Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   50 / 607
(#) zoka válasza Andreas89 hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Tesztelgettem hosszabb ideig is szilveszterkor. Hát kb. 50 fok körül lehetett (a borda még nem égette a kezemet annyira .), ami nem mondható soknak, de itt már azért volt akkora hangerő, hogy szépen recsegett ropogott. A borda másik fele is kb. ilyen meleg volt, de azon az erősítőn 2 utas 6 Ohm-os hangfal 2db volt bekötve sorosan, az szépen, tisztán üvöltött, legalább elnyomta a csattogást
(#) Bassmester válasza zoka hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
A helyedben lebontanám azt a kesze-kusza vezeték gombócot és egy jól átgondolt, letisztult vezetékelést építenék ki.
Az enyémmel is voltak kezdetben enyhébb, de hasonló hibák(néha hangosat pattant, rövideket sercegett terheléstől függetlenül), de mióta újra összeraktam, immár normálisan, hálózati zavarszűrővel is kiegészítve, azóta semmi gond nincs vele.
Mivel az ícé teljesítményfokozata feszültségvezérelt, érzékenyebb lehet a vezetékek okozta indukcióra, ezt a lehetséges okot nálad sem lehet kizárni, mivel a kép alapján elléggé össze vannak "gyúrva", kötegelve a nagyáramú vezetékek.
(#) Kovidivi válasza zoka hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
12ohmmal terhelve sem csinálja a kopogást, vagy csak elnyomta a zaj? 8ohmos hangfallal hajtottad már az erősítőt? Mit tapasztaltál? Esetleg nagyobb impedanciás hangfalal tesztelve?
(#) szabi83 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Bővebben: Link


NO komment
(#) Andreas89 válasza zoka hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Túl kevés neki a 4ohm ekkora feszültségen, és az IC nem birja, ha mindkettő oldal csinálja akkor végülis ez lehet, nemhiszem hogy mindkettő oldalba ugyanaz lenne rossz. Akkor már csak a közös a táp marad kondi hiba vagy valami?? énis javaslom a vezetékes módszert, túlzsúfolt
(#) sound.man válasza Andreas89 hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Nekem hídba ment +-40ről 8ohm-on és nem kopogott semmi. Milyen diódahíd van benne?
(#) Kovidivi válasza szabi83 hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Oké!Bővebben: Link. Láttam, hogy már linkelted, nem ugrottam át felette, csak olyan érzésem van, mintha az információk ellentmondásosak lennének... Mert most meg azt írja Zoka, hogy 12ohmmal hajtva "elnyomta a zene a kopogást". És most nem értem, hogy mi a probléma. 4ohmon kopog, 8-on nem, 12-n meg megint? Szerinted? Gondoltam tisztázzuk le szépen, hogy mi is a helyzet!
(#) Bassmester válasza zoka hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Ha van rá lehetőséged, akkor csinálj 4 Ohm-os műterheléssel végzett szkópos tesztet, ahol az elekrtomos jelet méred. Ha egy ilyen eredményt láthatnánk, az többmindent elárulna.
(#) Andreas89 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
" a borda másik felén" gondolom a másik oldalon szépen szólt hangosan, az ellenkező oldalon meg kopogott...
(#) zoka válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
No a helyzet az, hogy amit írtam, azt úgy kell érteni, hogy a másik hangfalak, amik 12 Ohm-ra voltak bekötve tökéletesen, hibátlanul szólnak, ezeknek a hangja olyan hangosan szólt, hogy nem lehetett hallani tőlük a másik erősítő által hajtott 4 Ohm-os mélyláda csattogó hangját. Az elnyomást így értettem.
(#) zoka válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Ezzel kezdtem volna, de hát nincs hozzá se szkópom, se műterhelés...
(#) zoka válasza (») Jan 2, 2009 /
 
bizony...
(#) zoka válasza sound.man hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
10 A -es a diódahíd, szép szögletes , mást nem tudok róla, de nem melegszik, az elég neki :yes:
(#) ngyzoli válasza MPedro hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
No ez az! Audiofil 7294-es...vagy akkor már inkább 7293,ha már lúd,legyen kövér alapon.Ez lenne az igazi.
(#) ngyzoli válasza gb197 hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Köszi a tippet,én is úgy olvastam ki a sorok közül,h a 1514-es a nyerőbb választás(már hangminőségre).
Az elektroncső az teljesen más(hangzás)világ,én nem keverném most ide,viszont nagyon sokan meg kizárólag arra esküsznek.Régebben én is csőfanatikus voltam,jelenleg ott tartok,h...tkp.nem tudok dönteni.Egyedül fet-tel nem építettem még.Anno nekem is herótom volt a monolit ic-s végfokok hangjától,de a jelenlegi korszerűbb alk.részek hangminőségben már eléggé"feljöttek".Vissza kell még térni a TDA-ra egyszer,viszont ha már itt tartunk...annak is fet-es a vége.
(#) zoka hozzászólása Jan 3, 2009 /
 
Köszi mindenkinek az eddigi segítséget!
A hangszóróvédelmet kiszerelve sincs eredmény . Nem maradt más hátra, lebontom a vezetékgombócot, és úgy tesztelem az erősítőt, hátha a szorosan összekötegelt (egyen és váltóáramú) kábelek indukálgatják egymást.
Majd beszámolok róla, mi történt :yes:
(#) Carter válasza ngyzoli hozzászólására (») Jan 3, 2009 /
 
építs/hallgass meg 1szer egy VF2-t!
(#) zoka hozzászólása Jan 3, 2009 /
 
Elvégeztem egy utolsó tesztet:

Lebombáztam a vezetékgombócokat, mindent kipakoltam az erősítőből az asztalra. A képen is látszik, a táp közvetlen az erősítőbe megy, a váltóáramú huzalok jó messze vannak tőle, semmi földelés nincs, így földhurok sem lehet. Egyszóval ennél már nem tudom egyszerűbbre hozni.

Az eredmények:

Eddig +/- 41 V-ot kapott az erősítő, most, hogy így egymaga van, semmi védelem, LED akármi nem szívják a voltokat, így +/- 42,1 V-ot kap.

Szinusszal tesztelve például 10Hz-en eddig 8,1V - os feszültség ment a hangfalhoz, akkor kezdett csattogni. Most pedig már 7,0 V-nál csattog.

Tehát nem hogy jobb, de még rosszabb lett azáltal, hogy 41 helyett 42 Voltot kap.

Végeredmény: bármilyen jelforrással és bármilyen hangfallal is tesztelem, az adott feszültség 8Ohm-on nem probléma, de 4 Ohm-ra túl sok. Valószínű a IC védelme akar közbelépni, az okozza a csattogást.
Úgyhogy szomorú vagyok, de vagy trafót kell cserélnem, vagy új erősítőt kell néznem a trafóhoz.
(#) gb197 válasza zoka hozzászólására (») Jan 3, 2009 /
 
A huzalozásodban szemmel látható probléma van, amit csinálsz azt úgy hívják pozitív visszacsatolás. A hangszóró gnd pontját nem a panelra kell kötni, hanem a szűrőkondira. Ezek az ic-k nagyon érzékenyek (a magas határfrekvencia miatt) a gnd vezetéken folyó áramokra.
(#) zoka válasza gb197 hozzászólására (») Jan 3, 2009 /
 
Hát a nyákon egyből össze vannak kötve a gnd-k. De azon ne múljon, átkötöttem úgy, ahogy mondtad . De sajna nem azon múlik ugyanúgy csattog.
(#) zoka hozzászólása Jan 3, 2009 /
 
Még egy dolgot szeretnék kérdezni, a kapcsolással kapcsolatban .
Az IC 14-es (OUT) és 6-os (BOOTSTRAP) lábai között van egy 22µF elkó.
Az adatlapon le van írva a szerepe: BOOTSTRAPPING ez lövésem sincs mit jelent. Illetve azt írja, ha kisebbet teszünk oda mint az ajánlott érték akkor ez történik: SIGNAL DEGRADATION AT LOW FREQUENCY. És nekem minél alacsonyabb frekiknél egyre előbb csattog. Viszont azt irja ha nagyobbat rakok az nem baj. Van értelme ezzel foglalkozni??

kep.jpg
    
(#) gb197 válasza zoka hozzászólására (») Jan 3, 2009 /
 
Az nem számít, hogy a nyákon össze van kötve közvetlen. Azon a 20-30 centis vezetéken átfolyik a hangfal árama, evvel megemeli a penel gnd potenciálját. Az a vezeték darab egyébként meg egy tekercs, mindegy milyen vastag a drót, valamilyen frekin rezgőkört képezhet. Tehát a lényeg az, csak az az áram folyon a panelra, ami a müködéshez kell.
Meglehet , hogy az ic a rossz, bár nekem még nem ment soha tönkre.
(#) DJ Szabcsa válasza zoka hozzászólására (») Jan 3, 2009 /
 
Hát nem tudom, nekem még 8ohmon is sok az a +-41volt DC fesz. Én úgy tudtam, hogy a TDA 7294-es IC max +-40voltot visel el, de nem ajánlatos ennyit adni neki. Ha 8ohmon már ez is majdnem sok, akkor hogyne lenne sok 4ohmra. Személy szerint én nem adnék neki többet +-38 vagy 39 voltnál.
(#) gb197 válasza zoka hozzászólására (») Jan 3, 2009 /
 
Próbáld meg, eredményt hozhat. A kondi az ic nagy kivezérelhetőségét biztosítja. (feszültségutánhúzás)
(#) sound.man válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Jan 3, 2009 /
 
Az ic max 50v-ot visel el és 40v az ajánlott, ha jól tudom.
(#) MPedro válasza sound.man hozzászólására (») Jan 3, 2009 /
 
Umax = 50V, de 40V - 50V között a gyártó nem közöl adatot. Többen megbizhatóan használjuk 40V fölött (nálam +/-43V-ről 4Ohmon is, 8 Ohmon is megy [több darab van, zenekari hangosításről van szó], gb197-nél +/- 45V, de nála stabil az áramszolgáltatás, míg errefelé nem).

Szóval, meggyöződésem, nem a fesszel van baj. Valószinűleg nem is az IC védelmével, amit görbét láttam, az sokkal inkább vmi beteg kondira hasonlít.
(#) bancsi15 hozzászólása Jan 3, 2009 /
 
Sziasztok!

Ilyen IC-s végfokhoz készítenék tápot. 230V~ / 2*12V-os trafó, de hogy legyen földpont, így összekötöm és a szekunder oldal 24V-os lesz( egyenirányítatlanul!).
Mekkora biztosítékokat tegyek a primer és a szekunder oldalra?( úgy lesz csinálva, hogy a primerbe 1, míg a szekunder oldalra 2 biztosíték megy, a 2 tekercsnek külön külön).
Köszi
(#) ptesza válasza MPedro hozzászólására (») Jan 3, 2009 /
 
Tudom ,hogy egy kicsit off lesz, de Mpedro szeme felfog csillanni.

Nálunk is volt gond a feszejjel. Egy néni aki egy mukkot sem ért az elektronokhoz,fogta a hűtőjavítási számlát és bement az E-On hoz. Persze kinevették , elküldték a halál f.....-ra. Nekiállt aláírást gyűjteni az utcában , kinek van problémája az ingadozással stb. Kinek milye ment tönkre mostanában. Én is megmértem 220 alatt volt jócskán. Ujra ment ,és jól megkeverte a kakát. Erre nem kellett pár nap , jött a levél az E-On tól. Miszerint a hibát orvosolni fogják határidőre . Szépen mentek a napok , és már el is felejtettem , ekkor kaptam egy 18000 Ft- kötbért az E-On -tól. Örütünk neki nagyon.

Pár nap múlva el is kezdtek dolgozni felszereltek egy vastag kábelt , és ahogyan én kivettem 2 utcát arról táplálnak. Atom stabil mindenkinél.

Üdv Ptesza
(#) Carter válasza bancsi15 hozzászólására (») Jan 3, 2009 /
 
szvsz túl kicsi lesz a tápfesz
(#) bancsi15 válasza Carter hozzászólására (») Jan 3, 2009 /
 
10V- tól 50V -ig , de 40- ig biztonságosan használható az IC adatlap szerint.
Mellesleg, mint írtam a 24V csak egyenirányítatlan.
Következő: »»   50 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem