Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   376 / 3994
(#) hbe hozzászólása Jan 7, 2009 /

Sziasztok!

Egy kis segítségre szorulnék!

A kérdésem hogy a BD244C tranzisztort hogyan kell bekötni hogy a bemenő feszültséget pozitívját kapcsolja a collector-ra?
Szóval ha jól tudom a BD243C a feszültség negatívját kapcsolja a mellékelt file-ba ott van egy rajz.

köszi!

BD243C.JPG

(#) zsogab válasza jdani hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

Még nem próbáltam! Majd este meglesem! Amúgy: link.
Szerk.: És kész a panel!
(#) besi99 hozzászólása Jan 7, 2009 /

helló
Egy BC212 -szerű háromlábút, ha CI 185-nek nevezi magát. ismer valaki ?
(#) lapose válasza maTaKee hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

Szia!

Ha megfelelő terhelhetőségű huzalból tekered, működni fog, de a trafó teljesítménye nem lesz nagyobb!
(#) wg_kezdo hozzászólása Jan 7, 2009 /

Ez Unipoláros léptetőmotor?
(az adatlap alapján annak tűnik, 4 kimenet van egy piros és 3 szürke) Ha jól látom ezt lehet H-Híd nélkül is vezérelni?
M35SP-7T
(#) ferci válasza hbe hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

Ha az emitter kapja a + tápot és a bázist testre húzod ellenállással, akkor a kollektora és a test között is megvan.... / BD 244-hez.../
(#) zsogab hozzászólása Jan 7, 2009 /

Na, már majdnem kész!
Már csak a tesztelés és a dobozba építés van hátra, aztán mehet a PC-be ventilátort szabályozni!
Néhány kép, hogy hogyan is néz ki most:
(#) hapro válasza zsogab hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

aha.. érdemes leültetni teljesen a nyákig az alkatrészeket, tehát mindent koppanásig. Fölösleges problémák forrása lehet az ahogy azt az MKT kondit beültetted. Képzeld el, hogy hozzáér egy szabadon lógó vezeték a kondi lábához, és mondjuk elszáll az IC-d, vagy a PC házban valami hozzáér...szóval csak a jövőre vonatkozóan.
(#) zsogab hozzászólása Jan 7, 2009 /

@hapro:

Köszi a figyelmeztetést!

Jogos amit mondasz, de nagy probléma nem adódhat, mivel csináltam neki egy 60mm x 45mm x 40mm dobozt, és távtartókon fog csücsülni a nyák! Elvileg semmi nem érhet a panelhez!
Ígérem legközelebb leültetek mindent koppanásig!
(#) KeRTi hozzászólása Jan 7, 2009 /

Üdv,

sziasztok, először is: teljesen kezdő vagyok. nemrég érkeztem ide a he -ra, informatikusnak tanulok, és az elektronika (ezidáig) nagyon messze állt tőlem. aztán tanulmányaim során - amolyan különóra során - az egyik tanárunk bemutatta nekünk a PICeket. mondanom sem kell, szerelem volt első látásra, és egy világ formálódott át bennem
azóta bújom a cikkeket, kapcsolási rajzokat, teljesen másképp állok ehhez a világhoz mint azelőtt
nah de egy szó mint száz örülök hogy rátok találtam, és akkor feltenném abszolút kezdő - még annál is kezdőbb kérdésem, tudom előre, a hajatok égnek fog állni...
Beszereztem egy PICkit2-t a 44-Pin es Demo lappal, nekiugrottam a példa assembly kódoknak, és minden szép és jó, csakhogy.. Arra nem jövök rá, hogy ha én beszereznék egy PIC processzort, arra hogyan tudnám ráégetni a programom? MPLAB támogat ezerféle PICet, de vajon én azt hogyan égessem be? Ezer féle kivitel létezik, külsejükben, lábaik számában is különböznek, hova tegyem, "hova dugjam"?

Kapcsolódó cikkeknek is nagyon örülnék, amit nyilvánvalóan a rossz kulcsszavas keresésemmel nem találtam meg...

Ezer köszönet előre is!
(#) Hujikolp hozzászólása Jan 7, 2009 /

Üdv! Valaki megtudja mondani nekem, hogy a mellékelt kapcsolási rajzra mit lehetne rátenni, ami működőképes is lenne? Ez a kacsolás egy kulcstartón volt rajta, kaptam.

miez.GIF

(#) Imi65 válasza Hujikolp hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

Ez ugye NYÁK-terv, de - 1. nézetre - nekem egy komplementer multivibrátor körvonalazódott belőle, persze, lehet, hogy nem az.
(#) SzervízMacska válasza KeRTi hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

Szia! Így keresd: ICSP - InCircuitSerialProgramming. Egyébként itt a HE-n is sok PIC-kel foglalkozó téma van, érdemes őket megkeresni és átolvasni.
(#) KeRTi válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

Köszönöm szépen, valóban a kulcsszó volt rossz ahogy kerestem, már meg is találtam a megoldást a bajaimra!
(#) wg_kezdo hozzászólása Jan 8, 2009 /

Van egy motor adatlapom a következő szöveggel:
"2-2 Phase excitation (Unipolar driving)"
A fordítás alapján:
"2-2 Phase izgatás (Unipolar vezet)"
Na most engem is izgat, hogy ez most unipoláris-e.
2-2 fázis?
4 vezetékem van a motorhoz.

(#) kisszee hozzászólása Jan 8, 2009 /

Itt leírja, hogy a demo boarddal milyen PIC -eket tudsz égetni, ha más fajtát akarsz égetni, akkor próbapanelos megoldás, és a pic-hez készült adatlapok segítségével megnézegeted, hogy melyik lábat kell összekötni a pickit lábaival égetés során. Ha minden igaz, kaptál hozzá CD -t, azon szépen el van magyarázva lépésről-lépésre az égetés menete, de, ha ez nem elég, akkor: itt sok mindent találsz, legalul van a "hivatkozás" rész, azt is ér...nézni.
(#) alvarezlopez hozzászólása Jan 8, 2009 /

Sziasztok! Megpróbáltam elkészíteni egy egyszerű kapcsolást, csak éppen valamiért nem sikerült. Erről van szó:

Bővebben: Link

A probléma az, hogy nem villog, hanem csak folyamatosan ég. Igaz, hogy 150 Ohm-os ellenállás helyett, 220 -at használok benne, de az szerintem nem lehet probléma. A tranyó pedig nem 182 hanem 546os.
(#) vicsys válasza alvarezlopez hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

Nézz be ide és olvasd el.
(#) besi99 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

Szóval: egy kis elektromos szemlélet is kell
driver (lásd elektronika)meghajtás, a másik szót inkább táplálás félére ferdíteném. Persze azért meg kell győzőződni róla, hogy nem kefés-e.
Ha 4 vezetéket találsz egy ~ motoron, akkor általában 2 különálló tekercs van, ha az egyiknek kisebb az ellenállása, akkor általában az a 'FŐ'tekercs, ha egyformák, kinevezed az egyiket FŐ-nek. Ha ez van, indulásnak összekötöd a másik tekercs bármely végével ez az egyik pólus, a másik tekerccsel sorbakötsz, egy 1,5-2 mikrofarádos fázistoló kondenzátort ( találhatsz a motoron erre utalást), és a kondi szabad vége a szabad 1 vezetékkel összekötve mehet a másik lyukba. Hálózat, vigyázz, zárlatos is lehet, akár a testre is, veszélyes!! (forgásirányt meg lehet fordítani !)
(#) Flatlander hozzászólása Jan 8, 2009 /

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni h az baj ha a végfokpanel közvetlen a tarfó mellet van?Van rá valamilyen hatással?
(#) proli007 válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

Hello!

Baj csak az lehet, ha a trafó szórt mágnestere, feszültséget indukál a nyákban, vagy az oda tartó vezetékekben. De próba cseresznye, egy előfoknál, biztos lenne a siker. Toroid trafóknak kisebb a szórása.

üdv! proli007
(#) feki00 hozzászólása Jan 8, 2009 /

Helo

Egy kb 12voltos forrásból kellene 12,9,5 voltot kicsikarnom.
A mellékelt kép szerint képzeltem el a dolgot. Tulajdonképpen a 78as stabilizáló ick adatlapján levő minta szerint sorba raktam őket.

Azonban felmerült bennem hogy szükségesek-e az első stabilizátor után a pufferkondik és a terhelő ellenállások?
Nem elég egy pufferkondi az elejére meg egy terhelő ellenállás a végére?
(#) Dudus válasza feki00 hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

A stabilizátor kimenetére nem kell nagy értékű kapacitás, elég 1~10µF között, de a kerámia szűrőkondenzátor (100nF) feltétlenül kell. AZ ellenállásokra semmi szükség.

A bemenetre rakhatsz egy ~1000µF-os elektrolit kondenzátort.

Mekkora áramot akarsz kivenni áganként? Ne feledd a 12V-os stabilizátoron az összes terhelőáram átmegy!

A 12V-os első stabilizátornak min. 14.5V kell a bemenetére, különben nem tud stabilizálni!
(#) feki00 válasza Dudus hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

Halló

Az áram nem lesz baj, nem lesznek nagy dolgok kötve rá. 12volt váltó áram lesz kiegyenesítve úgyhogy elég lesz.

Az ellenállást azért tettem be mert anno volt egy olyan afférom hogy egy 78as stabilizátorral készült táp teljesen fals feszültséget adott. Persze ez terheletlenül volt, egy kedves fórumozó ajánlotta az 1k terhelést, jó is lett.
Azóta minden tápomba belepakolászom, ártani nem árt
Ennél a tápnál is lehet hogy nem lesz terhelés ezért tettem bele.

Köszönöm a válaszod!
(#) Bulldog1796 hozzászólása Jan 8, 2009 /

van 12 voltom hány darab nagy fényerejű LED-et tudok róla működtetni
(#) Dudus válasza feki00 hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

A következő fokozat terhel az előzőn, ha ragaszkodsz hozzá, elég az utolsó után betenni egyet. Én nem tapasztaltam ezt a terhelés nélkül rosszul működő stabilizátor problémát ezeknél a 3 lábúaknál. Mondjuk a különböző gyártók belső kapcsolástechnikája eltérhet, így nem lehetetlen.

-szerintem-
(#) fnszunyo válasza Dempsey hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

Köszönöm szépen a rajzokat Dempsey!!
Ez sokkal jobbnak tűnik, mint az enyém! Mégegyszer köszi!
(#) feki00 válasza Dudus hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

Köszönöm a segítséged mégegyszer!
(#) zsogab válasza Bulldog1796 hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

Számold ki!
(#) Dudus válasza Bulldog1796 hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

Nézd meg katalógusban a nyitófeszültségét és a rendelkezésedre álló feszültséget oszd el ezzel és kb. megkapod soros kapcsoláshoz. A párhuzamoshoz ismerni kellene a tápod terhelhetőségét. A maximális kimenő áramot oszd el a LED munkaponti áramával és megintcsak kb. megkapod párhuzamos kapcsolás esetére. De ekkor az előtét sokat fog disszipálni!
Következő: »»   376 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem