Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Hat ahogy vesszuk a hangszin +/-12dB & a Loudness 6-8dB az mar lehet nyugodtan 20dB emeles a basszuson es ugyanakkor a kozepet le is huzhatod -12dB tehat a nivokulombseg elektromossan is mar meg van 32dB ,es van +/- 18dBpes szuroegyseg is.
ez a 40dB -50dB es dinamikaju cuccokhoz epp eleg. Nem mondtam hogy meg tudhak valositani a 60dB .Semmi sincs megvalositva "elethuen" csak hasonlit egy kicsit. Tehat a peldahalmazbol gondolom anyit megertettel hogy nem eg ki minden hangszoro a negyszogjeltol . Es hogy a te peldadba nem jutunk negyszogjelig csak kissebb hatarolasig. akar negyszogjel akar nem P= U*I vagy U^2/Z
Sziasztok ez a hangszóró (melléklet) mit tudna 70 literes nyitott ládában?Köszi!
Ez nem való reflexbe. Zártban is nagy a térfogatigénye, minimum 100 liter az optimális átvitelhez, bár kérdéses hogy ekkorában mennyire lehetne terhelni.
"Írja ezt valaki olyan, aki nem ismeri az elméleteket, és még büszke is rá."
Erre most legszívesebben valami nagyon csúnyát írnék, de nem teszem. Képzeld van elméleti tudásom amiatt ne aggódjál. Csak azt nem értem, hogy miért vagy ennyire elszálva magadtól. Akkora pofád van hogy az már hihetetlen. Nem én vagyok az aki állandóan beleköt minden olyan dologba ami már többször lett bizonyítva. Az is elég valószínű, hogy nagyobb teljesítményű erősítővel kevésbé valószínü, hogy tönkre megy egy hangszóró, mint egy alacsonyabb tejesítményűvel. Vedd már észre magad ember, hogy lehet ekkora ökörséget írni.... Ilyen baromságokat is csak te írkálsz! Gyártod folyamatosan a szánalmas elméleteidet, de nem tudsz soha felmutatni semmilyen gyakorlati példát, csak olyan dolgokat ismételgetsz állandóan amikről szerintem még te sem tudod, hogy micsoda. Nem tudom honnan szeded állandóan azokat a "nagy" szavakat amiket írkálsz, de ha ekkora nagy tehetség vagy akkor mutass is fel valamit ne csak a szád járjon állandóan. "De akkor vázolom. Pl. úgy, hogy beírod a hangszóró T-S paramétereit, majd megnyomod a "kiszámol" gombot, és megépíted azt a térfogatú dobozt, azzal a reflexcsővel, amit "kidobott" neked." Na igen megint oda jukadtunk, ki hogy más az idióta és másokat nézel le állandóan. "Természetesen a körlmények is beleszámíthatók a végeredménybe" Igen, valószínű hogy pontos is lessz a számítás.
De zártban nem lesz hangja vagy mégis mert úgy tudom, hogy zártban visszafogja nagyon a hangszórót.DE akkor zártban mekkora kell neki?
Azt sajnos nem tudom megjósolni hogy milyen hangja lesz, nem ismerem a hangszórót, csupán a szoftveres modellezésre hagyatkozva írtam azt, hogy reflexbe egyáltalán nem való. Ha reflexdobozt akarsz tervezni, akkor olyan hangszórót válassz ami olyanhoz való. Ezt a JBL progival könnyen ellenőrizheted. Próbáld ki a 70l-es zártban, ha van olyan dobozod. Megvan már ez a hangszóró?
És amikor beadod egy 12" méyl adatait és kidob egy olyan dobozt, hogy 1023L akkor meik ember az aki megépiti
Előbb azt mondtad, hogy ***ok a tervező progik, most meg azt irod h aki tudja használni az 98%ban jó adatot ad ki, olyan lesz valóságban elmélet és gyakorlat nem ugyanazt adja? vagy ugyanazt? akkor elméletben a tervező progi nem tudja kiszámolni? akkor egyeltalán minek csinálták a program? valakinek kellett a pénz érte? vagy lusták lapra irni 1-3órán át?? olvasd vissza az irásaid Az oldalon ne használj vulgáris szavakat! Norberto
Az meg a legjobb hogy Tommygun19 idejött tanácsért, és konkrétan még semmit nem tudott meg, mert ha valaki azt irta hogy jó akkor más az ellenkezőjét irta, és igy forditva is..
Idézet: „Nem mondtam hogy meg tudhak valositani a 60dB .Semmi sincs megvalositva "elethuen" csak hasonlit egy kicsit.” Semmi köze nem lenne az élethűhöz. Idézet: „Tehat a peldahalmazbol gondolom anyit megertettel hogy nem eg ki minden hangszoro a negyszogjeltol . Es hogy a te peldadba nem jutunk negyszogjelig csak kissebb hatarolasig. akar negyszogjel akar nem P= U*I vagy U^2/Z” Nem egészen, mert az erősítő adott feszültséget képes leadni, és ez nem mindegy, hogy csúcsban 25V, de az effektív értéke -15dB vagyis 4,45V; vagy pedig a torzítás miatt elérjük, esetleg túlhaladjuk a névleges elektromos terhelhetőség méréshez használt jel 6dB-s crest faktorát. Ekkor már 12V fölött járunk effektív értékben, de az erősítő ugyanaz, és a csúcs ugye még mindig 25V. Magyarul ahelyett, hogy hangvisszaadásra használnánk a hangszórót, csak fűtjük a lengőcsévét, ennek meg szerintem semmi értelme. Más. Egy IEC 268-5 szabvány szerint 30-2000Hz-ig mérve 80W terhelhetőségű hangszóró teljes sávban, a jel effektív értékét nézve csak ~15W terhelhetőségű lenne. Azért erre is figyelni kell. És ráadásul ez a szabvány még elég szigorú mérési módszert jelent, Monacor és társai ráírnák bőven a dupláját is.
meg van a hangszóró és kb 83 literes reflexbe raktam de nem produkál valami nagyot és 100W-os erősítő helyet csak 60w-osról hajtom úgyhogy az is sokat számít szerintem mert ez így csak 60%teljesítményt ad le.
Sajnos nem érted amit írtam.
A programok jók, ha tudod használni őket. Ebben nincs semmiféle ellentmondás.
Nem, kb. 0,5% teljesítményt ad le, mert elég érzéketlen az a hangszóró. De eleve nem használható jól b-reflex dobozban.
Reflexbe valóban nem jó az a hangszóró. Zárt dobozban viszont elég humános hangot tud produkálni, az egyetlen hátránya az lessz, hogy az alacsonyabb frekvenciákat nem fogja túlzásba vinni ezért mélyláda fog kelleni mellé.
De akámennyire is fog akadékoskodni a nagy arc ezekből a hangszórókból is lehet jó Rendszert (!) építeni. Nyílván nem lessz olyan jó mint gyári nagyondrága HighEnd cucc, de ha valaki ilyet akar építeni annak valószínüleg megvan rá a pénze és nem somogyi hangszórót vesz.
Megtudta, hogy rossz a hangszóróválasztás, mert a mély és magas nem használható együtt, illetve a mélyhsz helyett illene valami mást keresnie, mert aránytalanul sokat fog kifizetni egy rossz képességekkel rendelkező hangszóróért.
Szóval a kiindulási alap rossz, másik hangszórókészletre volna szükség.
A pénz címszó itt rossz kifogás, ugyanezen az áron lehet venni jobban használható 250mm-es hszt, ami melé nem kell majd mélyláda.
Istenem micsoda csacsiság...
én ezt a hangszórót eleve mélyládának akarom.
Hogy szól abban a 83l-esben?
Nincs neki alja, vagy csak sziplán halk? Mennyire lett kihajtva? Nagyon kilengett a membrán? Idézet: „Képzeld van elméleti tudásom amiatt ne aggódjál.” Akkor miért nem érted a szavakat amiket leírok? Idézet: „csak olyan dolgokat ismételgetsz állandóan amikről szerintem még te sem tudod, hogy micsoda. Nem tudom honnan szeded állandóan azokat a "nagy" szavakat amiket írkálsz,” Idézet: „Na igen megint oda jukadtunk, ki hogy más az idióta és másokat nézel le állandóan.” Mert ha úgy kezeled a programokat, ahogy leírtam, akkor valóban rosszul használod. Mindössze ennyi. Idézet: „Erre most legszívesebben valami nagyon csúnyát írnék, de nem teszem.” Arra semmi szükség, de a lehetőség ott van előtted hogy bebizonyítsd, értesz hozzá valamennyire.
hát szerintem elégé kileng de mondom az erősítő csak 60W-os és és pont amikor már kezdene hangja lenni amikor állítom a hangerőt akkor kezd torzítani elgyongül és csak fúja a levegőt.
Valószínűleg rosszul van hangolva a doboz amellé, hogy túlméretezett. De ha a hangolást be is állítaná jól, még akkor is szörnyen pontatlan lenne a mélytartomány. :no:
Más. Sajnos a SAL-nál nem nagyon lehet a forgalmazó által megadott T-S paraméterek alapján tervezni, biztosra csak akkor lehetne menni, ha megmérné valaki, mit tud Gyurix hangszórója valójában.
Na, megnézted a best off-os mérésemet?
Aham, de az hosszabb menet lesz, azt fejben már nem tudom megoldani.
Figyelj fejezd már be az állandó oltogatást, vagy felejtsd el ezt a fórumot légyszíves. Te nem vagy képes felfogni bizonyos dolgokat és ez már kezd fájdalmasan szánalmas lenni. Tényleg vagy foglalkozz inkább a feltett kérdésekkel, vagy ne írkálj ide többet. Te állandóan belekötsz másokba semmi másért nem jössz ide.
"Mert ha úgy kezeled a programokat, ahogy leírtam, akkor valóban rosszul haználod" Lehet azért írtam mert nem úgy kezeltem a programot Lépjünk már túl azon, hogy ki mennyire okos. Inkább segíts az embereknek és válaszolj nekik értelmesen ha már ennyire okos ember vagy. Ne csak abból áljon egy kommented, hogy leoltod mennyire béna, és leírod, hogy a hangszóró nem jó mert a program ezt számolta a T-S model alapján.. Inkább mutass egy mérést amit te magad végeztél a hangfaladon magyarázd el, hogy mi miért jó, vagy rossz. Segíts az embereknek ne azt írogasd állandóan ami a tankönyben le van írva mert senki sem arra kíváncsi mivel nem csak te tudod. "de a lehetőség ott van előtted hogy bebizonyítsd, értesz hozzá valamennyire." Én már megépítettem egy komplett rendszert az erősítőtől a hangfalig. Írtam is már párszor tapasztalatokat, de te akkor is elmagyaráztad, hogy mérés nélkül nem hiszed el, meg biztos rossz mert a hangszóró adatai szerint ezek a hangszórók nem használhatóak.
az baj ha 70 liter helyett 83liter zártba teszem?
mert elösször még azt mondtátok, hogy 70 liter zártban a jó Idézet: „Lehet azért írtam mert nem úgy kezeltem a programot” Akkor mégis hogyan? Idézet: „Ne csak abból áljon egy kommented, hogy leoltod mennyire béna, és leírod, hogy a hangszóró nem jó mert a program ezt számolta a T-S model alapján..” Senkit nem toltam még le, és a T-S model tényleg arra szolgál, hogy előre meg tudd mondani egy hangszóró 300Hz alatti viselkedését adott dobozban. Ezzel nem tudsz vitatkozni, de mérek gyorsan egyet, és megláthatod Te is. Idézet: „ne azt írogasd állandóan ami a tankönyben le van írva mert senki sem arra kíváncsi mivel nem csak te tudod.” Nem azt írogatom, ugyanis nem tudok olyan tankönyvről, ahol ez le lenne írva. Idézet: „Én már megépítettem egy komplett rendszert az erősítőtől a hangfalig. Írtam is már párszor tapasztalatokat, de te akkor is elmagyaráztad, hogy mérés nélkül nem hiszed el, meg biztos rossz mert a hangszóró adatai szerint ezek a hangszórók nem használhatóak.” A tapasztalatok a háttérfolyamatok megértése nélkül semmit nem jelentenek.
:no: :no: Azt csak Bassmaster írta. A 70 liter zárt is sok a hangszórónak, a maximum zárt doboznál kb. 45-50 liter.
Jó tudom éncsak egy lehetőséget írtam amit én használtam és nemértem h nektek milyen a jó hangfal.nem sértésképp csak itt mindenki a "tökéletesre" törekszik.Márpedig pénz és tudás hiányába eléggé nehéz az ilyen.Sztem ő se lehet valami nagy "hangfalépítőmester" szval ehez mérten kéne nézni a dolgokat.Bár az is igaz h sz@rból nemlehet váratépíteni.De ha egyszer adott h SAL v MNC akkor ezekből kéne kihozni valamit.Amit én használtam az az én füleimnek elfogadhatóan szólt és nemcsak mindent a paraméterek alapján kell nézni ez már megvolt építve és szólt is.Csak mivel még kezdő(énis) ezért sztem elsőre ugysefog annyirajól szólni de az ember ha saját maga rak össze egyet még egy ilyen sal-nak is tud örülni szól ahogy szól.Abba a hangváltóba amit írtam a magasat nemhasználtam a magassugárzóm csak simán levolt kondizva.Sztem első hangfalnál nemkéne annyira a tökéletességre törekedni mert ugyse fog sikerülni.De jó hát ezvan sztem fölös is volt leírni mert ugyselesz igazam akármit mondok.De amit én írtam doboz az az én füleimnek még hallgatható volt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |