Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Idézet: „kezébeadtam a tv hálózati zsinórját és mondtam neki, hogy szorítsa erősen, nehogy kimenjen az áram, mert szétfolyik a szobába és mindenkit megráz. 1,5 óra múlva jöttem le a tetőről, szegénykém még mindig ott szorongatta a vezetéket...” Ez egy igazi eszement történet volt
Ez nagyon tettszett.
Jóéjszakát mindenkinek, mentem alkukálni, mert a telepek lemerültek. :kalap:
Igazán jó fej vagy... A fagyi nem volt szalmonellás?
Lemerültek? Én olyankor bedugom a dugasztápot a helyére és feltöltődöm...
Idézet: „este a mikroszkópot fogom nézni” Én tegnap este 6-tól ma reggel 6-ig néztem. Most is már inkább mennem kéne aludni, rákészülni a következő 12 órára.
Mit mondtak a szüleid, amikor megmondtad otthon, hogy térdepeltél szemes kukoricán? Nem mentek fel, hogy megfenyegessék a tanítót kirúgatással, amiért megbüntetett? Most ez a divat.
A gyengébbek kedvéért (mint én) írja meg valaki, mi az a hordozható hangforrás, aminek neve: LP.
A "bakelit" hanglemez. (Long Play)
Hordozható bakelit hanglemez lejátszó alkalmatosság.
Most már nyugodtan szavazhatok. Mobil
A szavazásnál mit kell bejelölni, ha mindegyik van, de nem hordozom őket?
Azt, hogy nincs. Mivel a kérdés a hordozhatóra vonatkozik.
Attól még, hogy nem hordozza őket lehet mind hordozható.
Igen, pontosan így van! De akkor mi a helyes válasz?
... Megjegyzem, soha nem értem azt, ha több ember többfélének olvassa, ami egyértelműen hangzik, vagy -van leírva. Ezzel Gr89-et nem akarom bántani, de a jelenség gyakori! Miért van ez? - mármint ez a jelenség... Miért érthet más mást? (...avagy mindeki mást...?)
Nekem is van egy ehhez hasonló sztorim, azokból az időkből, amikor még falukra jártam a 125-ös Jawa motorkerékpárommal rádiót, tv-t javítani. A szomszéd faluban egy néninek javítottam a tv-jét. Abban az időben a tv. javítók között volt néhány rossz hírű is. A néniről látszott, hogy engem, annak ellenére, hogy először lát, nem sokba néz. Még a szemüvegét is feltette, hogy jobban lássa, mit csinálok. Gondoltam, fiatal fejjel, ezt a nénit meg kellene viccelni. A gondolatot tett követte. A tv. Venus H2 volt. Ez azt jelenti, hat elektroncső, a többi tranzisztor. Egy ilyen tv-ben található volt három db. 200 μF /450 V-os elektrolitikus kondenzátor. Egy biztosítékot kiemeltem és áram alá tettem a tv-t. Az első 100+100 μF-os kondi feltöltődött. Kihúztam a dugót a falból, a kondi terhelés híján feltöltve maradt. Fogtam egy kábeldarabot és a kondit kisütöttem. Cserdített is egy olyat, amilyen csak meg van írva. A nénit váratlanul érte, meg is ijedt úgy, hogy a szívét tapogatta. Ott, helyben megfogadtam magamnak, hogy soha többé...
Ilyen töltött kondikat "jópofa szakik" az ip.tanulók kezébe adtak. (Pár hetes autóvillamossági műhelygyakorlatom emléke...)
Minden fém padban a 12V nega fixen benne volt. A szaki összeállított egy gyújtás kapcsolást, a megszakító volt a reszelő, és egy darab vezeték. Néhány sorral odébb 14-15 éves ip.tan. gyerekek kondit válogattak. Odaszólt az egyiknek: - Hé, kis tüskehajú! Dobj ide légyszíves egy szép fényes kondit! A gyerek dobott egyet... Kolléga a trafóhoz igazította a kondi kivezetését, néhány húzás a reszelőn, - 3cm-es szikrák húztak át, - és már dobta is vissza... - Köszi! - kiáltotta hozzá, a kissrác pedig azzal a lendülettel, ahogy elkapta, már dobta is tovább...
Ha ezt a feleségem meglátja majd! Gyúrhat még egy kicsit, hogy így menjen neki!
Gondolom hamar el is eredt az eső, mivel alacsonyan szálltak a kondik
Nekem egy ilyen gonosz tettem volt csak. Két 9 voltos elem sorba kötve, egymás felé fordítva az egyik minusz másik plusz kivezetése! (Úgy, mint a lemerülös trükk, de nem rövidre zárva! Mondom a táborban a gyereknek: nyald meg! Bömbölés... Én meg iszkoltam el... Fiatal voltam és bohó... Mondanom sem kell, ma nem csinálnám meg! Manapság jóban vagyok az ifjúsággal Egyébként kedves ifjonc kollégák! Gondolom Action2k, llaci56 és Köbzoli is csatlakozik a megállapításaimhoz! Én most 24 éves vagyok. Amint olvasni tudtam, a nővérem 6-7-8, osztályos fizika-, kémia-, biológia könyvei a kezem közé kerültek. Amellett, hogy így a felvilágosítás megoldódott, ezekből a tárgyakból nem kellett tanulnom soha! Ettől kezdve szintemnek megfelelő áramkörökkel bajlódtam. Első saját pákám 12 éves koromban lett meg. Annak előtte kölcsön pákával és apukám saját készítésű berendezésével forrasztottam (Teszek róla fel képet - nagyon szép és jó esztergált berendezés! Egy múzeumban is elférne!) . Azóta tönkrement, de van remény betétet keríteni bele, mivel az gyári volt! A saját agyam mellett és a könyvek mellett SEMMI nem volt! Sem szakkör, sem rádióklub, semmi! 12 éves koromban kaptam egy patronálót a sorstól. Nővérem barátnőjének testvérének udvarlója volt. Nagy-nagy türelemmel igazgatta utamat, Köszönet érte, Gábor! - ha olvasod esetleg! Ámbár a csövekről nem tudtál lebeszélni! Milyen jó, hogy nem hagytam magam! Szóval az eszünkön kívül semmi nem volt. Hihetetlen, hogy 12 év alatt mennyit változott a világ, most kivételesen jó értelemben. Itt számíthatunk egymásra. Akkortájt mindenki elszigetelve volt, és magának kellett rájönnie mindenre, kitaposni az utat! Nem volt könnyű, de megérte. Jó-jó! Pesten meg Siófokon van rádióklub... Én távol élek ezektől a helyektől! Szóval értékelje mindenki azt, ami az ölébe hullott, EZT a fórumot. Nekem későn jött, de az a lényeg, hogy idetaláltam. Ha jól emlékszem, weller forrasztóállomás kapcsolási rajzot kerestem. Attila86 cikkét dobta ki a gép. Innen. Nos, nem volt megállás! Regisztráltam, itt vagyok, itt leszek, engem innen már elkergetni sem lehet! Szerk.: Hú de jó, megint offoltam egy fél oldalt...
Aki komoly DJ az LP-t használ. Bár 40-50 darab LP alubőröndben nem kis súly, nekem elhihetitek!
Hát igen sokat változott a világ.
Én még német nyelvű könyvből C64-en tanultam programozni. Amikor sikerült szert tenni az első memória térképre kitárult előttem a világ. Majd jött a PC, quickbasic, pascal, OOP, stb...stb... Nekem is egy pártolóm volt a helyi fizika tanár, illetve még a középsikoás számtech tanár, neki köszönhetem, hogy most programozó vagyok nem pedig a erőmű gépész . Most pedig nézzetek körül, a neten minden elérhető, fórumok, chat-ek stb... Viszont én azon az állásponton vagyok, hogy jobb ez így. Nem éri meg végigszenvedni az egészet. Pl, 30.000 poke utasítást kipróbálni csak azért, hogy elmondhassam majd: Én bezzeg nem kaptam memória térképet nekem kellett mindent magamtól kitalálni. Számomra ez nem dicsőség, hanem beképzeltség és lenézés. Ha egy csepp esze van elmegy és keres egy könyvet ezzel kapcsolatban vagy megkérdez valakit. Viszont elgondolkodtató: Ma az iskolában lévén utolsó óra a félévben játék óra volt. Fogtam a C64 emulátort és a Gianna Sisters nevű játékot, fel a gépekre majd ráuszítottuk a gyerekeket. (ők már 3D-s játékokhoz vannak szokva 11-14 évesek). Teljesen belemerültek, egyből tudták kezelni, és sokkal jobban játszottak vele, mint mi anno 12 évesen. Amit mi hetekig próbálgattunk az nekik kisujjból ment. (ügyességi részek). Amin mi gondolkodtunk az nekik természetes..... És mikor elmondtam mi is ez és hogy 25 évvel ezelőtt készítették nagyot néztek. A végén jó páran odajöttek, hogy hol tudják beszerezni ezeket meg mi is ez a C64 dolog. (Na én is offoltam egy nagyot )
Komoly dj? A mai hallgatók (disco látogatók) azt sem tudják, hogy mi az az LP.
Csak így tovább! Csatlakozom. Bár én újrakezdőként kerültem ide. Én is vidéki vagyok, de volt rádióklub, viszont a "rádiózáson" kívül semmi nem volt ott. Az én időmben még nehezebb volt a helyzet, se ismerős, se internet... csak a Rádiótechnika újság, s később a Hobbyelektronika újság. Én ezekből nevelkedtem, s most itt képzem tovább magam. Sokat kisérletezgettem. Le is égettem jó pár alkatrészt. Többször is szagolhattam az amper szagát. Ezek nem vették kedvem, s jöttek a sikeres áramkörök: LED-es villogó, 7400-ás négyszögjel generátor, 2db UAA180-as kivezmérő sztereóban, Tirisztoros fényorgona, "Danobius konverter" (OIRT-CCIR konverter), majd a slágertermék az erősítő (na, ez az élesztésen túl tovább nem jutott).
Aztán jöttek a saját fejlesztések: TTL IC-kből 4 digites számláló, C64-hez 2 bites hangdigitalizáló, Amigához 8 bites digitalizáló, házi riasztó közbont, kétütemű wartburgba ECU (igen diagnosztika és vezérlés!), Hangfalak. Hirtelen ennyi, ami eszembe jutott. Illetve az elmúlt héten egy csöves erősítő próbadarabja. Működik. Tervem egy saját fejlesztésű, speciális felépítésű sztereó változata. Bennem (bennünk) van kitartás. Sajnos, sok mai fiatalban nincs, és csak a készet várják el. Itt most nem az után építőkre gondolok (eleinte én is az voltam), hanem azokra, akik nyitnak egy topikot, hogy ez meg az kéne, jó lenne rajz is, meg nyákterv is... de így meg úgy működjön... OFF voltam az OFF-ban? Nem! Ez csak a "szakmai", hobbielektronikai életrajzom töredéke.
Ja kérem! Változik a technika!
De azért nagy sikere volt annak, amikor egy kis zártkörű bulin, a menő techno zenére rákevertem a bakelitről a Kis Vuk-ot! Rögtön mindenki énekelte! Na rögtön jött a Mezzoforte, ABBA, Bee Geas, Rolling Stons, Az "gyerekk" korú Madonna, C.C. Cats, Sher... Nosztalgiabuli lett, és csak bakelitről!
Már nem azért, de anno Ti miből készítettétek az első villogókat stb...? Könyvekből, ha nem tévedek.
Ugyanazt csináltátok, mint a mostani fiatalok csak nem volt lehetőségetek topicokat nyitni. Én pl programozásban nem érzek kényszert arra, hogy a gyors-rendezést saját magam fejlesszem ki minden egyes programomban. Ha már valaki más megcsinálta akkor inkább azt használom. Minek szenvedjek vele, ha nem az a célom, hanem mondjuk csak fel akarom használni valamire? Példaként: Szeretnék csinálni egy kamera forgató kütyüt amire rá tudom tenni a webkamerát és LPT porton keresztül vezérelni. Nem az érdekel, hogy hogyan működik egy H-híd, hanem az, hogy hogyan tudok arcfelismerőt készíteni stb... Ilyenkor megnézem a forrásaim és megpróbálok kész megoldást találni a számomra lényegtelen problémákra. Ilyen források: könyvek, google, internet, fórum. Én is utálom amikor ellenállásokat kell számolgatnom amit más (gép) is el tud végezni. Én villogtatni akarom a led-et illetve forgatni a motort. A szakirodalom pedig túl van magyarázva és túl bonyolult. Erről mindig az jut eszembe, amikor nekem 2-3x is a tranyót kezdték el magyarázni. pnp meg npn meg ilyen szennyeződés meg így gyártját.... Kit érdekel? Kapcsolásra lehet használni? Igen. Hogyan? És ekkor kaptam pár tipikus kapcsolást ami a mai napig tökéletesen elég ahhoz, hogy a bonyolult dolgokat tudjak vele készíteni.
No igen! C64, gépi kód (assembly). Ma meg az objektumorientált programozás. Jó-jó, könnyű, gyorsan elkészül, de semmi programoptimalizálás 50-100 szor nagyobb EXE, szűkös korlátok, vagy hatalmas kiegészítők e korlátok ledöntéséhez. Annak idején a 360kB-os lemezre vagy fél órás, grafikus, zenés, néhol a 3D-t megcsillantó MEGA-DEMO-t írtunk. Több hónapos, napi 3-4 órás időráfordítással. Akkor is csak kevesen vállalkoztak ilyenre! Akkor ma...?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |