Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Spektrum-analizátor
Témaindító: (Felhasználó 518), idő: Okt 26, 2005
Témakörök:
Kedves SnoopyRider!
Véleményem szerint egy olyan sávszűrőshöz amit leírtál lehetne illeszteni egy egy tranzisztorral a motorokat, vagy egy digitálishoz lehet pwm-mel hozzáilleszteni a mocikat. Ez egy PIC + winamp. Bővebben: Link Kicsit halk sorry
Köszi az ötletet, de sajna tervezni nem tudnék semmit.Ha lenne időd tudnál nekem elvi rajzokat csinálni hogyan tudnám megoldani?Nyákot tervezni, kivitelezni (tehát az 1xű részét a dolognak ) tudok, de többet nem naon.
Ja és a PIC-hez közöm sincs, jó lenne nem belebonyolódni digitális dologba köszi
Nos PIC menteset még nem csináltam sorry. És nem is tervezem
sziasztok!
egy eléggé kezdő kérdést tennék fel: hogyan lehetne az Attila86 féle spektrum analizátort átalakítani, hogy a bemenő jel erősítése nagyobb legyen? (helyzet: a hifi-t kb 6-os hangerőn szoktam hallgatni, de a kijelzés a 10-es hangerőnél lesz jó a poti maximális állásánál) Milyen alkatrészeket cseréljek ki, hogy a szokásos hangerőmnél is "jól" jelezze ki a bemenő hangot? Vagy építsek elé előerősítőt? köszi!
Üdv.!
A bemenő fokozat erősítését kell megnövelni. Ezt a P1 növelésével és/vagy az R41 csökkentésével érheted el. Mondjuk cseréld ki az R41-et 8,2k-ra.
hali kéne nekem egy 800 ledes spektrum analizátor remélem tud valaki segíteni nekem
1.: Nem
Idézet: , hanem Sziasztok!„hali” 2.: Nem Idézet: , hanem szeretnék„kéne” 3.: Ha már ennyire laza vagy, akkor én sem leszek különbb. Egy oszlop, 800 LED-del, vagy 800 sor egy LED-del? Hogy szeretnéd?
bocsánat
ugy szeretném hogy 20 oszlop 40 sor
Analóg cuccot akarsz készíteni, vagy digitálist?
Na ezért kérdeztem, mert analóg megoldással IC temető lesz.
Digitálisan meg lehet oldani alig alkatrészből, elég egy microkontroller + ledek, meg az apró (LDO,ellenállások...)
szia!
köszönöm a segítséget! Az R41-et próbáltam csökkenteni, de nem vezetett hatásos eredményre. (de azért egy 4.7k hagytam benne) A végén sorba kötöttem a potival egy 1M ellenállást. Így működik! De végső megoldásnak veszek majd egy 2M potit, mert így kicsi a szabályozható intervallum. Bosi
Hello Attila86.
Elertem a spektrum analizatoron hogy a z oszlopokat lehessen allitani de nem kap jelet egyaltalan valamiert. Mit tehetnek hogy beinduljon egy oszlop nem megyen nem tudom miert azon meg dolgozom.Ha rosz az Lm3915 -os IC akkor egyaltalan nem is kell menni a ledeknek ha jol tudom. Az ICL7660 pontosan mit csinal az aramkorben ? Lehet koze hogy azert nem megy ?
Erre kedvem sincs válaszolni. De ha lenne is, akkor sem tudnék mert egyszerűen nem értem amit írtál.
Majd ha normálisan összeszeded a gondolataidat és érthető formában megfogalmazod, akkor talán visszatérhetünk a dologra és megpróbálok segíteni.
Üdv Mindenkinek!
Gondolkodom egy spektrumanalizátor építésén. Jelenleg a jelfeldolgozásra két (ill. három) lehetőséget ismerek: ( a kijelzésre nem térek ki, mert az úgyis ad elég szabadságot) 1: Hagyományos sávszűrők frekvenciánként. 2: FFT analízis mikrovezérlővel 3: Sávszűrő aktív szűrővel. (gyakorlatilag ez egyenlő az 1-esel, de nem alkatrésztemető) Én most a 3. megoldáson gondolkodtam el. A következő IC-re gondoltam:Bővebben: Link Véleményetek szerint képes-e az IC arra, hogy multiplex üzemben kapcsolgassam a bemenetét, így adott frekvenciát engedne át, és kész is lenne a sávszűrőm. (természetesen mikrovezérlő irányítaná és dolgozná fel az adatokat). Csekély angol tudásommal nem tudtam kihámozni a szövegből, hogy milyen gyorsan képes feldolgozni azt, hogy változik a center frekvenciája. Példa: 10 oszlopos kijelző esetén, ha 50Hz-el cserélgetjük az oszlopok vezérlését, az 0,02 s, de mivel 10 van, így 0,002s jut egy oszlopra, ami 500 Hz-nek felel meg. Legyen a biztonság kedvéért 1 kHz és akkor tutira nem villogna. Ugyanebben az ütemben jó lenne meghajtani az aktív szűrő digitális bemenetét is, csak nemtudom, hogy bírja-e követni ? Vélemények ? Üdv Kiborg
Igen olvasom, de az IC-t nem ismerem
Ámbár ezek a MAXIM IC-k általában elég gyorsak: pl egy ADC 20-25Mhz szóval ezzel sem lehet gond.
Szia
Nekem két gondom van ezzel: 1, ha úgy is használsz mikrovezérlőt, akkor miért nem csak azt használsz? Nem kell hozzá semmi más (max egy kis előerősítés, mint mindegyikhez...) 2, ha multiplexelsz, akkor tudni kell, hogy a spektrum analizálás lényege, hogy szétszedjük a "zajt" megfelelő frekvenciájú színusz hullámokra és ezek amplitudóját rakjuk ki. Szerintem minimum 2szer akkora idő kell egy ilyen hullám, elcsípéséhez, mint a hullámhossza és ez az összes többi frekin. Nagyon bekorlátozza az alsó határt. (emberi beszéd kb 1KHz) és a basszus lemarad. Az analóg analizátornak az az előnye, hogy szimultán szeleteli szét a sávokat és azonnal jelzi az amplitudót. A digitális mintákat vesz (64-1024) és furie transzformációval kiszámolja a frekik amplitudóját. Előnye, hogy csak egy kontroller kell és ráköthetsz bármilyen megjelenítőt (LED/LCD/RGB)
sziasztok!
lassan készvagyok a spektrum analizátorral, 1x37 csatornásra csináltam, uaa180akkal, a bss féle verzio. mivel monora csináltam, keresek egy kapcsolást ami a bejövö sztereo jelet erősiti fel monora a sávszűrök számára.
Szia!
Azért szeretnék egy ilyen szűrőt használni, mert annyira nem vagyok guru, hogy le programozzak egy furie algoritmust. Igazad van a multiplexeléssel kapcsolatban, de az alacsonyabb frekiken pont nem számítana, mert ott a multiplexelés frekije nagyobb, mint mérendő frekvencia. Ellenben a nagyobb frekvenciákon fordultatna elő az, hogy egymás után többször is a negatív mélypontot sikerül elcsípnem. Gondolom én ezt azért, mert a basszusok jele lassabb mint a csilingelésé... Igen, az analógnak kétségtelen előnye, hogy szimultán működik. Ezért érdekes az, hogy az említett IC a bemenet változása után mennyi idővel adja a beállításának megfelelő jelet. Egy kvázi analógot lehetne vele így megvalósítani. Üdv Kiborg
Üdv!
PIC-vel és winampal hogyan lehetne meghajtani a ledeket? 200 vagy ennél több ledet szeretnék vezérelni. Kérhetnék tőletek egy rajzot?
Az oldalamon van egy 128 LED-es de még kapcsirajzom nincs. Bővebben: Link ha ilyenre gondoltál.
Igen ilyenre gondoltam csak több leddel.De kiindulásnak ez is megtenné csak sajna nincs rajz ahogy te is írtad.
Szerintem ha jó neked az analóg módszer akkor azon eltudsz indulni,hogy sávot választol és azt küldöd uaa180,lm3914-15nek...
Sziasztok
Én is megépítettem az ezen az oldalon található analizátort. DE NEKEM SEM MŰKÖDIK Elég sok hiba van, (nálam) 1: a led sorok fentről lefelé ugráltak( ezt a kábelsor megforedításával orvosoltam) 2: a legfelső piros led sor állandóan világít, kicseréltem a tranzisztort, hátha átereszt de nem, még mindig rossz 3: az alsó ledsor villódzik a második világít, de ha megzavarom a bemeneteket a panelon, akkor ez a két sor kialszik és a felette lévők kezdenek el villódzni, a felső piros pedig ekkor is folyamtosan ég. Szerintetek cseréljem a 3915-ös IC-t, vagy mit csináljak, mert már kezd elegem lenni, hogy 4 hónapja nem jövök rá, mi a baja A sávszűrő panelt ki sem próbáltam de ezek szerint már a mátrixal is baj van szóval majd ha a vezérlőpanel működik, akkor megyek tovább a sávszűrőre. Szerintetek mi lehet a baja?
Sziaszok . Én szeretnék egy jól felépitett spektrum analizator épiteni. abba kérném a segitségetek , hogy egy jól látható kapcsolási rajzot tudnátok -e küldeni? előre is kösz!
Itt a kapcsolások menüben találsz egy jót.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |