Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Wand Clock
 
Témaindító: zoly15, idő: Okt 29, 2008
Lapozás: OK   3 / 67
(#) janocsi válasza mex hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Szia Mex!
A hid melegszik rendesen, 5V-nál 0.5A, és rohamosan nő az áram terhelés nélkül!
Ha megterhelem, látszik hogy lesz belőle valami, (rezeg a mágnes mindkét végállásban erősen), de még dolgozni kell rajta. Főleg a hid meghajtó áramkörön.
Hali.
(#) mex válasza janocsi hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Az előző hsz-ek egyikében irtam a vas telitődéséről,valószinű itt is ez a baj,hogy csak az ohmos ellenállása a huzalnak ami korlátozná az áramot.
(#) bbatka válasza mex hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Igazad van elkezdtem rajzolgatni én is és tényleg nem jó az elképzelésem . (fejben jónak tűnt) A te verziód lesz a jó.
(#) janocsi válasza mex hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Szia Mex!
Tekercsek nélkül is melegszik a hid, nem tudom miért.
Nics rajta vezérlés a bázisokon akkor is folyik áram a feszültség függvényében. Csak a hiddal van valami bajom. Megnéztem néhány más ilyen kapcsolást, ott pont forditva vannak a tranyók bekötve, (a kollektorok vannak tápfeszen), egy ilyet is összeraktam, de egyelőre nem tökéletes az sem. A vezérlését kell megoldani ellenütemben hozzá.
Hali.

(#) vicsys válasza janocsi hozzászólására (») Nov 4, 2008 / 1
 
Én ezt használom, teljesen jó. A tranyók cserélhetők nagyobbra is.

hid.GIF
    
(#) mex válasza janocsi hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Igen most ahogy jobban megnéztem,valóban nem jó a kapcsolás,mert a bázisok közt áram tud folyni vezérlés nélkül is.Bocs a rossz link miatt. A vicsys-féle az jó lesz,de a kondi értékét lehet,hogy módositani kell, a keletkező tüskék nagysága függvényében.
(#) vicsys válasza mex hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Persze-hiszen ez alapvetően 1 kis motorhoz lett készítve.
(#) mex válasza vicsys hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Szerintem a kondi helyett lehetne a tranyók védelmére itt is diódákat használni.
(#) janocsi válasza vicsys hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Szia Vicsys!
Módosítottam erre a kapcsolásra a hidat.
Valóban jól működik, BD139-140 párokkal. 700-800mA-ig felvittem, már szinte búgott, rezonált, melegedett minden, de tartósan nem rezgett be a lengőnyelv. Nem találtam rezonocia pontot sehol, (5Hz-től, 400Hz-ig), Valószinű, hogy sokkal merevebb lemez kell, mert itt csak olyan 20-30Hz-en lehetett valamit látni. (Egy kétkimenetes ellenütemű multivibrátorral nagyon szépen vezérlelhető a hid). Meg kéne tudni, milyen most az a lemez az eredetiben!
Szia.
(#) mex válasza janocsi hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Tedd még meg,hogy a kondit lecseréled diódákra,mert lehet,hogy más frekin rezonál a tekercs a kondival mint ahol jó lenne.
Amúgy a mágnesek most hogyan állnak?
(#) janocsi válasza zoly15 hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Szia Zoly15!
Nagyon kéne az a pár adat a lengőnyelvről. Ha a freki nem mérhető meg, legalább "saccold" meg a rezgésszámot.
Hali.
(#) janocsi válasza mex hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Szia Mex!
Semilyen kondit sem raktam a tekercs mellé!
4 db dióda van védelemre.
- Azt hiszem, újra kell tekerni a lágyvas-magot, mert szerintem túl kevés a menetszám. Legalább a duplájára fogom emelni. ( A széleknél, ahol legerősebb a mágneses tér, ott aztán rángatja a nyelvet rendesen...). Kell még néhány apró, de nagyon erős mágnes is.
Szia.
(#) mex válasza janocsi hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Úgy érted,hogy a széleken rángatja erősen,de az egyik széltől a másik szélig önmagától nem tér ki?
A széleknél viszont mennyi a kitérés? (még mindig kérdem hogyan áll a mágnes)?
(#) janocsi válasza mex hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Szia Mex!
A mágnes beállítása annyira körülménye itt, hogy hosszú ideig csak azt forgattam tekergettem szinte mindenféle írányban. At a legnagyobb baj ezekkel az apró mánesekkel, hogy nem nagyon lehet kitalálni az E-D írányukat. Arra hagyatkoztam, és úgy néz ki jó valamennyire, hogy a lengőnyelvet kitoltam erősebb mágneses helyzetig, és ott vizsgáltam meg, mennyire próbálja a kart rezgetni. A legjobb helyzetet megjegyeztem, mert ilyen csak egy volt tapasztalható. (Legerósebb berezgés).
Itt lett rögzitve a mágnes.
Ezt a műveletet több kis mágnessel is elvégeztem, egy kicsit túltehelve a tekercseket. Igy állítottam be 2-3 mágnestípust is, amit tudok cserélgetni a lengőkaron.
Még nincs jó eredményem, mert szerintem túl kisfrekveciás a lengőnyelv, (ez egy kis fürészlap most).
Szia.
(#) mex válasza janocsi hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Szerintem a mágnes legjobb helyzetét és a polaritását,valamint a tekercsek megfelelő bekötését egyenárammal lehet a legkönyebben elvégezni. Talán már irtam az áramkorlátos táp használatát,igy a tekercs sem károsodik. A H hid bemenetét manuálisan vezérelve sokmindent megtudhatsz.
Na de befejezem,sok sikert,és kiváncsian várom a fejleményeket.
Üdv.
(#) janocsi válasza mex hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Szia Mex!
A tekercsek bekötésével kezdtem el a műveleteket, természetesen egyenárammal. Ha felcseréltem a végeket, azonnal tapasztalható volt a mágneses térerő minimálisra esése, amit szintén a végeknél lehetett tapasztalni. a legjobban. (Ha a két tekecset nagyon közelre helyeztem egymáshoz, szintén tapasztalható lett a különbség). Szerintem ezzel már itt nincs gond.
Szia.

(#) janocsi válasza mex hozzászólására (») Nov 5, 2008 /
 
Szia Mesx!
Mégegyszer megnéztem az egyenáramú üzenben tapasztalható kis mágnes viselkedését.
Igazad van, itt sokkal könnyebben el tudtam dönteni, hol a legjobb és milyen a helyzete, vagyis mennyire "taszitja és vonza" a tekercspár. Ez szinte ugyanazt az eredményt hozta mint az előző, csak jóval rövjdebb idő alatt. Nem kellett a mágnest eldönteni, vagy ferdén felerősiteni, igy viszonylag könnyü felerősíteni, majd ragasztani a rezgőnyelvre. (A beállítása szinte pontosan megegyezik a régi, ...3-ig képen láthatőval! Pedig ott még semmi nem volt biztos). Igy működik a leghatásosabban.
Felszerelve a lengőre, ugyanúgy nem sikerült még berezgetni. Ma egy másik nyelvet fogok kipróbálni.
Szia.




(#) mex válasza janocsi hozzászólására (») Nov 5, 2008 /
 
A mágnes erővonalainak nagy része az acél fűrészlapon át záródik mindkét oldalon. Erre gondoltál már? Talán jobb lenne ha ez a rész már nem mágnesezhető anyagból készülne. Akkor most a pólusok párhuzamosak vagy merőlegesek a tekercsre?
(#) janocsi válasza mex hozzászólására (») Nov 5, 2008 /
 
Szia Mex!
Gondoltam, igen. Csak az a baj, hogy nem láttam még ilyen szerkezetet összeállítva sehol. Legalább ezekröl lehetne feltenni jónéhány közeli képet. Most addig felfüggesztem a további kisérleteket, amig meg nem győződöm milyen módon van kialakitva az eredeti.
Mindenképpen látni szeretnék egy működő ilyen eszközt, ha másként nem megy megvásárolok egyet...
Szia.
(#) mex válasza janocsi hozzászólására (») Nov 5, 2008 /
 
Meggyőződésem,hogy megtudod csinálni,nem kell ezért venni ....
Abban is biztos vagyok,hogy egy mágnessel is működik,úgy ahogy az "elrendezés 2 " pdf-ben rajzoltam. Ott csak az a bibi,hogy a lengőnyelvnek csak az alsó részét kell rugólemezből késziteni,majd ennek folytatásaképp kellene a mágnest a ledeket is hordozó nyákra rögziteni. Ezt természetesen a rugólemezhez 90°-al elforditva kell csatlakoztatni. Tehát ha szemből nézed akkor a mutató teljes szélességben látszik,a rugólemeznek meg csak a "vastagsága". Magát a mágnest egyszerűen a mutató alsó részén beleilleszteném a nyákba,és ragasztanám. Mágnesnek kiváló a rossz cd-dvd irók fejpozicionáló darabjai. Kicsik,erősek,és én még csak olyannal találkoztam ami a legnagyobb felületű oldalán van mágnesezve,és ez éppen megfelel.
(#) janocsi válasza mex hozzászólására (») Nov 5, 2008 /
 
Szia Mex!
Most ahogy elolvastam írásod, újra átgondoltam a dolgokat, lehet hogy átalakitom. A rugólemezt, tekercshez közeli pontján elvágom. és egy nyákcsíkot próbálok hozzá rögziteni. Itt már a rajzokat átnézve, azok alapján, el lehet indulni egy újjabb kisérlettel.
Az nagyon jó gondolat, hogy kis mágnest kiszedni roszz CD-s eszközökből. Van sokfajta a fiókomban, de egy sem olyan erős, mint amit emlitettél Itt nálam is akad jónéhány szétszedhető CD. Kösz a "frissitést", folytatom.
Szia.

(#) mex válasza janocsi hozzászólására (») Nov 5, 2008 /
 
Úgy gondolom,hogy az "elrendezés 2 " fölső részén látható összeállitás egyből megy,és ha netán még rezonanciába is tud kerülni akkor hatalmas kitérést produkál. A tekercsek és a mágnes közti légrést érdemes lenne állithatóra alakitani. Ja és még fontosnak tartom,hogy ne keletkezzen mágneshid a két tekercs között. Tehát a két tekercs egymáshoz rögzitésénsél jó lenne réz,vagy egyéb nem mágnesezhető anyagú távtartó és csavar.
(#) janocsi válasza mex hozzászólására (») Nov 6, 2008 /
 
Szia Mex!
Sziasztok!
ELINDULT a rezgettyű!
Egy kicsj mágnessel, eléggé távol a tekercsekhez (?), új kis rezgőnyelven egy darab 1mmx60mmx5mm nyáklemezhez erősítve, (erre van felrakva a mágnes), most kb. 15-18 Hz, és rezeg. A feszültség az áramkörön 9.5V/0.2A. A feszültség növeléssel nagyobb a végkitérés is. Néhány kép az egyszerű összeállításról. Felrakom nemsokára a vezérlő teljes kapcs. rajzát is. Teszek majd fel MOV-ot is a müködésről, de túl nagy lesz a file amit csinál a fényképező,, min.3.5MB!
(#) mex válasza janocsi hozzászólására (») Nov 6, 2008 /
 
Örülök a sikernek! A mov-ot tedd fel pl.a data.hu-ra,és linkeljed,de ezer más hely is van.
(#) mex válasza mex hozzászólására (») Nov 6, 2008 /
 
Jut eszembe:ha a rézfóliát lehúznád még jobb eredményt kapnál,ugyanis az felfogható egy rövidrezárt menetnek,amiben örvényáram indukálódik a tekercs és a mágnes kölcsönhatása miatt, és fékezi a rendszert. :yes:
(#) bbatka válasza janocsi hozzászólására (») Nov 6, 2008 /
 
Én is örülök hogy sikerült.
Mekkora az amplitúdó 200mA-nél?
(#) janocsi válasza mex hozzászólására (») Nov 6, 2008 /
 
Szia Mex!
Javítgattam kicsit a szerkezeten, és most 5V/0.16A-nál teljes végkitérést csinál!!! A PDF_2-ben az alsó rajz szerinti a legtökéletesebb. Mindkét tekercsben párhuzamos a kialakult mágneses erőtér. A tekecsek sorban vannak bekötve. Még nem szedtem le a rézfóliát, de majd azt is kipróbálom.
Nem kell beindítani, elindul magától és gyorsan beáll a rezgés. Hamarosan fent lesz egy nagyobb MOV állomány a data.hu-n, és rakom a linkjét azonnal ide.
Egy pici movocskát azért felteszek.
Szia.

Megy_4.MOV
    
(#) mex válasza janocsi hozzászólására (») Nov 6, 2008 /
 
Kitűnő! Mondjuk én a felső rajzhoz nagyobb reményt fűztem. Kicsit hagy kekeckedjek: a mágnespólusok irányát hogy állapitottad meg? Mármint,hogy párhuzamos,vagy merőleges a tekercsekre. Csak azért vagyok kiváncsi,mert egyáltalán nem lehet ránézéssel megállapitani milyen irányokban van felmágnesezve például egy téglatestalakú mágnes. Lehet a legnagyobb felület a kitüntetett irány de ezen kivül lehet a hosszabbik éle,és a rövidebb is. Szóval képről nem tudom.
(#) bbatka válasza janocsi hozzászólására (») Nov 6, 2008 /
 
Megnéztem a videót. Nagyon klassz.
(#) mex válasza janocsi hozzászólására (») Nov 6, 2008 /
 
Rajzoltam mégegyet. Nem erre hasonlit inkább az elrendezés? A lényeg a pólusokon van,ebben az esetben is merőlegesek a lengő mágnespólusok a tekercsre,csak a mágnes méretein nyújtottam.
Következő: »»   3 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem