Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Lenne egy aprócska kérdésem... Szóval, van egy kis számítógépem (kb. 40-50Wattot ehet, mert 1db 40GB HDD, ill. az alaplap van a házban) amit letöltésre használok! Ma hoztam hozzá egy használt EC nevű tápegységet (szépen kipucoltam, rendesen működik, kondenzátorok sem púposak, a feszültségek is mindenhol a megfelelő értékűek!) ami 300Wattos, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy mivel ilyen keveset eszik ez a kis gép, így kicserélhetem-e a tápegységben a ventilátort egy 13dB-es ultra halk (Cooler Master - 2000Ft-os) ventilátorra? A ventilátorhoz jóval az ár alatt jutottam hozzá így gondoltam arra, hogy beszerelhetném a kisgépem tápegységébe! Amit szeretnék csinálni, az az, hogy a régi ventilátornak a kábelét elcsípem és forrasztok rá egy ventilátorcsatlakozó aljzatot, a ventilátorra meg egy dugót és így megkímélem magam az esetleges kellemetlenségektől, ha netalántán szétbarmolnám a tápegység panelját! Várom a válaszaitokat, mert így nem merem kicserélni a ventit! Igazából kicserélni kicserélem, de ha nagyon melegedni fog akkor vissza kell hogy tegyem a gyári hangos ventit! Üdv, zsozso
Szerintem nem lesz gond.Vagy megpróbálhtod átkötni a meglévőt az 5V ágra.
Szép napot!
Kérdésem lehet hogy primitív, és egyszerű,de most elakadtam,és segítségre lenne szükségem. Mégpedig zener diódás gondjaim vannak,mert nem tudom őket beazonosítani.Olyan értelmetlen számozásai vannak mint pl:512 vagy 435. Működöképesek, csak kellene belőlük még utángyártás miatt. Valahogy lehet ezeket mérni hogy hány voltra szabályoz? Ha valaki esetleg rajzolna valami egyszerű kapcsolást a mérésre nagyon megköszönném
Pl. 40V DC-t egy 4,7k-s ellenálláson rákötsz, és feszt mérsz a diódán. Ennél egyszerűbbet nem nagyon tudok.
:google: Néha próbálkozz egyedül!
Mindkettőtöknek köszönöm a gyorsaságot!Nem néha, hanem gyakran próbálkozok egyedül,de most valahogy nem akadtam rá.
Bocsánat ha gondot okoztam!
Egy ilyen dolognál, (mivel kapcsolási rajzot keresel) keress a képek között!
Üdv.
Valaki el tudná magyarázni, hogyan kell előfeszítő ellenállás nagyságát kiszámolni tranyóhoz?
Hello!
Nem tudom neked milyen hangszóród van, nekem egy tölcséres magas sugárzóról már sikerült lerobbantanom a kristályt, kb. 110..130V feszültséggel. Egyébként az 555-nél, ha a tranyó kollektorába ellenállás helyett egy induktivitást kötsz, elég tisztes feszültséget lehet gyártani a nyitási indukcióval. Az induktivitást a freki és a kristály szerint kell megválasztani. Szóval próbálkozni kell, mint a kutya. üdv! proli007
Sziasztok
Az alábbi mini hifit vásároltam és főleg az FM rádiót használom. hifi Az volna a kérdésem ha esetleg valaki tudna hozzászólni, hogy lehet e valamilyen antennát hozzácsatlakoztatni hogy jobb legyen a vétel. Csak egy kábel lóg ki belőle antenna céljából (belső antenna), de az mindíg egy kicsit súg.
Sziasztok!
Valaki legyen szíves és írja l azt hogy hogyan kell kiszámolni a fogyasztó (LED) Ellenállását, és azt, hogy hogyan kell kiszámolni a +-ba szükséges ellenálláet, hogy ne süljön ki. Köszi előre is. Renélem értitek mire gondolok
Hello!
Idézet: „Renélem értitek mire gondolok” Hát nem! - A LEd egy dióda, amin a névleges árama esetén, valamekkora nyitófeszültség esik. (A Led ellenállása a kutyát sem érdekli, főleg, hogy az nem egy ellenállás jellegű) - Ha az ehhez szükséges előtét ellenállást akarjuk kiszámolni, akkor az ellenállásra jutó feszültséghez ki kell vonnunk a tápfeszültségből a Led nyitófeszültségét. Az áram, pedig akkora, lesz, amit a Led-en át akarunk hajtani. Ha a feszültséget elosszuk az árammal, megkapjuk a szükséges ellenállást. pld. Ha a Led-en 20mA-t akarunk átfolyatni, és ezen az áramon a Led nyitófeszültsége 2V, miközben a tápfeszültség 12V, akkor: 12V-2V=10V 10V/20mA=0,5kohm vagyis 500ohm Ehhez az értékhez a legközelebbi szabványos 510ohm-ot válasszuk. üdv! proli007
Sziasztok!
Egy másik topicban már feltettem a kérdésem csak valószínű nem látogatják annyian.Szóval.Van egy alkonykapcsolóm(komplett panel) amely egy ledet működtet.Eredetileg max 3-5 volt között terhelhető a kapcsolás.Mekkora ellenállást kellene ráraknom(pl:a táp pozitív vezetékére),hogy 9V-ról is működjön ne süljön meg?Mégegy kérdés,mivel kezdő vagyok a témában.Az ellenállások és a tranzisztorok(BC182 vagy 413)mekkora áramerősséget képesek elviselni?Szintén a 9V miatt.Előre is köszi a segítséget. Üdv Fox11
Hello!
Látni kellene a kapcsolást. De leg valószínűbb, ha tranyós, hogy semmi baja nem lesz a 9V-tól. De "max 3-5 volt között terhelhető" ez egy kimenetre igaz lehet, de a tápfeszültségre nem. Az nem terhelhető, hanem a maximális tápfeszültsége 3..5V. Ezek a BC-k legfeljebb 100mA-el kollektorárammal terhelhetők. (Adatlapon megnézhetnéd!) üdv! proli007
Szia!
Köszi a válaszod.Nekem ezek a dolgok még egyenlőre nem igazán mennek.Ha esetleg küldenék neked fényképet a cuccról?Hátha kitalálnál valamit. Üdv Fox11
Azt nem írtam,de valószínüleg akkor csak a led miatt mehet 3 V környékéröl.
Hello!
Valószínűleg nem. De készíts képet, és tedd ide fel. Hátha megvilágosodunk. üdv! proli007
Ha az említett fesztartomány tényleg táp, akkor egy 4,3v körüli zenert sorbateszel a táppal, s ez levonódik a 9V-ból,(Zenert záróirányban használjuk!!)
Szia!
9V-os elem lenne a táp hozzá.Ezt gondoltam ellenállással mondjuk 3V-ra csökkenteni.Vagy ez így nem jó?
Sziasztok, fiatal vagyok még a szakmába, de belevágtam valamibe amihez az én elektroteknikai ismeretem kevés, azért kérném a segítségeteket.
Szeretnék szöveget megjeleníteni egy oled kijelzőn,külső tápról, külső adattárolóról.Röviden ennyi, de semmit sem találtam a témával kapcsolatban, hogy és hol kellene elkezdeni. Csak információt szeretnék gyűjteni, ötleteket. Segítségeteket köszönöm !
Azért nem, mert az ellenállás a pillanatnyi áramfelvétel szerint csökkenti a fesz-t, a Zener meg -a határain belül áramfüggetlen. ha ez telep- drága pénzért van,- akkor a lehető legnagyobb fesz-re számolj, mert az elemnek csökken a feszültsége. tehát jó értéket mondtam, a boltban 600mW, vagy afölötti zenert vegyél, 4,3V körül, 4,1 is jó.
A magasságos főmoderátor se tudja, hogy mit akarsz.
Ez olyan, hogy: anyukám leszaladok, veszek egy autót! Képzeld , ami a nyakadba zúdulna!:kinek,minek, miből, miért, kicsi,Macánaknak, piros, dizel, kicsi, nagy, loptál? Csak vázolom picit:, sőt próbálom kitalálni, amit neked kellett volna leírni. Kijelző, legyen 7szegmenses mondjuk kb 10mm-es, na hány karakter legyen?; legyen 16. Az is egy szám. Na de valakinek szólnia kell a kijelzőéknek, hogy egyszerre, csak 16 jöjjön?Vagy legyen olyan, mint a fényújság? Na és honnan jön? Hogy kell rábírni, hogy jöjjön?És mennyi? És minek? A normális kérdésözönnek kb csak 10%-át tettem fel, mert az adattárolód olyan titkos, hogy meg sem nevezed! Ha megnevezed jönnek a többi kérdések! Első hallásra nem egy ceruzahegyezés.
Leírom még egyszer érthetőbben:
Van egy 4,5V-os telepem, de ebből én 3V-ot szeretnék csinálni. Egyébként mi az a "nyitófeszültség"?
4V-ból legegyszerűbben, egy feszültségosztóval tudsz 3 V-ot csinálni. 1k, és egy 3k-s ellenállással.
A nyitófeszültség az a fesz, amire a (jelen esetben) dioda nyit. üdv: aderka
Szia!
Köszi szépen ezt már használtam és jó is.Csak a panel miatt kérdeztem,hogy esetleg a többi alkatrészt nehogy megsüssem.A diódás megoldás viszont tetszik. Üdv Fox11
Hello!
Idézet: „Leírom még egyszer érthetőbben:” Hát nem sikerült. Nagyon nem mindegy milyen célból, legfőképpen, mekkora terheléshez használod. Nem lett volna egyszerűbb "parasztosan" leírni mi a célod vele? üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |