Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
először én mutattam neked egy jó tápot, ezt meg te nekem
![]() ![]() ![]()
Az ellenállás azért van ott mert a terminálon olvastam hogy azért kell oda mert enélkül hülyélkedett az áramkorlát és így ki lehet huzni az 1A-t a BD-k ből
Pafit már kérdeztem......nagy ívbe, ahogy szokta..sajnos
Akkó most kvittek vagyunk ?
Nálam kijött a BD-kkel 4,3A-is azt ha elosztom 4-gyel akkor az több is mint 1A...ha erre gondolsz.
Hát igazából, mondom én ezt olvastam a terminálon, én egyből bele is raktam még anno, nekem semmi gond nincs a másik oldallal, simán birja a rövidzárat, mindent, ez hülyélkedett most csak, de szerintem csak 1 BD ment el gyanitom, többi nem.
Idézet: „Értelem szerűen a problémát, az áramszabályzó hurokban kell keresni. Meg is van annakk a kis baja magától is, mert a Pafi nem véletlenül tette be az induktivitást a kimenetbe.” Ezt hogy érted? Mi a kis baj?
Hello!
Már a FREDDI-nek is megírtam, hogy nem szívesen avatkozok bele mások által tervezett dolgokba, ha az maga is elérhető. De ha a másik tápod üzemképes, akkor abból kell kiindulni, hogy mi a különbség. A végtranyó, akkor fog elszálni, ha nincs áram visszaszabályozás. (egyáltalán, vagy pillanatnyilag. Tehát valahol ott van a kutya elásva. A kis baj, magából a kapcsolásból adódik. Ha rövidrezárod, az áram megindul. A probléma, hogy mire az áramszabályzó tranyó észreveszi és leszabályozza a végfokot, idő telik el. Ez alatt az áram esetleg a "csillagokat is verheti". Tehát minnél gyorsabb a hurok, és minnél lassabban emelkedik az áram, annál előbb teljesül a szabályozás. A Pafi, azért tette be a 4uH-tekercset, mert az nem engedi az áram növekedését az ugrás elején, és közben leszabályozható a végfokozat. (Az ellenállás ennek lengésének kiküszöbölésére van.) Viszont a meghajtó tranyó gerjedésgátló kondija ellene dolgozik a sebességnek. A kis tranyó bázisában lévő, pedig gyorsítja azt. De ezeket a kérdéseket, csak megépítéssel és egy gyors szkóp segítségével lehet eldönteni. (Meg persze a szimulátorral) Gyorsabb végtranyó, esetleg gyorsabban üríti ki a záró rétegét. De nem hasznos, ha egy áramkör ki van hegyezve tranyó paraméterekre. üdv! proli007 Idézet: „Már a FREDDI-nek is megírtam, hogy nem szívesen avatkozok bele mások által tervezett dolgokba, ha az maga is elérhető.” Nem elérhető, fentebb írtam is neked! Idézet: „A Pafi, azért tette be a 4uH-tekercset, mert az nem engedi az áram növekedését” ![]() ![]()
Azt az induktivitást szerintem tedd vissza, Pafi biztos hogy jó okkal tette azt oda. Ha kis ellenállású kell, akkor tekerhetsz egyet te magad is, tetszőleges vastagságú vezetékből valamilyen gyűrűre ami épp a kezedbe esik.
Van induktivitás mérőm, akkor csinálok egy normálisat akkor. Ő valami kapacitiv terhelések miatt tette be, legalábbis anno ezt mondta.
Sziasztok!
Vettem egy táp kitet (0-30V, 0-1A), amit szeretnék utángyártani pár példányban kisebb feladatokra. Eagle-ben lerajzoltam (nem tudom, ki milyen taktikát alkalmaz erre, de nekem vagy 4-5 estés program volt. Kipakoltam az alkatrészeket a board-ra és a vezetékek alapján összekötögettem az elvi rajzon a lábakat, majd route-oltam a board-on). A kérésem az lenne, hogy nézze már meg valaki, aki nálam jobban ért hozzá, hogy ez elvileg lehet-e jó. Én ellenőriztem a nyák alapján (ripup all és ki tudtam rajzolni a nyákot), de elméletben nem értem. Meg bevallom, már rosszul is vagyok tőle... Az ellenállások sem biztos, hogy mind jó értékkel szerepelnek, mert a színek nem egyértelműek (a méréseim meg néha mászkáltak - kondi töltés miatt - és elég eltérőek is voltak helyenként, de talán mert egyben van az áramkör és másfelé is folyhat áram). A két 4004-es dióda az nem az, nem tudok leolvasni róluk semmit, olyanok, mint a félig leolvasott Zener, csak ezeken fekete a festék. Köszönöm előre is, ha tudtok segíteni. Spikk
Na igen, fáradt vagyok...
nekem annyi szokott lenni a taktikám, hogy kinyomtatom a rajzot és kötésenként kihuzok egy vonalat, tehát ha ha nyákon összekötök két alkarészt azt így jelölöm a rajzon, így kisebb az esély a hibára, majd ugyanigy a végén átnézem.
te is megépítetted ezt a rajzot???
tehát működik??
Persze, csak ebben az esetben rajz nincs, csak a kész áramkör. Az alkatrészeket elhelyeztem úgy, ahogy a nyákon vannak, majd összekötögettem az elvi rajzon úgy, hogy a board-on azok a lábak legyenek összekötve, mint a nyákon. Ez sok esetben egyszerű volt (elenállások, IC), a többit egy kis próbálgatással sikerült (tranyók, potik). Az segített, hogy az elvi rajzon és a board-on ugyanaz a "bal" láb.
Sziasztok!
Szeretnék egy szimmetrikus labortápegységet készíteni, Attila86 labortápját építeném meg kétszer, majd a kivezetéseket összekötném: - + - = gnd + ezáltal szimmetrikus tápot kapnék, a kérdésem az lenne, hogy a két tápegységet külön-külön szekunder tekercsről kell-e meghajtani, vagy lehetséges ugyanarról táplálni őket? Tehát szimmetrikus táphoz szimmetrikus trafó szükséges?
Üdv.!
Természetesen igen, külön trafó vagy külön szekunder tekercsek kellenek. Még a segédtápokat előállító szekunderek sem lehetnek azonosak.
Szia! Eddig én is ezen a véleményen voltam, de itt ez az egyszerű megoldás, amivel lehet táplálni a DVM-et a mért feszültséggel galvanikus kapcsolatban lévő feszültségről. Szerinted (szerintetek) elégséges az a kapacitív leválasztás?
Üdv.!
Ez nem használható a panelmérők tápjának közösítésére, mert egyrészt kisebb lesz a feszültség, másrészt pedig nem terhelhető. A leválasztás 'jóságát' nem nagyon tudom megítélni.
Helló!
Még egy kérdésem lenne a szimmetrikus labortáppal kapcsolatban. Akkor a panelmérő műszerek illetve a szabályozás mehet egy-egy szekunderről, oldalanként külön, de panelonként egy segédtáp szekunder. Ahogyan az a te későbbi terveidben szerepel. Két panelműszer közös tekercsről? Azért kérdezem ezeket mivel most tekerem a trafót… ![]() Köszi
szerintem egyszerűbb összedobni egy külön tápot egy puskás trafóval mint ezzel kisérletezni nem?
Egyszerűbb is, meg hát ha ennek az áramkörnek nincs értelme akkor minek kísérletezni.
Ha LCD-s a panelmérő akkor nem elképzelhetetlen, hogy működne róla, de azért egy pici trafóban jobban megbíznék.
Attila: végre eljutottam odáíg, hogy beültessem az egyik panelmérőt - sokat még nem teszteltem, de így elsőre jónak tünik. Az ICL8660 -4,8V-ot ad a kimenetén (terhelve ennyi). Sajna nem vagyok a régi, mire beforrasztottam az IC foglalatokat már káprázott a szemem a nyák csillogásától, és alig láttam valamit, de szerencsére mindent oda forrasztottam ahová kell ![]() OFF: A kisebb teljesítményű (önrezgő-rezonáns) tápnak is tervezek nyákot lassan - és ha nem probléma akkor majd megfüznélek a nyák legyártására. Végre elég jól kiveséztem a működését, annyira alacsony zavarszintje valószínüleg sosem lesz mint az IC-s razonánsnak, de egyszerüségben, árban és megbízhatóságban verhetetlen lesz.
Sziasztok!
Ha már úgyis a panelmérőknél tartunk, akkor lenne pár kérdésem! Összedobtam próbapanelen egy ICL7136-os IC-s LCD-s panelműszert az IC adatlapja alapján! Működik is, csak azt nem tudom, hogy érdemes-e valami módosítani rajta, hogy jobb legyen. 200mV-os állásban az utolsó számjegy ugrál, ezzel mit lehetne tenni? Mondjuk ebben az állásban nem igazán fogom használni! A másik kérdés, a tápellátással kapcsolatos! Az adatlapon 9V a tápfesz, de én próbáltam Li-ion akkuról (4V) és arra gondoltam, hogy 2db Li-ion akku és utána egy 78L05. Szerintetek így jó lenne? Itt van róla egy kép Köszi Hali
Skori!
Még nekem nem volt türelmem a saját panelomat beültetni. De ha a tied működik, akkor én is összerakom a közeljövőben. És azt próbáltad, hogy ez tényleg állja-e a kapcsolóüzemből eredő zavarokat? A kis rezonáns tápodnak szívesen csinálok panelt. Én előreláthatólag a jövő hét elejéig Pesten leszek, addig akármikor el tudom készíteni a panelodat. (Utána is, csak azt egyenlőre nem tudom megmondani hogy mikorra.)
Hello!
- Várhatóan, ha tisztes nyákon lesz, és átgondolt GND hálózat, akkor nem fog már ugrálni. (Nézd ár Attila nyákjait, a 7135-el, már több küzdelem volt és nem eredménytelenül) - Emlékeim szerint ez 9V-ra készült, miért akarod 5V-ról járatni. A két Li-ion aksi meg fog neki felelni simán is. Az áramkör olyan kis fogyasztású, hogy a 78L05 többet fog kajálni, mint a DMM. üdv! proli007
Helló!
Azért gondoltam 78L05-tel, hogy stabil feszt kapjon! Megnértem az áramfelvételét 8V-on, 0,1mA. Szerinted nem kell semmi fesz stabilizálás? Rakjam rá a 2db akkura, aztán kész? |
Bejelentkezés
Hirdetés |