Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Érdekesen hangzik.... Lehet, hogy 12"-akart?
Szerintem egy vonalzoval ! Ha ráteszed az oldalára ,és átlátsz alatta akkor eléggé hullámos ,még csiszolni kell.
:wave:
Üdv!
Ez tényleg így van? - a Qts értéke 0.2 és 0.4 közötti: tipikusan basszreflex láda, - a Qts értéke 0.5 és 0.7 közötti: tipikusan zárt láda, - a Qts értéke 1-nél nagyobb: tipikusan kalaptartó.
Röviden: nem. Hosszabban a többi paraméter egyensúlyától is függ, hogy mire jó a hangszóró.
Miafene az a csipogo? Ha magashangszóró, akkor abból eleve nem lehet kettőt használni egy hangsugárzóban, sorba kötni pedig elég nagy bűn.
Más. A mellékelt diagramon nem loudness görbék láthatók. Fletcher és Munson írásairól hallottál már?
90dB-t nagyjából. névleges terhelherősége meg 50-60W körüli, és sajnos mechanikailag is elég kevés.
eleve ellentmondás, ha érzékeny a hangszóró, nem lehet jó a mélyátvitele.
Nah végre valaki észreveszi, hogy a terhelhetőséget mindig megadott frekitartományon belül értelmezzük.
Ez egy újabb tévedés, az utastér, kis méretei miatt inkább kiemeli a mélytartományt 80Hz alatt.
"Szépen tisztán" akkor szól a mélysugárzó, ha a paramétereinek, és a felhasználási körülményeknek megfelelően méretezik a dobozt...
Az olcsó elektret kapszulák kb. 4kHz-ig használhatóak, fölötte igencsak megkérdőjelezhetpő az eredmény. A szinuszos mérésnél pedig minél több időt hagysz, annál értékelhetetlenebb a mélytartomány a szobarezonanciák miatt. Egyébként szükségtelen a süketszoba, megfelelő módszerekkel anélkül is lehet pontos méréseket készíteni, ráadásul mélytartományban egyértelműen a szoba méreteitől függ, hogy hány Hz alatt szól bele a hangsugárzó átvitelébe. Egy 50Hz fölött valóban "süket" szoba méretei már kicsit túlzóak volnának.
kár, hogy hiába hangos, 80Hz alatt nem nagyon szól az a HD15. Minden tölcsér átvitelét jól meghatározzák a méretei.
pedig nem kifejezetten tölcsérbe való hsz ez az Em.
Naja, de a doboz oldalfalai között félhullámú rezonanciák alakulnak ki, tehát az 50Hz-hez a 3,43m-es belső méret tartozik igazából. A 400Hz-hez meg kb. 43cm.
Ha hangfalat tervezel, érdemesebb azt több programmal is kiszámítani. Az eredmények kissé eltérőek lesznek.
Ezeket a progikat akkor fogod tudni jól használni, ha a témához kapcsolódó alapfogalmakat, alapelveket elsajátítod, a programok funkcióit értelmezed (magyarítod) A JBL progi több adatból, összetettebb számításokat végez, szerintem jobban megközelíti a várható paramétereket. Pl. bassreflex hangfalnál az optimális hangoláshoz közelebbi doboz és csőméreteket számít mint a WinISD.
Egy db kiürített egyik végén bontott húskonzerves doboz. De ne várd, hogy basszu hangja is lesz!
Csak én valami olyanra emlékeztem hogyha 0.5 alatt van akkor zárt láda és ha 0.5 felett akkor nyitott free air,mert volt pioneer tsw-303f-es mélynyomóm és az free air-es volt és a qts értéke 0.57..... valamennyi volt...
Mondom, nem csak ettől függ. Egyetlen paraméterből nem mondható meg, hogyan viselkedik majd az adott hangszóró.
Nem érted a kérdést! Azt tudom hogy nem csak ettől függ!.... A lényeg itt az volt hogy az egyik weboldalon azt olvastam,hogy 0.5-0.7 közötti érték van akkor tipikusan zárt láda én meg arra emlékeztem hogy ha 0.5 alatt van akkor kell neki zárt láda.
Ez ebben a formában egyáltalán nem igaz. Mindkét hangszóró (SPA40 és 25) alkalmatlan b-reflex dobozhoz, és mérések nélkül ennek az ellenkezőjéről semmilyen módon nem is tudsz meggyőződni. A hangsugárzóépítésnek nem arról kéne szólni, hogy kipróbálsz egy hangszórót 50 féle dobozban, majd ha zártként nem jó elkezdesz lukat vagdosni a dobozokra. Első lépésként tudni kéne, mit akarsz, majd azt hogy miért, és végül azt, hogyan érheted el.
Persze szól mindkettő, reflexdobozban is, de sajnos botrányosan rossz impulzusválasszal, csak az bírja alviselni, akinek mindegy mit hall, vagy az, aki eleve szereti a rezonáns mélytartományt. :no:
A porvédő azért nem véletlenül kerül a hangszórókra de a SAL-nél csak annyi szerepe volt tervezésnél, hogy ne hulljon a mágneskörbe semmi.
Túl sok változást nem hoz, ha le is műtöd a hangszróról, attól még ugyanolyan használhatatlanok (érzéketlen, rossz dinamikus viselkedésű teljes sávban, ahol csak megszólal) maradnak. Az SR2010 pl. legfeljebb TL-ben lenne elfogadhatóan használható, egy b-reflex dobozban nem hogy "jó hangzást" nem lehet várni tőle, de még a minimum szintet sem teljesíti.
tudod, hogy az ablakok rezegtetése egy 80mm-es kis hangszóróval is megoldható, ha 80Hz körül rezonáló dobozt építünk hozzá?
Nem az a normális mélytartomány, amitől az ablakok megmozdulnak, az csak egy 80-100Hz körüli rezonáns kiemelés, amit a hangszóró rossz paraméterei okozak. Mert ugye attól még, hogy sötétben tapogatózol, nem méred meg, és nem tudod, hogy mekkora a Qts, az még ugyanúgy érezteti a hatását.
Nem, ezt nem kikísérletezni kell, hanem utánaszámolni, megfeleő bemenőadatokkal tökéletesen meghatározható előre a hangszóró viselkedése mélytartományban.
Más. Az SPA sosem volt gitárhangszóró, azzal az érézketlenséggel, amikor az 50cm-es verzió is csak 88dB-t tud, egyszerűen nem nevezhető gitárhsznek. De mivel pont a T-S paraméterei miatt mélyhangszórónak sem használható, így szépen lassan kiderül, hogy nincs olyan alkalmazási terület, ahol jól teljesítene. Se HiFi, se PA. Ez van.
a HD15-ös terv mitől "zárt" tölcsér?
Másrészt az SPA40-től azon az áron talász jobb megoldást is valószínűleg, mert sajnos a forgalmazó által megadott érzékenységhez a valóságban közel sincs, és tölcséres alkalmazáshoz kicsit gyenge a mágnese :no: Se szépen se hangosan lenne belőle.
Te egy elmagyarázod, fogalmam sincs mire alapozva. És megint egy tipikus példa arra, amikor ez elmélettel megmagyarázza valaki a gyakorlatot.
Hajrá! A különbség az hogy te kiszámolod a programoddal és vagy jó vagy nem, ha nem akkor egyszerűen elkönyveled és kész. Én tudom hogy mi miért jó vagy miért nem jó. Érzed a különbséget? PL13 "50cm-es verzió is csak 88dB-t tud" Ezt honnan miből?
Hiába alakítod át a hangszóró lengőrendszerét, ha a mágnes-vas nem megfelelő PA célokra, akkor tekerheted te akármivel a lengőcsévét, erősítheted a mebránszélt annyit ér, mint halottnak a csók. Soha nem lesz még csak PA közeli sem.
Egy probléma van, hogy az elmélet és a gyakrolat egy és ugyanaz. Ezt feleljtik el sokan. Pl. te is, mert ahogy látom pont a miérteket nem ismered, nem is sejted, hogy miért jó, csak hallottad már, egyszer-kétszer-százszor, aztán levontál egy-két-száz hibás következtetést belőle.
Onnan tudom, hogy 88dB-t tud az 50-es SPA, hogy mértem már jónéhány ilyen hangszórót. Mellesleg a PA50100 is 89dB-t szóval nem értem mit várnak még egyesek a SAL-tól.
Az SBV hangszóróknak semmi közük a Videotonhoz, hiába van ráírva, hogy alkalmas a régi hangszórók helyettesítésére, csak a beépítési méretekben hasonlítanak, semmi másban.
SBV20 és SR2010 is alkalmatlan b-reflex dobozba, sőt, még zártban sem haználhatóak jól, el kell felejteni mindkettőt. Ui: a programok modellezései, megfelelő kiindulási adatokkal, ha jól használod azt a programot akkor a hangszóró valós átvitelét adják vissza neked 300Hz alatt, olyan 99%-os pontossággal. Nem véletlenül dolgozták ki a T-S modellt nagyjából fél évszázada. Annyi idő alatt illett volna megtanulni már... Idézet: „Az általam jelenleg kifejezetten jónak tartott MNC-k : PA - Professional sorozat (megszünt) PA - New Orleans sorozat (megszünt)” Sajnos a N. O. is elég érzéketlen volt. Az öntött alukosara ért valamit az egészből.
Tanuljad mit bánom én.
Én meghallgatom. Meg is hallgattam, nyílván nem adta vissza azt a hangot mint az eredeti, de nem volt az olyan rossz márpedig az én fülemet igencsak ****** a rossz hang, ha érted mire gondolok. Egyszerűen dühít amikor az emberek az iskolában tanultak alapján megmagyarázzák még azt is hogy a döglött ló igazából csak alszik. Használjad a programodat mit érdekel engem. De ha egy megépített hangfal hangja csak a "placebo" hatás miatt tetszik akkor ne csodálkozz!! Helló, ez még mindig nem kocsma! mod. -szamóca
60 litertől nagyobb zárt dobozt nem tud kezelni az SRP30 lengőrendszere, a b-reflex is elfelejthető, ha nem csak az a lényeg, hogy szóljon, hanem egy kicsit is számít hogy milyen lesz az eredmény.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |