Fórum témák
» Több friss téma |
Az airsoft csapatunkban többször előfordult már, hogy valamely csapattárs saját társát lőtte le, csak mert nem ismerte fel a barátot. Ezen problémát kiküszöbölendő; egy olyan airsoft-fegyverre szerelhető adó-vevő egység (nevezzük: IFF-nek) megalkotásán töröm a fejem, mely képes a körkörösen azonosító jelet adni, valamint a lőiránnyal megegyező irányból jelet venni (akár transzponder-jellengűen is).
Előzetes adataim szerint a következő adottak: - max 80m érzékelési távolságon 2m körben érzékeljen - visszaverődés, saját jel szűrése - interferencia lehetősége - az eszköz nem lehet 200x100x30 befoglaló méretnél nagyobb. Tippet kaptam, miszerint bluetooth-technológia alkalmazása a nyerő, de én további ötletekre lennék kiváncsi.
Mivel nekem is van egy csapatom én is tudom mivel jár ez, de ennek ez a lényege hogy taktika veled van? nem? A legegyszerűbb a csapattal megbeszélsz egy jelszót válasz rá ha nincs válasz lőssz. Vagy pedig a ruhára megkülönböztetés. De szerintem fölösleges az elektronikai dolog mert elveszi a játék feelingjét
Van erre egy jó megoldás... rádiózás
![]() De szerintem felesleges ilyen eszköz... pl 200 fős játékon nem adhatsz mindenkinek ilyen szerkezetet.
A ruházat alapján történő azonosítás nem megoldott, ugyanis nincs egységes ruházat és a játékokon mindig ad-hoc jelleggel szerveződnek a csapatok.
A megbeszélt taktika pedig a 2 perc után már nem érvényes, vagy ha mégis, akkor biztosan van olyan a csapatban, aki nem értette meg és nem aszerint ténykedik. Az IFF csak az első, ugyanis van még pár ötletem az "elektronikai hadviselés" témájában.
utólag eszembe jutott a rádió nekem is, de ennek a játéknak ez a lényege, taktika csapatjáték stb. Itt vagy rádió vagy pl anno volt egy sorozat az elit alakulat néven ott volt egy egyszerű azonosítás mennydörgés a válasz rá villám. Ha nem tudja a választ lőssz
![]()
A rádió oké addig, míg:
- mindenkinél van - a VOX-ot mindenki deaktiválja - forgalmazás szabályaival tisztában vannak - kellő hatótávúak
Felderítés-beszivárgás esetén a vokális azonosítás nem megoldható.
A karszalag is csak addig működik, amíg az látható. De sajna kődben, esőben, fedezék mögül nem mindig oké. Sajna eddig - éktalam okozott - minden baráti tűz a fedezék mögött lévő és rossz irányban figyelő saját embert érte.
Hirtelen arra gondoltam hogy vannak kulcskeresők ha esetleg elhagyod a kulcsot meg tudd találni, nem is olyan drága a hatótávot sajnos nem tudom. Nah ha ilyet veszel és kicsit megtunningolod pl egy sima leddel (nem erős fényű) és a barátod a közeledben van nem vagy benne biztos a LED már villog is hogy ott van valaki. Azért irtam a ledet mert elvileg pittyegős és tuttira kiszúrnak ha pittyeg egy sima ledet meg elég nehéz messziről kiszurni ha ügyesen csinálod meg.
Igen, de ez akkor is pittyeg, ha egy társam 1m-re mögöttem áll, azaz nem megoldás a célra.
Itt valami rádió-kőrsugárzó és cső-vevőantenna párosítás lehet a megoldás.
Arról nem is beszélve, hogy adott esetben "nálam is van egy kulcs", szóval folyamatosan jelezne, hogy KULCS VAN A KÖZELBEN
Ha jól tudom ennek külön érzékelője van amit a kulcs mellé pakolsz, ilyen kulcstartó szerűség.
És hogyan küszöbölöd ki, hogy a saját jeledre ne jelezzen a led? Vagy azéra, aki épp melletted áll?
A dolog addig oké, hogy van valami, ami jelet ad ki. De ami fontosabb, hogy akkor jelezzen csak (led, vagy bármi), ha a fegyver csöve pont az adóra néz.
Nah ezzel megfogtál. Még van egy ötletem bár ez is pozició kérdése. INFRA dióda szétversz egy távirányítót persze ami nem kell meghajtod nah és ki látja pl akinél van egy mobil telefon. a fényerőt le lehet venni. Igen de itt is az a baj hogy csak akkor látod ha szemben állsz a taggal.
- mindenkinél van... Mivel itt csapattárs felismerése a gond, elég a legolcsóbb is. Csak annak kell jó drága rádió aki a HQ-val tartja a kapcsolatot. - a VOX-ot mindenki deaktiválja... Igen, pár gombnyomás - forgalmazás szabályaival tisztában vannak Belső (csapatodon belüli) rádiózás a legpraktikusabb, itt nem zavarsz másokat. - kellő hatótávúak Arra kell hogy ha látsz valakit, be tudd azonosítani hogy barát-e és ne lődd le?! kb 40m a hatásos lőtáv... addig minden rádió elsugároz. De nem szeretném kedvedet szegni ennek a dolognak a megalkotásában, én is kíváncsi lennék egy ilyenre. De szerintem túl komplikált egy ilyet megalkotni. Mi is használunk rajon belüli rádiózást, szerintem nagyon hasznos tud lenni.
Engem is mint technikai megoldás érdekel, a 2 fire-team-ből álló rajunk összeszokott, nem is lenne ilyenre szükségünk.
De azért mégis....
Nálam Puxing888 és egy Concord van. Utóbbit csak akkor használom, ha a Puxing-gal valami baj történne.
Te mit használsz?
Puxing 777 :
Szoktad használni a 2 csatorna figyelést? És jó dolog? Mert lehet akkor váltok. ![]()
Leírás itt: http://pecsairsoft.hu/puxing888.html
Egy érdekes felvételt láttam a TV-ben. Éjjeli felvétel volt, a katona siskján hátul kb. 20*5 cm-es csík villogott. Feltételezem infravörös fénnyel.
Hasonlóra gondolok: sapkán körbe, több infra LED f frekvencián. Fegyveren optikás infra vevő f frekvenciára érzékenyen. Ha barátot lát, elektromágnessel reteszeli a ravaszt. Esetleg f1, f2, ... fn frekvenciák a csapattagoknak, de a saját sapka frekvenciája kiszűrőzve. Vagy T1 ideig figyel a fegyver, addig a saját sapka nem ad, T2 ideig nem figyel, de ad a saját sapka. --- Irányított antenna VHF sávban nehezen mozgatható/kezelhető. Vagy mikrohullám, vagy inkább ferritantenna ( max 3 MHz-ig ). Lásd Rókavadászat
Vajon megvalósítható ez technikailag?
Arra azért vigyázz,bár nem tudom ez mennyire gyakori,hogy a barátod meg tudd menteni akkor is ha nagyjából egy irányba van az ellenséggel .
(én nem reteszelnék semmit csak jeleznék)
Nos, nem eljárási, mint inkább technikai a kérdés. Szóval van-e olyan megoldás, amely a legegyszerűbben kivitelezhetően megoldja a problémát?
Ami eddig kiderült: Az IR oké, ha a vevő oldalon a szűrés megoldható, valamint ha az adó rögzíthető a sisaskon/sapkán A rádiós megoldásnál az adás oké, de az irányított vétel nehézkes. Csőantennával? |
Bejelentkezés
Hirdetés |