Fórum témák
» Több friss téma |
Hát, ha fúj a szél, akkor úgy könnyű!
![]() Már egy kis idő eltelt mióta pótlapátokat szereltél fel az egyik kerékre, arról is van infód, hogy az mennyivel több energiát hozott?
Nem tudom külön mérni, sajnos ahhoz még sok minden kellene, de +30% megszavazok neki. Majd felteszek egy videót, ha sikerült megtalálnom.....
Az oldaladon van egy rövid video, ahol ugyanakkora szélben a "6" lapátos veszettül pörög(bár nem tudom mennyit termelt) míg a másik áll!
És mi van a csatornás vertikális(remélem most nem keverem el a megnevezéseket, teljesen kiakadtam magamtól tegnap! ![]()
(Na arra írta valaki hogy biztos a másik be volt fékezve, mert ilyen nincs! Hát van!) Nem találom azt a videót amit kerestem, de a lényeg az hogy 20A felett teljesen elveszik közöttük a különbség, viszont alatta elég jelentős. Folyamatos egyenletes szélben is kicsi a különbség, de az a ritkább eset, inkább váltakozó erősségű és irányú szokott lenni. Amikor a három lapátos pl. hirtelen lassul akkor a 6-os éppen csak egy kicsit, ezért ahogy visszaerősödik a szél, azonnal a kétszeresét nyomja mint a 3-as. Szélből kifordulás után az ujra felgyorsuláshoz is sokkal kevesebb idő kell neki, nem fele, hanem kb az ötöde! Ezeknél az eseteknél gyűjti össze az említett 30% pluszt! ......na bakker kezd előbújni a nap......már a szél miatt is az összes fogyasztó a házban az inverterre van kötve, most még hozzá jön a napelem is, kezdhetek vizet bontani.
![]() ![]() ![]()
Köszi a válaszokat! Igen, volt egy gyanúm, hogy kicsi az áttétel. Meg lehet, hogy bordásszíjjal kéne, mert az ékszíj rettenetesen lefogja! Már alig várom, hogy én is odáig jussak, hogy legalább egy méretnöveléses kerékkel méréseket tudjak végezni kint!
a matematikai elemzes szerint minnel tobb lapat van egy turbinan annal hatekonyabb. es minnel keskenyebbek a lapatok annal gyorsabban forog. ezt a ket dolgot osszevetve valahol 18..20lapat korul van az anyagok szilardsaga miatt az tenylegesen elkeszitheto turbina. annak a sok lapat miatt nagy az indulo nyomateka es a keskenyseguk miat nagy lesz a fordulatszam is.
egyebkent a 4x3-as hrotor tenyleg csak 110W korul termel 3ms/s-os szelben (ami szinte mindig fuj),egy 3m-es hawt ugyanilyen szelben csak 100W-ot. ugyanakkor egy 10m atmeroju es 8m magas h rotor mar 750W-ot termelne, majd szelcsendben. amit nem olyan veszes elkesziteni, mert a radiusz "csak" 5m ami lehet i tartobol vagy akar csovekbol, zartszelvenybol is. a rotor is konnyen elkészitheto alu profilokbol, foliabol. az allasszog valtoztatasa is egyszeru. a forgoresz tamasztek auto futomubol kivitelezheto, az csapaygazva van es a fek is megoldott. a forgomozgas levezetheto a torony talpahoz ahol a valtohazat konnyu elhelyezni. csak a torony maceras, mert legalabb 10m magasra kellene tenni, de nem lehet panyvazni, szoval valami gula szeru epitmeny kell ami draga. bar talan lehet szerezni matra vagy hasonlo tavveztek oszlopot relative olcson.. annak a villaig ero resze eleg is lenne.
Idézet: „a matematikai elemzes szerint minnel tobb lapat van egy turbinan annal hatekonyabb.” Nem akarok állandóan ellentmondani neked, de ez nem igaz! A leghatékonyabb turbinák 1 (azaz egy) lapátosak! Megint úgy jelentettél ki valamit, hogy nem említetted meg, hogy milyen körümények között! Kis szélben lehet, hogy a sok lapátos hatékonyabb, mint a kevés, de a legnagyobb hatékonyságot akkor sem ez éri el. (van egy grafikon egy korábban belinkelt könyvben, ott jól látható melyik keréknek milyen a hatásfoka! Nem válaszoltál arra a kérdésemre, hogy megtaláltad-e a méréseket, amiket a takarásról készítettem. De ha nem érdekel, akkor legalább jelezd, hogy ne foglalkozzam a kérdéssel irányodban!
Jó ez a szél, csak itt már kezd kicsit sok lenni................. Egy generátort le kellett kötöznöm mert érintkezési hiba miatt megszűnt a termelés. Most érett meg bennem hogy mindenképpen csinálnom kell egy olyan fékezést is ami fenn a generátornál oldja meg a fékezést szükség esetén, mert ez a szélviharban havas-jeges ferde tetőn mászás- miközben felettem veszettül teker a "daráló"......na ez nem az én sportom. A termelés ismételten rekord (nálam), majdnem a tegnapi duplája.
Nem éretem mi is a baj? Sokat termel, nem tudod hová teni?
szia!
nem adtal hozzá kiterjeztést -- a felkináltakkal nem nyitja meg. Mennyit termelt? előtte mikor volt ilyen? köszi... ![]()
nevezd át *. jpg re.. nekem meg nyitotta
lehet hogy az én hozzáállásommal van a hiba, de nekem egy 300W-os szélgenerátor nem menjen negyed órákat FOLYAMATOS 450W-on, mert nem tudok tőle aludni......az ilyesmi egyenes út a meghibásodáshoz és az nem hiányzik.
Üdv. Nem tudom mi lehet a gond, nálam a windows kép-és faxmegjelnítővel egyből behozza. Amúgy jpg akart lenni. 9,522Kwh egy nap alatt, ilyen sosem volt. A november hónap kompletten napelemekkel és szélgenerátorokkal együtt volt 6,889Kwh/Hó!!!!!!!
szia!
igen ez a +50% TÖBB mint egésségtelen! A leirt érték kiváló!! de erről csak álmodni szoktam.....
Ja értem! Azt hittem nem tudod a termelt energiát hová tenni.
Meg kéne mérd a generátorod hőfokát. Ha nem melegebb 80-100°C-nál, akkor nem lehet baja. Ha már méred, utána már védelmet is be lehetne iktatni, ami tehermentesíti, vagy fékezi vészes hőfok esetén.
Nem merem megközelíteni...... hajnalban is majd betojtam mire az egyiket leállítottam és lekötöztem, de akkor ugyan erős de egyenletes szél volt. Most össze vissza csapkod és iszonyatos az ereje. A környéken egy csomó helyen áramszünet van másfél napja, mert 60 db oszlopot döntött ki a szél.
Hú, Te aztán tényleg a perifériára szorultál! Ott a határnál ilyen erős szél fúj? Itt az ország közepén meg se rezdül. Hó is van? Itt csak eső. (Érd és környéke)
Hó csak egy két centi de tőlünk 15km-re már helyenként 30-40 cm is van. Minket most pont kihagyott, de körbelőtt rendesen.....
![]()
Feltettem egy videót az oldalamra, "maximum" felirat alatt található. A műszer 30A-es!
Nagy nehezen leért a videó, hát nem semmi amit dolgoznak, az biztos! Az akkuk fel tudják venni ezt a nagy töltést? Hogy van megoldva a túltöltés elleni védelem?
Ennyit képtelenség elnyeletni, vagy legalábbis a mostani 600Ah akkupakkal nem lehet, csak esetleg a sokszorosával, amivel meg az lenne a gond hogy az év nagy részében felesleges lenne. Az inverteren keresztül egy 1000/2000W-os fűtőventillátor használja el a felesleget. (Csinált is 30c'-ot a fürdőszobában.) Akkufigyelő vezérel egy 220Vos relét és az indítja a ventillátort. 14,6V felett kapcsol és 12,6-ig nyomja le.
Idézet: „Az inverteren keresztül egy 1000/2000W-os fűtőventillátor használja el a felesleget.” Valami ilyesmire gondoltam volna én is! Elég sokat spórolt neked ez a szél a napokban!
Nem is kell elnyeletni,én pl.egy 57,6 voltos feszfigyelövel egy villanybojlert kapcsolok,abba jó sok áram ,,,elfér,,,.
---Aldiba most vesztegetnek "energiafogyasztás és költségmérő" néven valami műszerfélét 2300 huf ért. Szokás szerint semmi értékelhető tulajdonság (tud mérni szumma költséget, áramot, feszt, bekapcsidőt, túlterheltséget kijelezni..és egy stb vel elintézték a többit).
(elemekkel 3 év garival, meg TÜV minösítéssel vagy mivel..)---
Üdv!
Készítettem két tekercset 1.15-ös drótból(Lehar figyelmeztetett hogy vastag lesz)kézzel megtekerve kb 60-70 fordulat/perc 4v termel. mekkora fordulaton lenne ideális mérni? Holnap tekerek 0.7-es huzalból is kíváncsi leszek rá ,abból kb 2,5ször több menet fér rá.Mekkora légrés lehet a rotor és a tekercsek között?Lehet most az is túl nagy. ![]()
Elsösorban hány menetet tekertél? a két mágneses korongot a lehető legkissebb légrésre kell beállitani,éppen csak ne surolja a tekercseket,ezzel nagyon sok feszt nyersz,és teljesitményt is.A másik nagyon fontos szempont a tekercsek vastagsága,lehetöleg minnél kissebb,11-10 mm alatt,minnél kissebb annál jobb.Ha minden rendben van akkor eröteljes kézzelvaló forgatásnál (kb 60, 70 ford/perc)eggy rákapcsolt halogén izzót normális fényeröre kel meggyujtson.,ha furógéppel forgatnád,azonnal kiégne.Ez a legjobb,,,statikus,,, teszt.
110 menetet tekertem,tekercsenként,de csak két tekercsel teszteltem,a kezdőpontokat összekötöttem,és két tekercs két végpontja között mértem.
Ha minden rendben van akkor eröteljes kézzelvaló forgatásnál (kb 60, 70 ford/perc)eggy rákapcsolt halogén izzót normális fényeröre kel meggyujtson.,ha furógéppel forgatnád,azonnal kiégne.Ez a legjobb,,,statikus,,, teszt.
ez akkor működik így ha az összes tekercs a helyén van nem? ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |