Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   393 / 3998
(#) gg630504 válasza Xenen Mo hozzászólására (») Jan 23, 2009 /

A fotodióda az fényérzékelő dióda.
Ez az elnevezés még abból az időből maradt,
amikor a fotodióda még elektroncső volt
és a fénykibocsátó diódát (LED) nagyon nem fedezték fel.
Rendkívül ritkán feltett kérdésed van.
(#) Sir-Nyeteg válasza Xenen Mo hozzászólására (») Jan 23, 2009 /

Fotodiódának is megvan a maga adatlapja, karakterisztikája. Bővebben: Link
10mA-nél nagyobb árammal nem számolnék vele, de akár még ennél kisebb is lehet az üzemi tartománya.
Impulzusszélesség? PWM-re gondolsz? Itt felmerült bennem, hogy te most LED-et akarsz meghajtani, vagy tényleg fényt akarsz érzékelni?
(#) Xenen Mo válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 23, 2009 /

Bocsánat rosszul fejeztem ki magamat. Amire gondolok Infra LED. És ha jól tudom akkor a távirányítókban lévő infra ledeket nagy frekvencián üzemelik kis impulzus széleséggel és ezalatt a kis impulzus idő alatt a megengedett állandó áram(kb~20mA) többszöröse folyik keresztül. És igy nagyobb távolságból is müködik az eszköz.
(#) proli007 válasza Xenen Mo hozzászólására (») Jan 23, 2009 /

Hello!

A dióda átlagolt teljesítménye nem haladhatja meg a dissziációs értéket. A csúcsáram elérheti akár az 1..2A-t is.
Adatlap Peak Forward Current

üdv! proli007
(#) Xenen Mo hozzászólása Jan 23, 2009 /

OK. Köszönöm!
(#) Kicsa hozzászólása Jan 23, 2009 /

Sziasztok!
Akad egy kis problémám egy trafó bekötéssel : lsd Trafó
Az volna a kérdésem hogy amíg nem derül ki a bekötése egyértelműen,helyettesíthetem pc táp 12Vos ágával?
Úgy értem, hogy szükség van az áramkörnek 2 db 12V secunder feszütlségű tekercsre. Ide ha én bekötöm a pc táp 12Vos ágát,nem csinálok vele bajt ugye? (egyutas egyenirányítás van mindkettő ágnál)
Kicsa
(#) besi99 válasza Xenen Mo hozzászólására (») Jan 23, 2009 /

A félvezetőknél nem sűrűn közlik, mert sokkal érdekesebb a megszólalási küszöb. A profi szerkezetek ma is még a photomultiplierek, vákuumban dolgozó csövek, ahol az utolsó dinódára
megadják az amper/mikrosec léptékben a max terhelést. Ezek az eszközözök lehetnek olyanfélék mint egy elektroncső, de vannak speciális kivitelek ahol ezek beépített szerkezetek, a vákuumot a külső készülék állítja elő.(Tömegspektrométer)Ráadásul itt nem fotonbecsapódás a fő emissziós forrás, hanem ionok, esetleg semleges részecskék, érzékelési küszöbük 1 ion, v foton/sec!!!
(#) jocokacska hozzászólása Jan 24, 2009 /

Sziasztok!
Azért írok ide mert nem találtam jobb helyet a kérdésemnek.
Megtudná valki mondani, hogy a BZY88C9V1 zener dióda helyett mit használhatok? Ez a fajta sajnos már nem kapható. És arra is kíváncsi lennék, hogy a BTW27-100R tirzisztor helyett meg felel-e a 2N6405-ös tirzisztor. Aválaszokat előre is köszönöm!
Üdv.: Jocó!
(#) jocokacska válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Köszi a segítséget!
(#) Szebence hozzászólása Jan 24, 2009 /

Sziasztok!

Van egy ilyen relém: Tianbo TR5V L-S-Z 5VDC
Olyan kérdésem lenne, hogy erre ha adok 5V-os akkor húz meg, ezt tudom, a kérdésem, hogy 12V-ot tud kapcsolni, igaz?
Google-n kerestem, de ikább csupa kérdőjeles találatokat listázott ki.
(#) szamóca válasza Szebence hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Ha van külön érintkező párja akkor igen.
(#) Szebence válasza szamóca hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Összesen 6 érintkezője van, ilyen elrendezésben:

. . _ .
. . _ .

(A '_' jel csak a szóközöket helyettesíti, mert 2 vagy több szóköznél összevonja és csak 1-et jelenít meg.)
(#) szamóca válasza Szebence hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Ellenállás mérővel, és 5VDC-vel kideríthetsz róla mindent.
Nagy valószínűséggel a két különálló kivezetés a tekercs, A másik négy pedig két érintkező pár lesz.
(#) WaRL0 hozzászólása Jan 24, 2009 /

Sziasztok.Segittseget szeretnek kerni nyak keszittesben.Nem tudna nekem valaki nyakot keszitteni ehez a EQ-hoz?

Koszonom

Udv.
(#) Szebence válasza szamóca hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Oké, délután rámérek és megnézem!

Köszi a segítséget.
(#) vizor válasza Szebence hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Itt a Tianbo TR5V sorozat adatlapja pdf-ben angolul: Bővebben: Link
Ebben minden adatot megtalálsz.
(#) tom75 hozzászólása Jan 24, 2009 /

infrás érzékelőt szeretnék csinálni.
Az működőképes ha pl. falról vissza verődik az infra sugár és ezt tudom venni az infra vevővel?

Tom
(#) Sir-Nyeteg válasza tom75 hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Az elv működőképes, de az elemektől függ (teljesítmény, fényerő, érzékenység), hogy ez működik-e.
Van olyan érzékelő, ami max 1mm-ig érzékel.
Lehetséges olyan is, ami több méterig.
Fénysorompót keress!
(#) proli007 válasza WaRL0 hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Hello!

Azt is hozzá tehetted volna, hogy szeretnéd legyártatni, vagy a nyáktervet szeretted volna valakivel elkészíttetni. Mert számomra nem egyértelmű, lévén, hogy a kacsolási rajz van a képen.

üdv! proli007
(#) DJ Szabcsa hozzászólása Jan 24, 2009 /

Üdv.
Csináltam egy táp panelt a leendő erősítőmhöz.
Megnézné valaki, hogy jó lesz e ez így?
Az LM 323T azért kell bele, mert stabilizált 12volt kell az előfoknak, védelemnek, meg a kivezérlés jelzőnek.
Csatolok egy képet a nyákrajzról.

Előre is köszi...

tap.GIF

(#) proli007 válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Hello!

Hát itt sok minden nem tud rossz lenni.

üdv! proli007
(#) tolacika hozzászólása Jan 24, 2009 /

Képzeljétek el, megcsináltam életem első Nyáklapját (már csak a cuccos hiányzik róla)
Valamint egy olyan probléma merült föl, hogy kép vezetősáv összeér (bekarikázott rész). Asztat hogyan tudom eltüntetni???

Az elektronikában, mint az élet más területén fontos a precizitás, az odafigyelés. Már a sokadik moderátori figyelmeztetést hagyod figyelmen kívül. Ha továbbra is tagja akarsz maradni ennek a közösségnek, ajánlom tarts mértéket, és fogadd meg a jó tanácsot.
-szamóca

nyák01.JPG

Köszi
Bocs a syle-kért csak fel vagyok turbózva XD

Valamint még valami:
Valaki leírna egy hétszegmenses kijelzős kapcsolást??

Előre is köszike
(#) Szergej86 hozzászólása Jan 24, 2009 /

az lenne a kérdésem hogy egy 10000 mcds ledhez mekkora fesz kell, vagy ez megadott érték??
(#) szamóca válasza Szergej86 hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Ez típusfüggő. Ha tudsz egy típusszámot, akkor megkeresheted az adatlapot hozzá. Ha nincs típusszám, akkor változtatható kimeneti feszültséget szolgáltató táppal, és multiméterrel megállapítható.
(#) Szergej86 válasza szamóca hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

sos katalógusban esetleg megtalálom??

Nem tudom milyen LED-ed van.
(#) Szergej86 válasza szamóca hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

még nem vettem. azért kérdezem mert bringalámpát akarok átalakítani ledesre és 10000 mcds 8 mm es 15 fokost nézem
de azért kösz
majd a boltban olyat választok amilyet adnak

Idézet:
„majd a boltban olyat választok amilyet adnak”

Ez tetszett!

Valamint még valami:
Valaki leírna egy hétszegmenses kijelzős kapcsolást??

Előre is köszike
Következő: »»   393 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem