Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Témaindító: vendelkiraly, idő: Dec 17, 2007
Témakörök:
Még nem döntöttem nagyban függ majd a vízhűtés minőségén. Bármilyet megvehetek.
100 ohmnál is 1.7 Amper lesz az arámfelvétel amely ugyanazon tápfeszen ugyan az a "watt". A 2N3055 Jó hűtés mellett Tartósan elvisel "4 amper" egyen áramot.
Régebben 25 volton teszteltem KAMAZ ablaktörlőmotorral..
Tehát 100W-ot disszipál Ic=4A és Uce=25V -on. Ez a 115W-os katalógusadatba belefér, de olyen hűtést készíteni nem egyszerű, ami ezt hűvösen tartja. Egészen pontosan 25 Celsius Fok alatt! Ha pl. 50 Celsius Fokra fölmegy a hőmérséklet, akkor már meghal a tranzisztor ugyanezen adatok mellett! Mindig nézni kell a katalógust, különös tekintettel a SOA -t ábrázoló diagrammra.
Igazából az előző Post -om arra irányult, hogy önmagában a kollektor árama nem mond semmit!
Ic mindig függ W és a V hányadosátol és persze celziusz.
A helyzet az, hogy nem kell matematika órát tartanunk egymásnak 22 éve gyakorolom a szakmát és te se ma kezdted. A katalógus adatokat pedig mindig nézni kell!! bármit is építesz, és nem árt tartalékot is számolni.
Buktató:
Az áram beállító trimmerel kell kicsit játszani. Ahogy CIROKIL is írta érdemes fixre cserélni, ha már véglegesre beállt a rendeszered. Sajnos a feszültségfelező poti kismértékű elmozdítása hatására is fog változni az áram, így érdemes játszadozni vele akár fél nap járatás után is. Én úgy csináltam, hogy pár napig hagytam a trimmert, amit csak "lazán" forrasztottam be így könnyen kiszedtem és lemértem az értéket. Ha jól emlékszem 23k volt. Az érték viszont erősen tranzisztorfüggő tehát csak a végleges rendszerhez tudod lemérni. Furcsának hangzik, hogy SMD cuccokból akarod összerakni, de végülis miért ne. A 100 ohm-os ellenállásokkal azért vigyázz! Oda én is azt javaslom, hogy nagyobb telesítményűt tegyél azok ha nem is sokat, de picit melegednek. A vízhűtésre kíváncsi leszek kb. mire gondoltál? Becsatoló kondinak használj valami jó minőségűt (MKT,MKP...) Mivel gyakorlott szakember vagy én másra nem hívnám fel a figyelmet. Jó építést!
A napokban javítottam egy High-end erősítőt!Megosztom veletek a tapasztalataim.A bemeneti RCA hátul középen volt egy panelen amin a négy relés digitális bemeneti választóról egy motoros potin keresztül a végfokra ment a jel!Nem használtak 10cm vezetéket a bemenethez!!És a trafót az előlaphoz helyezték el!Ez két okból is jó.Kellően el lettek szeparálva egymástól a ki és bemenetek és a hálózat.És nem kell 50-60 cm vezetéken vinni a bemenetet!Ezt a megoldást fogom én is alkalmazni az erősítőmnél!És tervezek hozzá egy digitális bemeneti modult is e célból!Bár a motoros potim nincsen a hobby raktáramban sajna.
Ja és egy kérdés!Az M102/B hiperszil mekkora teljesítményt képes túlgerjesztés nélkül átvinni?? 5,2X3,2 a vaskeresztmetszete.Én 160VA- re gondoltam.
kb. 50V-ról érdemes szerintetek próbálkozni ezzel a végfokkal?
2X36V-os trafóm lenne hozzá.
36x1,41=50Volt egyen.Ehez inkább a tápos verziót érdemes megépíteni!Csak pár egyszerű alkatrésszel kell több hozzá.
Sziasztok!
Picit eltértem ugyan az eredetileg ígért időponttól, de most végre csak sikerült feltöltenem azt a bizonyos pár képet amit megígértem. Cirokl: Persze, lehetséges, itt van hozzá a link. Ebbe a topicba nem töltöm fel még egyszer ugyanazokat a képeket, mert még a végén kapok a fejemre érte . A linkelt hozzászólásom után kettővel van még két kép a kész DoZ-ról. Alkotó: Idézet: „Egy kis kitérő: SE1025-ből kétféle van. Az első néhány 100 darab, egy spec. STK IC-vel volt felépítve” Igen, hallottam róla, de nekem tranyós verzióm volt mindig is (SE1025B) - ennek ellenére mindig szerettem a hangját. Most se lett rosszabb, de nekem már van olyanom, amit az Orionnál szívesebben hallgatok. (igen, a DoZ-ra gondoltam) Idézet: „Ha kettős szigetelésű a trafó, akkor a bemeneti csatlakozó közös hidegpontját kösd rá a bordára (azért nézd meg előtte minden tranyó jól el van e szigetelve, nehogy feszültség legyen rajta), mert az elektromosan jól fog árnyékolni ezáltal.” Igen, ezt eszközölni fogom, köszönöm hogy figyelmeztettél rá. A tranyók természetesen jól el vannak szigetelve egymástól, ugyanis nem csak közös hűtőbordán vannak, de a hűtőbordák mindketten fémes kapcsolatban vannak a házzal, tehát egymással is. (így hát muszáj volt jól szigetelnem..) Idézet: „Jó helyen laksz ebből a szempontból.” Igen, ebből a szempontból...sajnos a környék már nem ennyire jó, de az már más lapra tartozik.
Ezt főleg neked kell eldöntened.
Én inkább lebeszéllek a külön tápos megoldásról. Főleg a +2 tranzisztor fűtése, azaz hűtése miatt. 50V-al is simán működik az erősítő a szerző is ezt írta. Viszont jobban fog fűteni. Ha meg tudod oldani a hűtést, szerintem hagyd az 50V-ot, egyébként is terhelve, az nem lesz 50V, hanem csak kevesebb. Ja és az áramból is lejjebb vehetsz, ha nem a teljesítményre utazol. A másik nézőpontból, pedig lehet hogy jót tesz egy feszstabilizátor. Most aztán sokat segítettem mi? De legalább hallottál pár érvet. Ha megépíted, MJL4281-et fogsz használni???
Szerinted ez a kapcsolás mennyire érzékeny a 3055 minőségére?Én megépítettem a paneleket mezei texas tipusokkal.Ez volt itthon, és ha tetszik a hangzása veszek bele MJ-ket.Még nem hallottam szóllni.Csak labortápról állítottam be az áramot.Nem akartam arról véleményezni!Trafó gondokkal kűzdök.
Szia : Gratulálok az erősítődhöz! Ez a beépítés az leleményes megoldás !Én csak azt kérdezném hogy mennyi a beálított nyugalmi áramod ? Milyen végtranyókat használtál , És még egy tiszteletteljes kérdés mértél hőfokot ?Nos ezeket csupán csak azért kérdezném mert látom azok a gyári bordák nem valami nagyok ?
ON Semiconductor gyártmányú MJ15003-asok vannak benne.
Szia!
Köszönöm a gratulációt! Annyira azért nem lett kulturált a bedobozolása, de hát így sikerült...mindegy, majd következőre már jobb lesz! A nyugalmi áramom 1.7A. Végtranyókról épp most nyilatkoztam az előző hozzászólásomban, de akkor még nem láttam a te hozzászólásodat Hőfokot még nem mértem, eddig 'kézrátételes' módszerrel működtek a dolgok . Mindjárt mérek egyet, csak meg kell találnom a multiméterhez a mérőszondát. Egyébként jól látod, valóban elég kicsik a bordák - önmagukban szerintem már 1A-en se tudnák normális hőfokon tartani a végtranyókat. Épp ezért kihasználtam, hogy perforált lemezből van a doboz alja, és két 9cm-es ventilátort állítottam munkába, nagyjából 1/3 fordulatszámon. Így most szépen keringetik a levegőt, és mivel alacsony fordulatszámon mennek, így hangjuk is alig van. Ma kb 2 óra zenehallgatás után olyan 40°C körülre saccoltam a borda, illetve a tranyók tokjának hőmérsékletét. Na de most megint bekapcsolom, hagyom menni egy kicsit, és egy óra múlva megírom, hogy a hőmérő mit mond a hőmérsékletről egy óra járatás után. szerk.: még annyit hozzáfűznék, hogy ventilátor nélkül 1.2A-en már fél óra alatt annyira forróak lettek a bordák, hogy alig tudtam megfogni őket - ekkor tettem be a ventiket, amitől aztán szinte jéghidegek lettek. Na ebben a pillanatban elszállt az agyam, és megemeltem a nyugalmi áramot az ajánlott 1.7A-re. Ha már úgyis zajonganak (szerencsére alig hallhatóan csak) a ventilátorok, akkor legalább legyen már rendes kimenőteljesítményem is
Sajnos én csak drága ST típussal és olcsó CDIL típussal próbáltam még a kartonnyákos próbaverziónál. Talán az ST szebben szólt, de nem sok különbséget véltem felfedezni.
Az MJ15003 típus már többünknél bevált. Azt várom, hogy valaki egyszer MJL-el csinálja meg. Aki nem sajnája rá a pénzt, vagy van neki pár darab elfekvőben az kipróbálhatja. Hapro kollégában bízok
Nos már a belső elrendezésről is tárgyaltunk itt egyszer kétszer ! Amit irsz arról a gyári erősitőről . az valószinű egy jó elrendezés ! Nem tudom ezt láttad e- már ebben sincs a jelvezeték 20 cm !Ez az én általam barkácsolt DoZ És ami még talán szerencsés a tápvezetékek is mindössze a leghosszabb is csak 6cm !Szóval lehet igy is ? házilag is jó elrendezést kialakítani némi odafigyeléssel!
Cseles!!!
Szép munka! Első ránézésre azt hittem, hogy elékötöttél mindenféle hangszinszabályozót, meg egyéb "kiegészítőt", de az írásodból minden kiderült.
Így már értem a dolog lényegét ! Azért ha lehetséges akkor a kedvemért meg a többiek kedvéért is csinálhatnál ilyen hőmérőzést ! :eek2:
Bukta van, én megcsináltam volna MJL-el, de (szerencsére!) lebeszéltetek róla Mellesleg csak azért mondom hogy szerencsére, mivel a hűtés szempontjából nem biztos hogy előnyös lett volna - ezt akkor még nem láttam előre, csak most, hogy már itt van a fejem fölött a kész villanyrezsó (alias DoZ ), és tudom már hogy mennyire fűt.
Habár az is igaz, hogy MJL talán nem vacakoltam volna annyit a hűtőbordára való felfogatással. Mivel a különböző L- és T-idomokat nem nagyon szeretem használni, ezért közvetlenül a hűtőbordára szereltem a végtranyókat, ami viszont némi fémmunkával is járt (ami még nem lenne baj, csak idegesítő, amikor már kész a végfok, és akkor veszed észre, hogy valamelyik tranyó kollektora fémes kapcsolatban van a bordával, mert átszúrta a csillámot valami egészen apró pici sorja darabka...) szerk.: Cirokl: Igenis, már megy a végfok! Megtaláltam a hőmérőszondát is, most járatom egy kicsit, és egy órán belül megírom hogy milyen eredményeket kaptam! Vendelkirály: Neeem, természetesen nem szennyezem ilyesmikkel a hangképet Semmi előerősítő meg ilyesmi - csak egy poti, aztán jól van
HUHA!!!
Én beszéltelek le? Most hirtelen nem emlékszem! Én csak azt szoktam mondani, hogy az drága és csak az csinálja azzal, aki megteheti. Ha én voltam a lebeszélő, akkor ezer bocs és egy anyamedve!!! Azért hidd el így is jó lesz és az MJL-eket szerintem tokozás miatt nehezebb kordában tartani hűtés szempontjából.
Jaj, ne viccelj, ezt úgy mondod (írod) mintha haragudnék rád, pedig erről szó sincs!
Emlékeim szerint nem mondtátok hogy ne használjam, csak hogy a hűtés miatt a TO-3 jobban ajánlott. Mellesleg végső soron örülök hogy a TO-3-as tokozást választottam (most hogy már minden építési nehézségen túl vagyok). Idő közben megejtettem azt az ominózus hőmérést is - az eredmények egészen jók lettek. Kivezérlés nélkül, azaz maximális disszipációnál a ventilátoros hűtés 42°C-t biztosított a hűtőbordákon mérve. Szerencsére a ház alja és teteje is perforálva van, így van hova mennie a hőnek.
Leginkább az nyugtatott meg, hogy "a szerző is ezt írta" mondatrész. szóval hűtés nem probléma, így marad a síma 50V. És valószínű MJL4281 lesz a tranyó, vagy MJL3281, de ez majd még egy PA-300 és egy HIRAGA dobozolás után következik, nem számítok olyan nyárnál előbb az elkészültére ennek. Egyenlőre csak információt gyűjtök, és adatokat, nameg alkatrészeket.
Egyébként a síma Zen Pass-on is gondolkodok...majd lesz valami. Ja..stab tápot nem használnék hozzá, ha egy mód van rá. Tapasztalatom szerint az nem tesz túl jót a hangjának.
Hali!
Sok gyönyörű erősítőt találtam itt, gratula hozzá! Ti mekkora kimenőkondikat használtatok max? Én mikor a 4700µF-ra rátettem még egy 10.000µF-ost egy lórúgásnyival szebbek lettek a mélyek. Egyébként az AB osztályú erősítőnél is érdemes kipróbálni a kicsatolókondit aki még nem próbálta, meg fog lepődni a hangján.
Hát gyakorlati példák azt mutassák hogy 2200uf - tól 10000uf szokták a kimenőkondikat alkalmazni .Valahol olvastam hogy 10000uf fölött már nincs értelme? nem tudom még sohasem próbáltam ! Itt az ideje a próbának? Ehhez a DoZ - hoz is 4700 uf szokott berakni a legtöbb erősítő építő!
Azt mondod, hogy szebbek lesznek a mélyek?
Szebbek, vagy több lesz? Egy próbát megér, majd ha legközelebb szétszedem a házat lehet teszek ez irányba egy kísérletet.
Szia!
A képeken néztem, hogy csináltál valami "kondi komplexumot", ha jól sejtem, az lehet a kimenő rész (3 kondiból). Megkérdezhetem, hogy az miből áll?
Köszönöm a segítséget.
100 ohmos smd is van 1W-os. "Sajnos a feszültségfelező poti kismértékű elmozdítása hatására is fog változni az áram, így érdemes játszadozni vele." Lehet, hogy ide is hellitrimmert építek. Kössz még egyszer hasznosak voltak a tanácsok. A vízhűtés kb 4-szer jobb a léghűtéstől. Valószinűleg 5-ös rézlemez, melyen 8-as rézcsövek futnak spirálban.És építek hozzá egy kis szivattyút. Amely egy külső hőcserélőt lát el hűteni való vizzel. Egyenlőre keresem legegyszerűbb megoldást, ha valakinek van ötlete szivesen fogadom. [quote][/quote] |
Bejelentkezés
Hirdetés |