Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   391 / 3998
(#) zsogab hozzászólása Jan 21, 2009 /

Sziasztok!

Lenne egy aprócska kérdésem...

Szóval, van egy kis számítógépem (kb. 40-50Wattot ehet, mert 1db 40GB HDD, ill. az alaplap van a házban) amit letöltésre használok! Ma hoztam hozzá egy használt EC nevű tápegységet (szépen kipucoltam, rendesen működik, kondenzátorok sem púposak, a feszültségek is mindenhol a megfelelő értékűek!) ami 300Wattos, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy mivel ilyen keveset eszik ez a kis gép, így kicserélhetem-e a tápegységben a ventilátort egy 13dB-es ultra halk (Cooler Master - 2000Ft-os) ventilátorra? A ventilátorhoz jóval az ár alatt jutottam hozzá így gondoltam arra, hogy beszerelhetném a kisgépem tápegységébe! Amit szeretnék csinálni, az az, hogy a régi ventilátornak a kábelét elcsípem és forrasztok rá egy ventilátorcsatlakozó aljzatot, a ventilátorra meg egy dugót és így megkímélem magam az esetleges kellemetlenségektől, ha netalántán szétbarmolnám a tápegység panelját!

Várom a válaszaitokat, mert így nem merem kicserélni a ventit! Igazából kicserélni kicserélem, de ha nagyon melegedni fog akkor vissza kell hogy tegyem a gyári hangos ventit!

Üdv, zsozso
(#) moltam válasza zsogab hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Szerintem nem lesz gond.Vagy megpróbálhtod átkötni a meglévőt az 5V ágra.
(#) aderka válasza zsogab hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Szerintem se lenne gond belőle.
(#) kornel hozzászólása Jan 21, 2009 /

Szép napot!
Kérdésem lehet hogy primitív, és egyszerű,de most elakadtam,és segítségre lenne szükségem.
Mégpedig zener diódás gondjaim vannak,mert nem tudom őket beazonosítani.Olyan értelmetlen számozásai vannak mint pl:512 vagy 435.
Működöképesek, csak kellene belőlük még utángyártás miatt.
Valahogy lehet ezeket mérni hogy hány voltra szabályoz?
Ha valaki esetleg rajzolna valami egyszerű kapcsolást a mérésre nagyon megköszönném
(#) Imi65 válasza kornel hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Pl. 40V DC-t egy 4,7k-s ellenálláson rákötsz, és feszt mérsz a diódán. Ennél egyszerűbbet nem nagyon tudok.
(#) Sir-Nyeteg válasza kornel hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

(#) kornel válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Mindkettőtöknek köszönöm a gyorsaságot!Nem néha, hanem gyakran próbálkozok egyedül,de most valahogy nem akadtam rá.
Bocsánat ha gondot okoztam!
(#) Sir-Nyeteg válasza kornel hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Egy ilyen dolognál, (mivel kapcsolási rajzot keresel) keress a képek között!
(#) H.Viktor hozzászólása Jan 21, 2009 /

Üdv.
Valaki el tudná magyarázni, hogyan kell előfeszítő ellenállás nagyságát kiszámolni tranyóhoz?
(#) proli007 válasza dolfin hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Hello!

Nem tudom neked milyen hangszóród van, nekem egy tölcséres magas sugárzóról már sikerült lerobbantanom a kristályt, kb. 110..130V feszültséggel.

Egyébként az 555-nél, ha a tranyó kollektorába ellenállás helyett egy induktivitást kötsz, elég tisztes feszültséget lehet gyártani a nyitási indukcióval. Az induktivitást a freki és a kristály szerint kell megválasztani. Szóval próbálkozni kell, mint a kutya.

üdv! proli007
(#) mili hozzászólása Jan 21, 2009 /

Sziasztok
Az alábbi mini hifit vásároltam és főleg az FM rádiót használom.

hifi

Az volna a kérdésem ha esetleg valaki tudna hozzászólni, hogy lehet e valamilyen antennát hozzácsatlakoztatni hogy jobb legyen a vétel.
Csak egy kábel lóg ki belőle antenna céljából (belső antenna), de az mindíg egy kicsit súg.
(#) tolacika hozzászólása Jan 21, 2009 /

Sziasztok!

Valaki legyen szíves és írja l azt hogy hogyan kell kiszámolni a fogyasztó (LED) Ellenállását, és azt, hogy hogyan kell kiszámolni a +-ba szükséges ellenálláet, hogy ne süljön ki.

Köszi előre is.

Renélem értitek mire gondolok
(#) vicsys válasza tolacika hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

(#) proli007 válasza tolacika hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Hello!

Idézet:
„Renélem értitek mire gondolok”

Hát nem!
- A LEd egy dióda, amin a névleges árama esetén, valamekkora nyitófeszültség esik. (A Led ellenállása a kutyát sem érdekli, főleg, hogy az nem egy ellenállás jellegű)
- Ha az ehhez szükséges előtét ellenállást akarjuk kiszámolni, akkor az ellenállásra jutó feszültséghez ki kell vonnunk a tápfeszültségből a Led nyitófeszültségét. Az áram, pedig akkora, lesz, amit a Led-en át akarunk hajtani. Ha a feszültséget elosszuk az árammal, megkapjuk a szükséges ellenállást.

pld. Ha a Led-en 20mA-t akarunk átfolyatni, és ezen az áramon a Led nyitófeszültsége 2V, miközben a tápfeszültség 12V, akkor:
12V-2V=10V 10V/20mA=0,5kohm vagyis 500ohm
Ehhez az értékhez a legközelebbi szabványos 510ohm-ot válasszuk.

üdv! proli007
(#) fox11 hozzászólása Jan 21, 2009 /

Sziasztok!

Egy másik topicban már feltettem a kérdésem csak valószínű nem látogatják annyian.Szóval.Van egy alkonykapcsolóm(komplett panel) amely egy ledet működtet.Eredetileg max 3-5 volt között terhelhető a kapcsolás.Mekkora ellenállást kellene ráraknom(pl:a táp pozitív vezetékére),hogy 9V-ról is működjön ne süljön meg?Mégegy kérdés,mivel kezdő vagyok a témában.Az ellenállások és a tranzisztorok(BC182 vagy 413)mekkora áramerősséget képesek elviselni?Szintén a 9V miatt.Előre is köszi a segítséget.

Üdv Fox11
(#) proli007 válasza fox11 hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Hello!

Látni kellene a kapcsolást. De leg valószínűbb, ha tranyós, hogy semmi baja nem lesz a 9V-tól.
De "max 3-5 volt között terhelhető" ez egy kimenetre igaz lehet, de a tápfeszültségre nem. Az nem terhelhető, hanem a maximális tápfeszültsége 3..5V.
Ezek a BC-k legfeljebb 100mA-el kollektorárammal terhelhetők. (Adatlapon megnézhetnéd!)

üdv! proli007
(#) fox11 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Szia!

Köszi a válaszod.Nekem ezek a dolgok még egyenlőre nem igazán mennek.Ha esetleg küldenék neked fényképet a cuccról?Hátha kitalálnál valamit.

Üdv Fox11
(#) fox11 válasza fox11 hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Azt nem írtam,de valószínüleg akkor csak a led miatt mehet 3 V környékéröl.
(#) proli007 válasza fox11 hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Hello!

Valószínűleg nem. De készíts képet, és tedd ide fel. Hátha megvilágosodunk.

üdv! proli007
(#) fox11 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Köszi!Megpróbálom felrakni.

Üdv Fox11
(#) besi99 válasza fox11 hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Ha az említett fesztartomány tényleg táp, akkor egy 4,3v körüli zenert sorbateszel a táppal, s ez levonódik a 9V-ból,(Zenert záróirányban használjuk!!)
(#) fox11 válasza besi99 hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Szia!

9V-os elem lenne a táp hozzá.Ezt gondoltam ellenállással mondjuk 3V-ra csökkenteni.Vagy ez így nem jó?
(#) Kerozin hozzászólása Jan 21, 2009 /

Sziasztok, fiatal vagyok még a szakmába, de belevágtam valamibe amihez az én elektroteknikai ismeretem kevés, azért kérném a segítségeteket.
Szeretnék szöveget megjeleníteni egy oled kijelzőn,külső tápról, külső adattárolóról.Röviden ennyi, de semmit sem találtam a témával kapcsolatban, hogy és hol kellene elkezdeni. Csak információt szeretnék gyűjteni, ötleteket. Segítségeteket köszönöm !
(#) besi99 válasza fox11 hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Azért nem, mert az ellenállás a pillanatnyi áramfelvétel szerint csökkenti a fesz-t, a Zener meg -a határain belül áramfüggetlen. ha ez telep- drága pénzért van,- akkor a lehető legnagyobb fesz-re számolj, mert az elemnek csökken a feszültsége. tehát jó értéket mondtam, a boltban 600mW, vagy afölötti zenert vegyél, 4,3V körül, 4,1 is jó.
(#) besi99 válasza Kerozin hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

A magasságos főmoderátor se tudja, hogy mit akarsz.
Ez olyan, hogy: anyukám leszaladok, veszek egy autót!
Képzeld , ami a nyakadba zúdulna!:kinek,minek, miből, miért, kicsi,Macánaknak, piros, dizel, kicsi, nagy, loptál?
Csak vázolom picit:, sőt próbálom kitalálni, amit neked kellett volna leírni. Kijelző, legyen 7szegmenses mondjuk kb 10mm-es, na hány karakter legyen?; legyen 16. Az is egy szám. Na de valakinek szólnia kell a kijelzőéknek, hogy egyszerre, csak 16 jöjjön?Vagy legyen olyan, mint a fényújság? Na és honnan jön? Hogy kell rábírni, hogy jöjjön?És mennyi? És minek?
A normális kérdésözönnek kb csak 10%-át tettem fel, mert az adattárolód olyan titkos, hogy meg sem nevezed! Ha megnevezed jönnek a többi kérdések!
Első hallásra nem egy ceruzahegyezés.
(#) tolacika hozzászólása Jan 22, 2009 /

Leírom még egyszer érthetőbben:

Van egy 4,5V-os telepem, de ebből én 3V-ot szeretnék csinálni.

Egyébként mi az a "nyitófeszültség"?
(#) aderka válasza tolacika hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

4V-ból legegyszerűbben, egy feszültségosztóval tudsz 3 V-ot csinálni. 1k, és egy 3k-s ellenállással.
A nyitófeszültség az a fesz, amire a (jelen esetben) dioda nyit.

üdv: aderka
(#) Sir-Nyeteg válasza tolacika hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Használd a googlit, használd az eszed, használd a netet!
Itt a HE-n is van led előtét számoló program Használd!
(#) fox11 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Szia!

Köszi szépen ezt már használtam és jó is.Csak a panel miatt kérdeztem,hogy esetleg a többi alkatrészt nehogy megsüssem.A diódás megoldás viszont tetszik.

Üdv Fox11
(#) proli007 válasza tolacika hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Hello!
Idézet:
„Leírom még egyszer érthetőbben:”

Hát nem sikerült. Nagyon nem mindegy milyen célból, legfőképpen, mekkora terheléshez használod.
Nem lett volna egyszerűbb "parasztosan" leírni mi a célod vele?
üdv! proli007
Következő: »»   391 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem