Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
Én is megcsináltam a propellerest, csak nem szeretem, mert suhog-zakatol. Ha jóóóó bika vinyóból kitermelnénk a lengőkart (csapágyastól mágnesestől )nem lehetne megpróbálni.?Lőjetek le, ha nem jó.
![]()
Annó láttam ilyet, ahol a vinyó "karjából" építettek ilyen órát, de elég bonyolult volt
![]() Tony! Igazán nincs mit! Igen, nézd meg, nincs-e zárlat ott a LED-ek körül, és hogy kb. mekkora a feszültség a szekunderen "nyugalmi" állapotban (ha 8-9V vagy ez alatt van, akkor előfordulhat, hogy csak elfogy a tápfesz, ha több LED világít).
Jól látom?
![]() ![]() Ennek egyáltalán semmi hangja nincsen... Na jó este halottam kicsike suhogást de nekem nagyon jó fülem van (bl bekapcsolnak egy TV-t én meg 10m-ről hallom hogy megy a sorkimenője ![]() A nyákról is van egy jó pár fotó meg az alkatrészoldalról is ha van rá igény benézhetek a 40 lábas IC ragasztója alá.. Nekem is nagyon tetszik ez az óra... játszik a számokkal az időt egyenként mutatja be meg fejjel lefelé "jön fel" majd átfordul ![]() Az a véleményem hogy nem érdemes a vinyó karral szórakozni! Sokkal egyszerűbb ugyan ezt lemásolni mint hogy újat kitalálni.. Ennek az volt a hibája hogy eltört benne a rúgólemez.. Most sárgaréz lemez van benne.. tegnap este 8:30 tól megy és még mindég jó ![]() Ha van rá igény feldobhatok jópár képet az egészről.. üdv! (az üzi nem csak neked szól)
Esetleg egy külön topic ennek az órának?
Nem tudom hogy a modik mit szólnának de én támogatom csak valami nevet kéne neki kitalálni..
Egyébként lehúztam a matricát és ott egy AT87F52-es alkatrész van feltételezem hogy AVR... üdv!
Hali!
Én szívesen megnéznék pár képet róla! Érdekelne, hogyan oldották meg a mechanikát... Esetleg azt nem tudnád megnézni szkóppal, hogy a tekercsekre milyen jel megy?
Szia!
Sajnos nincsen szkópom :-S Kilátásban van egy de sajnos szállítási gondban vagyok :no: üdv!
Értem. Semmi gond. Csak kíváncsi lettem volna, hogy milyen jellel "hajtják".
A program ennél az óránál nem lenne gond, fix frekin járatva a tekercset mehetne állandó időzítési értékkel a kijelzés, csak egyszer kell beállítani a kar frekijét és az amplitúdót... Még pozíció-érzékelő sem kell, a mikrokontroller "vezérelheti" a kart is (így tudja, mikor van végállásban ill. melyik irányba mozog). Pár képet azért továbbra is szívesen fogadunk ![]() Üdv.:Kaninjo
Szia!
Van jó pár képem ![]() ![]() Ahogy nagyjából ránéztem a 2 tekercs sorba van kötve és egy tranzisztor kapcsolgatja.. Jah és amikor indítom az óra magától nem tudja elindítani a kart be kell indítani utána már tartja magától.. üdv!
Szia!
Mostmár csak 1 led nem világít..eddig nemjöttem rá mért..... ![]() ![]() ![]() üdv:tony994
Sziasztok!
Valaki tudna nekem írni egy ojan programot a Propeller Clockomhoz ami fentről lefele mindíg egy ledet kapcsol be ami 5másodpercig világít utánna pedig az alatta lévő világít 5másodpercig.......Ezzel megtudnám nézni melyik az a hibás led ami nem világít, és akkor megtudnám javítani! üdv:tony994 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Szia Tony994!
Szerintem program nélkül is ki tudod mérni, melyik LED nem működik. PIC nélkül, hajtómotor lekötve, a 14.-ik lábról szépen sorban, egy 1 K Ohm-os ellenálláson, a 7.-8.-9.-10.-11.-12.-13.-17.-18. lábakra adod az 5V-ot, és meglesz a bűnös... Hali.
Szia!
Köszi ez egyszerübb módszer megvan a bűnös ![]() üdv:tony994 ![]() ![]() ![]()
Honnan tudja a program, hogy a teljes 360 fokos kör melyik fokánál jár a propeller, hogy a megfelelő LED-eket kapcsolja ki/be? Fotocellás módszerrel méri a fordulatszámot esetleg és mikor a "pörgőforgó" kar megszaggatja a fotocellát úgy szinkronizál?
Sziasztok!
Mindent átnéztem és minden jó!Az nemlehet hogy a PIC-nek ez a lába "elromlott"?? üdv:tony994 ![]() ![]()
Hi!
Előfordulhat, hogy az a láb "megnyekkent", ha ellenállással ki tudod gyújtani a LED-et... Néha csak a felső oldali FET v. tranzisztor megy tönkre a PIC-ben (főleg testzárlat v. túlterhelés esetén), ilyen nálam is előfordult már, egy 1 v. 2.2 kOhm-os felhúzóellenállás az 5V és a PIC hibás lába közé meg tudja oldani a problémát, főleg, hogy ez csak kimenetnek van használva. Egy próbát megér, mielőtt lecserélnéd a PIC-et. Googa! Egyszerű. Megméri mennyi idő telik el két megszakítás között, és ezt osztja 120-al (3 fokonként van 1 "pixel"). Majd egy belső időzítő segítségével, amit a számított időértékkel tölt fel, felvillantja a megfelelő LED-eket.
Tehát, akkor valami opto, vagy reed jeladóval zajlik a dolog.
Szia!
Sikerült kijavítani!Egy ellenállás volt megpusztulva ![]() üdv:tony994 ![]() ![]() ![]()
Sziasztok!
Még lenne egy ojan kérdésem hogy lehet PICALL-ban megvátoztatni azt a szöveget amit kírojon? üdv:tony994 ![]() ![]() ![]()
Szia Tony994!
Amikor beolvasod a prop.hex filét az íródba, alul az EEPROM tartalom táblázata is látható lesz. Ott kel átírnod a szöveget amire akarod, és mehet is a PIC-be... Hali
Igen, akkor szokott így leállni, ha a BODEN config bit ki van kapcsolva és elfogy a táp.
Néhány lehetőség: csökkented a primer menetszámot; növeled a szekunder menetszámot; megpróbálsz "hangolni" a kapcsolófrekin; nagyobb pufferkondit teszel a propellerre, vagy csökkented a légrést a két tekercs között... Googa! Igen, egy infra LED minden fordulatkor megvilágítja egy pillanatra a propelleren lévő fototranzisztort, ami megszakítást generál a PIC-ben (elindul egy belső számláló, ami addíg megy, míg újra a LED fölé ér a propeller).
Az ingás órához van a gooliban "WAND CLOCK"keresésre minden, még program is.
megnéztem hogy mit dob a Google..
és a szeme felakadt ![]() Ilyen az én vekkerem is van kapcsrajz is róla ![]() Lehet építkezni srácok ![]()
SZia!
Hát a kapcsrajz tényleg nem bonyolult ![]() Üdv:tony994
A harmadik googli találatnál "magic wand clock zip." szerintem a progi.
De én nem értek hozzá, csak kérdezem.
Hali!
Azt hiszem láma ( :lama: ) kérdés fog következni, de felteszem. A propelleren a LED-et előtétellenállását áttehetem a LED-ek anódjára? Vagy van valami ok, ami miatt a kapcsolótranyók emitteréhez kerültek? Egy picit át akarom tervezni a panelt, hogy minél rövidebb vezető sáv menjen a tranyók bázisára, és ezeket a 82 Ohm-okat könnyebb lenne a LED-ek mellé tennem.
Szerintem egy próbát megér! Valószinüleg jó lesz.
Hali!
Tedd nyugodtan a LED-ekhez... Szia Vic! ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |