Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Milyen tápod van? IC-s vagy pár tranzisztor?
Ahogy végigolvastam a hozzászólásaidat valami beterhel a sorkimenőbe, vagy a sorkimenő zárlatos.
Először leellenőrizném a 180V diódáját és a pufferét(általában 10 vagy 22µF 250V) nem-e rossz. Kicserélném a sorvégtranzisztorral párhuzamosan kötött kondenzátorokat(2nF-10nF 1600V). Lehúznám az alaplapról az eltérítő tekercset és a képcső nyakáról a panelt. Egy-két másodpercre beindítva a TV-t mérni kell, hogy helyre állt-e a sorvégfok feszültsége! A hangvégfokod nem TDA1904?
Szerintem van rajzom hozzá, de ide nem fér fel, kb 6 mega.
Ha kell privátban elküldöm!
Lehúztam a nyákot és a tekercset is, így minden okés, a táp sem ciripel. Ha visszadugom a tekercset akkor ismét elkezd ciripelni. Gondolom ez azt jelenti hogy zárlatos a tekercs, vagy az alaplapon van valami zárlat ami a tekercsel sorba van kötve. A hangvégfok az TDA1904.
Igen, valószínű az eltérítésben lesz a hiba!
Ha van valami hasonló ellenállású eltérítőd próbáld bekötni helyette. Az alaplapon egy kondi kb. 400nF-os van sorbakötve az eltérítéssel, egy kb. 1µF-es kondi egy két ellenállás vagy tekercs ezeket kell ellenőrizni. Olyan rajzot találtam amiben az IC-k: AN5521, TDA1904, TA8659, TA7680.
Eltudnád küldeni a rajzot? A vízszintes eltérítéssel van a gond, csak akkor ciripel ha azt dugom rá.
Köszi a rajzot az jó, de a tv nem. Az alaplapon megnéztem mindent ami a tekercsel kapcsolatban van, ott minden jó. Megpróbálom leszedni a tekercseket a csőről, már csak ott lehet a hiba.
Sikerült leszedni a tekercset. Alaposan átnézem körbeszaglásztam, nagyon semleges szaga van. Melegedésre, égésre utaló nyom nincs. A problémás tekercs ellenálása 3 ohm.
A löewe-hez van valami ötleted? A 25.oldal közepén kezdődik.
Ritkan szokot az elterito tekercs zarlatos lenni,de nem lehetetlen szkopal tudnad jol megnezni a jelet ami az elterito tekercsre megy.
Képcsőben is láttam olyat,hogy ráhúz a térítőtekercsre ez orvosolható a képcső cseréjével!
Szia!
Tudnál készíteni fényképet a panelról?
Tessék a képek.
Elnézést, nem írtam a LOEWE tv-re gondoltam, mert típusszám alapján nem mond semmit!
Itt annyit tudnék javasolni, ha van hasonló ellenállású eltérítőd, kösd be a helyére, az sem lényeg, hogy a képcsövön legyen!
Sziasztok!
Nekem volna egy kis gondom a tv-mmel, remélem tudtok segíteni... Szóval van egy kisképernyős Quadral tipusú távirányítós, egyébként szuper kis tv-m, persze nem mai darab már, és az utóbbi időben szegényke azt csinálja, hogy ha kikapcsolás után(persza ha kicsit állt, nem egyből visszakapcsolom) bekapcsolom, akkor nagyon sötét a kép, szinte nem is látni, és közelebbről nézve halvány, enyhén ferde csíkozódás látható, és fokozatosan kivilágosodik a kép, helyrejön olyan 10perc után(gondolom hogy amikor már "bemelegedett"), aztán már jó a kép... Mi lehet a baj? Ki fog purcanni? Előre is köszönöm a válaszokat!
nekem is van egz blaupunktom ezzel a hibaval,ha nincs az elterito tekercsem radugva a panelre,akkor megy a tap beindul a hang is van a kijelzon is megjelnik a csatorna szama,de ha radugom elmegy es elkezdenek halk pukanasok halatszani,mar probaltam elterito tekercset is cserelni,de a masikal is ugyan az a baja,ma elhoztama muhejembe ha lesz ra idom megnezem paneljet,mert szerintem az a gaz.A kepcso bisztos jo,mert azt is kett tevebol probaltam,egyebkent ugyancsak blaupunk.
Szia
Nagy valoszimusege hogy elko hibas,A szinvegfokban kenne cserelj elkot azt hiszem csak ketto van ott,de ha tobb csereld ki mindet,egyebkent a panel nyakan levo panelrol van szo
Köszi a választ, nem vagyok egy nagy műszerész ember, nagyjából vágom csak a témát, a cserénél mire kell figyelni, tehát milyen elkokra cserélhetem, vagy kizárólag ugyan olyan típusúra? (Még mielőtt lehűtenétek, hogy akkor inkább bízzam másra, képesnek érzem magamat a dologra, sőt fősulin, meg szakközépben is volt elektrotechnkia, csak annyira nem használom az életben ezeket a dolgokat, így már az ohm törvényre sem emlékszem nagyon , tehát bocsi a hülye, legtöbbötök számára evidens kérdésekért ) Ja a panel nyakán lévő panelen mit értettél? Azt hol keressem?
Igen altalabban ott van a szinveg fokozat.Csak is ugyanolyan kapacitasu elkot tegyel bele,ha nagyom feszultsegu az nem baj,csak kisebb ne legyen,mert akkor roban.Egyebkent az elektronika az nem lektroteknika vigyaz a tv panelnal nagy feszkok jarnak
De pont azt kérdeztem, hogy hol találom azt a panel nyakán lévő panelt? Azt tudom, hogy nagy feszkok járkálnak benne, nem is célom elkapni őket
Tán a képcső nyakán (végén) lévő kis panelre gondolt!Legtöbb esetben itt a szinvégfok!
Ok, köszi akkor jól gondoltam, csak nem vagyok túl nagy szaki, hátha valami másra gondolt
Köszi, akkor majd neki is esem ha lesz egy kis időm és majd tájékoztatlak mit sikerült elérni vele...
Belülről
Az alaplapról 200V jön fel a színvégfokhoz.Ez az egyik tápfeszültsége.A hiba: vagy ez a feszültség áll fel soká/azaz gyenge a pufferkondija/,vagy gyenge a cső.Lehet még az is hogy nem megy rendes tápon a sorvégfok/azaz gyengélkedik a táp/,azt viszont hamar észrevennéd a sorméret csökkenés/képernyőn/-ből.A sorkimenő táplálja a képcsőfűtést.nézd meg hogy a fűtéssel sorbakötött ellenállás nem nyúlt-e meg.
A piros sorkimenős BLAUPUNKT.FM100 vagy ilyesmi?Az szokott a bajuk lenni,hogy átcsattan a sokimenőben a feszültség osztó.Ugyanis a nagyfeszültségből osztják vissza a fókuszfeszültséget.Namost ha ez áthúz azt lehet látni a képcső nyakán.kösd ki a fókuszvezetéket a képcsőpanelon és próbáld elindítani.mit tapasztalsz,ird meg.Ha jó a sorkimenőd akkor tudok egy viszonylag olcsó megoldást a javításához.
Sziasztok!
2 hét fáradozás után elkészült a nagy mű... Készen lett a tv-nk és még ráadásul megy is.. A szerelő nem akarta elmondani mi volt a konkrét baja,amiket ti mondtatok azt mondta hogy az nem is lehetett volna mert nem is kapcsolt volna be. A lényeg:Sorvég kapcsolót cserélt benne és jó is lett,és tényleg jó.. Mindez került 4000 Huf ba.Szerintetek? |
Bejelentkezés
Hirdetés |