Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
nem 4Mhz-alatt van az XT és 4 vagy afölött HS?
ChipCad-nél lehet pickit2-őt kapni, 5.-én nyit nézd meg az oldalukat. Kopasz pickit2 tavaly 7200+áFa volt fejlesztőkittel (ami egy 16f887 8 led, meg egy poti az ad teszthez) 10.400+Áfa
ChipCAD Elektronikai Disztribúció Kft. cím: 1094 Budapest, Tűzoltó u. 31. (IX. kerület) postacím: 1476 Budapest Pf. 303. tel: 231-7000 fax: 231-7011 email: info@chipcad.hu 9-től 17-h-ig vannak nyitva
Esetleg megpróbálhatnád nagyobb kvarccal, még ha 20-asod nincs is. Belenéztem a kódba, elvileg mér bitidőt, de azért a 20MHz és a 4MHz között 5-szörös arány van, nem elképzelhetetlen, hogy ez felborít valamit a méricskélésében. Esetleg kereshetnél akár másfajta bootloadert is. Ha jól emlékszem, a Microchip-nek is van bootloadere.
Nekem ez megy a képen csatolt beállításokkal ( annyi a különbség, hogy nekem 20 MHz-es az oszcillátorom, lehet, hogy Trudnainak igaza lesz a kondit illetően, lehet, hogy bizonytalankodik az oszcillátorod!).
BUÉK mindenkinek! Steve
Ellenőrizd le a gombokat kb. 30 szor másodpercenként(ez azt jelenti, hogy 25 és 50 között ami kijön a Timer osztásból) és nem lesz semmi gond. A hogyant MPi-c már leírta.
Idézet: „Mindjárt segítenek okosok ,hogy lehet kapni riasztót készen” Magad alatt vágod a fát?
Kicsit berágtam rád, és összelógattam egy 16F877-es próbapanelt(nem olyat mint a tied, természetesen).
A korábban általad csatolt két fájlt lefordítottam(az LDRKEY-t és a panel1-t). LDRKEY-t betöltöttem, majd a panel1.hex-et rátöltöttem a downloaderrel. A letöltés hiba nélkül működött, 4..10..20MHz-es kristállyal HS beállítással! A programot természetesen nem tudtam kipróbálni, hogy fut-e, mivel nincs LCD-s próbaáramköröm, de a letöltés végén a LED 3-at villog, ami hibátlan folyamatot jelez! Összefoglalva, a programok lefordíthatóak, az LDRKEY hibátlan, és a letöltés végén nincs hiba egyik kristállyal sem!
Megyek szerzek nagyobb 877-est ,mert ez csak 4 -es,utána rakok nagyobb kristályt.....
Meg aztán lehet hibás is....
Köszönöm ,hogy gondoltál rám !
Akkor most tényleg nem tudom ki-kivel van......
Azt én sem, de egy biztos, hogy az eddigi hibakeresés ötletek nem jöttek be! Mindent összevetve működnie kéne, ha minden igaz amit leírtál.
Végigcsináltam én is ,amit mondtál ...
Nekem a lényeg ebben a " HS " volt ,amit direkt mindig XT -re állítottam ,most HS-re és megy ! Köszönöm mégegyszer ! Tiéd a Csoki !
Hát elég nehéz szülés volt, engem meg is viselt!
Nehéz bizony.....
Hát még engem Tényleg nagyon köszi ,de azért majd elgondolkodom a Pickit2 -őn...
Nézz rá - szilva féle PK2 -alap kivitelre is, nagyon egyszerű és mindegyik 5V-os típust kezeli. Ha nem akarsz dsPIC-ezni, vagy 32bitesekkel dolgozni, akkor első körben a legolcsóbb és a legjobb választás. Persze ilyet nem lehet kapni, építeni kell, bár kérdezz rá szilvánál, hátha van neki egy eladó.
Még egy kérdés
Hogy tudom megoldani - led villogtatásról van szó - ,hogy mintegy stroboszkóp szerűen villogjon ? Próbáltam már az időkkel játszani ,de - igaz rövid időre villan fel - a fénye is sokkal kisebb (szinte nem látszik)
Ez nem kimondottan PIC kérdés, ezért röviden annyit, hogy az áramot kell növelni az előtét ellenállás csökkentésével(max 25mA-ig, mert utána tranyóval kell erősíteni a kimenetet!), mivel a LED-re jutó impulzus energiatartalma kicsi. El kell olvasni, hogy a LED mekkora áramot visel el impulzus üzemben, és azt nem célszerű túllépni. A fényerőt a LED-ek számának növelésével lehet még emelni.
Köszi, hogy szóba hoztad, én nem akartam. Ellenben javaslom a watt-féle klónt is, amivel nem csak 5V-os PIC-ek használhatók.
Idézet: „bár kérdezz rá szilvánál, hátha van neki egy eladó” Hát, egészen véletlenül van pár egységcsomag összeállítva, felprogramozott PIC-kel együtt. Ha valakit érdekel, akkor privátban keressen meg.
Akkor mégis csak jól mondtam, hogy 4>=-nél már HS kell.
Hú de rég volt.....
I=U/R asszem I=25mA (azt mondod) U=5V (gondolom) R=20Ohm ? Értek hozzá ,tisztán látszik .... ))
A 877 adatlapja mind XT mind HS módokban írja a 4MHz-es kristály alkalmazását. A két mód között (szintén adatlapokból olvastam) annyi a különbség, hogy az oszcillátor erősítőjének HS módban nagyobb az erősítése. Valószínűleg kristályfüggő, hogy melyik mód az ideális az adott kvarcnak, ha egy nagyobb csillapítású darabbal van dolgunk, akkor szükséges lehet a HS mód. Az is lehet, hogy a -04 típusoknál ilyen apró különbségek is vannak, bár erre nem találtam utalást az adatlapban.
U-ból vond le a LED nyitófeszültségét, ami legyen mondjuk 2V!
Vagy 200Ohm inkább
Akkor viszont 120Ohm ?
Igen, ottanfelé van. Ellenben pl. az IR távirányítókban nem ritka, hogy 0.5-1A-es csúcsokkal lökik meg az IR LED-eket. Persze azok ezt tudják is, ráadásul ott csak ilyen 30kHz feletti tüskékkel történik az adás.
Viszont ebből kiindulva egy LED-es stroboszkópnál is reális lehet 1-2 száz mA áram, amihez már feltétlenül kell valami meghajtó a PIC kimenetére.
Igazából az lenne a project ,hogy egy led -nek kell néha folyamatosan világítania (1-2mp ig) különböző (kisebb) fényerővel és néha kéne nagyot villannia .
Erre írnék valami programocskát ,aránylag rendszertelenül kéne működnie.Mondhatnám random. Ez megoldható egy "fix" bekötéssel ? Tehát ha én megoldom ,kb. 120 Ohm -al ,akkor ,ha folyamatosan vezérlem ,mondjuk pwm -el megoldható ,hogy igen csökkentett fénnyel világítson ,viszont ha kell villanjon nagyot ?
Ne menjünk ebbe az irányba, mert megharagszanak ránk jogosan! Annyit még, hogy osztani azért még megtanulhattál volna! 5/20=0,25A = 250mA! Irány a kezdő kérdések topic! :felkialtas:
Idézet: „Tehát ha én megoldom ,kb. 120 Ω -al ,akkor ,ha folyamatosan vezérlem ,mondjuk pwm -el megoldható ,hogy igen csökkentett fénnyel világítson ,viszont ha kell villanjon nagyot ?” Ha a LED képes rá, akkor igen. |
Bejelentkezés
Hirdetés |