Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC programozás
A fesz szintek ellenőrzésével kezdtem, most kaptam egy másik (meglehetősen bonyolult 51c-s ltp-s pic égető kapcsolási rajzát. ot figyelmeztet hogy 16f627,és 16f628 esetén egy jumerel a pgm et +5v ről gnd re kell kötni, remélem hogy ez lesz a baja :yes:
Mi az, hogy "+5v ről gnd re kell kötni"? Ugye, eddig nem volt +5 V-ra kötve????
Idézet: „ot figyelmeztet hogy 16f627,és 16f628 esetén egy jumerel a pgm et +5v ről gnd re kell kötni” Ez a foglalatos égetőknél fordul elő, ahol össze-vissza bekötözgetik a foglalat kivezetéseit, hogy minden típusra jó legyen. Ez aztán néha okoz meglepetéseket. Le kell szokni a foglalatról, helyette inkább ICSP! (Egy korábbi hozzászólásom)
Akkor mi lehet a probléma, mert a pic-re most csak 5db vezeték megy a többi leng és nem megy az égetés kap 5 és 12v is rendesen
Idézet: „Akkor mi lehet a probléma...” Icserny írta: Idézet: „Na, ez az, amit mi innen nem tudunk kideríteni. Voltmérő a kézbe, s tessék leellenőrizni a feszültségeket, beleértve az LPT portról jövő szinteket is. ” Válassz egy olyan égető programot, amiben ellenőrizheted a kimenő szinteket (pl. winpic800)! Az egyes jeleket bekapcsolgatva (TEST jelölők) nézd meg PIC nélkül, hogy a PIC-ig eljutnának-e a megfelelő jelek!
Az lpt port feszültség szintjeit is megmértem, megvan rendes az 5v.
Nincs valakinek valami ötlete Vagy lecseréljem a programozómat Vagy a a táp maradjon, és megfelelő két szálat kössem be com portra, ha igen hova com hoz nem értek. Egyáltalán a már tönkretett 5db pic et kidobhatom, vagy ha megjavítom az égetőt törölhetőek?
A COM portra ne kösd be! Pláne, ha nem tudod, hogy hol, mi jön ki rajta!
Ötlet pedig nincs, hiszen fogalmunk sincs, hogy melyik programmal próbálkozol, és hogyan konfiguráltad be. Azt sem tudjuk, hogy a tápfeszt szürted-e rendesen, ill. követted-e pontosan Watt leírását. Mellesleg a 12 V és az 5 V pontosan mennyi? A blokktörlés az egyik legháklisabb része a PIC programozásanak, ahhoz 5 V +/- 10 % határokon belül kell maradni (tehát min. 4,5 V).
Még nem vagyok otthon ( sajnos :no: ) de ha jól emlékszem mikor utoljára mértem 5,03v volt (az lpt biztos jó, sok egyéb házi cucc meghajtására használom)
legkésőbb hétfőn le kell adni a nyákterveket a gyártónak (holnap kéne, mert akkor 2000huf al olcsóbb) igy 27. ére kész lesz márc. 1 re be forrasztom 2-3 nap míg összekötöm a hardver többi részével márc. 8 a leadási határidő. Lassan kifutok az időből, és fogalmam sincs most mit csináljak azzal a pic el . Nincs valakinek valami tuti biztos égetési ötlete, amihez nem kéne el menni alkatrészeket vásárolni (otthoni készlet jelenleg 30db1k 30db 270ohm os ellenállást, 5db 100n kondenzátort és 5db 1n4148 as diódát tartalmaz) novarobot
Most értem ide...
Egy csomó kérdésre nem válaszoltál, íme 1: Melyik programmal ellenőrized a PGD, PGC vonalak fázishelyességét(melyik programot használod?)? Egyébként mit értesz az alatt, hogy 5 PIC tönkrement? Azt meg hogy sikerült és egyáltalán honnan tudod hogy tönkrementek?
A WINPIC800 égetőt használom és a pontosan úgy állítottam be ahogy leírtad, a hardver teszt hiba nélkül lefut.
1. próbálkozásnál megáll az rögtön hogy a beírt adat nem egyezik a kiolvasottal 0x1634 írt 0x3ff8. 2. próbálkozásnál eljut a 6. hex számig majd ugyan az a hibaüzenet, csak 0x3002 és 0x1048 al. Ha kiolvasom a pic tartalmát ezek után az első hex 0x1048 és ezt már többé nem tudom módosítani akármit próbálok a 2. hibaüzenetet kapom (kivéve törlésnél ott nem csinál semit) A program rendesen felismeri a pic típusát. Novarobot u.i 90 percig nem leszek internetközelben.
Hogy érted, hogy törlésnél nem csinál semmit? Le kéne tudni törölni, ez alapvető. Főleg, hogy felismeri a PIC-et! Törlés után a kiolvasott tartalomnak 3FFF-nek kellene lennie.
Most milyen hosszúak a vezetékek(a PC től számolva a PIC-ig) és miből vannak? (esetleg egy fénykép?)
Most értem haza, így mindent letudok mérni pontosan amit kell.
A gép és a égető között, 2db kb 3m-es lpt hosszabbító kábel van egy lpt swits en keresztül (maga a gép egy szekrény belsejében van, ezért nehézkes a kábel lerövidítése, de ezidáig semmilyen lpt-s cucc nem panaszkodott). A törlés rendesen lefut, csak benne marad a pic ben az egyetlen 0x1048 as szám Kösz a gyors választ, talán olvastad menyire szoros a határidőm. A pic-ek nem biztos hogy tönkrementek csak ez a bizonyos 0x1048 as kód masszívan benne van és nem tudom ki lehet e valaha is törölni. Novarobot Idézet: „A gép és a égető között, 2db kb 3m-es lpt hosszabbító kábel van egy lpt swits en keresztül” Ezt sürgősen szervezd át, mielőtt a ChipCAD teljes raktárkészletét kimerítenéd! Szedd ki azt a gépet a szekrényből, vagy mássz be utána! S lehetőleg mind a két hosszabbítót hagyd ki a buliból! A switchet meg pláne...
Vagy vegyél egy usb-s pickit2 -t !!
6000ft körül megkapod és elfelejtheted a 2x3m vezetéket! Én is építettem , nem működött , megvettem a gyárit az még nem szórakozott velem egyszersem
A cikben ezt írtam:
Idézet: „A nyomtató porttól kb. 1m-es UTP kábelen hoztam a jelet, és egy tüske aljzatot forrasztottam a végére. Erre csatlakoztam egy tüskecsatival, amire az alkatrészek egyik része került (két ellenállás) és erről tovább egy 20cm hosszú 5 eres szalagkábellel...” Ezt nem véletlenül részleteztem! Hosszabb kábelek esetén nem garantált a működés, és semmiféle más elem sem kerülhet a kábelbe.
Elektronikus az LPT switch ? Mert ha igen, akkor másodpercenként kétszer átvált oda-vissza a portok között. Azt a PIC biztos nem díjazza. A kábelhosszról már nem is beszélve.
Remélem akkor ez a baja, sajnos csak holnap nyílik lehetőségem kipróbálni hogy jó e így.
Már ötödik napja rágjuka körmünket izgatottan, de még mindig nem derült ki, hogy mi lett az újabb próbálkozás eredménye! :no:
sziasztok segítséget kérnék minden pic programozótól hogy mit hova írja ahoz hogy a pic16f627-es picem tudja a pwm-et . uagyan is összeraktam ezt a kapcsolást http://www.cenece.com/ceneceC4.htm ráégettem a picre a programot de sajnos nincs benne pwm szabályzás én meg nem tudok programozni picet de gondolom az itt jelenlévők nagytöbsége nevetve megoldja a problémát . az a baj hogy nagyon melegszenek a fetek és a léptető motorok mert direktbe kapja gondolom az áramot na mármost valahogy meg kellene szaggatni az áramot legalábbis a szakik ezt mondták de én sajna nem vagyok képes rá. szóval ha vanvalaki aki tudna nekem segíteni azt nagyon megköszönném. Üdv Tomi
Nem kellene ráadni a motorfeszültségeket, amíg a FET-ek vezérlőjele nem olyan, mint amilyet szeretnél.
A beültetési rajzból vissza kellene fejtenia kapcsolási rajzot, s tisztázni kell, hogy minden alkatrész stimmel, vagy valami "helyettesítés" folytán eleve nem is jó a bekötés. A CNC vezérlő elektronika topikban valószínűleg jobban fogják tudni, hogy a bejövő jelnek mi a szerepe (ha jól látom, LPT porta kapcsolódik), s hogy a léptetőmotorok mit szeretnénk. A PIC programja önmagában véve az MPLAB szimulátorban is kipróbálható, ha tudod, hogy mit kell adni a bemenetre, és mit kell várni a kimeneten. A .hex-ből visszafordított assembly-ben való turkálás nem lesz egy leányálom, de legalább annyi kiderülhet, hogy van-e "szaggatás" a kimeneten...
köszi de sajna nem tudok pic programot se írni se olvasni és az elektronikában sem vagyok othon ezért fordultam a forum tagokhoz hogy segítsenek. nem tudnád át vizsgálni nekem?
Én sem értek a PIC16F627-hez, legfeljebb le tudnám tölteni az adatlapját és elolvasnám, de ezt te is meg tudod tenni, ha majd szükség lesz rá.
A léptetőmotorohoz meg pláne nem értek, s eddig azt sem árultad el, hogy milyen motorokról van szó. A kapcsolási rajz visszafejtéséhez nem kell különösebb elektronikai ismeret, csak követni kell a vezető fóliacsíkokat, s átrajzolni az összeköttetéseket, hogy a kapcsolási rajzhoz hasonló, áttekinthető ábra legyen. Egy estét rászánhatnál. Már kérdeztem, de nem válaszoltál, hogy milyen alkatrészeket építettél be? Nincs-e alkatrész eltérésből, vagy egyéb miatt elkötési probléma? Milyen jelek mennek a FET-ek vezérlő lábaira, s mivel tudod ellenőrizni? Ezt innen nem lehet eldönteni... Mint ahogy azt sem, hogy mit kellene csinálnia ennek a panelnek (és PC oldalról milyen programal, hogyan vezérled, milyen bemenő jeleket kap). Mellesleg ez a Fórum nem szolgáltatóház, abban segítünk (ha tudunk...) hogy te oldd meg a feladatot.
bocsi akkor leírom.
Szóval lpt portal vezérlek 4db unipoláris léptető motort a mach3 nevű programmal ami step/dir lépés/irány jeleket ad a vezérlőnek ezt a két jelet a pic feldolgozza és kiküldi a fet-eknek a motorjaimban 4 tekercs van mejnek tekercsei úgy vannak kivezetve hogy 2 tekercs párhuzamosan van kötve és a 2 tekercs közepe ki van hozva ez a vezérlőn direktbe kapja a pozitívot akárcsak a másik 2 tekercs közepe is. marad a 2 tekercs szélső vezetékei ezt vezérli a vezérlő az az a negatívot a feten keresztül. a picet 5V al táplálom ot nincs is baj de amikor a fő áramkörre kötöm a 24v-ot akkor van a ciriburi mert elfüstolnek a fetek ezért kellene megszaggatni az áramot . a feteknek végüls csak annyi szerepe van hogy nit zár nyit zár de akkor miért folyik rajta át akkora áram ha a léptető motorom csak 3A-es a fet meg 40A-es körüli és aszem 100V
Milyen FET-ek ezek? 4..4,5V gate fesz esetén mekkora a maradék ellenállásuk, és mekkora az az áram, amit a motor üzemszerűen fel tud venni? Miért 24V-ot teszel rá a motorra, ha attól akkora áram kezd folyni, hogy a FET nem bírja bekapcsolni? Normális az, hogy ekkora áram folyik a tekercseken? Az áramkör és a program ilyen motorokhoz lett tervezve? A vezérlő lábakon lévő jeleket megmérted szkóppal, biztosan kijönnek a vezérlő impulzusok? ...
Nem akarom folytatni azokat a kérdéseket, amikre választ kell találj ahhoz, hogy megold a problémát. Mi nem fogjuk tudni megtalálni ennyi infóból, de valószínű többől sem.
Erről a vezérlőről van szó, amelyben a beültetési rajz szerint IRF540 típusú FET-ek vannak. Hogy aztán BoroTomi ilyenek épített-e be, vagy sem, azt két napja nem árulja el.
Az sem derült ki, hogy a (vajon mivel?) beégetett program működik-e. (Melyet nyilván nem a 30 amperes FETEK elfüstölésével :smoke: kellene tesztelni, hanem a PIC 8,9,10,11 lábain kijövő jel szemügyre vételével...:wow1: ) Idézet: „elfüstolnek a fetek ezért kellene megszaggatni az áramot” Szerinted mit szolgál az általad beégetett program, ha nem pont erre??? Más feladata nincs is, hiszen a vezérlést is a PC adja. 1. Mivel égetted be a prgramot? 2. Honnan tudod, hogy sikeres volt a beégetés? 3. Milyen módon tesztelted eddig a program működését? 4. Milyen eszközeid vannak a teszteléshez?
mindnet ugyan úgy csináltam ahogy ott le van írva az alkatrészek is ugyan azok . mindnen
jdm-el égettem azért is gondolom hogy az égetés sikeres mert működik tökéletesen ha csak 1.5A-es motorokat rakok rá -a saját fórumán is azt írták hogy vigyázni kell vele mert nincs áramkorlát csak az a pár ellenállás ami a motor pozitív részére van kötve .
mérésre nem nagyon vagyok elengedve 1db multiméterem van
Halli!
Az otthoni ADSL modem cseréje után megint itt! (másnak is mindig minden a legrosszabb pillanatban megy tönkre .) A kábelek lerövidítése után sem változott semmi pontosan ugyan az a helyzet mint ezidáig, szerintem a szoftver a sz@r. Egy ismerős beégetett nekem 2db ic-t most nézem jó e a pic programom és ha kell módosítok rajta. Elvileg beégeti nekem a többi pic.et ha jó a program, de érdekel mi a pic programozómnak a baja. A verseny után átérek a atme mikrokontrollerére, úgyis ezt fogják tanítani a fősulin, nincs valami olyan áramkör ami tud atme-t és pic-et égetni? Lehet bonyolult is hosszútávra kéne. Novarobot |
Bejelentkezés
Hirdetés |