Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Digitális tv adás több analóg tv-n
Témaindító: Nightquest, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Sziasztok!
Remélem, még nem túl lerágott csont a téma, de nem találtam sehol pontos választ a kérdésemre. Az érdekelne, hogy létezik-e megoldás arra, hogy a bejövő digitális tv jelét (kábel tv-re gondolok leginkább) elossza az ember több analóg tv-re úgy, hogy ne kelljen mindegyikhez set top box és a tv-k saját tunerje működjön (tehát mindegyiken lehet nézni más csatornát). Gondolok itt valami központi átalakítóra (aminek a jelét utána elosztom egy elosztóval mondjuk), ami koaxon adja ki a jelet, nem Scarton. Amennyibe kódolt az adás, akkor ha van is ilyen megosztó, nem legális? Később ha lesz mondjuk 1 digitális tv, de a többi marad analóg, akkor erre van valami megoldás? Egyelőre nem lényeges, csak tudni szeretni, hogy a nagy átállás után fel kell-e készülni több drága set top box vételére (és drága előfizetésre) vagy sem. Persze lehet, hogy akkor majd olcsón ad a szolgáltató plusz boxokat, de azért félek kicsit...
Ha elosztod is a jelet mindenkinek ugyanazt a programot kell néznie, mert technikailag nem megoldható , hogy 1 set top box-szal több adást nézz egy időben.
Viszont ha jól tudom egy előfizetéshez igényelhetsz több set top box-ot is a T-Kábel - nél, de ennek nézz utána.
Szia!
A rövid válasz: Nem! Hosszabban: Idézet: „Gondolok itt valami központi átalakítóra” Az maga a Set Top Box, igat csak egy kimenettel. A több kimenetes nincs kiskereskedelmi forgalomban és méreg drága (broadcast). Idézet: „Amennyibe kódolt az adás, akkor ha van is ilyen megosztó, nem legális?” Egyenlőre még nem szabályozott ez a kérdés törvényileg. Esete válogatja. Idézet: „Később ha lesz mondjuk 1 digitális tv, de a többi marad analóg, akkor erre van valami megoldás?” Set Top Box. Idézet: „Egyelőre nem lényeges, csak tudni szeretni, hogy a nagy átállás után fel kell-e készülni több drága set top box vételére (és drága előfizetésre) vagy sem. Persze lehet, hogy akkor majd olcsón ad a szolgáltató plusz boxokat, de azért félek kicsit...” 2012-ig még sok víz lefolyik a dunán, ki tudja mi lesz addig. úgy néz ki a mostani STB-ket is le kell majd cserélni. Pl.: MPEG-4 (HD) lesz a szabvány a földi digitálban.
Nem lehet megoldani költség hatékonyan. Hiszen minden adást külön kel dekódolni, majd modulálni külön csatornákra. Csak kábeltévé szinten éri meg. :no:
Idézet: „Csak kábeltévé szinten éri meg.” A műholdas rendszernél nem drága, ha van a kábelesre is ilyen olcsó, akkor nincs problem, bár kinek mi az olcsó. A műholdas kártyaosztás 4 tévére az alábbi költségekből áll: Mester STB : 19000 Osztó: 6000 3db kliens: 36000 Quad fej: 5500 Ez összesen:66500 Mindez megy egy előfizetéssel. De mondom, kábeltévésre nem tudok ilyen megoldást. Ui: A UPC-nél, 1250 forint puszért adnak még két STB-t.
Magyarán szólva nem létezik olyan set top box, ami egyszerre kiadja az összes csatorna jelét koaxon, hanem csak mindig egyet (mondjuk Scarton és akkor nem is a tv távirányítójával vezérlek)?
Az a set-top box, ami többkimenetes, drága, stb., az is Scarton ad ki, de külön vezérelhető, hogy melyik kimeneten melyik csatorna legyen? Amikor egy digitális tv-be közvetlen megy a digitális jel és azon váltogatom a csatornákat, akkor ott hiányzik a modulálás, azért megoldható normálisan? (Legalábbis ha jól tudom, hogy ez így létező megoldás. Egyébként nem vagyok túl nagy szakember, csak sok itt a szakértő, azért jó, szóval bocsi a hülyeségeimért.)
Én is olvasgattam már erről a műholdas megoldásról, de ez egyelőre itt nincs tervbevéve.
Azt értem én, hogy akár egész olcsón adnak még stb-t szolgáltatók, de ha mondjuk 4-5 tv van és a havi előfizetési díjban is meglátszik ez, akkor az már számít. (Igen, biztos ritka, hogy ennyi tv van egy háztartásban.)
Nem, olyan nincs. Maximum 2 különböző csatornam két scarton, külön vezérelhető.
A digitális kábeltuneres tévék még nincsenek elterjedve, meg addigra a szabvány is módosulni fog. Arról nem is beszélve, hogy a szolgáltató dönti el, hogy hogyan nézd, ha szolgáltatót váltasz, veszel egy(sok) másik tévét? Ha meg kódólt, azt is a szolgáltató dönti el, hogy milyen kódolásban adja, akkor megint milyen TV-t is vegyünk, hogy tudja dekódolni?
Idézet: „Igen, biztos ritka, hogy ennyi tv van egy háztartásban.” Hát nem annyira. A 4 nél több ritka, de a 3-4 darab már eléggé gyakori, a 2 meg még inkább. A mai családi házban élőknél (nálunk is ez volt) minimum 3 generáció él együtt. Papáék, Mi, Gyerekek. ez már három TV igény és akkor a nappaliban a közös 4-ik. ez nem is olyan nagy luxus. Egy nagy tévé a nappaliban (nem lcd) 100000. Papaszoba, Mi szoba kistévé 30000/db, gyerekszoba minitévé 20000. ez összesen: 180000. Nem kis pénz az igaz, de akinél az az öaazeg csak a legolcsóbb tv ára.... az már elgondolkodtató.
Szóval szerinted az semmit nem jelent, hogy a földi sugárzásnál megállapodtak az MPEG-4-ben, meg egy bizonyos fajtájú kártyában, minden kábelszolgáltató eltérhet ettől?
Ha igen, akkor biztos nem fognak sűrűn szolgáltatót váltani az emberek, ha akár mindig új stb-k kellenek.
Csak az MPEG4 lesz a szabvány, a kártya típusa már a szolgáltatótól függ és az STB-t is ők adják. Manapság is így van, nem hiszem, hogy ez nagyon változni fog.
Az emberek nagy többségét (99%) nem érdekli milyen STB van neki. Nézhesse a TV-t azt annyi! ![]() Ui.: Idézet: „nem fognak sűrűn szolgáltatót váltani az emberek” Ezt csak a hűségidő határozza meg, és hogy a lakhelyén miből válogathat.
Üdv!
Nem tudom,hogy jó helyen kérdezem de megpróbálom itt. Ti milyen megoldásokat tudnátok arra,hogy Belgiumban magyar tv csatornákat tudjunk nézni? Esetleg az megoldás lehet,hogy itthon UPC-re szerződést kötni és kint külföldön üzembe helyezni egy másik parabolával amit ott vásárolnánk meg?
Szevasz!
Igen, azt meg lehet tenni, de kell lenni egy magyar lakcímnek és előfizetőnek, ahol telepítik a rendszert, akinek nevére érkezik havonta a csekk. Én más utat választottam ca, 1 éve. Hobbiként műholdazok, a költségvonzata számomra nem döntő, bár nem mellékes. Akkor vásároltam, bár nem volt akkor sem nagyon publikálva egy csupasz CRYPTOWORKS kártyát, havi 2500Ft.-os elfőfizetéssel. Ez a kártya az egyetlen, amely hajlandó más beltériben is menni, mint amit a szolgáltatók adnak, mert az összes többi (Digi, UPC Nagra, T-Home) társítva van a beltérivel és ugyanazon szolgáltató ugyanolyan beltérijében sem megy. Ezt kártyát tettem az általam vásárolt, általam lecserélt módosított programú beltéribe és azóta is fizetem, nézem. Ez a kártya+beltéri együttes lehetőséget nyújt ún. kártyamegosztásra (nem egészen legálisan), amellyel még egy (vagy több) beltérit ki tud "szolgálni", azok házi routeres hálózatba vannak kötve, mint a PC-k, így azokon szintén nézhetők a műsorok, ezt én házon belül tudom használni (a kiépítés megvan, tudna működni, nincs használatban). Dióhéjban... Üdv: StMiklos
Szia!
Köszönöm szépen a tájékoztatásod. Az UPC egyszerűbb számunkra most. Itthon meglesz az előfizetés. Még egy olyan kérdésem lenne,hogy teljesen mind1,hogy milyen parobalát veszünk kint? Vagy mire kell odafigyelni ennek a vásárlásánál?
A legegyszerűbb ha viszed a parabolát meg a fejet is amit adnak. Úgyis ki kell fizetned még a szerelési díjat is
![]() Ha előfizetsz úgyis viszed a kártyá-kat meg a beltéri-ket. A fej meg minimum kétfejes, de ha több szobában több beltéri kell (főleg ha rögzítős) akkor még több. Ha mégsem a hozzáadott parabolát szereled akkor minél érzékenyebb 2vagy több fejes egységet szerelj.
Igen a beltérit meg a kártyát azt visszük.
A fejet is ha a parabolából kitudjuk szedni egyben.Magát a parobalát azért nem akarjuk vinni mert repülővel megyünk. Esetleg valami tanács,hogy mekkora átmérőjű legyen majd a parabola meg milyen anyagból? Vagy lényegtelen? A méret az gondolom kb akkora legyen mint az UPC parabola.
Belgium már eléggé kiesik, utána kéne nézni mennyire.
Szerintem az eredeti tányér lehet kicsi lesz néhány adónál. Kölnben az egy méteressel jól fogható.
Akkor ha 100cm feletti nagyságú tányért veszek azzal tuti tudom fogni az adásokat?
A UPC két sugárnyalábba jön. Ha megnézzük, Belgiumban mindkét nyalábon 50dB-es a jel. Ez csak 2 dB-el marad el a központitól. Így a 100cm-es antenna mindenképp jónak kell, hogy legyen.
Szevasz!
Itthon 60cm-es a UPC tányérja, ha jól van beállítva a 80cm-es biztosan elég kevesebb időjárástartalékkal, ami annyit jelent, hogy szakadó esőben, hózáporban, vastag hófelhőknél olykor kockásodik... Az itthoni 60-ashoz képest a 80-as felülete 75%-al nagyobb, biztosan elég.. Nekem a 80-asban, amely Thor holdon áll (ez a UPC), még 3 fej van, ezek már fókuszon kívül természetesen és jön a Syrius, a Hotbird és az ASTRA, utóbbi már persze kevés tartalékkal, de normál időben hibátlan.. Üdv: StMiklos Az itt mellékelt "lábnyomok" szerint ugyanaz elég Belgiumban, mint itthon.
Sziasztok
a kábeltévé előfizetésemhez kértem digitális szolgáltatást és a tévémbe van egy conax kártya.elvileg ha veszek pl a media marktban egy másikat és belerakom a másik tévémbe akkor ott is működni fog?(frekvencia mhz beállítás a másik kártyáról jó lehet?
Hello! Ez így nagyon "zavaros" leírás!
Van kártyaolvasó modul és van a kódkártya (conax?) ..és van a kábeltévé szolgáltatód, amely akár "párosíthatja" a kódkártyáját az általa biztosított kártyaolvasóval. Ez utóbbi esetben ezt a párost (kártyaolvasó+kódkártya) bármelyik másik TV dugva működni fog...de csakis így. Bizonyára, ha a kábeltévé szolgáltatódat is megadnád...
Bocs hogy zavaros.
A tv.ben van egy csatlakozó ahová a kártyát bedughatom. A másik tévéhez hasonlóan.a kábelszolgáltató már adott egy kártyát amit használok is.a kérdés az lenne ha ők nyitottak egy digitáli csomagot már nekem.akkor egy másik kártyával másik tévén tudok e digitálus csatornákat nézni?
Szia!
Miért ne tudnál? Nincs olyan korlátozó tényező, ami meggátolná a másik tévé kártyásítását.
Hello!
Kábelszolgáltatódat ugyan még mindig nem nevezted meg, de akár ők is lehetnének... Az a "csatlakozó ahová a kártyát bedughatod"...sejtésem szerint a TV "PCMCIA Card Slot" nyílása lehetne, amelybe CA-modult lehet "bedugni", és ebbe lehet betenni a kódkártyát. De tuti, hogy nem veszel olyan Conax (kód)"kártyát", amellyel a kábelTV-d kódolt csatornáid nézni fogod. Max. egy Conax kártyaolvasó CA-modult vásárolhatsz, amelybe be lehetne dugni a kódkártyát. De, ha az össze van "párosítva" a CA-modullal, akkor az nem fog a vásárolttal működni. A fent linkelt szolgáltatónál ez legalábbis így működik, le is van írva: "további CA modulokat bérleti díj ellenében vehet igénybe"...ők tuti nem fogják az általad megvásárolt CA-modulokat "párosítani" a saját kódkártyáikkal... De ezeket a legegyszerűbb a kábelTV szolgáltatódtól megkérdezni...bizonyára nem lesz ellenükre, ha tőled plusz bevételhez juthatnak! ...és a hangsúly ez utóbbin volna, hogy nekik fizess, ne másnak. A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |