Fórum témák
» Több friss téma |
Ide szerintem teljesen felesleges az árnyékolt vezeték. Inkább egy szűrőkondenzátor kell a két drót közé a műveleti erősítő felőli végénél.
Akár.
Én azért gondoltam, mert nem tudom hogy mibe kerül beépítésre. Ha mondjuk a dobozban nem messze tőle nagy áramok folynak kapcsolóüzemben, akkor ez gondot okozhat. Sőt, mivel bordára lesz szerelve a dióda, így nagyobb az esély hogy közel kerül az ilyen részhez. (Persze senki nem monda hogy kapcs.táp mellé kellene az áramkör.)
Szia!
Ehhez az általad tervezett kapcsoláshoz nem lehetne két érzékelő diódát tenni valahogy? A lényeg az lenne, hogy két helyen mérjen egyszerre, és ha a kettő hely közül valamelyiken elér egy adott hőfokot, akkor a relé kapcsol. üdv.: Zoli
Üdv.!
Én ezt úgy valósítanám meg, hogy két áramkört építenék meg és a két komparátor kimenetét VAGY kapcsolatba hoznám 2db diódával. Ez azért is jó, mert a két hőmérséklet-figyelőnek más kapcsolási hőmérséklet is beállítható, illetve nem játszanak szerepet az alkatrészek (hőmérséklet-figyelő diódák) paramétereinek szórása. Vagy a legegyszerűbb esetben két teljesen ugyan olyan áramkört is lehet építeni és a két relé érintkezőit egyszerűen párhuzamosan kell kötni (szintén VAGY kapcsolat). Üdv.: Attila
Akkor gyakorlatilag az R8-tól a relé felé abból 1db van, és az előtte lévő részből meg kettő?
A vagy kapcsolatot viszont nem tudom hogy gondoltad... 1-1 diódán keresztül megy a két db IC egyes-egyes lábától a jel az R8 ellenálláshoz? A diódák az R8 felé kell hogy álljanak? üdv.: Zoli
Sziasztok!
Attila86: Láttam az oldaladon a "hővédő" kapcsolást és az lenne a kérdésem hogy hogyan lehetne úgy átalakítani hogy 18Fxxx PIC A/D bemenetére belehessen vinni a mért hőfokot? Illetve mennyire mér pontosan a dióda?
A dióda -2mV/C feszültségváltozással díjazza a hőmérsékletváltozást. Be kell egyszer állítani, hogy mondjuk 0 fokon mekkora a feszültség a diódán, és utána már pontosan mér. De ha nem csak egy küszöbszint érzékelése kell, hanem adott hőmérséklettartományban kell mérni, akkor nem ellenállással kell meghajtani a diódát, hanem áramgenerátorral. Ha érdekel, keresek valami rajzot róla.
Konkrétan hőmérsékletet szeretnék mérni (hűtőborda)
Ezt benvinni PIC-be, és adott értéknél bizonyos relét kapcsolni. A kapcsolás maradna az amit Attila86 publikált, annyi lenne a változtatás hogy a kimenet nem relét kapcsolna hanem menne a PIC-be. Csak azt nem tudom hogy hogyan kéne megválasztani az alkatrész értékeket hogy a kimenet 0-5V között legyen (0-100fok tartományban) Idézet: „Konkrétan hőmérsékletet szeretnék mérni (hűtőborda) Ezt benvinni PIC-be, és adott értéknél bizonyos relét kapcsolni.” Idézet: „A kapcsolás maradna az amit Attila86 publikált, annyi lenne a változtatás hogy a kimenet nem relét kapcsolna hanem menne a PIC-be.” A fenti két dolog ellentmond egymásnak. Ha mérni akarod a pic-el a hőmérsékletet, akkor arra nem jó az a kapcsolás, amit Attila feltett, mert az egy határszintnél vált állapotot a kimenetén, nem a hőmérséklettől függő analóg jelet ad.
Igazad van,jujj de elnéztem. Szóval Attila86 kapcsolása a heli trimmerrel beállított értéknél kapcsolja a relét.
Nekem pedig olyan kapcsolás kéne akkor ami a hőmérséklettel arányos feszt ad. (0-5 V tartományban)
ÍGY!
Carter! PIC téren potyo többet tud neked segíteni. Az oldalamra tettem fel egy táblázatot hogy az adott kapcsolásban mekkora feszültségek mérhetőek a schottky-n. Ha kell, akkor leszimulálom és mondok még több értéket. Én nem igazán értek a mikrokontrollerekhez, de ezekkel az értékekkel szerintem nagyon egyszerű már a PIC-ben a megfelelő karakterisztikát létrehozni. A schottky-n lévő feszültség a hőmérséklet hatására messze nem lineárisan változik. Esetleg az jelenthet gondot még a PIC esetén hogy a mérendő feszültség néhányszor 10mV. Ez esetben fel lehet erősíteni egy műveleti erősítővel. De ha a PIC elboldogul ezzel a viszonylag kis jellel, akkor nincs probléma. Üdv.!
Köszi a segítséget. A táblázat alapján nem vészes a PIC-es feldolgozás. A diódán eső feszt pedig egy műv. erősítővel felerősítem.
Nagyon szívesen!
Szimuláljak még neked pár hőmérséklet-értékhez tartozó feszültséget? Csak hogy pontosabb legyen a PIC-es feldolgozás.
Szia!
Kicsit komplex a kérdésem, de mégis itt teszem fel, mert van köze a hővédelemhez. Építek egy végfok tápegységet, amiben hangfal védelem és ez a hővédelem van. A trafómról 1X77V 2X9,5V jön le. Az 1X77V a végfoknak kell, a másik ~9,5V-ból létrejövő 12V egyen a hangfalvédelemnek, a másik ~9,5V-ból 12-vel meg ezt a hővédelmet hajtanám. Csatolom a kapcsolási rajzokat, és a kérdésem az, hogy a hangfal védelem test pontja meg kéne egyezzen a táp testjével, a hővédelem testje szintén azonos kell legyen? Ha azonos testpont kell akkor a 9,5Volt váltóból 7812-vel csinálok 12Volt egyent és arról működtetem a hangfal védelmet, de ennek a testjét egye az egyben összeköthetem a végfok testjével? Egyenirányításnak 4 diódát használnék diódahídként. A hővédelemnél szintén ez a kérdésem, hogy ugyanígy 9,5 váltóból 7812-vel csinálnék stabil 12voltot és annak a testje közös kell-e legyen a végfok testjével? Ha igen, akkor hogy kell összekötni a testeket? A hangfal védelem testje hogy tud közös lenni a végfok testjével, hogy ne vesszenek össze egymással? Ja még egy dolog, a hangfal védelem tápját egy dióda kondi stab icvel érdemes, vagy diódahíd kondi stab IC? végfok hangfal védelem hővédelem köszönöm előre is.
Üdv.!
Mivel a hangfal-védelem és a hővédelem is galvanikus leválasztással rendelkezik (relé), ezért tök mindegy hogy közösíted-e a két védelem tápját és ezeket közösíted-e a 77V-al. Persze csak akkor, hogyha a szekunder tekercsek is galvanikusan függetlenek egymástól. Szóval ha gondolod akkor összekötheted a GND-ket, de felesleges, és én a helyedben nem kötném össze őket. Sőt, a galvanikus függetlenség miatt elég akár csak az egyik 9,5V-os szekundert egyenirányítanod, és mehet arról párhuzamosan mindkét védelem egyszerre! A reléiket pedig bekötöd sorba és kész. Ja, és a védelem tápját én diódahíddal egyenirányítanám, mert egyetlen diódával a félutas egyenirányítás nem ad elegendő feszültséget. Üdv.: Attila
Szia!
az uj hővédelmet készülnék megépíteni... Namost 9,5V AC van hozzá. Mit gondolsz azzal hogy szuperálna? Ipppeg megvan a 12V egyen belőle. Talán van 1volt tartalék is, de aztán a végén meg lehet hogy még 12 se lesz az alkatrészeken eső fesz miatt..
Üdv.!
A 9,5V elég necces. 9,5V*1,41-2*0,6V=12,195V Plusz még a trafón is esik egy kevés, meg a vezetékeken is. Szóval szerintem nem lesz elég. Milyen kivitelű a trafó? Nem lehetne rátekerni még pár menetet? Vagy 5V-os relét és a 7812 helyett 7805-öt kell használni! Üdv.: Attila
Vagy pedig:
Azt mondtad, hogy neked két 9,5V-os szekundered van! Ha a kettőt sorba kötöd és félutasan egyenirányítod (csak 1db diódával), akkor elég a feszültség.
Jól emlékszel!
De ez eszembe se jutott...toroid a lelkem, és rátekerni símán lehet még pár menetet... Na de jó ötletet adtál. köszi
Nem látom át azokat a részeket amiket te átrajzoltál! Légyszíves legalább körvonalakkal rajzold be az alkatrészeket amiket te raktál a panelra!
A feliratokból nem látszik semmi! És a reléket is légyszi rajzold körbe!
Te, én ezt percekig néztem, de...
...de ez így nagyon nem frankó. A ventilátoroknak betettél egy külön 12V-os stabkockát, ez még idáig jó. Na de a "nyák sorkapocs" miért négy PAD-ből áll, amiből ráadásul az egyik nincs bekötve? A középső kettőnél van egy kis szinuszjel, ez lenne az AC bemenet? Ha igen, az nagyon nem jó. Ha a balról a második és a jobb szélső PAD az AC bemenet akkor az viszonylag jó, de a "diódahíd" negatív lába miért nincs bekötve sehova sem? A pozitív még jól is van bekötve, na de hol a fenében van egy pufferkondi?? A két hővédelem-áramkör tápvezetékei sincsenek csillagpontosan kialakítva. Ha az előző áramköröket is így építetted meg, akkor persze hogy nem működtek rendesen! |
Bejelentkezés
Hirdetés |