Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   295 / 4003
(#) lapose válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Szia!
Király volt!
Mikor gyerek voltam nem tudtam elképzelni a differenciálmű működését, ezért építettem belőle egyet egy kis alvázzal együtt. Jól lehetett látni a fogaskerekek különböző forgását ha egyenesen ment vagy ha kanyarodott a jármű!

femepito.JPG

(#) zoly15 válasza lapose hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Most hogy itt a kép ilyen volt az óvodámban is de csak halvány foszlányok vannak a fejemben róla..
(#) Frankye válasza lapose hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Nem mondod, hogy Neked még megvan?! De imádtam!
(#) Müszi válasza lapose hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Ilyen nekem is volt
(#) Imi65 válasza lapose hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Ez az! A mindenségit, nem hittem volna, hogy látok még ilyet. Valahol volt egy színes fénykép, amin éppen egy önjáró (tolható) darut építettem (volt hozzá horog, és kézi hajtókar is, a zsákvarró cérna nagyon jól viselte a megpróbáltatásokat).
Apám szerzett egy 6cm átmérőjű aprófogú körfűrésztárcsát, és az összes fellelhető újságot összefűrészeltem. A végén már dugdosták előlem a Nők Lapját, meg a TV újságot.
(#) lapose válasza Frankye hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Csaltam egy kicsit!
Pár éve egy iskolában oktatási segédanyagokat selejteztek. Onnan szereztem két fajtát is: ezt a hagyományosat(ez a jobb), és egy olyan fajtát aminek az elemei kb. kétszer-háromszor nagyobbak ennél, de nincs hozzá annyi fajta kiegészítő.
(#) lapose válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Én borotvapengét szereltem rá, és úgy próbáltam vele füvet nyírni(volt hozzá motor is). a Kezemet sikerült elvágni...
(#) Imi65 válasza lapose hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

A gyermeki leleményesség utánozhatatlan.
(#) Fodor hozzászólása Szept 27, 2008 /

Sziasztok. Kérlek titeket, hogy segítsetek nekem, mert van egy olyan házink, amit senki sem tud megcsinálni az osztályból és a tanár ezzel akar minket szivetni. Kérlek segítsetek nekünk :'(

Egy transzformátorral kel számolnunk a következő adatokkal: (3 fázisu)

Sn=2500VA
U1n=400V
U2o=120V
Ptn=60W
E=4%
cosy=0,7 (induktív)

Ezeket kell kiszámolnunk:

a, Határozd meg a transzformátor áttételét és névleges áramait.
b, Mekkora a transzformátor rövidzárási inpedanciája, annak OHM-os és reaktáns összetevője.
c,Számitsd ki a transzformátor zárlati áramait.
d, Rajzolja meg az egyszerüsitett helyettesítő kapcsolási rajzát és a vektorábrákat.
e, Határozza meg a terhelés okozta fezsültségváltozást teljes terhelésnél és a szekunder feszültséget
f, Mekkora a terhelőáram fázisszöge teljes terhelésnél, és mekkora terhelés nélkül?

Kérlek titeket, hogy segítsetek, mert az egéssz osztályt leeggyseseli :'(

Üdv: Fodor
(#) Imi65 válasza Fodor hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

"Káromkodjatok" neki ti is. Kérdezzétek meg, hogy a transzformátor csillag/csillag, csillag/delta, delta/csillag, vagy netán delta/delta-e. Mert sem az áttétel, sem a fázisáramok nem lesznek azonosak a különböző esetekben. Nem beszélve a fázisszögről.
(#) mrfencer válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Csatlakozom az előttem szólóhoz, hiányosak az adatok!!
(#) Fodor válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Neharagudjatok, de a tanár eztsem mondta Szerintem delta/csillag kapcsolásura gondolt, mert mindig azzal van meghuzatva! Mégegyszer kérlek titeket, hogy neharagudjatok!
(#) googa hozzászólása Szept 28, 2008 /

Halihó! Ebben a kapcsolásban, ha bekötöm földre az IC 1-es lábát akkor nem sípol a buzzer. Miért? Egyáltalán miért működik, ha nem kap földet? Tegnap még ment az eredeti állapotban, ma megépítettem újra próbapanelon és csak föld nélkül hajlandó sípolni.
(#) mex válasza googa hozzászólására (») Szept 28, 2008 /

Az R1-et sürgősen változtasd meg. A minimális értéke 1Kohm kell,hogy legyen.
Az ic,már alighanem félholt...
A buzzer elektromechanikus? Mert ha igen akkor tegyél vele párhuzamosan egy diódát,úgy hogy a katódja a 3-as láb felé nézzen.
(#) mrfencer hozzászólása Szept 28, 2008 /

Üdv!

Pár napja feldobtam egy kérdést, de sajna senki nem válaszolt, elég fontos lenne mert még azóta sem tudtam túllépni a problémán, nagyon megköszönném ha vleki segitene
Van egy HEF40106B Schmitt triggerem. ennek bemenetére 3 szenzor fog kapcsolodni amik egy fehér sévot érzékelnek egy zöld szőnyegen. Azt milyen áramkörrel tudom szabályozni hogy hol legyen a trigger alacson illetve magas letörése? Mert ugye ettől fog függni a szenzorok érzékenysége. Én egy potira gondoltam hogy könnyü legyen állitani, de azt hogy és hova kell kötni?
Köszi!
(#) googa válasza mex hozzászólására (») Szept 28, 2008 /

Jó, hogy mondod, mert én az R1-et simán ki is vettem belőle, mert így élesebb (magasabb) hangja van és pont ez volt a célom. Gondolom, akkor haldoklik a cucc. Fene egye meg. Akkor hogy lesz ebből magas/éles sípoló hang?
(#) googa válasza googa hozzászólására (») Szept 28, 2008 /

Tudna valaki feltenni egy olyan 555IC-s kapcsolást, amitől hangosan és élesen/magasan sípol egy buzzer? Ja, és működöképes legyen, lehetőleg! Köszönöm szépen!
(#) mex válasza googa hozzászólására (») Szept 28, 2008 /

A hang magasságát alapvetően a kondi és a vele soros ellenállás határozza meg. A keltett hang erőssége meg a tápfesz függvénye. Attól is függ hány voltos a buzzer,és mekkora a tekercsellenállása (ha van benne).De itt az oldalon a segédprogik között találsz 555méretezőt,ezzel minden szükséges dolgot kiszámolhatsz.
(#) proli007 válasza mrfencer hozzászólására (») Szept 28, 2008 /

Hello!

Hát a 40106 nem egészen erre való! Az csak egy növelt zavarszintsávval ellátott digitális CMOS bemenet. A kapcsolási pontjai, tápfeszültség függőek, és kismértékben hőfokfüggőek, de semmi képpen nem korrekt Schmitt triggerről van szó. Nagyon használható "megy-nem megy" kapcsolásokhoz, hogy pld. süt a nap, vagy nem. De semmi esetre nem való szabályozható komparátor gyanánt.

Javasolnám, hogy inkább alkalmazzál, LM339 komparátort, (vagy valami műveleti erősítőt) pozitív visszacsatolással, ahol a komparálási pontok változtathatók, és a visszacsatolás mértékével a hiszterézis is változtatható.

Természetesen ha a kapcsolásodban nincsenek ilyen igények, akkor a 40106 kimenetéről a bemenetére történő visszacsatolással a komparálási szint, ha nem túl nagy tartományban is, de változtatható. (persze ez negatív visszacsatolás, tehát a komparátor egyéb tulajdonsága is változni fog.)

üdv! proli007
(#) hapro hozzászólása Szept 28, 2008 /

Egy olyan kérdésem van, hogy ha van egy áramkör amiről tudom, hogy mennyit fogyaszt, és 12V-ról üzemeltetném, amit egy 7812-es IC-vel szeretnék megoldani.
Viszont jóval magasabb feszültség áll rendelkezésemre mint amennyit az IC elbír. Kb 60-70V egyen feszültség.
Ez szimmetrikus táp. A kettő együtt 60-70V. Arra gondoltam, mivel saját tápegységet akarok építeni ennek az áramkörnek, hogy a fő trafó két váltójáról egy-egy diódával egyenirányítom a feszültséget, és a fő trafó közös pontja ami ugye a test pont lesz az áramköröm testje. Test és a két egyenirányított váltó között lenn egy puffer, majd a 7812 IC. És innentől a további áramkör.
De a diódák elé tennék egy-egy valamekkora teljesítményű ellenállást amin akkora feszültséget szeretnék eldisszipáltatni, ami még elviselhető a 7812 IC-nek.

Ezt hogy lehet kiszámolni mekkora ellenállás kell, ha mondjuk 12V 150mA a fogyasztása az áramkörnek, és szeretném, ha a 7812 IC-re mondjuk 20-25V jutna, hogy legyen bőven tartaléka, mivel az áramkör alapesetben nem fogyaszt szinte semmit, mert ez egy relés áramkör és nincs mindig behúzva a relé.
Egyáltalán lehet-e ilyet?

Na hát remélem érthető voltam

köszi
(#) proli007 válasza mex hozzászólására (») Szept 28, 2008 /

Hello!

Elég gyanus, hogy a Googa önrezgő zümmert használ.
Mert elég meglepő számomra ezek a hozzászólások.
Idézet:
„ha bekötöm földre az IC 1-es lábát akkor nem sípol a buzzer”

Idézet:
„Jó, hogy mondod, mert én az R1-et simán ki is vettem belőle, mert így élesebb (magasabb) hangja van és pont ez volt a célom.”

Szóval itt valami árulás van.

üdv! proli007
(#) mammut hozzászólása Szept 28, 2008 /

Üdv! Lenne egy olyan kérdésem, hogy kettő darab 1ohm/5W-os huzalellenállást hogyan kössek össze, hogy 1ohm/10W-os eredő ellenállást kapjak?
Igazából itt az ellenállások teljesítménye zavar meg, mert az eredőellenállás számítással nincs bajom, a neten meg nem találok semmit.
(#) proli007 válasza hapro hozzászólására (») Szept 28, 2008 /

Hello!

Talán értem amit mondtál. Azaz a váltóba szeretnél ellenállást tenni, de nem javaslom.
Ha a relék ki-be húzogatnak, akkor a feszültség "lepkézni fog". És ha az LM-re nem jut terhelés, akkor mindenképpen halál lesz, mert a fesz simán felmehet a 60V-ra.
Inkább egy egyszerű egytranyós zéneres előstabilizátort ajánlanék, a 24V-hoz. így a relék is közel állandó feszültséget kapnak, és tuti, hogy a 7812 is életben marad. Disszipáció, meg így is úgy is ugyan akkora lesz. (Sőt egy teljesítmény tranyó, lehet olcsóbb mint egy teljesítmény ellenállás. De hogy a fiókodban hamarabb találsz, az biztos)

üdv! proli007
(#) hapro válasza mammut hozzászólására (») Szept 28, 2008 /

Ha van 4 darabod belőle akkor kettőt-kettőt párhuzamosan és azt a kettőt sorba. 2 darab 1 ohmból szerintem nem lesz 1 ohmod.
Vagy valami törvényt ki kell találni rá ahol az ellenállás értékek szorzódnak.....1X1=1
(#) proli007 válasza mammut hozzászólására (») Szept 28, 2008 /

Hello!

Talán sehogyan. Mert ha sorba kötöd 2ohm 10W-ot kapsz, ha párhuzamosan, akkor 0,5ohm-ot és szintén 10W-os ellenállást kapsz.
4db ellenállásból, már visszaállítható az 1ohm, de már 20W-os ellenállásod lesz. (Kettő-kettő párhuzamosan, és ezeket sorba)

üdv! proli007
(#) mammut válasza proli007 hozzászólására (») Szept 28, 2008 /

Jahm igen! Köszönöm a gyors válaszokat! Valahogy megoldom a HEstore-ban kapható huzalellenállásokból....
(#) hapro válasza proli007 hozzászólására (») Szept 28, 2008 /

Értem, ezt szerettem volna elkerülni, de akkor nem lesz más ezek szerint.

Egyébként erről a számolós dologról írnál egy kicsit bővebben?
tehát ha van egy adott fogyasztás adott fesz mellett, és van nagyobb feszültség, azt le szeretném csökkenteni az adott feszültségre, akkor mekkora ellenállást kell betenni, hogy X feszültség essen rajta?
És az ellenállás teljesítményét hogy kell kiszámolni hozzá?

köszi
(#) sprofan válasza mammut hozzászólására (») Szept 28, 2008 /

Nem értem, miért nem veszel ilyet?
(#) mammut válasza sprofan hozzászólására (») Szept 28, 2008 /

Nah igen! Azaz! Csak még nem jutotam el oda a listán, meg én az ellenállás szerint néztem és az 1ohm-nál nem volt. Köszi szépen!
(#) proli007 válasza hapro hozzászólására (») Szept 28, 2008 /

Hello!

Sokat nem kell számolgatni. Ha jól értettem, akkor egy kétutas (kétszer egyutas) egyenirányító két ágába szeretted volna az ellenállást tenni. Ha belegondolsz, ugyan úgy kell kiszámolni, mint ha a DC-re tetted volna, mert a feszültségesésnek ugyan akkorának kellene lenni. Viszont egy-egy AC ágban, csak félperiódusban folyik az áram. Tehát ugyan akkora ellenállás kell mind két ágba, csak fele teljesítményű, lévén, hogy csak az idő felében fog folyni az áram az ellenálláson, a DC-vel ellenkezőleg, ami mindíg folyik.

üdv! proli007
Következő: »»   295 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem