Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Wand Clock
Bővebben: Link
Ilyesmi nem lenne jó? Nem is borzasztó az ára.
Szia Pittyu!
Ide rakom az optós H-hid kapcsolási rajzát, de ne szidj nagyon, mert ez is még kisérleti stádiumban van. A kapuk és a takaró vagy zárólemez helyzetét neked kell kitalálni hogyan valósítod meg. Szia.
Szia Bbatka!
Éppen Vicsys is megtalált néhány ilyen mágnes beszerzési helyet. Valószinű, hogy csak MEX tud erre választ adni, hogy az a mágnes jó lenne-e ide. Az ára egyáltalán nem veszélyes... Sziasztok.
merevlemezekbe is van brutál mágnes ,ráadásul ives
felépítésü.
Szerintem az 5mm hosszúságúból kellene összeállítani. Mondjuk 6-7db.
Vagy 1db. mindkét sarkán kis széntartalmú acélrúd hosszabbítás. Vagy ez hülyeség?
Köszönöm szépen , remélem holnap lessz időm foglalkozni vele.. A vinyó lengőkarját hagyom pihenni egyenlőre A mágnesekkel kapcsolatosan annyi az észrevételem , hogy nem egyértelmű az észak-- dél irány össze vissza vannak mágnesezve. Van amikor egy felületen két É--D irány van..
Olyan hasábmágnes ami megfelelne,neked Itt találsz és tényleg nem vészes az ára.Telefonon megérdeklődheted a polarirációt is. Neodimium a célszerű választás szerintem.
A házilagos átmágnesezést én egy kondenzátorbankkal oldom meg aminek a töltését nagyteljesitményű tirisztoron keresztül rásütöm egy megfelelően kialakitott tekercsre,amiben vasmag van és a két pólusa körbefogja a mágnest.
Szia Pittyu!
Az optós hiddal kapcsolatban: Nálad igen erős mágnesek vannak, ezért lehet hogy felgyorsulhat a tempó? Itt nagyobb áramokkal tudom csak tartani a kellő amplitudót. Ha a kapuk nyitva vannak, nem folyik, (nem folyhat) áram a hidban, ez jellemző amikor áll a lengőkar! Szia.
Szia Pittyu!
Javítottam a H-hid optós vezérlésén, igy stabilabb lett a rezgés. Inkább ezt építsd meg ha nem késő. Hali.
Sziasztok!
Javítottam a H-hidas optikai vezérlés áramkörén, (Pittyunak), (próba), de az erős mágnes még hiányzik. Itt van letesztelve és néhány kép is róla. Ez most nagyon tetszik nekem... Hali.
Szia ,nemrég értem haza. Kaja és egyebek után megcsinálom a hidat. A vinyónál két baromi erős mágnes között van KB 7 ohmos tekercs. A középállásból egy leden átfolyó ~ 20mA áram kinyomja végkitérésig.Idáig fetes hiddal próbálkoztam , de vagy nem müködött (a fesz miatt, vagy csattogott mint a géppuska a végpontok között.) később jelentkezem.
Szia Mex!
Megnéztem a neodímiun mágneseket, van közöttük olyan alakú és pólusú ami igen jó lenne. Most veszem fel a kapcsolatot velük, (e-mail), hogyan tudnának szállítani ezekből. - Egy winchesterből kiszedtem a mágneseket, az egyiket leválasztottam a vasmagról hogy ne legyen olyan nehéz, és azzal járatom a lengőt az új H-hidas optós kapcsolással. Most 8V/200mA-nél üti a végállásokat. (1.6W!) Arra számitottam, hogy gyorsabb lesz a berezgés, de csak a rugó és kar meghatározott frekijén működik most is... Itt tehát nemigen lesz igy nagyobb frekvencia (estetleg erősebb laprugóval), ezzel az összeállítással. Ennek ellenéra nagyon tetszik, mert igencsak stabil ez a rezgés! Ennél még semelyik kisérletem sem volt jobb. Megpróbálom most, hogy váltófrekin mit fog elkövetni ezzel a mágnessel. Megtörtént ez is: 2.2V/40mA-nél üti a végállásokat négyszöggel, de még mindig csak a saját frekijén hajlandó ezt tenni. Máss frekin nem megy egyelőre. Szia.
Sziasztok!
Azazhogy van valamilyen rezgés a következő oktávon is, meg feljebb is, csak nem veszi át a kar! Elkezdtem egy oktávval feljebb, és a laprugó "dereka" kezdett berezegni tranzverzális formában. Egy félhullám látható lett, (mikor fog eltörni, ilyet csak a suliban láttam régen,) és kezdett búgni az egész szerkezet meg rezonálni, viszont a kar csak nagyon finoman követte. Még fentebb egy oktávval már nagyon gyenge lett a rezgés. Lehet hogy mégis sokkal merevebb az a rugólemez? Sziasztok.
Szóval sikerült mechanikus állóhullámot előidézni!
Komolyan mondom jó szórakozás lehet. :yes:
Szia Mex!
Ha ezt a rezgést át tudtnám valahogy vinni a karra, azzal nagyon meg lennék elégedve. (45Hz körül!). Most azt nem tudom, hogy miért a rugólemez rezeg ott be, holott egybe van a karral. Azt is vízsgáltam, hogy kicsit elnyújtott trapéz alakja van a laprugónak, (eredeti), vagyis alul csaknem kétszer szélesebb, mint fent az öszzekötéseknél. Ennek okát is meg szeretném tudni. Szia.
A trapéz alak tutira megváltoztatja a rugólemez karakterisztikát.
Én még mindig azt mondom: 1, Kar súlyának csökkentése. 2, A mágnes közelebb vitele a rugó befogási pontjához. (mechanikus metronóm). Lehet valamilyen szimulációs programmal kellett volna kezdened. Nemrég telepítettem ismerkedésnek fel egy ilyen szimulátort a gépemre. Nagyon amatőr vagyok hozzá. Speciel lap rugót nem látok az eszközei között. A program neve a képen látható.
Szia Bbatka!
Csináltam már olyan kis méretekben és rövid erős laprugóval is kisérleteket, de nagyon komoly meghajtó áramokkal indult csak el kellő amplitudóval a rendszer. Ráadásul, a kiírás olyan kicsire zsugorodott, hogy a LED-kijelzés már nem volt rendesen kivehető, (3mm-es LED-ek), összefolytak a karakterek. Lehet, hogy SMD LED-ek alkalmazása egy teljesen új miniatür formában megvalósítható lenne, mert ott még lehet nagyobb frekivel működtetni az kistömegű rezgőnyelvet. Ez is egy megoldásra váró feladat lehet. Mindenképpen a "gyári"-t szeretném szimulálni, ott valami ok miatt azzal a hosszú karral is nagy frekin rezeg a cucc... Ide szeretnék valahogy eljutni a dologgal, mert addig nem lesz nyugtom. Szia.
Valószínűleg könnyebb a kar. Illetve a tehetetlensége kisebb. A képen is látható hogy a mágnesig nagyobb tömegű az eredeti karja, onnantól meg erősen karcsú.
Teljesen véletlen vettem olyan nyáklemezt aminek a vastagsága 0,5mm (!) a két réteg rézzel együtt. Na ebből biztosan jó kar készül majd az órámhoz, ha egyszer jut rá időm.
Szia Bbatka!
Kaptam egy ragyogó ötletet Töled: szivószállal fogom helyettesíteni a kart, megpróbálom igy is, hogyan fog működni. ( Van nálam 0.5mm-es 0.8mm-es. és 1mm-es NYÁK-lemez is, ezekkel már végignéztem, és jóval rövidebbekkel mint az eredeti hossza). Szia.
A szívószálat lapítsd ki a légellenállás csökkentés miatt.
Balsafa ?
Üdv. mindenkinek.A költői kérdésem : mi a b.. nem tudok összehozni egy nyamvadt hidat ??Az egyik irányban kis áramfelvétellel gyönyörüen " rárúg " a karra, a másik irányba meg nagy áramfelvétel és semmi erő. Már kimértem minden tranyót,oszcilloszkóppal megnéztem a vezérlő impulzusokat de nem oké. Amúgy egy oldali vezérléssel is van olyan 10 -15/ sec kilengés KB.Szabad szemmel már elmosódik az a rövidke kar.
Szia Bbatka!
Megfogadom a tanácsod, úgy is megpróbálom. De azért a merevebb anyag sokkal jobb lehet... Szia.
Szia Pittyu!
A H-hidnak két bemenete van, az egyiket a GND- kell tartani amikor a másikon Vcc van! Ebben a kapcsolásban zárlati áram folyik a tranyókon, ha mindkét bemenet Vcc-re kerül. Erre ügyelj a vezérlésnél! Alap esetben, (a kapuk is GND-n tartják), minkét bemenet GND-n van, nem folyhat áram a hidon. Szia.
Szia. A hid mindkét NPN je az 555 ös kimenetéről massziv alacsony szintet kap.Igy nincs semmi áramfelvétel. Ha a jobb oldali optót takarja a kar az egyik monostabil bebillen és ad egy pozitiv inpulzust, a kar "rúg egyet " az ampermérő mutat X áramot "tüskét ".Ha a másik optóval csinálom , ugyanigy jön a szép ipulzus , a kar alig érezhetően üt de az áram nagyobb sokkal. Ma veszek új tranyókat és adok neki még egy esélyt. Ha nem akkor kuka.
Szia Bbatka!
Megnéztem nagyon könnyű anyagokból újra a kar működését: A szivószálnak saját külön rezgése is keletkezett, (több hullám is látható a szál hoszzától függően, nagyon szép látványnak), ami nagyon zavarta volna a kijelzést. Egy vékony falemezel, műanyag lemezzel is megnéztem, mert igen könnyen át tudom szerelni. Nem szereltem rá direkt a kijelzőt! Más könnyebb anyagok szinte ugyanigy viselkednek nagy amplitudónál. vagyis használhatatlanok egy kijelző hordozására szerintem. A karnak kell a massziv szélesség a hosszhoz viszonyítva, (itt 2mm vastag, 5mm széles NYÁK lemez), hogy ne keletkezzen külön saját rezgés rajta. Szia.
Szia Pittyu!
Ezt a kapcsolást lerajzolhatnád, hogyan van megvalósítva. Jó a "kézi" rajz is. Szia.
Hát meglepett az eredmény. Biztos voltam benne jó lesz.
Délután lerajzolom, de lényegében a te rajzod ,csak az optók nem a tranyót kapcsolják közvetlenül,hanem 555 ös monostabilt amin beállitható az impulzus szélesség.
Szia Bbatka!
Sziasztok! Csináltam egy újabb kisérletet a következő módon. Vettem egy fa-fürészlapot, jó acélost, (0.5mm vastag). Abból levágtam egy nyújtott trapéz alakú lemezt. Ezt beszereltem a tekercspárhoz, még csak gyenge mágnessel. Azt hiszem jó úton járok, mert elég gyors a lengés. (most ezzel a karral ami látható, 26 Hz!). Erősebb mágnessel is megcsinálom hamarosan, és rövidebb laprugóval. Itt van pár kép róla, és egy picurka MOV. |
Bejelentkezés
Hirdetés |