Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ICSP-port bekötése - alkalmazása

Témaindító: Lozsa, idő: Szept 23, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Lozsa hozzászólása Szept 23, 2008 /

Valaki meg tudná mondani, hogyan kell bekötni a ICSP csatlakozót?
(#) Krisz03 válasza Lozsa hozzászólására (») Szept 23, 2008 / 4

ICSP :google:
(#) _JANI_ hozzászólása Szept 23, 2008 /

S hamár itt tartunk akkor az ICSP szakszerű alkalmazásáról is lehetne egy pár szó .
PL:
Programozás (-menete saját tápról és a programozó tápjáról.);
Korrekt tápellátás -megoldások -ötletek;
Mikor - hogyan csatlakortassuk az ISCP-re a hardvet;
S alkalmarható-e egyéb feladatokra az ICSP-port, mint PIC programozásra.

Remélem sikerül az ICSP port minden titkát megvitatnunk.

THX. _jani_

[off] A téma címe lehetne az " ICSP-port bekötése - alkalmazása " .
(#) Doncso válasza _JANI_ hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Üdv.
Nem vagyok nagy PIC-es, ellenben a saját tapasztalataimat megosztom, egy két hasznos infó lehet közte.

Programozás: én pickit2-t használok, neki saját tápja van, tudja a dolgát.
Korrekt tápellátás - pickit2, korrektebb nem is kell, a JDM-ekkel többnyire csak a baj van. Főleg ha pentium3-astól felfelé használod,mert itt már nem fektettek kellő hangsújt a serial illetve LPT csati szabványra és a kimeneti fesz sokszor el sem éri a névlegest, ergo, nem megy a JDM.
Mikor csatlakoztassuk: Legelősször is rácsatlakozol a pickit2-vel a PIC-re, majd programozol, automatán kapcsolgatja a feszültséget.
Az ICSP porton van még valami alacsony írás vagy mifene, ez a 6-os láb, ez még valami extrát is tud.
Remélem segítettem. Üdv.
(#) icserny válasza _JANI_ hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Idézet:
„az ICSP szakszerű alkalmazásáról is lehetne egy pár szó”

ICSP nemcsak a PIC-nél van, ezért tisztázzuk, hogy most csak a Microchip PIC vezérlőinek programozásáról van szó. Nagyon nem mindegy...

Idézet:
„saját tápról és a programozó tápjáról”

Mindkettő lehetséges.

Idézet:
„Mikor - hogyan csatlakoztassuk az ISCP-re a hardvert?”

PicKit2-nél mindegy. Amikor jól esik...

Idézet:
„S alkalmazható-e egyéb feladatokra az ICSP-port, mint PIC programozásra.”

Hogyne, például debug-olásra. Ehhez persze a PIC-nek is támogatnia kell a hardveres debug-olást, a butább PIC-ek helyébe pedig emulátorkártyát kell dugni.

A PIC16F887 pl. már támogatja a hardveres debug-olást, lásd Debug Express. A PicKit2 Starter Kit-ben levő 16F690 még nem (ehhez emulátorkártya kell). De a hozzá kapott PicKit2 ugyanaz, mint a Debug Express-hez adott, tehát okosabb PIC-kel már tud debug-olni.

Az ICSP lábakat a normális működés idején (amikor nincs sem programozás sem hardveres debug-olás) az eredeti I/O célra is használhatjuk, ekkor a PicKit2 logikai analizátorként működhet.
Bővebb információ a www.microchip.com honlapjáról.
(#) potyo válasza Doncso hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Idézet:
„és a kimeneti fesz sokszor el sem éri a névlegest, ergo, nem megy a JDM.”

Mindegyik eléri a névlegest, mert a soros port névleges feszültsége minimum 3V, maximum 25V. A JDM az, ami a feltételezésre épít, hogy a porton 12V-os jelek vannak. Régebben ez jellemzően igaz volt, de akkor sem garantálta senki. Tehát a JDM a hibás, nem a pc gyártók.
(#) potyo válasza _JANI_ hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Idézet:
„(-menete saját tápról és a programozó tápjáról.)”

Az áramkör számára lehet tápot adni a programozóról, vagy a saját tápról. Az ICD2 csak 5V-os tápot tud adni, a Pickit 2 tud alacsonyabbat is, tehát szélesebb körben használható.

-Ha a céláramkör nem rendelkezik saját táppal, akkor be kell kapcsolni a tápellátást a programozó eszközről.

-Ha a céláramkör saját táppal rendelkezik: ekkor ki kell kapcsolni a tápellátást a programozóról, és a céláramkör tápját rávezetnia programozó Vdd lábára. Ez azért fontos, mert így a programozó kimeneti fokozata a céláramkör számára megfelelő feszültségszinteket ad az MCLR, PGD és PGC lábakra.

A PGD (ProgramminG Data) és PGC (ProgramminG Clock) lábak néha ICSPDAT (In Circuit Serial Programming DATa) és ICSPCLK (In Circuit Serial Programming CLocK) jelzés alatt találhatók meg az adatlapokon.
(#) watt hozzászólása Szept 24, 2008 / 1

Talán érdemes szót ejteni az ICSP(In Circuit Serial Programming-azaz áramkörön belüli programozás) használatának alap elképzeléséről.
A nevéből adódik, hogy a céláramkörbe beépített PIC felprogramozására találták ki.
Sajnos sok helyen ezt a szellemiséget nem veszik figyelembe, mikor olyan égető áramköröket terveznek és ajánlanak, amelyeknek a panelján karos vagy más foglalatok vannak. Ez az ICSP szellemének meggyalázása!
Természetesen az a megoldás jó és követendő, hogy egy külön panelt foglalatokkal és ICSP porttal lássunk el, ha több PIC sorozatprogramozása a feladat.
Minden más esetben ICSP kimenetű égetők építése a követendő példa.
A kezdőknek próbapanel építése javasolt, ami lehet dugdosós, vagy tüskesorokkal ellátott nyák, vagy bármilyen megoldás ami a célnak megfelel. A próbanyákokon természetesen ki kell alakítani az ICSP portot, ami alapvetően öt vezetékből áll. Vpp(égető fesz), Vdd(tápfesz), GND(test), PGD(adat I/O), PDC(órajel)
Fontos az adatlapok olvasása, mert a Vpp, és Vdd értékek csak onnan derülhetnek ki.
Kimondható, hogy a 16F és 18F családon belül a Vpp 12V(megfelel) és a Vdd 5V. Az LF széria kisebb Vdd-ről is működik, de ez nem befolyásolja az égetést, kivéve, ha a céláramkörben felhasznált alkatrészek kisebb feszültségre vannak tervezve. Az egyszerű égetők 5V Vdd-t szolgáltatnak csak, de kezdésnek tökéletesen megfelel.
Későbbiek folyamán érdemes olyan égetőt építeni, ami képes a Vdd és a Vpp szabályzására (PICKit2), vagy más módon támogatja a külső Vdd-t(ICD2).
A legtöbb esetben mindegy, hogy mikor csatlakoztatjuk az ICSP csatit, és legtöbb esetben akár le se kell húzni a próbák során akkor sem, ha nem az égetőről látjuk ez Vdd-vel a próbaáramkört, de nem árt az óvatosság, azaz érdemes kikapcsolt állapotban dugdosni.
(#) Doncso válasza potyo hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Igazad lehet, tulajdonképpen, igen, de abban úgy látom mindketten egyetértünk, hogy a JDM-mel ma már nincs értelme görcsölni, mint írtam is nem vagyok nagy PIC-es, de én így hallottam, mindenesetre köszönöm a kiigazítást.
Üdv: Doncso
(#) watt válasza Doncso hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Ha érdekel a JDM valódi problémaköre, olvasd el ezt: - Miért ne építsünk JDM-et -
(#) _JANI_ hozzászólása Szept 24, 2008 /

Mindenkinek hálás köszöneten az ICSP-s infókért!
Igy kicsit könnyebben fogom már alkalmazni,
és az áramkörbe beletervezni ezt a remek protot!
(#) icserny válasza _JANI_ hozzászólására (») Szept 25, 2008 /

Bővebben például itt olvashatsz róla. A legfontosabb a 12 V-os programozó feszültség leválasztása az áramkör többi részétől. Ez a mellékelt ábra szerint egy Schottky diódával megoldható. Az adatvezetékek elválasztása (PGC/PGD) kevésbé izgalmas, itt egy soros ellenállás is megteszi...

fig1.png

(#) szepi003 hozzászólása Szept 27, 2008 /

üdv. mindenkinek pickit2 icsp-röl szeretnék 93c86 eepromot progizni, hogy melyik lábra kell rácsatlakozni köszi szepi003
(#) watt válasza szepi003 hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Benne van a PICKit2 Readme fájljában.

1. Connections for 93LC devices
  2.         ---------------------------------------
  3.         PICkit 2 Pin             93LC Device Pin (DIP)
  4.         (1) VPP                  1 CS
  5.         (2) Vdd                  8 Vcc
  6.         (3) GND                  5 Vss
  7.         (4) PGD                  4 DO
  8.         (5) PGC                  2 CLK
  9.         (6) AUX                  3 DI
  10.                                  7 PE - enabled (Vdd)
  11.                                  6 'C' Device ORG
  12.                                     Set to select word size
(#) szepi003 hozzászólása Szept 27, 2008 /

köszönöm a válaszod ezt énis megtaláltam de nekem egy rajz kellene hogy hovákell kötni. kezdő pickittes vagyok es kérdezném hogy micéltszolgál a pickit2 tőn a piros gomb kösz. szepi003
(#) watt válasza szepi003 hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Éppen csak vonal nincs az egy sorban lévő lábak(pin), között! A maradék kettőből az egyikhez(PE) oda van írva, hová kell kötni, a másikhoz pedig az, hogy válasszuk ki milyen szervezésben akarjuk a bájtokat, azaz a lábat(ORG) H, vagy L szintre köthetjük.
Ha ezt nem érted, bízd rá hozzáértőre.
(#) szepi003 hozzászólása Szept 30, 2008 /

köszönöm a válaszodat bocs hogy ilyen értetlen vagyok de még most ismerkedem a picekkel és eepromokkal,egy kicsit összezavart a(vcc.vdd.gnd.vss)demár értem.még apickit2 gombrol ha irnál valamit köszi szepi003
(#) watt válasza szepi003 hozzászólására (») Szept 30, 2008 /

A gomb megnyomásával a bootloader aktiválódik, amivel le lehet tölteni a sérült program esetén is az új fimrwaret.
Van egy új szolgáltatása is, amivel elemes táplálás esetén az eepromjában előzőleg eltárolt programot lehet beégetni egy céláramkörbe PC nélkül.
Én ezt a két funkciót még soha nem használam, ezért ennél részletesebben nem tudok róla beszélni.
(Ha szükséges az új fw-t ICSP-n keresztül töltöm fel egy másik égetővel, eeprom pedig nincsen a PK2 klónomon.)
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Szept 30, 2008 /

Fentieket kiegészíteném még azzal, hogy logikai analizátor módban megeshet, hogy a beállított triggerfeltétel nem teljesül, s a PICkit2 emiatt végtelen ciklusban várakozik. Ebből a PICkit2 piros gombjának megnyomásával lehet kilépni.

(#) szepi003 hozzászólása Okt 1, 2008 /

köszönöm mindenkinek az információt üdv szepi003
(#) SzervízMacska válasza watt hozzászólására (») Okt 1, 2008 /

Szia Watt!

Itt az első funkciót, amit írtál, nem értem. Nyilván azért viszi magával az ember egy esetleges javításhoz a PK2-t, hogy segítségével a szoftverhibát kiszűrje. Szerintem a teljes tárterületet felülírja 1 pillanat alatt. Ez a bootloader téma nem inkább a soros programletöltésnél kellett?

Különben én már próbáltam ezt a PC nélküli programozást, remekül működik. Meg merem kockáztatni, hogy akár kisszériás otthoni gyártásnál is ideális eszköz lehet ezáltal, hiszen nem kell a PC-t folyamatosan üzemeltetni, elég egy telefontöltő vagy akár elem+stabkocka.
(#) watt válasza SzervízMacska hozzászólására (») Okt 1, 2008 /

Én arra gondoltam, hogy ha a PK2-ben sérül meg az FW egy frissítés során, ami elég gyakori.
(#) SzervízMacska válasza watt hozzászólására (») Okt 1, 2008 /

Köszi, így már értem. Ez hasznos infó!
(#) dino05 hozzászólása Okt 17, 2008 /

Helló!

Van egy STX Rlink típusú debuggerem (http://www.st.com/stonline/products/literature/bd/11967.pdf) és egy STM8AF6166TD processzorom (http://www.st.com/stonline/books/pdf/docs/14395.pdf). Tudnátok abban segíteni, hogy a debugger melyik lábát hova kössem, a proci melyik lábaira? Sajnos egyelőre nem találtam erről információt. Előre is köszi!

Üdv, dino
(#) Krisz03 hozzászólása Jan 11, 2009 /

Hali!

Kezdő PIC-es vagyok, mostanság tanulgatom a programozásukat, ezért 16F84A-val építettem egy próbapanelt, amin gyakorolhatok: erről lenne szó (első generáció, V2). Ezen ugye van ICSP port, tehát könnyedén tudom használni hozzá az égetőmet (USBurn V1.8a1 égetőprogrammal). Azt az egy dolgot nem tudom, hogy miután beégettem a progit, és visszatettem a jumereket a próbapenelre (eredetileg DIP kapcsolók kellettek volna, de nem tudtam ilyenekhez hozzájutni), le kell-e húznom az égetőt az áramkörről, hogy újra áram alá helyezve a próbapanelt, nyugodtan futtathassam a beégetett programot?

Krisz
(#) watt válasza Krisz03 hozzászólására (») Jan 11, 2009 / 6

Félig kész van egy leírás, amit azért készítek, hogy ne kelljen sokat leírni ugyanazt. Jószívvel ajánlom. Még később biztosan változtatok rajta, de azért azt hiszem választ ad a legtöbb kérdésre.
Ha lenne még kérdésed, amit nem írtam le, az jól is jönne, mert már írom is bele!

- ICSP_Röviden -
(#) Krisz03 válasza watt hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Köszönöm, ez egy nagyon hasznos kis gyűjtemény!
Viszont. Mint látható a próbapanel kapcsolási rajzán, a programozó lábak is fel vannak használva, LED-ek vannak rajtuk, igaz a jumperek leszedésekor ezek az összeköttetések megszűnnek.
Illetve ott van még a leválasztott kimenetű kérdés. Vajon a Brenner ilyen lehet? Az adat és az órajel szálak ebben közvetlenül a 18F2550-es PIC-ből indulnak. Viszont ahogy az oldaladon nézem a PICkit2 klón rajzát, ott soros ellenállások, lehúzó ellenállások, és tranyók is vannak. A Vdd-vel és a Vpp-vel talán nem lesznek gondok, azt nálam BC328-as tranyók kapcsolják.

Kezdem azt érezni, hogy akkor nyugodtan rajta hagyhatom az égetőt, a próbapanel táplálását azért égetéskor lekapcsolom, illetve a jumpereket szedem le égetéskor, és rakom vissza program futtatáskor.
Csak egy megerősítő választ szeretnék kapni, hogy helyes-e az elképzelésem!
(#) watt válasza Krisz03 hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Általában a PIC-et tartalmazó égetők leválasztottak. Ezt úgy oldják meg, hogy a programozó lábakat bemenetre állítják.
Ellenőrizd le, hogy amikor nem égetsz, a PGD, PGC vonalak lebegnek-e. Ez egy 10kohm-os ellenálláson keresztül megteheted. Az ellenállás egyik végét bedugod a csatlakozóba, a másik végét a test, másszor a +5V felé kell érintened. Műszerrel mérve, ha a vonalakon a feszültségek változnak közel a 0 és 5V-hoz, akkor a kimenet leválasztott.
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Elfelejtettem írni, hogy eközben a Vdd(+5V)-t be kell kapcsolni! Köszi a kérdést, már be is került!
(#) Krisz03 válasza watt hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Elvégeztem a tesztet, és az adat vonalon a testhez képest 0 illetve 5V-ot mérek attól függően, hogy az ellenállást testre vagy Vdd-re rakom, viszont az órajel vonalon állandó 0V van jelen, akárhova is rakom az ellenállás másik felét. Ez jó, vagy sem?

Köszi, hogy hozzátehettem valamit a tudástárhoz.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem