Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   114 / 842
(#) mazso1988 hozzászólása Jan 23, 2009 /
 
Sziasztok
megépítettem attila86 labortápegységét az első verziót és a kérdésem konkrétan az lenne hogy az lőlapi matrica kinyomtatásához a matricát és az átlátszó üvegfóliát hol lehet beszerezni mert itt mifelénk irószerboltokban egyáltalán nem ismerik és nem tudják beszerzni.
segjtséget előre is köszönöm mindenkinek.
Üdv
(#) proli007 válasza mazso1988 hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Hello!

Csak ötletként:
Sima papír lapra is kinyomtathatod, majd belaminálod és felragasztod az előlapra.

üdv! proli007
(#) Attila86 válasza mazso1988 hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Üdv.!

Sajnos mást nem tudok mondani, mint hogy próbáld meg másik írószerboltban. Én eddig három helyen kértem, mindhárom helyen kaptam is.

Üdv.: Attila
(#) Kicsa hozzászólása Jan 23, 2009 /
 
Sziasztok!
Elsősorban Attila86 - tól kérdeznék az egyszerűbb kivitelű (0-30V 0-2A) labortápegységgel kapcsolatban.
Az oldaladon azt írtad hogy a P1 trimmerrel a maximálisan beállítható áram állítható. P2 ezen a tartományon belül szabályoz. Ha a trafóm 24V - 5A-es akkor elvileg én beállíthatok a trimmerrel maximálisan kb 4 A-t? Vagy maradjon a 3A?Igazából elég az is csak kérdésem az volna hogy az elektronika bírná-e? (2 tranzisztoron jó nagy borda lesz mindjárt )
Másik kérdés : Könnyen elképzelhető hogy átsiklottam rajta de a P6-os 10 kOhmos trimmerrel mit lehet szabályozni? Illetve ugyan ez a kérdésem a függőleges panelon elhelyezett potméterről,utóbbinál viszont érzésem szerint a fényerősség állítható?
Bocsánat ha olyan kérdéseket tettem fel amire volt válasz,sajnos nekem nem világos még minden. Egyébként kb 95 %os a táp,remélem még ma tudom éleszteni és gond nélkül sikerülni is fog.
Köszönöm szépen előre is
Üdv Kicsa
(#) mazso1988 válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Akkor megpróbálom majd valhonnan netröl rendelni remélem kapok kis tételben is.
(#) Attila86 válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Üdv.!

Az áramkörből 2A-nél többet is ki lehet préselni, de azt már nem biztos hogy az áteresztő tranzisztor bírni fogja (illetve más dolgokat is át kellene méretezni). Továbbá én szándékosan azért korlátoztam le a táp maximális áramát 2A-re, mert a panelmérő 2A felett túlcsordul. A P1 trimmerrel lehet hogy be tudnál állítani 3 vagy 4A kimenő áramot, én nem emlékszem már hogy milyen osztásarány jut arra a trimmerre.

A P6-os trimmerrel a kijelzett áram értéke állítható be. A függőleges panelon lévő helitrimmerrel a panelmérő által kijelzett érték állítható. A gyakorlatban ezt úgy kell beállítani, hogy a feszültség-mérés esetén legyen hiteles a panelmérő. Ez után kell a P6-al a kijelzett áram értékét hitelesíteni.

Üdv.: Attila
(#) Kicsa válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Szia!
Értem,akkor szerintem marad a 2 A. Maximum építek mégegyet,berakom őket közös dobozba és akkor függetlenül menek egymástól...
Ezt a beállítási részt nem teljesen értem,nagy vonalakban megvan,de szerintem még fogok írni mert biztos lesz megtorpanás.
Egyébként most forrasztottam össze a 2 panelt,már csak a végtranzisztorokat kell beültetni illetve azt a fránya 2*12Vos trafót nem tudom még bekötni. Egyébként kész.
(#) ToXeN hozzászólása Jan 23, 2009 /
 
Üdv!

Megtaláltam a hibát a tápomba, mind a 2 zéner meg volt halva és az egyik BD139-es. Nem is értem hogy működhetett annyira amennyire működött... (ja és az IC nem ment tönkre )
-ToXeN-
(#) hapro válasza ToXeN hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Na végre tök jó! ügyes vagy.
(#) Doncso válasza ToXeN hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Szuper!! Örülök neki!
(#) G-Lex hozzászólása Jan 23, 2009 /
 
Sziasztok!

Én is most állok neki egy tápnak. Egyenlőre csak az ötleteimet szedtem össze és kérnélek benneteket, hogy véleményezzétek, hogy így jó, vagy még agyaljak rajta. Hozzáteszem, hogy programozó vagyok, nem műszerész, szóval lehet,hogy nem jól gondolkodtam.

Szóval a tápba 2db LM338 lenne. az egyik a feszültség generátor lenne, a másik pedig az áram generátor. Még vannak későbbi titkos terveim, ezért választottam ketté.

Az egészre pedig ráraknék egy PIC-es panelmérőt, ami kijelezné egy LCDn az aktuális feszültséget, átmenő áramot, a terhelés ellenállását és a felvett teljesítményt. Emellett mérné még a főbb alkatrészek (trafó, egyenirányító, stb) hőmérsékletét és ennek arányában kezelné a ventilátor fordulatszámát.
(#) Attila86 válasza G-Lex hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Eddig gusztusosan hangzik!
(#) Kicsa válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Attila86!
Összeraktam a tápot de az élesztése nem megy még.
Bekapcsolás után a kijelző ugrál össze vissza,kb 15 másodperc után pedig felrobbant az egyik segédtáp puffere.Utóbbinál a trafóra fogom a dolgot de a kijelző ugrálás miért lehet? Lemostam az egész nyákot körömlakklemosóval,szépen lehozta a gyantát-folyasztószert...lesípoltattam beültetés előtt,nem volt gond.
Üdv Kicsa
(#) Attila86 válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Valószínűleg az az elkó fordítva volt beforrasztva, vagy pedig a panelmérő segédtápjának a két egyenirányító diódái voltak fordítva.

Üdv.!
(#) Kicsa válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Fordítva volt berakva.
Beforasztottam reflexből a másikat is ám bekapcs előtt mondom mégegyszer átnézem és észrevettem h megint fordítva van,átfordítottam és így most ez a része jó.
Viszont a kijelző...sajnos melegszik a trafó is amiről táplálom,illetve nem reagál a potik tekerésére sem. Nem stabil,az értékek mint feszültség mint pedig áramerősség állásban ugrál...
(#) Kicsa válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Ha lekötöm a betápot illetve a segédtáp tápját,akkor a kijelző jól működik. Feszültségre stabil 0V-ot jelez ki,áramra pedig .000 és .001 között ugrál. Tehát akkor ez azt jelenti hogy a kijelző résznél nincs hiba?
(#) Attila86 válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Igen, valószínűleg a panelmérő jól működik.
(#) Kicsa válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Nah...betáp+panelmérő táp bekötve..kijelző tökéletes...nem robban nem melegszik nem szikrázik..szal minden okés. Ezekszerint a panelmérőnél rontottam el valamit...csak tudnám hogy mit...átnézem szakadás-zárlatügyileg az egészet hátha találok valamit...Egyébként az normális hogy indulásnál az áramgenerátor ledje egyből világít?
(#) Attila86 válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Ha a trafó melegszik, akkor ott nagy gubanc van. Tegéyl be egy árammérőt a trafó és a főtáp bemenete közé, és mért meg hogy mekkora áram folyik a trafótól!

Illetve meg kellene mérni, hogy megvan-e a segédtápfeszültség (nem a panelmérőé).
(#) Attila86 válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Idézet:
„Egyébként az normális hogy indulásnál az áramgenerátor ledje egyből világít?”


Igen, ez a bekapcsolás pillanatában lezajló tranzienseknek tudható be, nem kell vele foglalkozni. Csak egy pillanatra szabad kigyulladnia a bekapcsolás után.
(#) Kicsa válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Ha be van kötve a bőtáp és a panelmérő tápja, a segédtáp 12.8 V váltófeszültség.
A trafóm egyébként ilyen bekötésű Trafó
,elég érdekes. (Úgy kötöttem be hogy a középkivezetést bekötöttem ide is és oda is.)
Az árammérőt hova kössem be? Ha jól értem akkor a betáp áramát kellene mérnem de nem az a trafó melegszik hanem a segédtápé. Lehet hogy kis teljesítményű csak,itt van egy kép róla : Trafó kép
(#) Kicsa válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Az érdekes az hogy ha bekötöm a segédtápot akkor elkezd ugrálni a kijelző mindkettő állásban,a trafó melegszik és az áramgenerátor ledje (nem röhögni ) de halványan világít folyamatosan.
szerk : ha minden be van kötve akkor áramgenerátor ledje nagyon halovány...ha a kijelzőt lehúzom akkor jóval erősebb. Ha csak a segédtáp van rákötve akkor nem melegszik annyira,tehát szerintem kicsi a teljesítménye is illetve valami gubanc is van a segédtáp körül...
(#) mex válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Idézet:
„(Úgy kötöttem be hogy a középkivezetést bekötöttem ide is és oda is.)”

Ez lesz a gubanc! Már irtam a trafós topicba,hogy egymástól független tápot csak két különálló szekunderrel készithetsz. Ha megirtad volna mire kell már előrébb lennél.
(#) Kicsa válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Nos bekötöttem egy másik tápot is. Tehát akkor a helyzet:
Van egy betáp..24Vos torroid,minden rendben vele.Van az említett 'érdekes' trafó,kijelző tápnak bekötve. Illetve van egy másik 12Vos torroid,segédtápnak bekötve. Semmi nem melegszik úgynézem,viszont ha a segédtápot bekapcsolom,felgyúl az áramgenerátor ledje és a potikra nem reagál semmit sem.Jelenleg ez a helyzet most



mex!
Igen gyanús volt és sajnálom is hogy nem mondtam. Így most átkötöttem és nem melegszik...viszont valami még mindig nem okés
(#) Attila86 válasza mex hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Nos igen, a cikkben leírtam hogy három különböző szekunder tekercs kell...
(#) Attila86 válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Most akkor mi a helyzet pontosan?
Tehát be van kötve a segédtáp trafója, a panelmérő trafója és a főtáp is?

Mert a labortáp akkor csinál ilyet:
Idézet:
„felgyúl az áramgenerátor ledje és a potikra nem reagál semmit sem”

Amikor a főtáp nincs bekötve, csak a segédtáp.
(#) Kicsa válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Igen be van kötve minden. Ha lekötöm a segédtápot akkor viselkedik 'normálisan' csak ugye nincsen szabályzás...ha be van kötve akkor meg áramgenerátoros üzemet jelez a led egyből..bármit kapcsolok.
Igen tudom hogy leírtad,én direkt így is vettem a trafót hogy 3 tekercs..1 pri 2 sec de mérés után kiderült hogy nem így van. Azért reménykedtem hogy menni fog vele de nem...
(#) Kicsa válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Megmondom őszintén,ebédből bejöttem és megint bekapcsoltam,jelentem éledezik.
A feszültséget érzékeli..szabályzásra is minden rendben van. Most bekötöm a multimétert a kimenetre,a trimmerekkel beállítom a 30Vot a kimeneten,utána hozzákalibrálom a kijelzőt. Viszont az áramkijelzés része még mindig nem megy valamiért. Lehet hogy innentől az is csak potitekergetés kérdése?
(#) Attila86 válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
A függőleges panelon lévő helitrimmet állítsd be úgy, hogy a panelmérő által kijelzett feszültség megegyezzen a digimultin lévő értékkel. De ezt 30V-on, vagy ha 3,5 digites a multimétered akkor 19,99V környékén lévő kimeneti feszültségnél tedd meg.

Ez után terheld le a tápot és 2A kimenő áramnál (1,999A) állítsd be a P6-os trimmert a vízszintes panelon úgy, hogy a panelmérő által kijelzett érték megegyezzen a digimultival mérttel. (Ehhez a méréshez kösd át a digimultit a kimenettel sorba és kapcsold át áram-mérésre.)
(#) Kicsa válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Bocsi a sok hozzászólásért...tehát a hibajelenségek,hátha valami összefüggés látszik :
A 7805 elég rendesen izzad,kb 2-3 perc után nem lehet megfogni..ilyen kis TO220as hűtőzászló van rajta.
A jobb oldali kapcsoló elvielg arra való hogy lekapcsolt állapotában a kimeneten 0 V van nem? Mert nekem a beállított értéknél kb 2Vtal kevesebb jön ki amikor lekapcsolom. Sajnos az 'áramos része' sem működik,mindegy hogy a trimmert vagy a sima potit tekergetem,mindig .001 .003 között ugrál,nem reagál rá.Viszont a jó hír az hogy a feszültség része okés,beállítottam a kijelzőt is,0-30 Vig rendesen működik.
Következő: »»   114 / 842
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem