Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   83 / 507
(#) lehar válasza palko73 hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Engedelmeddel még egy utolsó javaslat : Drága pénzen vásárolt kész generátor helyett inkább egy saját készitésű állandómágnesű generátort,és a külömbözettel egy nagyobb teljesitményű napelemmel kombináld.Igy eléred hogy akkor is van áramod amikor nincs szél de van nap.igy a töltés mindig arrol megy ami éppen adodik.
(#) palko73 válasza lehar hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

gondolkoztam már rajta lehar,de nem vagyok valami elektronikai zseni!van elképzelésem vizszintes tengelyű generátorhoz!
na szóval: van nekem 1 warburg generátorom amihez tudomásom szerint nem kell fesszabályzó mert állandó a kijőövő áram.ezt a generátort hajtanám meg ékszíjas meghajtással,az inditó áramot ugy oldanám meg ,hogy az oszlopra,vagy a generátor farok részére szerelnék 1 lemezt,ami ugy nézne ki mint 1 csapó ajtó!ha fuj a szél ezt a lemezt neki tólná 1 pillanat kapcsolónak ami leadná az inditó áramot!
csak aztnem tudom mivan ha nagy szél van?hogyan tudnám fékezni a generátort?van valami ötleted? ami egyszerű és ha lehet ne elektronikusan mert az kicsit nekem magas!
köszi
üdv:palkó
(#) watt válasza palko73 hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Palkó! Kérlek írj rendesen! Ez nem vet rád jó fényt! Köszi! (ha megteszed, talán végig olvasom amit írsz!
(#) Egry válasza lehar hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Igazad van!
Egy állandó mágnesű generátor építése ingyen van.
Tényleg?
Tekercselő huzal, mágnesek, műgyanta, gépi munka.
Hol tudok ezekhez ingyen hozzájutni?
(#) pudding1 válasza Egry hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Most van az amikor én is beleugatok. Ha el tudtad volna olvasni az a 4 sort amire reagáltál (tudom hogy nehéz feladat de nem lehetetlen) akkor tisztában lennél azzal hogy nem azt írta hogy ingyen, hanem hogy olcsóbban!
(#) fassenkugel válasza pudding1 hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

mondjuk elegge az jon le, hogy hazilag ganyolni olcsobb. de:

1. jo ha a 3. fog fele annyira mukodni ugy ahogy szeretned
2. a gyarit csak 1x kell megvenni es garantalt az ami ra van irva
3. es hol van a megbizhatosag stb.

relative olcson, 8..25k korul van 3..800W-os pm szinkron bicikli agymotor. a teljesitemnye es a fordulatszama is stimmel ahoz, hogy szelgenerator direktben hajtsa. es az gyari, megbizhato cucc.

kis teljesitmenyhez pedig ott van a lepteto motor. 100W-os is van 6..8k-ert (a hobbycnc foruman jokat ki lehet fogni) es 2.8/1.3fok/lepest tudnak, szoval nagyon sok polus van rajtuk es ezert kis fordulaton is termelnek rendesen. es az is gyari ipari minosegu cucc.
(#) Atis57 válasza peto1 hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Sziasztok!
mi az az ALTERNÁTOR? (váltóirányitó)!!
"minel nagyob feszültséget kapjak a alternator kimenetén."
(#) Egry válasza pudding1 hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Azért megpróbálkoznék a lehetetlennel.
Mennyibe kerül egy saját építésű és egy gyári generátor?
Legyen mondjuk mindkettő 500W –os.
(#) zolika60 válasza palko73 hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

A Wartburg generátorhoz is kell feszültségszabályozó. Szerintem olvasd végig a fórumot tanulságos lesz.
(#) fassenkugel hozzászólása Feb 2, 2009 /

ilyet erdemes
epiteni nalunk.

regebben gondolkoztam azon , hogy valami olyan rotor elrendezes kellene ami regen a ketfedelu gepeken volt. mert az kisebb szelben is termelne. ez ugy tunik valami olyasmi.
(#) lehar válasza Egry hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Már elnézést,de sehol se emlitettem hogy ingyen van az állandómágnesű generátor épitése,csak annyi hogy joval olcsobb,a gyáriénál,és ami a legfontosabb hogy direkt erre a célra lett megtervezve,kiszámitva.Nekem ilyenem van, és évek ota megy rendesen a legnagyobb megelégedésemre.És mint irtam a külömböző autogenerátor,meg egyébb elektromotor átalakitások nem érnek szinte semmit,csak pénz és anyag pocsékolás.Ezen a fázison én is átestem,ezért nem is érdemes engem erröl gyözködni.Persze akinek kedve,ideje,és pénze van kisérletezgetni,rajta.Mások is megcsinálták,és az eredmény ugyan az.
(#) Egry válasza lehar hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Nem akarok én senkit megtéríteni!
Lássunk már számokat is, ne csak szubjektív véleményeket.
(#) fassenkugel válasza Egry hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

hat szamot nemigen fogsz talani. max annyit tudok mondani, hogy egy auto generator jo ha 60..70% hatasfoku. ha kicsereled a gerjeszto tekercseit magnesre akkor talan meglesz a 70%. de relative nagy fordulatra van meretezve ezert nem tudod csak ugy hasznalni, ha gyorsito attetelt hasznalsz. ha fogaskerekbol vagy lancbol csinalod akkor az 95..98% hatasfoku lehet. bordasszijal talan 80%, ekszijjal megrosszabb.

A szel kerek forog olyan 30..120rpm-el atlagos szelben ebbol 1500..2000rpm-et csinalni nem egyszeru. olyan motort kell keresni amihez nem kell vagy maximum 2..3x-os attetel kell. ilyen motor ami generatorkent is hasznalhato:

1. lepteto motor
2. pm bringa motor
3. liftmotor
4. lemezjatszo tanyer stb motor.

ezek kozul pl a 24V-os a lepteto mar kezzel tekerve is nagy feszultseget ad, ezt direktbe is lehet hajtani cc 100W-ig

A bringamotor kb a 80..200rpm-es tartomanyban mukodik es ott tud 180..900W-ot. jo hatasfoku gyakorlatilag allando magneses szinkron motor. ez is mehet direkte vagy 2..3x-os attetellel.

a liftmotor 150..300rpm-es 3..10kW korul van, harom fazisu asszinkron olyan 95% hatasfoku es 3x230V-jon le rola. ide is kell 3..4x-es gyorsito attetel.

es van a pm generator amit te csinalsz. de sokszor mar az alapelgondolas is hibas , miszerint tarcsas tekercset csinalnak. a magneses korok sem tudnak zarodni rendesen.

Egy új 300/500Wos szélgenerátor kompletten 118.800ft. (http://www.permanent.hu/katalog/wind/FD1_5_300.pdf) Ugyanez házilag:max 50.000ft (kiselejtezett auto generátor 5000ft, mágnes 16000ft, 5kg drót 10000ft, a többi már csak apróság, de hagytam rá pénzt, nehogy alulsaccoljam.) És ez ennyi, nemha meg hát lehet hogy.....hanem ennyi és kész. Csak hát kell hozzá valaki aki nekiáll tekerni a drótot ahelyett hogy másokat kioktat.
(#) pudding1 válasza fassenkugel hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Ezeket a motorokat már próbáltad ténylegesen hogy forditott üzemben (generátorként használva) mit mutatnak, vagy csak a levegőbe beszélsz? Csak mert nekem van itthon 300, 500, és 2000W-os agymotorom is elektromos robogóból és a generátoros üzemmódban meg sem közelíti az eredeti teljesítményének a felét sem. Melyik az a típus amelyik szerinted konkrétan használható? Mekkora fordulaton mennyit termel?
(#) watt válasza pudding1 hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Ha nem tud írni sem rendesen, hogy lenne hiteles amit mond?
Dobálózik a szavakkal és azt se tudja mi az a hatásfok és milyen összefüggésben van a kerékről kivehető teljesítménnyel, ha leterheled a generátort rendesen!
(#) palko73 válasza watt hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

szia watt!
Szerintem ha valaki nem ír rendessen (helyessen),attól még lehet rendes ember!Te mindenkit kigúnyólsz???Ha valaki pedig nemtud valamit ,azért nemkell lenézni.Senkisem született egyből olyan zseninek mint pl:te : . Öszintén szólva énis sokmindenre kíváncsi lennék,de már kérdezni sem merek,mert hátha hülyének néznek!(Tisztelet a kivételnek)
üdv:palkó
(#) fassenkugel válasza pudding1 hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Milyen agymotorod van? tipus stb? ha igy lenne ahogy irod akkor 50% lenne a hatasfoka motoros uzemben.
(#) fassenkugel válasza watt hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

sztem inkabb epits 1 lapatos vawt-t mert annak a legjobb a hatsfoka :nezze:
(#) peto1 válasza Atis57 hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Szia Atis57
Egy autobuszrol leszerlt generátor vagyi alternátor 24V -240Ah amelynek a sztátorja Y-ba van tekercselve hogyha szétszeded mekeresed a közös kötést csinálsz róla kivezetést az ojan mint a O /nula/ plusz marad 3 kivezetésed ami megy a dijodákra amit leválasztasz és megvan egy 3 fazisu generátor. A rotora külon elektronikával adsz egy bizonyos feszültséget amit birsz szabályozni a fordulat számtöl fügöen és kapsz 3x24töl 50V váltoaromot. :yes:
(#) watt válasza palko73 hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Idézet:
„Szerintem ha valaki nem ír rendessen (helyessen),attól még lehet rendes ember!”

Szerintem meg nem.

Pontosan nem értem, hogy minek kéne mágnes egy autó generátorba?
A saját gerjesztő tekercsénél a mágnes sem jobb.

Az állórészt valóban érdemes áttekerni. Pl. 50V körülire.

Nem gondolnám, hogy bárkit is kioktattam volna.
(#) Egry hozzászólása Feb 2, 2009 /

A „lattyatok szümtükke” stílusú írásokat én sem szoktam elolvasni.
(#) watt válasza Egry hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Erre egy magyarázat van, a gerjesztés energiát igényel, ami veszteség.

Igazad van a kioktatós rész nem neked szólt-elnézést érte, de viszont tény hogy amire válaszoltál abban szó nem volt arról hogy ingyen.......Viszont ha a mágnest is kihúzod a listáról akkor még sokkal olcsóbb lesz az áttekercselt, mint a gyári nem?

fassenkugel! Én tudom hogy mi van a műhelyemben és mit mértem rajta! Innen a topikról is voltak nálam többen is személyen, láthatták mik vannak nálam. Nem nekem kellene bizonyítanom, hanem neked, mert állítod hogy 50%-nak meg kellene lennie! Szeretném látni mekkora fordulaton -mekkora áramot ad le az agymotor. Szabadon választhatsz. Milyen is van nálad? (gondolom semmilyen!)
(#) pittyu válasza Egry hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Szia. Betűről betűre végig olvasom a szélgenerátoros topikot, attól függetlenül hogy építek vagy sem. Sajnos olyan helyen lakom ahol kevés és gyenge a széljárás.De valaki kérdezze már meg határainkon belül lakik -e az akinek kifogásoljátok a helyesírását, fogalmazását. Ha határainkon belül él akkor ki kell cikizni,de ha PL: nem köztünk él, akkor inkább tiszteljük, hogy nem felejtette el a magyar nyelvet.Elnézést az Offért.
(#) watt válasza pittyu hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Idézet:
„Ha határainkon belül él akkor ki kell cikizni,de ha PL: nem köztünk él, akkor inkább tiszteljük, hogy nem felejtette el a magyar nyelvet.Elnézést az Offért.”

Ezzel egyetértek. Gondolod, hogy itt ez a helyzet? Aztán lehet, hogy a Shift letörött, és azért...
(#) Egry válasza watt hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

A gerjesztés néhány watt. Ha ennyi is szempont, akkor nem tudom, hogy miről is beszélünk.

Oda szerettem volna kilyukadni, hogy konkrét árak is szóba kerüljenek.
(#) pittyu válasza watt hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Volt a "minden ami modellben " egy értelmes , de a körülmények miatt kissé " lemaradt " fórumtárs akit végülis lenéztek a fórumról. Pedig nem érdemelte meg . Ő is erdélyi volt.
Következő: »»   83 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem