Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Millivoltmérő?Nekem is jól jönne egy...nehéz építeni egyet?
Kedden viszem be szakkörre a PL500 PP-t, ![]() Ki megy a vasárnapi börzére?Én még nem tudom,kéne pár kondi,meg tranyók,fetek( ![]() ![]() ![]()
12V-ról 300V-ra...
Ennek csöves autós végfok "szaga" van... ![]()
Ez már a csúcs Millivoltmérő.
Nem vészes, van csöves, tranyós, FET-es... Ahogy tetszik. Számtalan rajz van közkézen.
Reméljük, "papíron" is jól teljesít a PL500. Meghallgatásra mi is volt a véleményed? ( a Tiédről) Én valószínű megyek börzére, bár nem tudom, mit veszek. Jújj, Ricsi, kitiltatlak a csöves fórumról, csak nem kapcsolóüzemű táppal akarod a csöveket megszentségteleníteni? ![]()
Itt egy ECL86 SE. Valamikor régen AE233 típusú erősítőként jelent meg.
Nekem 80Hz-en a legnagyobb az erősítő ereje (bár ez még nem a végleges kapcsolás), szerntem ezen a frekin bármilyen deprez műszer jó lehet. A bármilyen alatt most épp az én тл-4м típusúmra gondolok
![]() A kérdésem: Olvasom, hogy mindenki műterheléssel mér. Én igazi hangfal terhelésével. van különbség a mért eredményben e miatt? Mert ugye ohmikus meg induktív...?
És nem is mutatna rosszul a műszerfalon a 4 darab PL500 és társai!
![]()
Van különbség, a rosseb se hallgatja azt a "fülkiller" sípolást, az ellenállás csendben van.
![]() ![]()
Azért nem mindegy, hogy hallgatod azt a sípolást, vagy csend van. Nekem csak a kimenő zizegett egy kicsit egy kis túlvezérlésnél. Jól működött, mint hangszóró. Lehet kipróbálom holnap hangszóróval, csak keresek előtte valami füldugót.
![]()
nagyobb felbontásban nincs meg esetleg?
![]() ![]() ![]()
Nem is tudtam , hogy ilyen drágán mérik ..
Nekem sajnos GANZUNIV 1-es van csak , de az is kitűnően mér AC-t 20KHz felett is . Bővebben: Link
Ebben igazatok van!
![]()
Én ezt építettem meg, persze TV kimenővel, nem az EAG adataival
6X4 csak a tápba való nem? 6AL5-öt szoktam látni csővoltmérőkben. Enyémben is az van. mondjuk 6X4 is van benne
![]() ![]()
Gondolom ott van a hangsugárzód rezonancia pontja (80Hz) . Műterhelésen egyenletesebb lenne az átvitel , de mivel nem azon hallgatjuk így hitelesebb lehet a Te mérésed , ha a füled bírja ..
És más hangsugárzóval más eredményt kapnál .
húúúú mennyi ilyen van a suli laborban .. Meg tükörskálás kereszttekercses műszer, meg műterhelések, ellenállás/kapacitás dekádok, mindenféle földi jó
![]()
És ehez jó pl. olyan műszer amit multkor vettél a börzén?Mert a kapcsoláson 100u?A-es műszer van...másmilyen nem lenne jó?
De tökéletes lenne nekem valami egyszerű tranyós,fetes is,de nem találltam a neten rajzkat... ![]()
Bírja a nyavaja!
![]() ![]() Na azt már tényleg nem hallgatnám! szerk: most, hogy másodszor átolvasom amit írtál: Idézet: „más hangsugárzóval más eredményt kapnál” Tehát, az az eredmény csak arra a hangsugárzóra igaz, ergo meghamisítja a "valós" mérést, ami viszont a műterheléssel mindig ugyan az. Úgymond átlag, és független az aktuális hangsugárzótól. Ergo 2: építenem kell egy műterhelést (n+1-edik project) ![]()
De járnék megint ilyen suliba! A mai "eszemmel" mennyi jó dolgokat lehetne ott bütykölgetni! Miért nem mentem elektro-tanárnak
![]()
Az attól függ , hogy milyen paramétert szeretnénk mérni . Igen , 1KHz sok mérés viszonyítási alapja lehet .
![]()
Igen jól értelmezted , de ha belegondolsz más hangsugárzóval más jellegű hangot is kapnál , tehát értékelhető így is a cucc. Ez a mérés nagyon rávilágít a kimenő minőségére , mivel jobb kimenővel már jobban közelít a mérés műterheléses mérésekhez.
Műterhelés mivel nem kompleksz terhelés , így szebb eredményeket kapunk gyengébb minőségű erősítőről is . Azért érdemes csinálni műterhelést is , mert könnyebb értékelni és hasonlítani a mért redményeket Én 8 Ohm 50W-os ellenállást használok , több darabból összehozva , de szoktam olyan mérést is csinálni , hogy az ellenállással párhuzamosan kötök 100-470nf -os kondit , így kapacitívvé is tenni a terhelést és látható lesz , főként négyszöges méréseknél az erre adott válasz , ami sokmindent elárulhat .
Köszönöm az értékes információkat! A képletet bevésem ( U^2/R).
Idézet: Aranyos! „így szebb eredményeket kapunk gyengébb minőségű erősítőről is” ![]() Most már mindenképpen építek egy műterhelést. Ha majd a legnagyobb teljesítmény akarom, a legjobb (torzítás nélküli) minőségen mérni, akkor keressem meg a szkóp segítségével, a "leghangosabb" frekvenciát, és ott addig növeljem a hangerőt amíg torzításmentes a szinuszhullám. Majd ezzel a leolvasott feszültséggel számolok. Jól gondolom? Idézet: „ami sokmindent elárulhat” Nem kell részletesen még, csak címszavakban... mikre gondolsz?
Én csak mértem .. Nekem már nincsen laborgyakorlat, csak elméleti tárgyak lennének ( matek, automatika, villanytan ), meg néhány "töltelék" (pl "közgé") , aztán lobogtathatnám a papírt
Műterheléssel párhuzamosan kapcsolt kondi , négyszöges méréseknél jól kimutatja a gerjedési hajlamot és a kimenő minőségét ..
10KHz négyszöggel vizsgálva , kondi nélkül jobb esetben nem találunk túllövést a jelen , kicsit lekerekedhet a négyszög felfutó éle , de ha ráakasztod a kondit , akkor erős túllövés , berezgés keletkezhet (rosszabb esetben) . Ez javítható kompenzálással pl: viszacsatolás ellenállásával párhuzamosan bekötött kondival , aminek értékét mérések alatt lehet optimalizálni . Itt egy viszonylag jó 10KHz-es négyszög , teljes kivezérlésnél mérve kondi nélkül (EL84 DC csatolt PP)..
A munkahelyemen gyakran "selejteződik ki" 10 ohm körüli porcelánra tekert huzalellenállás, mely csavarhúzóval állítható bilinccsel állítható értékű. Ha érdekel ilyesmi valakit akkor néhány embernek tudok adni ilyet , én ezekket szoktam műterhelésnek használni, ha bírja a lap amire ráteszem szinte izzásig terherlhetőek (50-70W).
Köszönöm a felajánlást! Egyenlőre van jó néhány régi TV-kből származó 150, 180... stb értékű ilyen kerámia alapú huzalellenállásom. Azokat összefogom az este szedni, és ha nem tudom úgy összekötözgetni őket (lesz mit számolgatnom, és mérnem), hogy kijöjjön a 8, vagy akár a 4 ohm (esetleg kapcsolhatóan) akkor majd jelentkezem.
CZH: Köszi, értem.
Az előbbihez kapcsolódva, nekem régi munkákból maradtak különböző kanthálok, ellenálláshuzalok orsón. Egyedi ellenállás készítéséhez - ha valakinek ilyenre szüksége van, - szintén szívesen adok!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |