Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Ha már trafó és biztonság így egymásmellé kerültek...
Még senki sem foglalkozott érdemben a "szigetelés bevizsgálásával"... Mert ugye amikor a Idézet: , akkor mindenki erre (vagy ennek hiányára) gondol. De egy valamirevaló kapcsolással - műszerrel eddig még itt a fórumos nem találkoztam. (Remélem valaki megcáfol majd!) ( Ill. van egy hely ahol elkezdtük kitárgyalni, de félbeszakadt... ) „ráz a trafó”
Köszi a fejmosást, asszem használt...átböngészem azt az érintésvédelmet. A hasznos ötleteket pedig mindenkinek köszönöm!!!
üdv. szucsy
Hellósztok, keresek akár használt is +- 40-50v-os trafót kb. 500w vagy lehet nagyobb is. ha valaki tud irjon.
Köszönöm előre is!
Szia! Nem jó helyen keresgélsz :no: , az apró hirdetésbe lehet, hogy többre mész!
Kép: Hivatkozás
... A tekercselés egy gyűrűs vetélővel történik. Erre tekerik fel előszőr a kellő hossúságú huzalt. A huzal megközelítő hosszát előszőr meg kell határozni. ... De olvasd el ezt a cikket: Ingyenenergiával a tiszta földért - Transzformátorok tervezése. [off] ( Minden bennevan! De sokadik olvasatra is nehéz megemészteni a képleteket... ) :google: : Toroid Transzformátor Tekercselés
Köszi! Ez hasznos információ. Már elég jól beleástam magam a toroidgyártásba. Szerencsére sikerült összejönni egy szakemberrel, aki egy tekercselőüzemben dolgozik, mint a gépek tudora.
Sziasztok!
A képen látható tekercsek nélküli trafóból szeretnék készíteni egy 230V~/12V~ 30W-os trafót. Segítene valaki kiszámolni, hogy milyen vezetékből hány menet kell tekercsenként? A vasmag keresztmetszet: 6.4 cm2. Köszi
Szia!
Sajnos ez a vasmag 50Hz-en nem elég nagy a 30VA-hez. A 6,4 cm2 csak ~20VA-hez elegendő. Neked legalább egy 8 cm2-es keresztmetszetű vasmag kellene.
Hopp, nem, tévedtem. elszámoltam magam... Szóval Ferkógyereknek igaza van :yes:
Akkor 20VA-re is jó lesz. Erre esetleg tudtok segíteni, hogy melyik tekrcsre milyen drót kell, és hány menet?
Primer tekercs:
1500 menet huzal átmérő 0,2mm Szekunder tekercs: 88 menet huzal átmérő 0,9mm
Köszi mindkettőtöknek, de most hogy van? az egyikőtök azt monfja , hogy kevés a vasmag 30W-nak, a másik meg nem?
Én is kipróbáltam, de nekem ez jött ki, ami a képen van. Így is jó?
Szia bancsi15 !
Te a prim/szek kiszámolásához kérsz segítséget. Ez az egyszerűbb része a trafókészítésnek. A trafókészítésnek van egy életveszélyes része is: 230V. Szerintem ez még nem neked való. Gondolom kezdő vagy, s ezért nem rendelkezel a megfelelő szakértelemmel. 230V/XX táp készítésésnél a legfontosabb tudnivalók az érintésvédelmi szempontok, s ez nem gyerekjáték. Ez emberéletekről szól. Kezdőnek csak a köv. tudom ajánlani: Tápot vegyen és ne építsen. Ha "komoly" szaküzletben vásárolsz, tanácsot is kapsz, melyik mire jó és mire nem. Ez a trafó pillanatnyilag nem neked való. Tedd a trafót a fiókod legmélyére és ha majd jártas leszel az érintésvédelemben, tudod mi az a kettős szigetelés, biztonsági trafó, (villamosan) szakképzett személy [(electrically) skilled person] leszel, stb., akkor vedd elő újra. Nefeledd: Te tudod mit csinálsz. A szabványok, normák betartása tudtommal nem kötelező. Viszont nem mentesülsz a felelősségre vonás alól, ha a kistesódat áramütés éri. Nagyon szép dolog az elektronika, érdemes vele foglalkozni. Nehogy bármi is elvegye a kedved (vagy lerövidítse életed).
Sziasztok!
Engem az érdekelne, hogy bancsi15 trafója mi alapján lett 20VA-es? Mert én megnéztem gyári katalógusban, és ha jól saccoltam a magot SU60b méretű lehet, aminek 123VA a teljesítménye, ami nagyon messze van a 20VA-től!
Szia!
Én egy a Rádiótechnikában megjelent táblázatot szoktam használni ha trafót tekerek (lásd melléklet). De mivel nem vettem figyelembe hogy a kérdéses mag hipersil, csak sima szilícium magra adtam meg az értékeket. Így valószínű Köbzoli adatai a helyesek (nem számoltam utána). A konkrét képletek megtalálhatóak ezen topic 5. oldalán Gigant hozzászólásában.
Szia!
Akkor jól sejtettem, hogy innen jön a hiba, ez a közelítő teljesítményszámítás csak EI és M magra igaz!
Hello
Én a melléklet számításait használom.
Sziasztok!
Szakdolgozatom témája "Transzformátorok vizsgálata és mérése".Ha valakinek van róla témája megköszönném.(nekem is van csak nem elég)Témakörök: Alapismeretek(indukció,gerjesztés,fluxus,kölcsönös indukció,vasmag, hiszterézis,örvényáramok) Transzformátor felépítése Segítséget előre is köszönöm.
Van róla kb. 80 oldal jegyzetem, a méréseiről is talán van pár 10 oldal, de sajnos nincs meg digitális formában! Ha sürgős, fényképezni tudom, vagy 2hét múlva be tudom szkennelni.
Nagyon szépen megköszönném.Ha képként küldöd megprobálom karakterfelismerővel.Majd ha két hétmulva betudod szkennelni az extra jólesz. Köszönöm
Elkezdtem fényképezni, nézd meg, hogy jó lesz-e!
Trafó jegyzet!
Elvileg van egy hasonló című szakkönyvem (megpróbálom megkeresni),de ha érdekel,van egy olyan kiskönyvem,ami érték(!),csak szkennelni tudok belőle. Rézhuzalok (persze lakkozott,szigetelt) átmérő/áram terhelhetőség számítás/táblázat. Nagyon sok érdekes trafó tekeréshez.Lehet vele méretezni heggesztőtrafót is.
Utána nézek a könyvnek.
csá nekem megvan DJVU ban a
"Híradástechnikai transzformátorok" című könyv. elég jó könyv szerintem. csatolom a tartalomjegyzékét. láthatod a minőségét is, szerintem karakterfelismerő nem boldogulna vele. ha kell elküldöm, ide nem rakom fel mert 4MB.... csá (az én szakdogám is a transzformátorokkal kapcsolatos lett vona, de konstrukciós verseny miatt kellett csinálnom dokumentációt a kütyümről (CDI) és azt elfogadták szakdolinak. ha készen lesz a tied én szivesen elolvasnám, persze csak ha nem gond.. )
Karakter felismerővel tudtam használni amit küldtél.
Nagy segítség lenne.Elöre is köszönöm!
A tartalomjegyzék szerint érdekelne.Megköszönném ha elküldenéd.
emai cím:barbalics9@freemail.hu
Sziasztok!
Segítségeteket kérném! Van egy 150VA -es toroid transzformátorom. A kialakítása olyan, hogy 3 kivezetése van. A szekunder tekercs közép kivezetéses. A közép kivezetéshez képest a két másik kivezetésen 28VAC van. A kérdésem az lenne, hogy mit kell tennem, ha csak 1x28VAC -ra van szükségem? Csak használjam az 1iket? Akkor nem csökken a teljesítménye a trafónak?
Szia!
Ha nem bontható a középkivezetés, csak egy tekercset tudsz használni! Ha bontható, párhuzamosan lehet kötni őket! Ha nem bontható, de egyenfeszültségre van szükséged, két egyutas egyenirányítással ki tudod használni a teljes trafóteljesítményedet! |
Bejelentkezés
Hirdetés |