Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Zene kocsiba

Témaindító: Bukall, idő: Dec 18, 2005
Lapozás: OK   3 / 4
(#) oregtamas0202 válasza Tomszy hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Üdv. BBB tökéletes magyarázetot adott, látom nem az elsőt csinálja.Szivesen segítünk látod a fórumon.A hátsó beépítést csak a láda miatt mutattam.Azt is viheted mint irtam ,persze hangszóró nélkül van már és még atöbbit is amiről szó volt.Az ajtó kárpitot vedd le és az üveg és a kárpit távolságá mérd meg.Hi hosszú. Hol laksz?Segítek 1 óra alatt minden megoldást megnézük és eldöntöd.A hangszóró szettek woofer része(mélysége) van 50mm től 80 mm-ig.Neked az kisebb érték felé kell igazodnod. Mérd meg a csomagtartó belmagasságát. Szerintem max 40cm lehet. ezeket add meg .
(#) Tomszy válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Na méregettem, hát szűkölködünk mondhatom, a csomagtartóról: mélység alul: 56, mélység felül: 36, magasság: 41, szélesség: 96

Kárpitnál is megmértem, kb 4-5 centi van az üveg és a kárpit között..

Öregtamas: Keszthely mellett lakok, de Pesten tanulok, te merre vagy? Még mindig nem tiszta, de sima mélyládád van, vagy olyan amit beépítettél egy autóba majd valamiért kikerült?

van egy linkem, ezt egy másik srác igy oldotta meg: Bővebben: Link
nekem tökéletesen megfelelne egy ilyen megoldás, mivel idővel sem vagyok ellátva, és pénzben is szeretném a költségvetést alacsonyan tartani, amennyire lehet.. Kérdésem, hogy nem lenne jobb a hangzása annak az ajtónak, ha lenne rajt egy szubcső?
(#) bbb válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

oregtamas!

örülök, hogy ez a kép alakult ki rólam azonban ki kell ábrándítsalak, mindössze egyetlen autót készítettem (eddig), a sajátomat. az említett képletben én az időt és tudást halmoztam amennyire csak lehetett. az időt arra fordítottam, hogy megszerezzem hozzá a tudást, több cikket, leírást, könyvet, fórumot átolvastam. ezután persze nem kapkodtam el a dolgot, szabadidőmben készítettem a hangszóró kiemelésem, majd pár hónappal (úgy egy évvel) később a mélydobozt.
Mondjuk az én esetem kicsit speciális, mert még kevesebb hellyel kellett gazdálkodnom, lévén egy punto van (kisteher) az áldozat és a csomagtartóra nekem szükségem van. így lett az a megoldás, hogy az anyósülés alá (mögé, ill. becsúsztatva az elválasztó rács alá) került be egy kis zárt dobozka 17cm-es HA17 1544-634-es hangszóróval (igen, a hangszóró 2000kft terméke)
és persze úgy is, hogy amit lehetett, magam megcsináltam, és igyekeztem az árat szinten tartani, ha összeszámolom, összességében egy százas ráment a rendszerre. (kábelekkel, alapanyagokkal, hangszórókkal, mindennel együtt)
viszont az eredmény magáért beszél! olyan basszust sikerült becsempészni az autóba, hogy ihaly (persze én a tücc-tücc zenét ritkán szeretem, ezért nincs is csutkára tekerve a mély) nálam a szempont a szép hangzás volt, és úgy érzem sikerült elérnem. (egyik haver amikor meghallotta mit műveltem az autóban, és mennyi pénzért, akkor majdnem a fejét csapkodta a falba, hogy ő mennyiért rakatott bele valamivel gyengébb hangzásút)
a lényeg persze az, hogy nekem tessen a hangzás, és nem is az utcának zenélek!

azt is hozzá kell tenni, hogy én vettem (bagóért, kialkudtam az eladó szemét is ) két ajtókárpitot, és az eredetihez igazítottam mindent, hogy minél kevésbbé legyen kirívó, nem odaillő a rendszer. amíg dolgoztam a kiemelésen, addig az eredeti kárpit bőven a helyén volt, majd a munka végeztével bontottam csak az autót (igaz, akkor már nem először).

persze tomszy nagyon szívesen segítünk neked, az egyedüli lényeg, hogy az igényeid találkozzanak a lehetőségeiddel (persze lehetnek nagyobbak az igények, de akkor megint az a szorzóképlet, aminek egyik elemét se lehet helyettesíteni...)
az se mindegy többek közöt, hogy te mekkora vagy, neked kell az autóban jól érezned magad, és mindent ehhez kell igazítani.

DSCF1377.JPG

(#) Tomszy válasza bbb hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Szia, szépen megcsináltad az ajtót
Én megelégednék, ha kicsit lenne csak szép
Szóval, mik az első lépések?

Magamról annyit, hogy ilyen átalakítás terén nincs sok tapasztalatom, gépészmérnök hallgató vagyok, azért értek valamelyest ezekhez a dolgokhoz, általában az eddigi kocsijainkba tettem fejegységet, hangszórókat, némelyikbe mélyládát. Tehát fogjuk rá, hogy kábelezés, kárpit szétszedés egyebek-egyebek nem okoznak gondot. Viszont, hogy hogy alakítsam ki olyanra azt az ajtót mint te, ott már vannak homályosságok. Kérlek segítsetek, hogy álljak neki. Időben pedig szeretném az egészet lehetőleg minél hamarabb megoldani...
(#) bbb válasza Tomszy hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

az első lépés a sok olvasás, aztán a mégtöbb
ezután a méretek levétele, és az alapvető elképzelés kialakítása.

ha levetted a méreteket, akkor lehet keresni megfelelő hangszórót és lehet tervezni a kiemelést, meg a többit.
azt meg elárulom, hogy ami esztétikusan néz ki, azt jobb érzés hallgatni is (persze ehhez az kell, hogy valóban szépen szóljon, egy recsegős vackot lehet bármilyen szép, nem szívesen hallgat az ember)

a főbb lépések:
- méretek, tervek, elképzelések
- hangszóró, faanyag (mdf lapok)
- körök kivágása, alapvető forma összerakása
- finomabb forma kialakítása
- festés / flokkolás / bőrözés / szövetanyag / ...
- összerakás

ja és amit öregtamás mondott, az valóban áll:
akár élőben is segítünk, szívesen megnézzük mit lehet kihozni az autóból.

nah, hát még sajna a hangszóró sincs meg, mindenki komponens szettet ajánlott, abból kellene akkor valami olyan 10 körül, ha van ilyen...

Ti merre laktok, merre jártok?

Ebből amit leírtál nem biztos, hogy meg tudnám építeni a cuccost . Valaki azt mondta hogy bitumeneznie is kell, azt nemtom mit jelent, meg szivacsozni, az már tisztább..

Mondjuk hogy megvan hogy 16 centis komponens szett megy előre. Akkor mi a következő lépés? MDF lapot kell beszereznem? hogy tudom azt a szép formát kialakítani?
Az is jó lenne, ha lenne valami anyag neten, ahol jól le van írva vagy nemtom
(#) oregtamas0202 válasza bbb hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Először NEKED írok.Szép szavato kerek mondatok és főleg GONDOLATOK.Ilyen embereknek mindenki szívesen segít !

az acr debrecen oldalán volt egy jó kis leírás, de már vagy nincs fent, vagy nem találom

a bitumenezés elhagyható (én legalábbis elhagytam), de az tény, hogy sokkal szebb hangzást biztosít, ha megcsinálod. (az ajtót amikor becsukod, annak is tompább puffanó, nem pedig éles koppanó hangja lesz tőle) annyit jelent, hogy bitulapokkal befeded az ajtó belső felét, ill. minden rést, amit lehet, ezzel egy elég komoly viszonylag zárt dobozt kapsz. ez kb. 2-3óra ajtónként, és persze jó időben kell csinálni.

én dunakeszin lakom, de viszonylag gyakran járom pesten (inkább óbudán).

a kialakítás nagyon függ attól, amit elérsz. pl. a papírmassé csak tapétaragasztó, meg újság. ha az alapforma kész (a hangszórót tartó karika be van pozícionálva pár fadarab segítségével az alsó laphoz), akkor csak rá kell ragasztgatni a papírokat, amíg elég vastag nem lesz. (6-10 réteg már elég kemény), majd legittelni, és formára csiszolni. száradáskor a papír kifeszül, erre figyelni kell! ez a megoldás egyszerű, persze piszkos, de viszonylag könnyű lesz az eredmény.
lehet tisztán fából megépíteni, az piszok nehéz (súlyra nehéz) eredménnyel jár.
és persze lehet fa+üvegszál kombó is. (ez a legdrágább megoldás, de jó erős és könnyű)

egyébként én sem asztalos, kárpitos, vagy hasonló vagyok, mindössze egy mezei informatikus
(#) oregtamas0202 válasza Tomszy hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Üdv.Tíz=10000Ft ? és szettre? Azért jót nem kapsz.Az 5-6 cm az kizárt. Max ha a bemutatott kiemelést is bele számolod.Egy valamire való szett a duplája.Számokról cimről magánba, mert kikapunk!

Na sziasztok!

Úgy érzem marad a papírmasés megoldás. Van erről bárhol valami jo leírás? "Recept" mit hogyan, akkor ki kell vágni a lukat mondjuk a kárpiton, majd valami kiemelő fa alakot rárögzíteni, majd ezt bepapirozni? lehet hogy rosszul értettem meg. Tudnátok mutatni olcsóbb, de jó minőségű komponens szetteket? Az ilyen mnc, meg sal cuccok tényleg nagyon rosszak? Úgy hallottam, ha az ember nem versenyre készül, sal cuccal is el lehet lenni..
Hát most van két hetem, addig itthon vagyok, addig biztos nem megyek Pestre.. Azért gondoltam, hogy most nekiállok valaminek..

hacsak nincs egy fűtött garázsod, akkor ne állj neki semminek, csak az olvasásnak! ilyen hidegben csak úgy törnek a bolhák, amik a kárpitot tartják...

a papírmassé nagyon régi dolog, én anno még 12-13 évesen foglalkoztam vele (modellezőszakkör, és terepasztal készítés ürügyén). azóta láttam róla leírást valamelyik (régi) magazinban, ami különféle állatokkal foglalkozott, és őscápafog elkészítésére használták.

a lényeg a következő:

bekeversz víz alapú tapétaragasztót, ez nyugodtan legyen valamivel hígabb az előírtnál. az újságo(ka)t nem túl széles fecnikre (csíkokra) vágod, majd ezután a tapétázáshoz hasonlóan szépen ecsettel bekened, és ráteszed a fa körvonalra. ezt addig ismétled, amíg a teljes felület kész nincs. a rétegek között érdemes szünetet tartani, hogy kissé megszáradjon, de nem létszükséglet (csak jóval tovább fog száradni utána).

csinálhatnád gipsszel is, de az nehezebb (mármint súlyra), és porózusabb is. gipsz esetén bele kell áztatni a gézt a híg piszkeverékbe, és azzal kialakítani a felületet.

fontos, hogy az alapod elég erős legyen, ez a külcsín nem fog annyi erőt kölcsönözni, hogy egy gyenge alapot kisegítsen.

a sal és társairól nem tudok mit mondani, én nem próbáltam ki őket (illetve csak tücc-tücc zenével hallottam salt és ott is torzítani, amiről nem feltétlen csak a hangszóró tehet).
viszont mindaddig nem tudsz nekilátni építkezni, amíg nincs nálad a hangszóró! ahhoz pedig először mérni kell mégis milyen mélységben lehet gondolkozni.

linkeltem pár szettet.. Mértem, nemtom azt olvastad-e, 4-5 centi a rendelkezésre álló hely.. És kiemelni is lehet 3-4 centit, legalábbis lábat nem zavarja

Ezt a formát amit majd elkészítek már felrögzítve a kárpitra csinálom meg? Alapban miből készítem el, vagy miből érdemes elkészíteni a fa anyagú alapot, ami tartja majd a hangszórót? veszek mondjuk 3 darab 10 mm-es falécet és szépen kivágom a belsejét, a külsejét pedig megpróbálom formára vágni? vagy megprobálok egy négy oldalból álló, plusz egy tetőlapból álló kis cuccot összeépíteni? Azaz a négy oldalát szépen formálom, hogy belepasszoljon a kárpitba, majd egy 5. lapot rárögzítek a 4 lapra merőlegesen? Bocsi ha pár hülyeséget írok, csak szeretném igényesen megcsinálni. Ha valamelyik megoldás stimmel, akkor kérdés, hogy milyen faanyagot használjak? ragasszam és csavarozzam őket, vagy elég csak csavarozni a lapokat. Mint azt az elején kérdeztem, ha ezzel megvagyok, akkor ezt az egészet még gondolom ne rögzítsem a kárpithoz, csak jelöljem meg, hogy pontosan hova lesz. De most hogy belegondolok, így nem tudom megcsinálni a formát ha nincs rajt a kárpiton. Viszont ha ráteszem a kárpitra, akkor egyből ragasszam is oda a lapokat (akkor utána hogy vonom be bőrrel, vag akármivel?)?
Első körben ennyit kérdeznék, hogy ezzel tisztában legyek. köszi

minél kevesebbet szabad bemenni az ajtóba, nehogy az üveg útjába kerülj. 8cm-es mélység nagyon karcsú ám! én arra bíztatlak, hogy jobban méregess
magyarul most, hogy azt sejted 3-4cm helyed van a lábadig, keress valamit, ami viszonylag nagy méretű, és közel van ehhez a magassághoz (én cipősdobozt vittem magammal, te kénytelen leszel valami laposabbat keresni). ha találtál megfelelőt, akkor mindenképen oda kell próbálni az ajtóhoz mindkét oldalon (anyós oldalon is), és úgy megnézni mennyire kényelmesen fér el a lábad, normális helyzetben beleérsz-e. ekkor fogod látni, ha véletlenül még többet ki lehet jönni anélkül, hogy ez a lábad zavarná.
ez az egyik legfontosabb lépés, csakis ezután lehet továbblépni.
a belinkelt három szett közül a legdrágább (dl) biztosan jó, de vigyázni kell a vaterán, hogy tényleg azt kapd, amit írnak. ha jobban megnézed, a fényképen a dobozra 22ezer körüli ár van írva, ő pedig 15ért odaadja. ez egy épphogy a fénykép kedvéért kibontott hangszóró esetén elég furcsa. minimum, hogy régi, de inkább valószínű, hogy valami gond van vele (ne legyen igazam, de volt már szerencsém ilyenhez a vaterán). emiatt én inkább választanék valami hasonló árfekvésűt valamelyik autóhifibolt kínálatából, ahol garanciát kapsz rá.

én viszont mára igazán elfáradtam, legközelebb holnap tudjuk folytatni ezt a diskurzust.

Van még másik 3 link, nézz rájuk
Jó sztem holnap kimegyek, megnézem hány centi az a centi..

Az utolso link is egy dls cucc, 10-ért, nem tűnik rossz árnak... Bár lehet hallani kellene.. én nem tudom, de ha nincs baja, gondolom megérné, mivel 20 helyett 10ért hozzájutnék.. a többiek nem jok?

(#) Tomszy válasza bbb hozzászólására (») Jan 23, 2009 /

lassan fekszek.. ha van bármi, irj, ha jó az a szett akkor szolj és holnap megkérdem őket.. csáó
(#) oregtamas0202 válasza Tomszy hozzászólására (») Jan 23, 2009 /

Üdv. Használtat csak meghallgatva vegyél, vagy ismerőstől.Igaz hogy 50%-ért kapod de mit és milyen állapotba?Az új meg garos és max Te teszed tönkre.Vedd a fáradságot és hallgasd meg mielőtt megvennéd.Óriási külömbségek vannak.Más az autóba de legalább tudsz külömbséget tenni és ugy dönteni az ár és a hang között.
(#) bbb válasza Tomszy hozzászólására (») Jan 23, 2009 /

ahogy öregtamás is írta. használtat csakis meghallgatva!
sajnos ez a vatera esetén eleve kizárt dolog. a probléma abból adódik, hogy egy a kezdetektől nyúzott hangszóró képes tönkremenni, más lesz a hangja, mint egy szépen bejáratott társának. a bejáratást úgy kell érteni, mint az autók esetében is, azaz itt nem párezer km-t autókázol vele nyugiban, hanem legalább fél órát járatod zenével halkan, ill. normális hangerőn. hidd el, sokat számít a dolog! (hallottam már két hetes dls cuccot recsegni, mert a gazdája első pillanattól kezdve csutkán döngette).

a fás témához visszatérve.
alapvetően meghatározza az egész építést, hogy milyen formájú lesz a kiemelés. ha ey szögletes akármit csinálsz, akkor elég csak formára vágni, összeragasztani és összecsavarozni. ha valami ívet is szeretnél bele, akkor már nehezebb dolgod lenne csak fából megcsinálni, ilyenkor csak a vázszerkezet készül fából, ennek kell erősnek lennie, ezt kell ragasztani és csavarozni.
de ezt csakis a mérés, ill. a hangszóró megvétele után tudod megtenni. ha már nálad a hangszóró, akkor láthatod, hogy mekkora kört kell kivágni neki, mekkora gyűrűt készíthetsz hozzá, hol helyezkednek el a hangszóró csavarjai (igen, ezek fontos szempontok, a fém csavarba nemigen tudsz majd még egy csavart beletekerni, tehát erre előre kell gondolni).
amikor elképzelted hova jöhetnek a csavarok (hogy a hangszóró felirata is normálisan álljon), akkor lehet keresni a két fa lap közti távtartók helyét. ez általában a legmagasabb és a legmélyebb pontokon, ill. középtájt szokott lenni, legalább négy darab. fontos, hogy ekkor amikor a vázat összeraktad, próbáld bele a hangszórót is, hogy elfér-e benne normálisan, esetleg van olyan hely, ahol módosítani kell.
miután a váz kész, jöhet a szobrászmunka. erre, mint említettem, elég sok módszer létezik, csinálhatod papírmasséból, köréhajthatsz egy kartonlapot, üvegszál, gipsz, ... a lényeg, hogy lenagyold a formát. amikor ezzel a nagyolással készen vagy, akkor lehet gittelni, majd a bevonatot elkészíteni.
esetedben megpróbálkoznék a kárpit színéhez hasonló vékony műbőrt szerezni, hogy azzal húzzad be. ez nagyon nehéz művelet akkor, ha bonyolult a formád.

az elengedhetetlen, hogy egy darabig a kárpiton dolgozz. az alapot hozzácsavarozod, majd amikor bevondo, akkor kell leszedni, így végig látod hogyan fog kinézni. nagy probléma viszont a kárpit koszolódása munka közben (ami elkerülhetetlen), ezért érdemes lehet bontóból szerezni egy, a tieddel megegyezőt. (vagy a mostani kárpitot nagyon óvatosan kell kezelned, és a végén alaposan letisztítanod)
(#) oregtamas0202 válasza bbb hozzászólására (») Jan 23, 2009 /

Üdv. Szerintem elég lenne hasonló mint amit mutatott. Esetleg kicsit alakitanál neki ha kérné a segítségedet.Én meg szeritem hasonló mübőrt tudnák adni neki ingyen.Ennyihez biztos találok. Öreg
(#) Tomszy válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Jan 23, 2009 /

Hi, akkor a használtat felejtsem el? Ezek a márkák számomra ismeretlenek.. De ha ti azt mondjátok, hogy megéri, és hogy nagyon frankó akkor belemegyek ilyenbe is. Nem néztétek meg? Küldtem egy expresszes szettet is, 6 linkből az utolsó, azt meg is tudnám talán hallgatni esetleg, és olcson adja. sztetek?
(#) oregtamas0202 válasza Tomszy hozzászólására (») Jan 23, 2009 /

Megnéztem. A DLS ami szóba jöhet, de ott is csak a magass van leválasztva a többi meg vagy scak egy kondival és a wooferre a teljes tartomány rámegy.
(#) Inhouse válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Jan 23, 2009 /

Nem biztos, hogy túl kell bonyolítani, sokszor a kevesebb jobb...

A DLS-nek egész jó cuccai vannak, szerintem nem fogsz csalódni.

Üdv
Inhouse
(#) Babó22 hozzászólása Jan 23, 2009 /

Üdv mindenkinek! Én a robogómba szeretnék zenét csinálni. Van is egy TDA2003-as erősítőm, és egy kis hangszóróm. Ezt szeretném majd beépíteni. A robogómnak van egy 4 Ah-ás akksija, az erősítő 5V-tól 18V-ig üzemel, ha jól emlékszem az adatlapjára. Kérdésem, hogy hány amperes biztosítékot tegyek az erősítő elé. Nem szeretném, hogy leégjen a motorom.
A válaszaitokat előre is köszönöm.
(#) Tomszy válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Jan 23, 2009 /

Bővebben: Link

Jbl-ek milyenek?

elég jó árban vannak, egyik ismerősnek Alpine cucca van, és mondhatom nagyon üt.. Vagy az milyen?

Még a forum elején irtam, hogy két hangszóró ugyanazon hangerőre rákötve teljesen máshogy szól, mielőtt hülyének néznétek hogy ez egyértelmű, közlöm, hogy most arra gondolok hogy az egyik szologat, a másik pedig joval nagyobb hangerővel szól.... Ezt honnan lehet tudni, hogy ugyanolyan feszültségen mondjuk melyik szol jobban? sehonnan? Jó lenne már valami hangszóróval a kezemben lenni :yes:

Szerk: Most írt a Dls-es, 9000-ért odaadja, 17. kerületben van de kiprobálni csak úgy lehet, ha én meg tudom oldani. Mit gondoltok? vegyem, vagy hagyjam?
(#) Tomszy válasza Tomszy hozzászólására (») Jan 23, 2009 /

Bővebben: Link

Vagy ezek nem az igaziak? van tapasztalatotok benn?
(#) oregtamas0202 válasza Tomszy hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Üdv.Alpine a fejegységről híres. Amit mutattál az egy alap. Attól jobb a DLS amit mutattál. Ugylátom nagyon beindúltál nehogy bele kapj! Még mindíg azt tanácsolom hogy többet halgass meg mielőtt döntenél.Nincs összehasonlítási alapod.Ha valamit megvettél és nem tetszik azon csak buksz.És nincs miből ahogy mondtad.Később írok.
(#) Tomszy válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

Csak az a gond, hogy hogy hallgassam meg? nem nagyon tudom őket meghallgatni vétel előtt...
(#) oregtamas0202 válasza Tomszy hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

Üdv.Ha valamire való forgalmazó, akkor legalább az alap szériáit az üzletébe meghallgathatod.Ez is egy viszonyítási alap.De kell hogy legyen (demo) autója .
(#) Inhouse válasza Tomszy hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Idézet:
„Még a forum elején irtam, hogy két hangszóró ugyanazon hangerőre rákötve teljesen máshogy szól, mielőtt hülyének néznétek hogy ez egyértelmű, közlöm, hogy most arra gondolok hogy az egyik szologat, a másik pedig joval nagyobb hangerővel szól.... Ezt honnan lehet tudni, hogy ugyanolyan feszültségen mondjuk melyik szol jobban? sehonnan?”

Érzékenység. Elvileg rá van írva (gagyibbaknál hazudva).
pl. 92dB = 92 deciBel, 3dB-enként dupla hangerő!!!
Tehát, ha van egy 92dB és egy 89dB érzékenységű hangszóród, akkor az előbbi fele teljesítménnyel szól akkorát, mint a butább...

Garry leírása Watt/dB

Üdv
Inhouse
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem