószívvel ajánlom. Még később biztosan változtatok rajta, de azért azt hiszem választ ad a legtöbb kérdésre.
Ha lenne még kérdésed, amit nem írtam le, az jól is jönne, mert már írom is bele! - ICSP_Röviden -
Köszönöm, ez egy nagyon hasznos kis gyűjtemény!
Viszont. Mint látható a próbapanel kapcsolási rajzán, a programozó lábak is fel vannak használva, LED-ek vannak rajtuk, igaz a jumperek leszedésekor ezek az összeköttetések megszűnnek. Illetve ott van még a leválasztott kimenetű kérdés. Vajon a Brenner ilyen lehet? Az adat és az órajel szálak ebben közvetlenül a 18F2550-es PIC-ből indulnak. Viszont ahogy az oldaladon nézem a PICkit2 klón rajzát, ott soros ellenállások, lehúzó ellenállások, és tranyók is vannak. A Vdd-vel és a Vpp-vel talán nem lesznek gondok, azt nálam BC328-as tranyók kapcsolják. Kezdem azt érezni, hogy akkor nyugodtan rajta hagyhatom az égetőt, a próbapanel táplálását azért égetéskor lekapcsolom, illetve a jumpereket szedem le égetéskor, és rakom vissza program futtatáskor. Csak egy megerősítő választ szeretnék kapni, hogy helyes-e az elképzelésem!
Általában a PIC-et tartalmazó égetők leválasztottak. Ezt úgy oldják meg, hogy a programozó lábakat bemenetre állítják.
Ellenőrizd le, hogy amikor nem égetsz, a PGD, PGC vonalak lebegnek-e. Ez egy 10kohm-os ellenálláson keresztül megteheted. Az ellenállás egyik végét bedugod a csatlakozóba, a másik végét a test, másszor a +5V felé kell érintened. Műszerrel mérve, ha a vonalakon a feszültségek változnak közel a 0 és 5V-hoz, akkor a kimenet leválasztott.
Elfelejtettem írni, hogy eközben a Vdd(+5V)-t be kell kapcsolni! Köszi a kérdést, már be is került!
Elvégeztem a tesztet, és az adat vonalon a testhez képest 0 illetve 5V-ot mérek attól függően, hogy az ellenállást testre vagy Vdd-re rakom, viszont az órajel vonalon állandó 0V van jelen, akárhova is rakom az ellenállás másik felét. Ez jó, vagy sem?
Köszi, hogy hozzátehettem valamit a tudástárhoz. |
Bejelentkezés
Hirdetés |