Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   344 / 1319
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Ahhoz nagyon benne kell lenni a programozásba, hogy ilyen szinten átlássa valaki a dolgokat. Bevallom én sem érem el ezt a szintet.
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Sok ember addig optimalizál, amíg sikerül olyan zseniális kódot alkotnia, amelyet néhány év múlva már maga sem ért. Hiába a sok komment, amíg nem tud visszahelyezkedni az eredeti zseniális gondolatmenetébe.

Van tehát sok program, amelyeket azért nehéz megérteni, mert trehányul írták meg, s vannak olyan programok, amelyeket éppen ellenkezőleg, azért nehéz megérteni, mert "túl jól" lettek megírva.
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Nehany ev? En 1 honap utan sem ertem mit miert ugy csinaltam Pl a mutyurkemben annyira ki van hasznalva minden, hogy mikor egy apro modositast kellett csinalnom nem lattam at mit miert merre, honnan hova ugrik es miert von ki itt 2-t mikor odebb ugyis hozzad 3-at stb
(#) icserny válasza trudnai hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Idézet:
„Nehany ev?”

Ja, én nem írok olyan gyakran programot, így nem csoda, hogy évek telnek el, mire egy-egy "opus" újra a kezembe kerül.
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Nálam ez inkább úgy realizálódik, hogy nem nagyon kell módosítgatnom a progin, mert tökéletes lett! Amúgy szép is vagyok!
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Én ezek mellett még szerény is :wave: :smoke:
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

A legtökéletesebb program alól is kirohad a hardver egyszer, aztán jön a fejvakarás, amikor portolni kellene, mert az adott hardver már csak British Museum-ban lelhető fel, Edison fonográfja és a Sokol rádió társaságában. Ja, a tökéletes szoftver meg lyukszalagon, vagy lyukkártyákon áll rendelkezésre... Esetleg 8 collos floppyn.
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Ne is mondd, torom a fejem egy olyanon, hogy a regi Apple II-es floppy-kat hogyan kellene archivalni CD-re es Apple II emulatorral lejatszhatova tenni. Ha egyszer mar a PC-n van akkor mar mindent meg lehet vele csinalni, no de a gond ott kezdodik, hogy ok egeszen mas fejbeallitasokat hasznaltak mint a PCs 5.25-os diszkek szoval mindenkeppen az eredeti Apple Disk-re kell csinalni valami PIC-es USB-s projectet

Ja - amugy addigra mire watt hardvere elavul mar olyan gyorsak es olcsok lesznek az ujak hogy o is inkabb emulatort ir es igy nem kell majd modositania a tokeletes firmware-en
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Úgy bizony, mire elavul a templom harangozóm, vagy megváltoznak a református szokások, vagy másképp törik a törésmérőm, vagy másképp működik a modell teljesítményszabályzóm, másképp tölt a töltőm, akkor majd inkább építek egy újat!
Na de elnézést kérek, mert azért erősen idézőjelbe kellett volna tennem azt a tökéletes szót! :yes:
Én egyébként baromi sokat tökölök, hogy a programban ne legyen semmi bogár, és a felhasználónak is kézre álljon. Így utólag még nem nagyon kellett változtatnom egyiken sem. A kürtöm kivétel, de azon csak a hangokat bizergálom, hasonló a fényfüggöny és a fenyőfüzér is..
(#) gulasoft hozzászólása Nov 20, 2008 /

Építettem egy kis áramkört a PIC16F726-ra építve. (Hőmérő lesz ez is, meg pár dolgot kapcsolgat, + két gombbal lehet majd állítani a hőfokot ahol kapcsoljon, és a 2*16-os lcd-t fogja hajtani)
Bementem az mplab-ba és kiválasztottam ezt a device-ot.
Nagy meglepetésemre azt tapasztaltam, hogy ezt a 8.01-es sem icd2-vel sem pickit2-vel, sem semmi mással nem hajlandó debuggolni.
Programozni tudom az icd2-vel, és fut is a mini led kigyújtó program. Tegnap éjjel lettem kész a nyákkal, és most nekilátnák programozni, de debug nélkül nehezebb az élet.
CCS-el szeretném csinálni, a led kigyújtó is CCS-ben van.

Ez aránylag egy új chip, azért választottam ezt, mert 1.5V-5.5V-ig változhat a tápfesz, és szeretnék majd ezzel az ic-vel egy napenergiás tápellátást megoldani, és a tescoban kapható solar lámpa olyan 3V környékét adja, de 1.5V mindenképpen kijön belőle. (persze azon nem lesz lcd)

Az is érdekes, hogy ugyan minden programozó egység piros, a debuggerekről nem is beszélve, programozni mégis lehet az icd2-vel.
A debugger connect-nél megtalálja az ic-t, minden rendben fut egész a program beírásáig, de mikor debuggolnám, akkor nem csinál semmit. Hiabaüzenet nincs, ha animálom akkor mennek az üzenetek az icd2 és a gép között, de nem lehet léptetni, nem áll meg a brake pointnál.....

Ha letöltöm a 8.10-es mplab-ot az fogja tudni vajon ezt az ic-t is debugolni, vagy ne is szenvedjek vele?
Mi a megoldás ha nem a 8.10-es?

(itt lassú a net)
(#) icserny válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Debugolni azért nem tudod, mert ahhoz a PIC-nek is okosabbnak kellne lennie belülről. Ha nagyon fontos, akkor vehetsz egy AC162060 kártyát, azzal debug-olható a PIC16F726 is.

A PIC16(L)F sorozatból tudomásom szerint ezek debugolhatók közvetlenül:

1. PIC16F818, 819
  2. PIC16F870, 871, 872, 873, 874, 876, 877
  3. PIC16F873A, 874A, 876A, 877A
  4. PIC16F882, 883, 884, 886, 887
  5. PIC16F913, 914, 916, 917
  6. PIC16F946

Bővebb információ itt található
(#) trudnai válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Ha 1.5V a minimum amit borus idoben lead az a napelem, akkor mindenkeppen tennek ra egy dc-dc atalakitot es moge egy 3V-os low-droppos regulatort.

Amugy mi van ha olyan sotet lesz, hogy nem tud a napelemed leadni megfelelo feszultseget? Pl ejszaka? Vagy az aramkorodnek csak es kizarolag nappal kell mennie ha megfelelo az idojaras?
(#) gulasoft válasza trudnai hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Van abban a napelemben már egy ilyen 3V-os aksi, hiszen az a dolga, hogy éjjel világítson, úgyhogy ez a része megoldva.
(#) gulasoft válasza icserny hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Hát a doksijában ez áll, ezért mertem megvenni:
Az utolsó sor az érdekes momentán

• Wide Operating Voltage Range:
- 1.8V-5.5V (PIC16F72X)
- 1.8V-3.6V (PIC16LF72X)
Low-Power Features:
• Standby Current:
- 60 nA @ 2.0V, typical
• Operating Current:
- 7.0μA @ 32 kHz, 2.0V, typical
- 110μA @ 1 MHz, 2.0V, typical
• Low-Power Watchdog Timer Current:
- 0.5μA @ 1.8V, typical
Peripheral Features:
• Up to 35 I/O Pins and 1 Input-only Pin:
- High-current source/sink for direct LED drive
- Interrupt-on-pin change
- Individually programmable weak pull-ups
• In-Circuit Serial ProgrammingTM (ICSPTM) via Two
Pins

Idézet:
„In-Circuit Serial ProgrammingTM (ICSPTM) via Two Pins”

Hát igen, ez azt mondja, hogy az In-Circuit Serial Programming megy rajta - azaz bele tudod írni a programot. Nem nagy vívmány, hiszen a többibe is bele lehet....

Ebben azonban nincs szó debug-olásról, azt az előző hozzászólásomban belinkelt lapon lehet ellenőrizni.

A pickit2-nek már tudni a kéne, lehet hogy a 8.15-ös mplab kell.

http://www.microchip.com/stellent/idcplg?IdcService=SS_GET_PAGE&nod...027813

Az előző hozzászólásomnál lévő link szerint tudnia kell a pickit2-nek is az új patch-el.

Mondom ez aránylag új ic hiába csak 16-os.
(#) watt válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Igen, valóban ott van a listában. Más PIC-et tudtál már debuggolni vele? Ha igen, akkor le kell töltened a legújabb MPLAB-ot, az talán segít.
(#) gulasoft válasza watt hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

A 8.10-est szedtem le az már sárgán mutatja a pickit2-őt és az icd2-őt, tehát nem teljes értékű debug, de már valamire fog jutni, de most láttam, hogy van 8.15-ös az lehet hogy már full lesz. Nekilátok "lerántani" az itt a cégnél röpke 1-1.5 óra (otthon 10 perc)

Ezexerint benéztem valamit?
Mert ha nincs csillag utánuk, akkor valóban debugolhatók ezek is:
  1. PIC16(L)F722, 723, 724, 726, 727
  2. PIC16F737, 747, 767, 777

Köszönöm a kiigazítást!
(#) menyus hozzászólása Nov 20, 2008 /

Sziasztok!

Az érdekelne hogy véleményetek szerint egy PIC el megoldható e egy pendrive törlése? Csak a törlése, olvasni írni nem kell. Vettem egy gyári panelt ami egy pendrive on lévő adatokat átmásol egy másik pendrive ra. A bökkenő ott van hogy törölni nem tud, attól hogy átmásolja az adatot, az eredetin ott marad minden ami már nem kell. Miképpen lehetne PC nélkül törölni egy ilyen eszközt?
(#) trudnai válasza menyus hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Persze, olyan PIC kell amiben van OTG (USB On-The-Go) es kell hozza meg egy firmware-t irni ami tudja az adott file rendszert, es onnantol kezdve minden adott hogy torolj, masolj, vagy csinalj barmit is.
(#) gulasoft válasza menyus hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Pic-es a panel? Ha igen akkor csak át kell írni a kódot. Azért nem lesz túl egyszerű. (Bár lehet hogy az, meg kéne nézni a flying the pic 24-es könyvben.)
Ez utóbbit el kezdtem fordítani, illetve az egész be van szkenelve, ha valakinek van ideje fordítani és jól tud angolul meg kéne kérni a a szerzőt, hogy engedélyezze a fordítást, és lenne egy nagyon jó könyv magyarul a pic c nyelvű programozásáról.
(#) menyus válasza trudnai hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Köszönöm, akkor első lépésként keresek egy PIC et ami ezt tudja. A file rendszer FAT. Nincs erre valami példa forrás ASM ben amiből el tudnék indulni?
(#) menyus válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Sajnos nem PIC van benne hanem egy FTDI gyártmányú VNC1L - 1A.
(#) gulasoft válasza menyus hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Van egy ccs fordító az mplab alá beintegrálható ingyenes verzió letölthető, abban van egy ex_fat nevű example.
(#) gulasoft hozzászólása Nov 20, 2008 /

Ezt írja a c fordító a 8.10 alatt:
--- Info 300 "C:\PROGRAM FILES\MICROCHIP\THIRD PARTY\PICC\devices\16f726.h" Line 1(8,14): More info: Device database: "C:\Program Files\Microchip\Third Party\PICC\devices4.dat"
*** Error 24 "C:\PROGRAM FILES\MICROCHIP\THIRD PARTY\PICC\devices\16f726.h" Line 1(8,17): Unknown device type "PIC16F726"
Gáz, mert ki lehet választani a device-t, meg ott van header is (merthogy abban írta a hibát, nem tudom mi lehet még) Ötletek?
(#) menyus válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Köszönöm, megpróbálom megkeresni google testvérrel..
(#) trudnai válasza menyus hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

FAT16 (ill. VFAT) vagy FAT32? Amugy azt hiszem a Microchip-nek is van FAT filerendszer konyvtara C-ben. Majd lehet megprobalom elokeresni ha addig nem talalod meg.
(#) icserny válasza menyus hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Idézet:
„Sajnos nem PIC van benne hanem egy FTDI gyártmányú VNC1L - 1A.”

Attól még az is programozható... Meg kell nézni a honlapját, hogy milyen segédlet áll rendelkezésre.
Következő: »»   344 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem