Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Spektrum-analizátor

Témaindító: (Felhasználó 518), idő: Okt 26, 2005
Lapozás: OK   4 / 21
(#) geri303 válasza SnoopyRider hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Kedves SnoopyRider!
Véleményem szerint egy olyan sávszűrőshöz amit leírtál lehetne illeszteni egy egy tranzisztorral a motorokat, vagy egy digitálishoz lehet pwm-mel hozzáilleszteni a mocikat.
Ez egy PIC + winamp. Bővebben: Link Kicsit halk sorry
(#) SnoopyRider válasza geri303 hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Köszi az ötletet, de sajna tervezni nem tudnék semmit.Ha lenne időd tudnál nekem elvi rajzokat csinálni hogyan tudnám megoldani?Nyákot tervezni, kivitelezni (tehát az 1xű részét a dolognak ) tudok, de többet nem naon.
Ja és a PIC-hez közöm sincs, jó lenne nem belebonyolódni digitális dologba
köszi
(#) geri303 válasza SnoopyRider hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Nos PIC menteset még nem csináltam sorry. És nem is tervezem
(#) vasut hozzászólása Jan 26, 2009 /

sziasztok!
egy eléggé kezdő kérdést tennék fel:
hogyan lehetne az Attila86 féle spektrum analizátort átalakítani, hogy a bemenő jel erősítése nagyobb legyen?

(helyzet: a hifi-t kb 6-os hangerőn szoktam hallgatni, de a kijelzés a 10-es hangerőnél lesz jó a poti maximális állásánál)
Milyen alkatrészeket cseréljek ki, hogy a szokásos hangerőmnél is "jól" jelezze ki a bemenő hangot?

Vagy építsek elé előerősítőt?
köszi!
(#) Attila86 válasza vasut hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Üdv.!

A bemenő fokozat erősítését kell megnövelni. Ezt a P1 növelésével és/vagy az R41 csökkentésével érheted el. Mondjuk cseréld ki az R41-et 8,2k-ra.
(#) zöldhegyikecske hozzászólása Jan 26, 2009 /

hali kéne nekem egy 800 ledes spektrum analizátor remélem tud valaki segíteni nekem
(#) zolee1209 válasza zöldhegyikecske hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

1.: Nem
Idézet:
„hali”
, hanem Sziasztok!
2.: Nem
Idézet:
„kéne”
, hanem szeretnék
3.: Ha már ennyire laza vagy, akkor én sem leszek különbb. Egy oszlop, 800 LED-del, vagy 800 sor egy LED-del? Hogy szeretnéd?
(#) zöldhegyikecske válasza zolee1209 hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

bocsánat
ugy szeretném hogy 20 oszlop 40 sor
(#) pici válasza zöldhegyikecske hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Analóg cuccot akarsz készíteni, vagy digitálist?
(#) Attila86 válasza zöldhegyikecske hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

A 20db oszlop 20db sávszűrő áramkört jelent, a 40 sor pedig 4db kaszkádba kapcsolt LM391x-et. Persze csak ha a vezérlés multiplexált.
Nem multiplexált vezérlés esetén 80db LM391x kell. Már pusztán a 80db kivezérlés-jelző IC kb 40000Ft-ba kerül. :yes:
(#) pici válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Na ezért kérdeztem, mert analóg megoldással IC temető lesz.
Digitálisan meg lehet oldani alig alkatrészből, elég egy microkontroller + ledek, meg az apró (LDO,ellenállások...)
(#) vasut válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

szia!
köszönöm a segítséget!
Az R41-et próbáltam csökkenteni, de nem vezetett hatásos eredményre. (de azért egy 4.7k hagytam benne)

A végén sorba kötöttem a potival egy 1M ellenállást. Így működik! De végső megoldásnak veszek majd egy 2M potit, mert így kicsi a szabályozható intervallum.
Bosi
(#) erikbalint hozzászólása Jan 28, 2009 /

Hello Attila86.
Elertem a spektrum analizatoron hogy a z oszlopokat lehessen allitani de nem kap jelet egyaltalan valamiert.
Mit tehetnek hogy beinduljon egy oszlop nem megyen nem tudom miert azon meg dolgozom.Ha rosz az Lm3915 -os IC akkor egyaltalan nem is kell menni a ledeknek ha jol tudom.
Az ICL7660 pontosan mit csinal az aramkorben ?
Lehet koze hogy azert nem megy ?
(#) Attila86 válasza erikbalint hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Erre kedvem sincs válaszolni. De ha lenne is, akkor sem tudnék mert egyszerűen nem értem amit írtál.
Majd ha normálisan összeszeded a gondolataidat és érthető formában megfogalmazod, akkor talán visszatérhetünk a dologra és megpróbálok segíteni.
(#) kiborg hozzászólása Feb 13, 2009 /

Üdv Mindenkinek!

Gondolkodom egy spektrumanalizátor építésén.
Jelenleg a jelfeldolgozásra két (ill. három) lehetőséget ismerek: ( a kijelzésre nem térek ki, mert az úgyis ad elég szabadságot)

1: Hagyományos sávszűrők frekvenciánként.
2: FFT analízis mikrovezérlővel
3: Sávszűrő aktív szűrővel. (gyakorlatilag ez egyenlő az 1-esel, de nem alkatrésztemető)

Én most a 3. megoldáson gondolkodtam el.
A következő IC-re gondoltam:Bővebben: Link

Véleményetek szerint képes-e az IC arra, hogy multiplex üzemben kapcsolgassam a bemenetét, így adott frekvenciát engedne át, és kész is lenne a sávszűrőm. (természetesen mikrovezérlő irányítaná és dolgozná fel az adatokat).
Csekély angol tudásommal nem tudtam kihámozni a szövegből, hogy milyen gyorsan képes feldolgozni azt, hogy változik a center frekvenciája.

Példa: 10 oszlopos kijelző esetén, ha 50Hz-el cserélgetjük az oszlopok vezérlését, az 0,02 s, de mivel 10 van, így 0,002s jut egy oszlopra, ami 500 Hz-nek felel meg.
Legyen a biztonság kedvéért 1 kHz és akkor tutira nem villogna.
Ugyanebben az ütemben jó lenne meghajtani az aktív szűrő digitális bemenetét is, csak nemtudom, hogy bírja-e követni ?
Vélemények ?

Üdv Kiborg
(#) kiborg válasza kiborg hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

Valaki olvassa ezt a topicot ?
(#) geri303 válasza kiborg hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

Igen olvasom, de az IC-t nem ismerem
Ámbár ezek a MAXIM IC-k általában elég gyorsak: pl egy ADC 20-25Mhz szóval ezzel sem lehet gond.
(#) pici válasza kiborg hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

Szia
Nekem két gondom van ezzel:
1, ha úgy is használsz mikrovezérlőt, akkor miért nem csak azt használsz? Nem kell hozzá semmi más (max egy kis előerősítés, mint mindegyikhez...)
2, ha multiplexelsz, akkor tudni kell, hogy a spektrum analizálás lényege, hogy szétszedjük a "zajt" megfelelő frekvenciájú színusz hullámokra és ezek amplitudóját rakjuk ki. Szerintem minimum 2szer akkora idő kell egy ilyen hullám, elcsípéséhez, mint a hullámhossza és ez az összes többi frekin. Nagyon bekorlátozza az alsó határt. (emberi beszéd kb 1KHz) és a basszus lemarad.

Az analóg analizátornak az az előnye, hogy szimultán szeleteli szét a sávokat és azonnal jelzi az amplitudót.
A digitális mintákat vesz (64-1024) és furie transzformációval kiszámolja a frekik amplitudóját. Előnye, hogy csak egy kontroller kell és ráköthetsz bármilyen megjelenítőt (LED/LCD/RGB)

(#) bbazs hozzászólása Feb 15, 2009 /

sziasztok!
lassan készvagyok a spektrum analizátorral, 1x37 csatornásra csináltam, uaa180akkal, a bss féle verzio.
mivel monora csináltam, keresek egy kapcsolást ami a bejövö sztereo jelet erősiti fel monora a sávszűrök számára.
(#) kiborg válasza pici hozzászólására (») Feb 16, 2009 /

Szia!

Azért szeretnék egy ilyen szűrőt használni, mert annyira nem vagyok guru, hogy le programozzak egy furie algoritmust.
Igazad van a multiplexeléssel kapcsolatban, de az alacsonyabb frekiken pont nem számítana, mert ott a multiplexelés frekije nagyobb, mint mérendő frekvencia. Ellenben a nagyobb frekvenciákon fordultatna elő az, hogy egymás után többször is a negatív mélypontot sikerül elcsípnem. Gondolom én ezt azért, mert a basszusok jele lassabb mint a csilingelésé...

Igen, az analógnak kétségtelen előnye, hogy szimultán működik. Ezért érdekes az, hogy az említett IC a bemenet változása után mennyi idővel adja a beállításának megfelelő jelet. Egy kvázi analógot lehetne vele így megvalósítani.

Üdv Kiborg
(#) kiborg válasza kiborg hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

Senki ?
(#) kiborg válasza kiborg hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

Upp !!
(#) kiborg válasza kiborg hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Hát senki
(#) Directors hozzászólása Ápr 14, 2009 /

Üdv!

PIC-vel és winampal hogyan lehetne meghajtani a ledeket?

200 vagy ennél több ledet szeretnék vezérelni.

Kérhetnék tőletek egy rajzot?
(#) geri303 válasza Directors hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Az oldalamon van egy 128 LED-es de még kapcsirajzom nincs. Bővebben: Link ha ilyenre gondoltál.
(#) Directors válasza geri303 hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Igen ilyenre gondoltam csak több leddel.De kiindulásnak ez is megtenné csak sajna nincs rajz ahogy te is írtad.
(#) brezinajanika válasza Directors hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

Szerintem ha jó neked az analóg módszer akkor azon eltudsz indulni,hogy sávot választol és azt küldöd uaa180,lm3914-15nek...
(#) Izeg. hozzászólása Jún 7, 2009 /

Sziasztok
Én is megépítettem az ezen az oldalon található analizátort. DE NEKEM SEM MŰKÖDIK
Elég sok hiba van, (nálam)
1: a led sorok fentről lefelé ugráltak( ezt a kábelsor megforedításával orvosoltam)
2: a legfelső piros led sor állandóan világít, kicseréltem a tranzisztort, hátha átereszt de nem, még mindig rossz
3: az alsó ledsor villódzik a második világít, de ha megzavarom a bemeneteket a panelon, akkor ez a két sor kialszik és a felette lévők kezdenek el villódzni, a felső piros pedig ekkor is folyamtosan ég.
Szerintetek cseréljem a 3915-ös IC-t, vagy mit csináljak, mert már kezd elegem lenni, hogy 4 hónapja nem jövök rá, mi a baja
A sávszűrő panelt ki sem próbáltam de ezek szerint már a mátrixal is baj van szóval majd ha a vezérlőpanel működik, akkor megyek tovább a sávszűrőre.
Szerintetek mi lehet a baja?
(#) Máj Péter hozzászólása Jún 25, 2009 /

Sziaszok . Én szeretnék egy jól felépitett spektrum analizator épiteni. abba kérném a segitségetek , hogy egy jól látható kapcsolási rajzot tudnátok -e küldeni? előre is kösz!
(#) Stefan válasza Máj Péter hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

Itt a kapcsolások menüben találsz egy jót.
Következő: »»   4 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem