Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
"Igen, valóban kettőnk közül én gyártok, mérek és tervezek hangszórókat,"
"Mellesleg a méréseken túl, nekem semmi közöm hozzájuk." Most akkor mi van? Kinek is gyártasz te hangszórót? Ezekszerint nem nekik hát akkor miért éppen őket reklámozod?
Nem is kell hozzá több pénz.
És könnyen lehet, hogy a SAL kínában milliószámra gyártott hszeinél a régi magashsze jobban teljesítene.
Az elmúlt időkben irtam, hogy ha valaki tud olcsó jó +oldást, akkor az irjon, és támassza alá konkrét példával. = ha tucc jobbat, akkor ha megtennéd ajánlanál nekem .
Előre is köszi.
Saját hangszórókat gyártok, annak aki megveszi, és kb. 150km-re vagyok a Székesfehérvári üzemtől.
Mellesleg nem reklámozom őket, csak egyelőre nehezen tudod feldolgozni az írásaim tartalmát, és butaságokat kérdezel.
Igen, de itt a hangjáról van szó. Hallottam én egy gyári házimozi erősítő mélyládáját szólni 10cm-es (!) hangszóró volt benne olyan mélyet szólt meg is lepődtem.
Viszont zene mellett lehet volt mély, de ilyen semmit mondó mélye volt csak. Minden zenénél ugyanazt hallottad szóval zenei szempontból egy nulla volt. Nekem 25cm-es SPA-k vannak a 2utas hangfalaimban és azokhoz vettem a 40cm-es SPA hangszórókat mert én ha hiszed ha nem tudtam, hogy mit csinálok és azt is tudtam, hogy milyen hangot szeretnék elérni és sikerült is! A hangnyomást kilehet számolni, de a hangot hallani kell!!
Akkor az SA2540 hez milyen magasat vegyek, hogy elfogadhatóan szóljon??
Így van persze, a hangot hallani kell, hallani kell az SPA hangszórók rezonáns használhatatlan középtartományát, és hallani kell a rossz impulzusválaszú, pontatlan mélyeket, amik valahonnan 70Hz-től indulnak, ráadásul nem is túl magas érzékenységgel.
Hallani kell azt az állapotot, amikor egy 250mm-es hangszóró mellé külön mélyláda kell... Sajnos én már túl sokszor hallottam ilyet, és nem vágyom már rá. De ha Te ezt élvezed, azzal semmi probléma. Csak az a helyzet, hogy attól még, mert szereted, nem lesz jó. Legfeljebb neked.
akkor vess egy pillantást erre: http://forum.audiodiy.hu/profile.php?mode=viewprofile&u=88[link][/url] Tudod, hogy az ország melyik felén van Eger, és melyiken Székesfehérvár? Mellesleg nem tudom hogy jut eszedbe számonkérni rajtam ilyeneket, és azután, hogy valótlanságok sorát írod le rólam, még azzal vádolsz, h. nem igaz, amit írok. Kész. Ez már teljesen kész.
"Így van persze, a hangot hallani kell, hallani kell az SPA hangszórók rezonáns haználhatatlan középtartományát" Látod nem én ítélkezem látatlanban.. "Hallani kell azt az állapotot, amikor egy 250mm-es hangszóró mellé külön mélyláda kell... " Tudod az SPA egy papírmembránnal szerelt, szélén textil "harmonikával" ellátott hangszóró gitárhangszórónak nevezte korábban a somogyi és bizony megvan az a tulajdonsága amiért lehet ezt gitárhangszórónak nevezni. Az érzékenysége valóban tragikus, de mivel én otthonra szántam ezeket ezért nem igazán foglalkoztat mivel olcsó is volt egyben. Ami annyit jelent, hogy ha hallotál már ilyen hangszórót, nem is kell elvárni tőle, hogy alacsony frekvenciákat is megszólaltasson mivel az ilyen tipusu hangszóróknál ez jellegzetes. Ha nem hiszed keress neten gitárhangszórókat és nézd meg a gyártó által mért frekvenciamenetet. Én tudtam, hogy mire számítsak amikor megvettem ezt a hangszórót és képzeld még mély is van benne. Mivel nem használok semmiféle hangszínszabályzót azért ahoz, hogy a nagyon alacsony frekvenciák is megszólaljanak szükség volt mélyládára. mint mondtam, én nem egy hangfalat csináltam, hanem egy komplett rendszert. Magam csináltam és állítottam be a mélyláda aktív hangváltóját úgy, hogy csak a 2 utas hangfalak hiányosságait kompenzálja. Hidd el jobbra sikerült ez a rendszer mint ahogy te azt gondolnád több évnyi munkám van benne és bevallom neked, hogy még pár éve egy nulla volt ez az egész megoldás, de azóta tökéletesítettem amennyire lehetett. Hidd el mindent meg lehet oldani, ha van az embernek valami sütnivalója.
Nnamost, kérdés, hogy mire akarod használni. Marad-e a cél az eredeti bulizós hangsugárzó, vagy inkább legyen kicsit kisebb a hangnyomás, de szóljon normálisan, és akár valódi HiFi hangsugárzóként is megállja a helyét?
Meg kérdés, hogy marad-e a SAL-MNC hangszórók köre, mint egyedül választható lehetőség? Mert azokból már 200mm-es "mélyközéppel" sem lehet kétutas hangszugárzót összehozni.
Jajj "harmonika" anyámanyámédesanyám.
A véleményem úgy született, hogy láttam, sőt mértem is a szóbanforgó hangszórókat. Nem kell a tiédet Is látnom ahhoz, hogy tudjam mire lehet számítani. Gitárhangszórónak sosem volt alkalmas, ahhoz olyan mágnes kéne rá, ami nem csak gombostűfelszedésre használható, és legalább 5kHz-ig tartó átvitel sem ártana... Sokminden megoldható kellő szenvedésekkel, de a hangszórók alapproblémáit nem tudod megszüntetni.
Ma bementem a SAL/MNC boltba, megnéztem a hangszórót, és olcsóbb, mint amire gondoltam. 5500.- /db
De a faszi ajánlott hozzá magas és közép sugárzót is. Azt mondta, hogy a középsugárzó elkerülhető (nem muszály) ha használok az erősitőn hngszinszabályzást. Mi a véleményetek. [(megjegyzés: nem akarok beleszólni a kettőtök közt folyó "csatába" de szerintem akik jobban értenek a témához, azoknak a kérdésekkel kellene foglalkozni. de ez a ti dolgotok. BOCS)]
Igen marad a SAL de szerintem jó lesz majd "ha csak szóljon normálisan, és akár valódi HiFi hangsugárzóként is megállja a helyét".
Ha csupaszon mérem a magasat rózsazajjal, nem lesz baja? Hány volt mehet rá szerinted?
Ezért tettem idézőjelbe...
"legalább 5kHz-ig tartó átvitel sem ártana... " Melléklet.
Szürés nélkül semmiképpen se mérd, mert tönkre megy a magas! Valami szűrőt mindenképpen tegyél rá ami nem befolyásolja a 1-2 KHz fölött a frekvenciamenetet, de a mélyet nem engedi a hangszóróra!
Oks, a SAL hangszóróknál ez a következőképp néz ki:
Megveszed szín alapján a hangszórót, mert semmi más támpontot nem ad meg a forgalmazó, majd megméred a valós T-S paramétereket, és ha véletlenül egyforma a két hsz, nnameg lehet hozzá elfogadható dobozt tervezni, akkor teszel egy kísérletet. Doboz megvan, akkor jöhet a váltótervezés, ami azzal kezdődik, hogy a végleges helyzethez hasonló körülmények között mérsz egy átvitelt és impedanciamenetet a hangszórókról, majd az adatok alapján próbálsz hangváltót méretezni hozzá. A mérés-számolás-váltómódosítás-meghallgatás négyesfogatot pedig addig ismétled, ameddig elégedett nem vagy az eredménnyel. Ettől egyszerűbben jó hangsugárzót SAL-ból nem nagyon lehet építeni, és az még a lehető legoptimistább verzió volt.
Hát ez 3k után elfogy. Mellesleg kb. annyi ennek a mérésnek a valóságtartalma, mint az országgyűlési közvetítéseknek.
Már a T-S sem stimmelt....
Rózsazajjal mérni? Minek? Fehérel látod a valós átvitelét. Egyébként mérheted nyugodtan szűrés nélkül, csak az 1W-ot ne lépd túl. Általában nincs is szükség rá.
Há világos..
"Mellesleg kb. annyi ennek a mérésnek a valóságtartalma, mint az országgyűlési közvetítéseknek." Ez azért tetszett De helyzet az, hogy attól, hogy te nem ezt mérted nem vagyok biztos abban, hogy a te mérésed a pontos. Mert ha a te méréseid tévednek akkor a H2000 semmivel sem jobb...
milyen alatrészek kellenek a hangváltóhoz??
ööh voltak már néhányan akikről tudom, hogy utánam mérték a hangszórókat amiket tőlem kaptak, és eddig még egyezett az eredmény.
légyszi ajánlj egy mélynyomó tipust ami egy kétutas rendszerben jól viselkedik,és viszonylag érzékeny is, 30 vagy 40cm-ben.
Tekercs, ellenállás, kondenzátor, az értékek a hangszóróktól, és a doboztól függenek főleg.
elég nagy a kínálat itt ezek mind nagy érzékenységűek, és vannak közte "olcsó" és jó hsz-ek is!
Akkor ha csak otthoni zenehallgatásra kellenek a hsz.ek akkor a SA2540 hez milyen magasat ajánlasz, hogy jól szóljon??? És akkor az értékek mik, milyen kondit, mekkor ellenállást is milyen tekercset csináljak???
Elöre is köszi!!
Az iránykarakter beszűkülése miatt kb. 15 fokról nézve már mindegyik nagy hangszórónak esik az átvitele, szóval ha nagy mélyközépben gondolkodsz, az középen mindenképp irányított lesz, de van amikor ez jól jön, pl. hangosításnál nehezebben gerjed össze a mikrofonnal egy ilyen hangsugárzó.
Gyorsan körbenéztem az Em. hszek között, és elvileg, Beta 12, 15, Gamma 15 alkalmasnak látszik. |
Bejelentkezés
Hirdetés |