Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   124 / 844
(#) Ricsi89 válasza Gery hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

Így sem lesz jó. Milyen a trafó, amin 2X25V van? Nem tudod megbontani annyira valahogy, hogy ketté tudd szedni a közös pontot.
(#) Gery válasza Ricsi89 hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

ÓÓ, de kár, pedig ilyen trafóim vannak.
Milyen trafó? Fogalmam sincs, mert interneten üzletelem. Most megkérdezem majd, hogy meglehet-e bontani...

tegyél képeket a trafóról, hátha meglátjuk a rejtélyt.
(#) Gery válasza Ricsi89 hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

Rendben van, majd akkor kérek!
De most azon gondolkodtam, hogy bár kivitelezés szempontjából csúnyább, de akkor rakok 2db különböző trafót 1-1 tápnak. Végülis ha szimetrizálom, akkor is a potival lövöm be a feszültséget, és ha a két trafó AC feszültsége kicsit eltér gondolom nem probléma. Csak akkor kéne még egy plusz trafó a kijelzőknek... Mert a hely az végülis nemprobléma, csak az esztétika veszik el. Mert van egy kisebb feszültségű trafóm, kb 2x15V. Ha ennek meg összekötöm a két secunderét, akkor viszont a másik két kivezetésen pont 30V lesz jól gonodlom? És ez ugyanannyira terhelhető mint külön külön igaz?
(#) ToXeN válasza Gery hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

Szerintem így már működne... én nem látom akadályát...
Kijelzőknek is jó így tudtommal
-ToXeN-

Azt se felejtsd el, hogy a kijelzőknek is külön táp kell. Ők sem mehetnek egy tápról.
(#) ToXeN válasza Gery hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

Ha összekötöd az egész csak annyira terhelhető mint a leggyengébb tekercs, de nem értem a kijelzőknek minek 30VAC?
(#) Gery válasza ToXeN hozzászólására (») Feb 18, 2009 /

Nem, nem! Az a tápnak menne. Egy 60VA-es 2x15V-os trafó. És ha közösítem a secunderét, akkor lead 30V-ot, ami ideális. Nem tudom, érthető?
De Te most azt mondod működne, ez is viszont gr89, Te szerinted pedig nem. Most akkor melyik állítás lehet az igaz?
(#) proli007 válasza Gery hozzászólására (») Feb 18, 2009 /

Hello!
Bocs, ha kicsit sértőnek találnád, a szándékom nem a sértegetés, hanem a tisztánlátás segítése.

Az hogy "melyik állítás az igaz"? Hát az, hogy össze vissza csapkodsz a kérdésekkel, az helyett, hogy elmélyedtél volna a trafók - egyenirányítók lelki világába.

- A kép amit feltettél, nem mond semmit, hiszen hiányzik egy nagyon fontos momentum, az egyenirányítás. Annak típusa, egyből meghatározza, mi köthető egyáltalán össze és mi nem. (és nem csak a tápnak lesz ilyen, hanem a kijelzőnek is.)
- Tekintve, hogy a műszer a táp valamely pontján méri a feszültséget (vagy a sönt segítségével az áramot) így galvanikusan közösíteni kell a mérési ponttal annak bemenetét. A műszeráramkör bemenet és tápfeszültsége is galvanikusan közösítve van, illetve a bementi pontok feszültség szintjei, rögzítetek a tápfeszültséghez képest. Ezért legjobb módszer, ha a műszeráramkörnek galvanikusan elválasztott külön tápja van. Ennek megoldása, és közösítés lehetősége is függ az alkalmazott IC-től.
- Tehát pontos választ a problémáidra csak akkor lehet adni, ha meg van már, hogy milyen kapcsolású tápegységet építesz, és milyen műszeráramkört. (IC-t) Akkor lehet beszélni az összehangolásról.
(Nem biztos, hogy számodra érthető, amit írtam, de hidd el, később azzá válik.)
üdv! proli007
(#) speccy válasza Gery hozzászólására (») Feb 18, 2009 /

Hello!
Én is épp egy labortápon dolgozom, szintén LCD panelmérőkkel. Én úgy oldottam meg, hogy vettem egy 1VA-es kis trafót kb 500Ft -ért, egy próbanyákra meg összedobtam két 7808as stabilizátort és már kész is. Kis helyet foglal, de a mérők mégis teljesen külön tápról mennek.
(#) Gery válasza proli007 hozzászólására (») Feb 18, 2009 /

Szia!
"Nagyjából" világos, de azt nem értem, hogy közös nullpontú trafót is például mért nem lehet használni... De most már világos, hogy teljesen külön secunder kell. Azzal eddig is tisztába voltam, hogy a panelmérőnek is külön táp kell, és miközbe ezt írtam, akkor nyilván nem működőképes a rajzom...
És azért sem írtam IC-t, mert beszélgetést folytattam erről és 2 oldallal ezelőtt itt már belinkeltem az egész kapcsolást.(ami különben 723-as)
De az is lehet, hogy van pár ilyen pici trafóm, amit például órákbol és hasonlókból szedtem ki, szóval speccy ötletét is még átgondolom, csak most a bőség zavarába nem tudok már dönteni lassan....
(#) proli007 válasza Gery hozzászólására (») Feb 18, 2009 /

Hello!
A közös nullpontú trafót is lehet használni, csak a táp kapcsolásának is ennek megfelelő kialakításúnak kell lenni. És természetesen a közös vezetékben nem lehet soros alkatrészt tenni.
Gyakorlatilag az áramkör komplemensét kellene megépíteni. De az IC nem az, és a 723-al ki lehet alakítani negatív táp stabilizálását is, csak nem éri meg a fáradságot, mert túl körülményes a dolog.
A műszeráramköri tápot mindenképpen le kell választani, mert a sönt ellenállás, így a tápfeszültségen "lóg", nem a közös ponton.
üdv! proli007
(#) yello válasza proli007 hozzászólására (») Feb 18, 2009 /

Hello!
lehet hogy tudok segíteni nektek, van egy cikkem az ELEKTROL 1992/4 számból ami pont olyan tápot mutat be mint ami nekektek kell!
Egyenlőre csak a kapcsolás és az alkatrészlista, de ha kell a többi akkor felteszem az egész cikket!
Üdv!
(#) proli007 válasza yello hozzászólására (») Feb 18, 2009 /

Hello!
Köszi, de nem nekem van rá szükségem, hanem Gery-nek. (Egyébként ismerem ezt a tápot, azaz a megoldás előnyeit és hátrányait is..)
üdv! proli007
(#) Gery válasza yello hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

Szia!
Az az igazság, hogy a két táp már készen van, úgyhogy inkább szerzek hozzá ezesetben trafót.
De köszönöm szépen!
(#) mazso1988 hozzászólása Feb 19, 2009 /

Sziasztok

pici segjtségre lenne szükségem megépítettem Attila86 labortápegységét a legelső konstrukciót működött is tökéletesen de sajna sikerült véletlenül rövidrezárnom a kimenetét és utána már egyáltalán nemtudom szabályozni a kimenetet se az feszültséget sem az áramot egyáltalán nem reagál semmilyen behatásra.
cseréltem már műveleti erösítőt is de sajnos így sem oldódott meg a hiba.
segítséget előre is köszönöm.
Üdv
(#) Attila86 válasza mazso1988 hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

Üdv.!

- A panelmérő működik (világít?)
- A C9-en van feszültség a kimeneti negatív ponthoz képest?
- A darlington fokozat kollektorán (a biztosíték után) van feszültség a kimeneti negatív ponthoz képest?
- A műveleti erősítő 7-es és 11-es lábain megvan a kb +-5V-os feszültség a kimeneti pozitív ponthoz képest?
- Az R8 é R18 közös pontján megvan a kb 6,2V-os feszültség a kimeneti pozitív ponthoz képest?
(#) mazso1988 válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

Szia
az ick lábain megvolt a feszültség a panelmérő működik helyesen mert a digimulti is annyit mért a többit megméregetem.
(#) mazso1988 válasza mazso1988 hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

Megméregettem mindent amit irtál megvoltak a feszültségek kivétel az R8és r18 közös pontján ott 23.6v-ot mértem de kivoltak véve a tranzisztorok de most jgy legalább 17.8 és 30v közöt tudtam állitani a kiemenetet de jgy sem ment le a feszültség 0-ra de ez lehet hogy azért volt mert nnincs benne a tranzisztorpár
(#) mazso1988 válasza mazso1988 hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

bocsi hülyeséget irtam így tranzisztorok nélkül is megvan az ellenállások közöspontján a 6.2v feszültség

Most akkor mi a helyzet?
Ki van véve az áteresztő tranzisztor-fokozat? Miért? Így persze hogy nem lehet szabályozni a kimenetet.

igen kivettem mert gondoltam hogy tönkremehetett a bd245 és szerintem tönkre is ment mert mindenirányban vezet de amig bent volt az áramkörben egyáltalán nem tudtam állitani a kimenetet egyik potival sem pedig a feszültségek amiket irtál megvannak rendesen.

Értem. Akkor az áteresztő tranzisztor átütött és mostmár végérvényesen átereszt.
Ki kell cserélni.
Azt írtad, hogy akkor szállt el amikor a kimenetet rövidre zártad. Ez úgy következhet be, hogyha a rövidre zárás előtt nem állítottad be a maximális kimenő áramot. Így a táp jóval nagyobb áramot engedett ki, amit az áteresztő fokozat nem bírt ki.

igen szerintem is tönkrement tudtam szerezni másikat hamar kicserélem és utána beállitom röviden letudnád irni a folyamatot tudtam szerezni műterhelést is.
(#) Ricsi89 válasza Gery hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

A trafód közös pontja hogy van kivezetve? Csak a vezeték jön ki, vagy a rézhuzal? nem tudom milyen trafó lehet, de szerintem külön lehetne választani a két tekercset. Egy ilyen semmiségért nehogy másik trafót vegyél már.

Szia
hogyan tudom a maximlis kimenőáramot beállitani mert leterhelem a tápot és akkor csak a trimerrel 2.6-3A között tudok csak állitani?
Üdv
(#) Gery válasza Ricsi89 hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

Az a helyzet, hogy nem az enyém a trafó(bár valahol lehet valóban, így írtam, hogy ne keljen még plussz felesleges dolgokat beleírni), hanem egész jó áron tudnék hozzá jutni. De sajnos azóta nem jelentkezett az eladó...
(#) Ricsi89 válasza Gery hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

Akkor meg nincs gond. Olyan trafót kell nézni, ami jó lesz hozzá. Azt nem tudtam, hogy még nem vetted meg.
(#) Gery válasza Ricsi89 hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

Hát igen! Csak a pénz az nagy úr, az én helyzetemben még az a pár ezer forint is számít, de mivel régóta áll a projekt(ezen okból), csak be akarom fejezni, szóval körültekintő leszek...(lehet ebből fakad 1-2 idiótán hangzó kötözgessünk mindent össze vissza ötletem...nézzétek el nekem).
(#) Attila86 válasza mazso1988 hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Mármint hogy hogyan kell beállítani a maximális kimenő áramot?
P4, P5 és P2 potikat tekerd fel teljesen, a P1-trimmert pedig le. Pontosabban P1-et abba a végállásába tekerd, ahol a GND-hez képest a legkisebb feszültség mérhető a középső lábán.
Ez után tegyél műterhelést a táp kimenetére. Olyan műterhelést, amely maximum 30V-ról képes felvenni legalább 2A-t. (Maximum tehát 15Ohm-os legyen műterhelés.)
Ha ez megvan, akkor lassan tekerd felfelé a P1-et úgy, hogy 2A folyjon ki a tápból. Ha ezzel megvagy, akkor P2-vel már nulla és 2A közt tudod szabályozni a kimenő áramot.
Következő: »»   124 / 844
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem