Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   372 / 3994
(#) lapose válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Így kellene!

mod.gif

(#) Danaman hozzászólása Jan 4, 2009 /

Helló mindenkinek, motoromban a generátor villágítótekercseiből kicsit nagyobb teljesítményt kéne kihozni olyan kérdésem lenne hogy ha a keresztmetszetet duplázom akkor menyivel nő meg a teljesítmény?
(#) Danaman válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

igazából azért gondoltam rá mert motoros fórumon kihozták ebből a gyújtásból majdnem a dupláját csak a fickót nem lehet elérni. Nagyából másfélszeres teljesítménynövelés kéne.
(#) zsogab hozzászólása Jan 4, 2009 /

Az előbbi (általam készített) kapcsolásra visszatérve...
Szerintetek érdemes beleépíteni (12V után) egy 250V 1,6A biztosítékot? Lehet, hogy butaságot kérdezek, de számítógépembe kellene ez a ventilátor szabályozó, és az IC max 1,5A-t enged át!

Bővebben: Link

(#) hapro válasza zsogab hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

fölösleges. ráadásul nem is 1,6 ampert fog fogyasztani a ventillátorod.

hanem inkább kb 0,01 - 0,1A

hát ez nem jó hír nekem is babszi gyulára kell csak nekem nem babettán van hanem simsonon... mindegy rátekerek majd aztán lesz ami lesz végülis elrontani nem nagyon lehet.
(#) zsogab válasza hapro hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Ha te mondod! Azért köszönöm!
Amúgy 3-4 ventilátort szeretnék rákötni. Igaz, akkor sem adná ki a 1,5A-t, de jobb ha azért hűtőbordára szerelem a kicsikét.
(#) puskas87 hozzászólása Jan 4, 2009 /

Sziasztok !

Olyan elmeleti kapcsrajzot megoszte valaki velem amiben lathatnam hogy pl a szinkron a kader stb., hogy van osszekapcsolva vagyis mi honnan kap es ad jelet a tvben.

B.U.E.K.!Sziasztok !

Én is úgy gondoltam, nem pluszba tekerem rá
(#) zsogab válasza zsogab hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Az előbb itt valaki kevesellte azt a két (330nF, 100nF) kondenzátort! Szerinted is kevés lesz?

szerk.: Ehh, saját magamnak nyomtam a "Válasz"-t... Na mindegy! A kérdés hapro-nak szólt, de ha valaki megelőzi az sem baj!
(#) lapose válasza zsogab hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Szia!
Puffer mindenféleképpen kell neki!
A két kondi, az hidegítő kondenzátor, azokat az IC lábaihoz közel kell rakni, hogy megelőzzék az esetleges gerjedést! A kimenetre lehet rakni egy párszor 10µF-es kondit!
(#) zsogab válasza lapose hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Köszi!

Amúgy lényegében tökmindegy mekkorák azok a kondenzátorok? Tehetek a két db (330,100) nF helyett akár két db 10µF-os vagy 100µF-os kondenzátort is?
Ez a dolog nagyon érdekel, mert sosem tudtam, hogy mekkora kondenzátort is kell egy kapcsolásba egy adott helyre tenni! Ha van időd és türelmed egy pár sorban leírhatnád még pluszba ezt a kondenzátoros dolgot!

Köszönöm!

Üdv: zsozso
(#) Skip válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

azért össze ne vesszetek miattam
köszi mindkettőtöknek! mindegyiket ki fogom próbálni

Szia!

Az a két kondenzátor mindenféleképpen kell oda, az értéke nem annyira kritikus, 100-470nF körüliek jók, de a lényeg, hogy ne elektrolit kondenzátor legyen, hanem fólia!
Mellé lehet rakni elektrolit kondit, nagy fölösleges a kimenetre, inkább a táplált áramkörök paneljára érdemes egy nagyobb kondit rakni. Ha meg logikai áramköröket táplál vele az ember, akkor minden IC közvetlen közelébe kell rakni egy-egy kisebb kondit!
(#) lapose válasza Skip hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Szia!

Nem szoktunk összeveszni!
(#) lapose válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Hát én ma már ki nem próbálom!
A műhelyig -8°C az út!! :no:
(#) szarkamatthew válasza Skip hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

hali!

úgy még nem próbáltam.
(#) szarkamatthew válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

kössz szépen. kipróbálom
(#) szarkamatthew válasza szarkamatthew hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

viszont két kondi nem pontosan a rajznak megfelelő, azonban azt mondták, hogy helyettesíthetők, azokkal amiket adtak.
(#) zsogab válasza lapose hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Köszönöm a választ!

A válaszodra az első kérdésem: Miért pont fólia kondenzátor legyen? Van valamennyi különbség a többi fajtához képest?

2: Az értékekre visszatérve... Honnan lehet tudni, hogy egy ilyen kapcsolásnak mekkora értékű és milyen fajtájú kondenzátort válasszak? (jelen esetben bemenetre és kimenetre) VAGY

3: Ha én bemenetre és kimenetre ugyanolyan kondenzátort teszek pl. 100µF akkor az nem lehet gond? Vagy az ilyen saccra berakott dolog nem igazán jó?

4: Vagy elég azt a két db (330nF,100nF) kondenzátort használnom ami az IC adatlapján fel van tüntetve a rajzon?

Bocsánat, ha butaságo(ka)t kérdezek, de ezekkel a kondenzátorokkal valahogy még nem igazán jöttem ki!
(#) mex válasza Skip hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Ez is egy verzió:
(#) hapro válasza zsogab hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Ventillátorhoz szerintem elég, de mindenki s saját magad nyugalmáért betehetsz mondjuk az IC elé akár 10µF elko-t is, utánna meg tökéletes a 100nF.
Gyakorlati jelentősége ennek nem nagyon van, a ventillátornak nincs szüksége túlságosan szűrt tápra, meg amúgyis azt elvégzi az IC elvégre feszültség stabilizátor a neve vagy mi...
(#) MR hozzászólása Jan 4, 2009 /

üdv

autós aktív mélyláda beindításához milyen vezérlőjel zükséges ? táp megvan (+,-) de a hamradik kábelre mit kell kötni ? ha pl az autós cd-nek nincs vezérlő jele .

pl 1v ? vagy föld ?

thx
(#) uli hozzászólása Jan 4, 2009 /

Estét.
Kérdésem a következő lenne:
Az oldalon is megtalálható, a kapcsolások közt, de másfelé is a neten egy feszültség, vagy áramerősség mérő műszer, icl7107-tel felépítve.
Mindegyik közös anódú kijelzőt használ a megjelenítéshez.
A lényeg: használhatok KK kijelzőt is?
Az IC lényegében a megfelelő lábait kapcsolgatja a földre a megjelenítéshez ugye?
Tehát ha én a kijelzőnek nem +5V-ot adok, hanem -5V-ot akkor mári egyszerűen átalakítottam a műszert a közös katódos kijelző használatára nem??
Még egy kérdés, a dp-nél hogyan legyen? ott hova kössem azt a részt? Valaki tud segíteni? Kössz: Uli
(#) Istike88 válasza MR hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Vagy az autós fejegységnek van egy kimenete ami az erősítőt kapcsolja, akkor azt kell rá kapcsolni, vagy ha folyamatosan akarod üzemeltetni akkor összekötöd a +12V-al

üdv

Szia!

Mint írtam annak a két kondinak az a szerepe, hogy megakadályozza az IC esetleges gerjedését!
Az elektrolit kondenzátor pedig pont nagyfrekvencián nem ideális kondiként viselkedik, ezért kell oda a fóliakondenzátor!
(#) Bulldog1796 hozzászólása Jan 5, 2009 /

egy kis 22voltot kiadó tápnak szeretném megnövelni a feszültségét.
(#) mex válasza uli hozzászólására (») Jan 5, 2009 /

Ez igy nem működik. A forditott polaritás tönkreteszi a kapcsolóelemet,legyen az fet,bipoláris tranyó...
(#) Bulldog1796 hozzászólása Jan 5, 2009 /

egyent ad ki és 500mah-s perpillanat mást nem tudok róla mondani
(#) mex válasza Bulldog1796 hozzászólására (») Jan 5, 2009 /

A feszültségét mennyire szeretnéd növelni,milyen és mekkora terhelést akarsz róla üzemeltetni?
Következő: »»   372 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem