Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rossz HDD javítás, mentés

Témaindító: deniel, idő: Jún 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 74
(#) seto321 hozzászólása Ápr 5, 2008 /

Sziasztok!
Segitséget kérnék. Van egy Seagate Barracuda ATA IV 40 GB hdd-m ST340016A. Firmware: 3.10 Elektronikát keresek hozzá. Köszi !

Van viszont cserébe akinek kell. Seagate ATAII ST3115320A 15.3 GB fizikai hibás jó elektronikával
Qantum Trailblazer 840MB fizikai hibás jó elektronikával
Qantum fireball 2.1 GB ST 21A013 Rev 02-c müködik.
Seagate Medialist 4.3 GB ST34321A Szektor hibás jó elektronikával.

Kép(5).jpg

(#) quite válasza seto321 hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /

Sajnos ezzel az a baj, hogy aki neked tudna adni jó elektronikát, az valószínűleg ugyanígy hibás (bad sector-os) vinyóról tudná adni. Ezzel viszont az a baj, hogy hiába is tennéd rá egy jó, hibátlan lemezes meghajtóra, oda már ugysem írna az elektronika adatot, ohvá az eredeti lemezről megkapta a hibás szektorbejegyzést!

Ezek az adatok minden esetben az elektronikában vannak tárolva, törlésükre nincs sok esély, vagy egyáltalán nem is lehet!
(#) potyo válasza quite hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /

Azért olyan túl sok helyet nem bukik az ember vele. Ha a lemez egyébként jó, akkor simán megérheti a dolog. Ráereszteni a felületellenőrzést néhányszor, hogy a lemezről begyűjtse az elektronika az esetleges hibás szektorokat, és mehet a dolog.
(#) bbb válasza potyo hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /

én egy maxtoron cseréltem elektronikát (szerencsém volt, a preamp nem döglött meg benne) most közel 16 hónapja volt a csere, azóta megy a vinyó. azóta azonban előjött a smart status bad, így a rajta lévő adatok lementése után szépen megy a szekrénybe mint vészmentés

amúgy a másik vinyómban sajnos meghalt a preamp, így szépen tönkrevágta a másik panelt is, amit ráraktam... (érdekes módon előtte a mérés azt mutatta jó, de mikor ráraktam elfüstölt rajta a biztosítóalkatrész, és utána a mérés már azt mutatta vége a preampnak)
(#) Kocska hozzászólása Ápr 12, 2008 /

Sziasztok.

Van egy samsung 1614c hdd amit elektronika hibásan kaptam. Már nagyjából működőképes csak nem mindig pörög fel. Valaki akinek ilyen vagy hasonló elektronikájú merevlemeze van nem tudna megmérni pár feszültség értéket? kép1 kép2

Üdv: Laci
(#) jdani hozzászólása Ápr 14, 2008 /

HElló. Lenne egy rossz HDD-m. MEnyni az esélye hogy emg leht javitani. A haver azt mondta, hoyg a HDD beindul, vagyis a forgórész az forog (néha leáll) ÉS még azt mondta, hogy nem indul be a mágnesfej. mi leht a gond? vagy lehet-e egyáltalán javitani?
(#) jdani hozzászólása Ápr 14, 2008 /

na meg is vana HDD. VAn róla egy nehány furcsa kép. ez jelenthet valamit?
(#) istvanpal16 hozzászólása Nov 9, 2008 /

Hello!
van nekem egy 120GB-s Westren Digital (WD1200JB) vinyom, ess par villanyelveves utan elkezdett kattogni s meg egy darabig ment, de most csak kattog es az adatot nem olvassa valami otlete valakinek van?
(#) MaSTeRFoXX válasza istvanpal16 hozzászólására (») Nov 9, 2008 /

PATA-s vagy SATA-s?
Sata-snál előfordulkhat hogy a táp illetve az adatkábel csatlakozója kontakthibás lesz, meg kell mozgatni, vagy cserélni kell...
(#) istvanpal16 válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Nov 9, 2008 /

sszegennyel mindent probaltam mar IDE kabel csere, Tapegyseg kabel csere de csak ugyanugy ment
(#) blackdemon hozzászólása Nov 21, 2008 /

Hello.Ki tudna nekem segiteni?Van egy 160 GB HDD-m es ha megpakolom kb 30 GB al el kezd keregni.Mi lehet velle?Utana meg a Windows nem is tolti be a driver-et,de LINUX allat nehezen bejon.Ot le is tudom formazni.Mi lehhet a gond???Varom valaszaitokat a kovetkezo cimmen: alfred@wifinet.ro !
(#) bbb válasza blackdemon hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

1. ha a fórumban kérdezel, akkor oda várd a választ
2. kezd megdögleni a vinyó, vagy a tápellátása nem megfelelő
ha az utóbbi eset, akkor átdugod másik tápra, és menni fog
ha az előbbi, akkor ne használd adattárolásra többet (helyette csinálhatsz belőle hangszórót)
(#) blackdemon hozzászólása Nov 21, 2008 /

OK.De nem tudom letesztelni a HDD hogy menyi BAD SECTOR van rajta es esetlek lezarjam azokat.Mert szerintem az lehet a gond.Es esteleg ha tud valaki valami jo TESZT progit
(#) patexati válasza blackdemon hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Hd Tune a progi neve mivel meg lehet nézni a vinyót !
(#) bbb válasza blackdemon hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

ahogy írták, hdtune.

azonban ilyen vinyóban már ne bízz meg, ami kerreg. ha nem táp gondja van, akkor kuka.
(#) seto321 válasza blackdemon hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Hello probáld meg a power max-ot low level format-ot is lehet vele csinálni. Meg tesztelni is. floppyn elfér .Vagy cdröl pl: extended edition , boot menü harddisk device, pwmex
én már egy párat helyre hoztam vele
Sok sikert !
(#) válasza seto321 hozzászólására (») Nov 22, 2008 /

Mondjuk tudtommal a mai PATA/SATA (neadjisten SCSI) vinyók baromira 'nem szeretik' a low level formatot.
A többihez nem tudok hozzászólni, azt majd a nálam okosabbak megmondják, csupán ezt szerettem volna kiemelni mint - szerintem - igen lényeges tényezőt.
(#) zolesz hozzászólása Nov 22, 2008 /

Hello mindenki!

Problémám van egy 250-es Maxtor PATA vinyóval. Amit a bios normálisan felismer, de figyelmeztet, hogy hibás. az XP a sajátgépben nem, de az eszközkezelőben látja. Próbáltam visszanyerni az adatokat, de minden amivel próbálkoztam (getdataback, hiren's) azt jelezte hogy 100%-ban bad szektoros.
A kérdésem az lenne, hogy ha kicserélném a panelt, helyre lehetne-e még hozni, vagy miként lehetne az adatokat megmenteni.
Ez egyébként egy ritkán használt kb. 4 éves vinyó, az elekronikán semmi látható sérülés nincs, és leejtve sem volt. Egyszer volt vele olyan pobléma, hogy egy hibás adatkábelű mobil rack miatt elveszítette a partíciót, de getdataback-el le tett mentve, és ujra partícionálással helyre lett hozva. Utánna kifogástalanul működött.
Zoli
(#) zolesz válasza zolesz hozzászólására (») Nov 26, 2008 /

??
(#) ciw válasza zolesz hozzászólására (») Nov 26, 2008 /

Gé-nek igaza van !

A mai hdd-k már nem csinálnak low formatot, csak a parancs van meg bennük, amit látszólag végrehajt, de valójában semmit nem csinál. Csak a kompatibilitás miatt támogatják még. De próbáld ki, low format után ne lepődj, meg, ha minden ugyanúgy ott van a hdd-n mint előtte.

Egyébként lehet, hogy nem elektronika baja van, hanem szektorhibás valóban.

A másik, hogy az nem mérvadó, hogy egy hdd hány éves.
Kérdés mennyit ment ?
Mert mondjuk 1 év folyamatos működés (24h) számít annyinak, mint normál otthoni használatnál 6-7 év.

Szoval kísérletezni lehet, egy darabig elfoglalja vele magát az ember, de aztán rájön, hogy nincs értelme.

(#) potyo válasza ciw hozzászólására (») Nov 26, 2008 /

A gyakori indítás/leállítás sem kedvez a merevlemez élettartamának. Egyszer olvastam egy statisztikát, hogy a mechanika szempontjából mindin indítás kb. másfél órányi üzemnek felel meg élettartamra nézve. Ami reális is lehet, mert minden csapágy az alacsony fordulatszámnál és indításkor van jelentősen igénybe véve (ez igaz a belsőégésű motor indítására is, és a vízerőművek forgórészének csapágyazására is). Tehát egy gyakran ki-be kapcsolgatott gép merevlemeze akár rosszabb állapotban is lehet 1-2 év után, mint egy folyamatosan pörgő lemez ugyanennyi idő után.
(#) patexati válasza zolesz hozzászólására (») Nov 26, 2008 /

Ha négy éves akkor nyugodtan formázd meg (low level format) nincs veszteni valód!Különben biztos vagyok bent,hogy megformázható csak áramszünet ne igen legyen bár utánna elkezdhető újra de ki tudja mi lenne a vége Low Level formázó
(#) zolesz válasza ciw hozzászólására (») Nov 26, 2008 /

Üdv mindenkinek! köszönöm a segítő hozzászólásokat.
Az alacsonyszintű formázásra igazából nem is gondoltam, az az előttem lévő hozzászólásokban merült fel. Az igaz, hogy kb 4 éves lehet a vinyó, de még egy fél évet se mehetett ez idő alatt összesen. (adat tárolásra volt használva) A S.M.A.R.T. szerint nincs semmi baja. Az elektronika hibájára azért gondoltam, mert nem hiszem, hogy álló helyzetben fizikailag meghibásodott volna. Bár ez az elektronikára is igaz lehet. Inkább firmware hibára gyanakodtam. Ha esetleg tudtok valamilyen programot, amivel firmware-t lehetne frissíteni, azt nagyon megköszönném.
(#) válasza ciw hozzászólására (») Nov 26, 2008 /

Sziasztok!

//próbálok sorban reagálni a hozzászólásokra//

Lenne egy-két dolog amibe most belekötnék, ha nem baj Először is, a low level format-os srác az előző kérdező volt...

@ciw:
Másodszor:
Idézet:
„A mai hdd-k már nem csinálnak low formatot”

Ez nem így van - csinálnak, ha a felhasználó azt mondja! És pont ez a baj, a fizikai lemezinformáció 'átírásával' járó low level format egyáltalán nem kedvez a modern PATA, SATA és SCSI csatolófelülettel rendelkező merevlemezeknek. Így tehát a használata nagyon nem ajánlott!
Bemásolok egy rövidke szöveget - remélem nem haragszotok meg, ha most nem fordítom le...

Idézet:
„. Newer disks use many complex internal structures, including zoned bit recording to put more sectors on the outer tracks than the inner ones, and embedded servo data to control the head actuator. They also transparently map out bad sectors. Due to this complexity, all modern hard disks are low-level formatted at the factory for the life of the drive. There's no way for the PC to do a Low Level Format on a modern IDE/ATA or SCSI hard disk, and there's no reason to try to do so.”

Az idézet innen származik - érdemes végigolvasni!

@potyo:
100%-ig igazad van az indítás/leállítási ciklusok élettartam-csökkentő hatásaira nézve! Egy naponta többször ki-be kapcsolgatott HDD-nél sokkal nagyobb az esélye egy idő előtti mechanikai meghibásodásnak, mint egy állandóan bekapcsolva lévőnél...

@patexati:
Idézet:
„Ha négy éves akkor nyugodtan formázd meg (low level format) nincs veszteni valód!”

Pedig van, lásd a linkelt oldalt + amit bemásoltam róla.
(#) seto321 válasza zolesz hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

Hello! szertnék segiteni az adat vissza mentésben. Nekem egy 120gb maxtorol sikerült kb90% lementeni. Találtam valahol egy O&O disk recovery prg-t . Többet is probáltam ez nagyon bejött. Igaz csak file-ok nak nevezi azt amit talál. Azt viszont mit keressen be kell egy kiterjesztés listából jelölni. Célzott keresésel Pl: PNG,JPEG-et. Jól fontold meg a formázást!!! Mert az már nincs!
Remélem tudtam segíteni. Üdv. :eek2:
UI: Elösször Probáld meg LIVE CDvel chekdisk-et
(#) istvanpal16 válasza seto321 hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

(#) Parittya hozzászólása Feb 2, 2009 /

Sziasztok. Két napja be akartam kapcsolni a külső merevlemezemet, ami nem gyári összeszerelésű külön vettem a házat és külön a merevlemezt. Először is csatlakoztattam a konnektorba (szerintem már ekkor megtörtént a baj) , jobban mondva be volt dugva csak be kellet kapcsolni az elosztón lévő kis kapcsolót és én ezt rendszeresen lábbal szoktam megtenni és bekapcsoláskor véletlenül ki is kapcsoltam, de azzal a mozdulattal már nyomtam is vissza. Ekkor kaphatott egy nagyobb löketet, amitől kipurcant. Fel se pörög, próbáltam kicserélni az elektronikát egy hasonló merevlemezről, de nem mükszik ami ugyan csak Samsung és 400GB-os csak annyi a különbség, hogy ez SATA-ás, az meg IDE-és volt. Ma vettem egy ugyanolyat, de azzal az elektronikával sem megy. Felpörög, de még a BIOS-ig sem jut el, mert újraindítja a gépet. Rajta vannak az elmúlt évek képeim az összes és nagyon kellenének. Tudna-e valaki segíteni nekem abban, hogy mi lehet ez a kis valami, ami meg éget, és mivel tudnám helyettesíteni.
Talán az segitene rajta.
(#) bbb válasza Parittya hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

hát ha az megégett, akkor valószínűleg az olvasófejen lévő előerősítő se bírta ki, így a vinyó kuka. ha nagyon fontos dolgok voltak rajta, akkor a kürt kft tud segíteni horror pénzért.
(#) Kocska válasza Parittya hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Szia. Az egy zéner dióda, pont az ilyen táp megfutás ellen véd(ene). Egyszerűen forraszd le, ha elég gyors volt külső táp védelme menni fog. Majd írj sikerült-e. Üdv.
(#) Parittya válasza bbb hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

kösz a gyors választ, még próbálkozom
Következő: »»   6 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem