Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A fotodióda az fényérzékelő dióda.
Ez az elnevezés még abból az időből maradt, amikor a fotodióda még elektroncső volt és a fénykibocsátó diódát (LED) nagyon nem fedezték fel. Rendkívül ritkán feltett kérdésed van.
Fotodiódának is megvan a maga adatlapja, karakterisztikája. Bővebben: Link
10mA-nél nagyobb árammal nem számolnék vele, de akár még ennél kisebb is lehet az üzemi tartománya. Impulzusszélesség? PWM-re gondolsz? Itt felmerült bennem, hogy te most LED-et akarsz meghajtani, vagy tényleg fényt akarsz érzékelni?
Bocsánat rosszul fejeztem ki magamat. Amire gondolok Infra LED. És ha jól tudom akkor a távirányítókban lévő infra ledeket nagy frekvencián üzemelik kis impulzus széleséggel és ezalatt a kis impulzus idő alatt a megengedett állandó áram(kb~20mA) többszöröse folyik keresztül. És igy nagyobb távolságból is müködik az eszköz.
Hello!
A dióda átlagolt teljesítménye nem haladhatja meg a dissziációs értéket. A csúcsáram elérheti akár az 1..2A-t is. Adatlap Peak Forward Current üdv! proli007
Sziasztok!
Akad egy kis problémám egy trafó bekötéssel : lsd Trafó Az volna a kérdésem hogy amíg nem derül ki a bekötése egyértelműen,helyettesíthetem pc táp 12Vos ágával? Úgy értem, hogy szükség van az áramkörnek 2 db 12V secunder feszütlségű tekercsre. Ide ha én bekötöm a pc táp 12Vos ágát,nem csinálok vele bajt ugye? (egyutas egyenirányítás van mindkettő ágnál) Kicsa
A félvezetőknél nem sűrűn közlik, mert sokkal érdekesebb a megszólalási küszöb. A profi szerkezetek ma is még a photomultiplierek, vákuumban dolgozó csövek, ahol az utolsó dinódára
megadják az amper/mikrosec léptékben a max terhelést. Ezek az eszközözök lehetnek olyanfélék mint egy elektroncső, de vannak speciális kivitelek ahol ezek beépített szerkezetek, a vákuumot a külső készülék állítja elő.(Tömegspektrométer)Ráadásul itt nem fotonbecsapódás a fő emissziós forrás, hanem ionok, esetleg semleges részecskék, érzékelési küszöbük 1 ion, v foton/sec!!!
Sziasztok!
Azért írok ide mert nem találtam jobb helyet a kérdésemnek. Megtudná valki mondani, hogy a BZY88C9V1 zener dióda helyett mit használhatok? Ez a fajta sajnos már nem kapható. És arra is kíváncsi lennék, hogy a BTW27-100R tirzisztor helyett meg felel-e a 2N6405-ös tirzisztor. Aválaszokat előre is köszönöm! Üdv.: Jocó!
Köszi a segítséget!
Sziasztok!
Van egy ilyen relém: Tianbo TR5V L-S-Z 5VDC Olyan kérdésem lenne, hogy erre ha adok 5V-os akkor húz meg, ezt tudom, a kérdésem, hogy 12V-ot tud kapcsolni, igaz? Google-n kerestem, de ikább csupa kérdőjeles találatokat listázott ki.
Ha van külön érintkező párja akkor igen.
Összesen 6 érintkezője van, ilyen elrendezésben:
. . _ . . . _ . (A '_' jel csak a szóközöket helyettesíti, mert 2 vagy több szóköznél összevonja és csak 1-et jelenít meg.)
Ellenállás mérővel, és 5VDC-vel kideríthetsz róla mindent.
Nagy valószínűséggel a két különálló kivezetés a tekercs, A másik négy pedig két érintkező pár lesz.
Sziasztok.Segittseget szeretnek kerni nyak keszittesben.Nem tudna nekem valaki nyakot keszitteni ehez a EQ-hoz?
Koszonom Udv.
Oké, délután rámérek és megnézem!
Köszi a segítséget.
Itt a Tianbo TR5V sorozat adatlapja pdf-ben angolul: Bővebben: Link
Ebben minden adatot megtalálsz.
infrás érzékelőt szeretnék csinálni.
Az működőképes ha pl. falról vissza verődik az infra sugár és ezt tudom venni az infra vevővel? Tom
Az elv működőképes, de az elemektől függ (teljesítmény, fényerő, érzékenység), hogy ez működik-e.
Van olyan érzékelő, ami max 1mm-ig érzékel. Lehetséges olyan is, ami több méterig. Fénysorompót keress!
Hello!
Azt is hozzá tehetted volna, hogy szeretnéd legyártatni, vagy a nyáktervet szeretted volna valakivel elkészíttetni. Mert számomra nem egyértelmű, lévén, hogy a kacsolási rajz van a képen. üdv! proli007
Üdv.
Csináltam egy táp panelt a leendő erősítőmhöz. Megnézné valaki, hogy jó lesz e ez így? Az LM 323T azért kell bele, mert stabilizált 12volt kell az előfoknak, védelemnek, meg a kivezérlés jelzőnek. Csatolok egy képet a nyákrajzról. Előre is köszi...
Hello!
Hát itt sok minden nem tud rossz lenni. ![]() üdv! proli007
Képzeljétek el, megcsináltam életem első Nyáklapját (már csak a cuccos hiányzik róla)
Valamint egy olyan probléma merült föl, hogy kép vezetősáv összeér (bekarikázott rész). Asztat hogyan tudom eltüntetni??? ![]() ![]() Az elektronikában, mint az élet más területén fontos a precizitás, az odafigyelés. Már a sokadik moderátori figyelmeztetést hagyod figyelmen kívül. Ha továbbra is tagja akarsz maradni ennek a közösségnek, ajánlom tarts mértéket, és fogadd meg a jó tanácsot. -szamóca
Köszi
![]() Bocs a syle-kért csak fel vagyok turbózva XD Valamint még valami: Valaki leírna egy hétszegmenses kijelzős kapcsolást?? Előre is köszike ![]()
az lenne a kérdésem hogy egy 10000 mcds ledhez mekkora fesz kell, vagy ez megadott érték??
Ez típusfüggő. Ha tudsz egy típusszámot, akkor megkeresheted az adatlapot hozzá. Ha nincs típusszám, akkor változtatható kimeneti feszültséget szolgáltató táppal, és multiméterrel megállapítható.
sos katalógusban esetleg megtalálom??
még nem vettem. azért kérdezem mert bringalámpát akarok átalakítani ledesre és 10000 mcds 8 mm es 15 fokost nézem
de azért kösz majd a boltban olyat választok amilyet adnak Idézet: „majd a boltban olyat választok amilyet adnak” ![]() Ez tetszett! ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |