Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   75 / 1274
(#) hard válasza mdecsi hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

Udv

Orulok hogy segithetem. Egyebkent az elkok sok fejfajast tudnak am okozni .Lekotheted egyenkent az agakat csak a sor legyen mindeg terhelve egy 100w izzoval.Es amejiknel beindul a tap az a ludas
(#) mdecsi válasza hard hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

Kösz a tanácsot, ha lesz még vele gondom, akkor bátran kötögetem le majd ezentúl.

Lenne egy építő jellegű javaslatom:

Visszaolvastam a TV, mi lehet a baja? fórumot egészen a 70. oldalig és úgy látom rengeteg az elektronikához valamennyire értő, de tv javításban járatlan kollega - csakúgy mint én - próbálja megreparálni a készülékét hazáilag. Én úgy látom, hogy az esetek nagy részében viszonylag jól behatárolhazó szabályok alapján lehet haladni és a hibák 80-90%-a meg is oldható ezzel még egy amatőr számára is.

Arra gondoltam, hogy összedobnék egy "hogyan javítsunk tévét" weboldalat kifejezetten ezen lelkes amatőr kollegák számára úgymint mit nézzük, mit ellenőrizzünk, mit mérjünk, milyen tipikus hibáknak mi az oka és legfőképpen arra, hogy mire vigyázzunk (primer oldali táp elko, képcső nagyfesz kábelek) , nehogy valamelyik bátor versenyző kisüsse a saját agyát azért mert rossz helyre nyúl.

Szerintem viszonylag hamar össze tudom dobni az oldalt, de mivel én is a célkategóriába tartozom, csak már van egy minimális tapasztalatom a területen, ezért szükségem lenne olyan véleményekre is, akiknek vagy nagyobb tapasztalata van, vagy netán ebből él.

Szükségem lenne hát szakmai tanácsokra, szeretném ha átnéznétek a kész oldalt, hozzáadnátok a saját ötleteiteket, kijavítanátok a hibákat, stb...

Lenne valakinek ideje/energiája erre? Tudnátok bene segíteni?

A gyakorlatban úgy gondoltam, hogy megírom a cikket, felteszem valahova aztán bedobom ide a linkjét és lehetne véleményezni, javítani, hozzáadni.

Jo otletnek tartom,habar en nem elek ebbol,meg ,de lehet hogy mar nem sokaig .En tamogatom az otleted,nem vagyok szaki,de ha tudok segitek
(#) mdecsi hozzászólása Nov 28, 2008 /

Máris felmerült egy kérdés:

A feltöltött képcsövet hogy és mivel lehet kisütni? Csavarhúzó a "gumikoton" alá bedug nem jó megoldás ha jól sejtem.

Mi az ami nem üt át és még nem is hal bele a delikvens miközben semlegesíti a felgyülemlett töltést?

Udv
En a meromuszeremnek a drotjat hasznalom erre a celra.Egyik veget a tv foldjere kotom a masikat meg a gumi tapancs ala dugom
(#) kentaur4 válasza hard hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Bocsi nem említettem már megtettem az izzó halványan felvillan aztán elalszik,ezt váltogatja.
A sorkimenő trafót kicseréltem de hiába, meghajtó tranzisztort is kicseréltem az viszont rossz volt .
Azóta van ez a jelenség addig,a led sem vílágitot .
Már ötletem se nincsen hogy mit kezdek vele,megőrjít ez a tévé.
Köszi hogy reparáltál ,remélem valahogy össze jön.
(#) hard válasza kentaur4 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Udv

Latom rajzod van hozza,akkor menjel visza a soron egesz a tap trafoig,csereld ki az elkokat rajta.pontosan mijen tipusu tv ez?\nem nagyon tudom nagyitani ezt a rajzot amit kuldtel,megprobalok keresni egy masikat.
(#) Bonanza02 válasza mdecsi hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Én két csavarhúzóval szoktam.A két csavarhúzó kersztben van.Az egyik csavarhúzót hozzászorítom a képcső bal felének (graffit réteg), a másikat pedig elcsúsztatom a nagyfesz csati alá a csatlakozó villához.Persze a két csavarhúzó ezalatt mindig kontaktban van végig.Ja és kétszer sütöm ki a kettő között várok 2-3 sec-ot.

Apropó! TV szereleő honfitársak!
Lesz még munka ebben a szakmában? Fél éve beszélgettem egy mágussal ebben a szakmában (a város legjobbja) és ő azt mondta,hogy ő is sazkosodik a plazmára,abból még van pénz.A többivel leáll,csak ha a tulaj előre vállalja,hogy akér 15 ezerbe is belekerülhet a javítás (esetleges sorkimenő javításnál)
Nos? Van aki ebből a szakmából él jelenleg?
(#) Bonanza02 válasza mdecsi hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Tegyük rendbe azt a TV-t!

1.lépés: vedd ki a sorvégtranzisztort
2.lépés: mérőműszer kábelét fixen forraszd rá a test, a másikat a sorvég kollektor pontjára a panelen.
3.lépés: kapcsold be a tv-t és számolj be róla,hogy mekkora DC fesz mértél.
(folyt.köv.)
Apró kérdés: ennél a Phiplipsnél (úgy tudom az) külön van a sokszorozó,vagy egyben van a sorkimenővel?
(Ha újabb,akkor gondolom egyben.)

Én már indítottam javítási ötletek oldalt egy másik fórumon,ami 10 év után nemrég megszűnt (sajnos csak az ötletet adtam,nem az enyém volt az oldal). Javaslom,hogy TV típusokra bontva kell fórumokat indítani.Úgy könnyű eligazodni.Minden TV más.(Na jó,az orionok nem annyira.Csekker! Le kellene forrasztani a sokszorozó vezetékét a sorkimenő oldaláról.Ha beindul a tv berregés nélkül,akkor az a baj.Ha nagy zárlat lenne,akkor elolvadva az ellenállás biztosító lába.)

Megnézem a kondikat vagyis cserélem mert egyszer megnéztem de nem találtam rosszat
Köszi a segítséget :yes:
A típusa Philips MD1.2E
Megpróbálom felrakni az egész rajzot ,ha sikerül ,küldöm a linket.
(#) Bonanza02 válasza kentaur4 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

A táp primer körében ne az alapján cseréld,hogy kiméred hogy jó vagy nem. Ki kell cserélni 105 C fokosra. Átlag 3 db kondiról van szó,ami 100Ft összesen.
Utána ha megy a tv,és van időd,akkor mérheted hogy melyik volt a rossz.De amiket kiveszel,én már nem építeném be sehová.
Jó lenne a rajz. Először a tápot kell vizsgálni,hogy terhelésnél mekkora a tápfesz a sorvégnél.
(#) TyeDa hozzászólása Nov 29, 2008 /

Sziasztok!
Van egy Beijing 8303ps TVm, jó régi, de szeretjük, többször volt már javítva más miatt.
Az a probléma vele, hogy a kép fekete-fehér és színes között váltakozik, néha beáll színesre egy idő után, de az is előfordul, hogy marad fekete-fehér.
Egy ismerősöm azt mondta, hogy a color-killer áramkör hibája lehet, cseréljem ki a kondenzátorokat.
Az nagy segítség, hogy adtak a készülékhez kapcsolási rajzot
Szerintetek hol lehet a hiba? Hogy javítható?
(#) kentaur4 válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

küldöm a rajzotBővebben: Link
(#) kentaur4 válasza kentaur4 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

a tápban az elkokat már kicseréltem de nem változott semmit
Köszönöm a segítséget!
(#) patexati válasza TyeDa hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Minden csatornán??Lehet tuner hiba is finomhanholással sem lesz színes?
(#) hard válasza kentaur4 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

en mar jartam ugy hogy lemertem kapacitas merovel,jonak mutata de csak futot a tap,es csere utan derult ki hogy az volt a ludas probald meg lekotni egyenkent az agait,de kozben terhald a sort egy izzoval,lehet hogy valamejik mas ag terhel be
(#) Bonanza02 válasza hard hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

A szekunder oldali dióda,vagy az azzal soros ellenállás meg szokott szakadni,ha csuma zárlat van.Szerintem itt a sorvégtápnál van nagy zárlat.
Amit viszont kimérhetnél: a sorvégtranzisztor kollektor ága és a föld között van egy kb. 10nF/1500V-os kondi. Ez lehet típustól föggően 7,5...15nF közötti. Érdemes kimérni.(mérd is ki ha nem okoz gondot.vedd ki és > kapacitásmérő)
Lépjünk ezeken túl először.
Apropó: akkor a sorvég tápfesz rendben van?
(#) hard válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Udv,nem nekem van gondom,talan kentaur4 nek cimezted
(#) Papp Ferike válasza TyeDa hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Helló!

Megpróbálom egyszerűen leírni neked :keress egy kvarcot a panelen ami mellett van egy trimmerkondi,azon próbálj állítani.amennyiben szerencséd van csak elhangolódott.A rajz felső részén található,szerintem.A homályból nem tudtam csak kb megmondani.
(#) Bonanza02 válasza Papp Ferike hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Igen,ez típushibája a Bejingnek. Szerintem a színpanel képét idetéve tudunk csak segíteni,hogy melyik alkatrész az.
Azt kell nézni,hogy a képcsőpanelről megy egy háromszínű kábel a tv panel csatlakozóba.Nekem rémlik,hogy ebben is TDA 3560-at használtak(de ez már régi történet volt),na az mellett van az a forgókondi.
Majd úgy tekerd érzéssel,hogy egyik helyzet,amikor fekete-fehér lesz - másik helyzet amikor színesből fekete-fehérbe vált. Azután a két helyzet közepére állítod be a trimmer kondit majd. érzéssel,mert minimális 1-1mm-t kell jobbra-balra fordítanod.
A rajzot én sem látom jól ebből a képből.
(#) Ktulu hozzászólása Nov 29, 2008 /

Egy regi 15"-es monitorral lenne egy problemam.
Az tortenik, hogy csakis 800x600/60Hz -en mukodik rendesen. (Windows)
Bekapcsolaskor, vagy akar Win alol, ha atallitom a felbontast, vagy a fuggoleges frekit, (le vagy fel) akkor az egesz kep csikozni es futni kezd. (ugyanugy mint amikor egy monitort nagyobb felbontason akarnam hasznalni, mint amit elbir.)
Legalabb 4-5 fuggoleges kep, es mindez csikozik, es fut vagy balra, vagy jobbra, attol fuggoen, hogy a vizszintes potit merre tekerem.

Az erdekes az, hogy ha jol bemelegszik, es a vizszintes potit teljesen eltekerem az egyik iranyba, akkor neha mukodik. (pl DOS alol, vagy inditaskor)

Ezzel egyetemben, hallatszik, hogy a sorfrekvencia megno, magasabban sipol, jobban terhelodik?

Koszi a segitseget!

Sorvégtranzisztor kollektorán lévő kondit kicseréltem!akkor amikor a tranzisztort cseréltem.hozzászolást köszönöm
(#) TyerCorp válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 30, 2008 /

Az a gond, hogy nem látok egy trimmerkondit se. Beszkenneltem a kapcsrajzot, remélem jó részletet.

beijing.zip

(#) Bonanza02 válasza kentaur4 hozzászólására (») Nov 30, 2008 /

Feszültséget mértél a sortápon úgy,hogy nem volt benne a sorvégtranzisztor?
(#) kentaur4 válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 30, 2008 /

Nem mértem de holnap estefele megmérem ,amikor próbáltam izzóval halványan villant fel az izzó.
Holnap este megírom ,hogy mennyit mértem ,mert most nincsen időm megnézni .
Halli
(#) kentaur4 válasza kentaur4 hozzászólására (») Nov 30, 2008 /

Ha van időd az előző oldalra felraktam a linket ahova feltettem a rajzot, ott megnézheted hátha annak alapján jobban tuddol segíteni.
Köszönöm az eddigi segítséget.
(#) Bonanza02 válasza kentaur4 hozzászólására (») Nov 30, 2008 /

Égő nélkül nézd meg,utána írd meg.
(#) wolfika hozzászólása Dec 1, 2008 /

sziasztok van egy samsung ck5020 z tv a kep tunik ell es jon vissza pl hozza ersz tv vissza jon ujra forasztotam a kepcsovegen a vezerlopanel g2 pontjat de ugyan az szerintem elko lehet mit javasoltok elore is koszi
(#) Moderátor hozzászólása wolfika hozzászólására (») Dec 1, 2008

Én annyit javasolnék, tanulj meg normálisan írni, de nagyon gyorsan. Szerinted ki fogja ezt a maszlagot átböngészni, tagolni, értelmezni?
Nem igaz, hogy egyesek ennyire lusták... Ráadásul bizonyos fokig sértő a segíteni akarókkal szemben, ha csak odahányják eléjük a szavakat. Ha már választ vársz valamire, kérdezz úgy, hogy kapj is.
(#) kentaur4 válasza Bonanza02 hozzászólására (») Dec 1, 2008 /

Égő nélkül megpróbáltan megmérni a sorvégtranzisztor kollektorán a feszt de nem tudom megmérni mert olyan gyorsan kapcsolgat (próbál beindulni) , hogy a műszer nem tudja mérni.csak villog a kijelző.
Következő: »»   75 / 1274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem