Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Így sem lesz jó. Milyen a trafó, amin 2X25V van? Nem tudod megbontani annyira valahogy, hogy ketté tudd szedni a közös pontot.
ÓÓ, de kár, pedig ilyen trafóim vannak.
Milyen trafó? Fogalmam sincs, mert interneten üzletelem. Most megkérdezem majd, hogy meglehet-e bontani...
tegyél képeket a trafóról, hátha meglátjuk a rejtélyt.
Rendben van, majd akkor kérek!
De most azon gondolkodtam, hogy bár kivitelezés szempontjából csúnyább, de akkor rakok 2db különböző trafót 1-1 tápnak. Végülis ha szimetrizálom, akkor is a potival lövöm be a feszültséget, és ha a két trafó AC feszültsége kicsit eltér gondolom nem probléma. Csak akkor kéne még egy plusz trafó a kijelzőknek... Mert a hely az végülis nemprobléma, csak az esztétika veszik el. Mert van egy kisebb feszültségű trafóm, kb 2x15V. Ha ennek meg összekötöm a két secunderét, akkor viszont a másik két kivezetésen pont 30V lesz jól gonodlom? És ez ugyanannyira terhelhető mint külön külön igaz?
Szerintem így már működne... én nem látom akadályát...
Kijelzőknek is jó így tudtommal -ToXeN-
Azt se felejtsd el, hogy a kijelzőknek is külön táp kell. Ők sem mehetnek egy tápról.
Ha összekötöd az egész csak annyira terhelhető mint a leggyengébb tekercs, de nem értem a kijelzőknek minek 30VAC?
Hello!
Bocs, ha kicsit sértőnek találnád, a szándékom nem a sértegetés, hanem a tisztánlátás segítése. Az hogy "melyik állítás az igaz"? Hát az, hogy össze vissza csapkodsz a kérdésekkel, az helyett, hogy elmélyedtél volna a trafók - egyenirányítók lelki világába. - A kép amit feltettél, nem mond semmit, hiszen hiányzik egy nagyon fontos momentum, az egyenirányítás. Annak típusa, egyből meghatározza, mi köthető egyáltalán össze és mi nem. (és nem csak a tápnak lesz ilyen, hanem a kijelzőnek is.) - Tekintve, hogy a műszer a táp valamely pontján méri a feszültséget (vagy a sönt segítségével az áramot) így galvanikusan közösíteni kell a mérési ponttal annak bemenetét. A műszeráramkör bemenet és tápfeszültsége is galvanikusan közösítve van, illetve a bementi pontok feszültség szintjei, rögzítetek a tápfeszültséghez képest. Ezért legjobb módszer, ha a műszeráramkörnek galvanikusan elválasztott külön tápja van. Ennek megoldása, és közösítés lehetősége is függ az alkalmazott IC-től. - Tehát pontos választ a problémáidra csak akkor lehet adni, ha meg van már, hogy milyen kapcsolású tápegységet építesz, és milyen műszeráramkört. (IC-t) Akkor lehet beszélni az összehangolásról. (Nem biztos, hogy számodra érthető, amit írtam, de hidd el, később azzá válik.) üdv! proli007
Hello!
Én is épp egy labortápon dolgozom, szintén LCD panelmérőkkel. Én úgy oldottam meg, hogy vettem egy 1VA-es kis trafót kb 500Ft -ért, egy próbanyákra meg összedobtam két 7808as stabilizátort és már kész is. Kis helyet foglal, de a mérők mégis teljesen külön tápról mennek.
Szia!
"Nagyjából" világos, de azt nem értem, hogy közös nullpontú trafót is például mért nem lehet használni... De most már világos, hogy teljesen külön secunder kell. Azzal eddig is tisztába voltam, hogy a panelmérőnek is külön táp kell, és miközbe ezt írtam, akkor nyilván nem működőképes a rajzom... És azért sem írtam IC-t, mert beszélgetést folytattam erről és 2 oldallal ezelőtt itt már belinkeltem az egész kapcsolást.(ami különben 723-as) De az is lehet, hogy van pár ilyen pici trafóm, amit például órákbol és hasonlókból szedtem ki, szóval speccy ötletét is még átgondolom, csak most a bőség zavarába nem tudok már dönteni lassan....
Hello!
A közös nullpontú trafót is lehet használni, csak a táp kapcsolásának is ennek megfelelő kialakításúnak kell lenni. És természetesen a közös vezetékben nem lehet soros alkatrészt tenni. Gyakorlatilag az áramkör komplemensét kellene megépíteni. De az IC nem az, és a 723-al ki lehet alakítani negatív táp stabilizálását is, csak nem éri meg a fáradságot, mert túl körülményes a dolog. A műszeráramköri tápot mindenképpen le kell választani, mert a sönt ellenállás, így a tápfeszültségen "lóg", nem a közös ponton. üdv! proli007
Hello!
lehet hogy tudok segíteni nektek, van egy cikkem az ELEKTROL 1992/4 számból ami pont olyan tápot mutat be mint ami nekektek kell! Egyenlőre csak a kapcsolás és az alkatrészlista, de ha kell a többi akkor felteszem az egész cikket! Üdv!
Hello!
Köszi, de nem nekem van rá szükségem, hanem Gery-nek. (Egyébként ismerem ezt a tápot, azaz a megoldás előnyeit és hátrányait is..) üdv! proli007
Szia!
Az az igazság, hogy a két táp már készen van, úgyhogy inkább szerzek hozzá ezesetben trafót. De köszönöm szépen!
Sziasztok
pici segjtségre lenne szükségem megépítettem Attila86 labortápegységét a legelső konstrukciót működött is tökéletesen de sajna sikerült véletlenül rövidrezárnom a kimenetét és utána már egyáltalán nemtudom szabályozni a kimenetet se az feszültséget sem az áramot egyáltalán nem reagál semmilyen behatásra. cseréltem már műveleti erösítőt is de sajnos így sem oldódott meg a hiba. segítséget előre is köszönöm. Üdv
Üdv.!
- A panelmérő működik (világít?) - A C9-en van feszültség a kimeneti negatív ponthoz képest? - A darlington fokozat kollektorán (a biztosíték után) van feszültség a kimeneti negatív ponthoz képest? - A műveleti erősítő 7-es és 11-es lábain megvan a kb +-5V-os feszültség a kimeneti pozitív ponthoz képest? - Az R8 é R18 közös pontján megvan a kb 6,2V-os feszültség a kimeneti pozitív ponthoz képest?
Szia
az ick lábain megvolt a feszültség a panelmérő működik helyesen mert a digimulti is annyit mért a többit megméregetem.
Megméregettem mindent amit irtál megvoltak a feszültségek kivétel az R8és r18 közös pontján ott 23.6v-ot mértem de kivoltak véve a tranzisztorok de most jgy legalább 17.8 és 30v közöt tudtam állitani a kiemenetet de jgy sem ment le a feszültség 0-ra de ez lehet hogy azért volt mert nnincs benne a tranzisztorpár
bocsi hülyeséget irtam így tranzisztorok nélkül is megvan az ellenállások közöspontján a 6.2v feszültség
Most akkor mi a helyzet?
Ki van véve az áteresztő tranzisztor-fokozat? Miért? Így persze hogy nem lehet szabályozni a kimenetet.
igen kivettem mert gondoltam hogy tönkremehetett a bd245 és szerintem tönkre is ment mert mindenirányban vezet de amig bent volt az áramkörben egyáltalán nem tudtam állitani a kimenetet egyik potival sem pedig a feszültségek amiket irtál megvannak rendesen.
Értem. Akkor az áteresztő tranzisztor átütött és mostmár végérvényesen átereszt.
Ki kell cserélni. Azt írtad, hogy akkor szállt el amikor a kimenetet rövidre zártad. Ez úgy következhet be, hogyha a rövidre zárás előtt nem állítottad be a maximális kimenő áramot. Így a táp jóval nagyobb áramot engedett ki, amit az áteresztő fokozat nem bírt ki.
igen szerintem is tönkrement tudtam szerezni másikat hamar kicserélem és utána beállitom röviden letudnád irni a folyamatot tudtam szerezni műterhelést is.
A trafód közös pontja hogy van kivezetve? Csak a vezeték jön ki, vagy a rézhuzal? nem tudom milyen trafó lehet, de szerintem külön lehetne választani a két tekercset. Egy ilyen semmiségért nehogy másik trafót vegyél már.
Szia
hogyan tudom a maximlis kimenőáramot beállitani mert leterhelem a tápot és akkor csak a trimerrel 2.6-3A között tudok csak állitani? Üdv
Az a helyzet, hogy nem az enyém a trafó(bár valahol lehet valóban, így írtam, hogy ne keljen még plussz felesleges dolgokat beleírni), hanem egész jó áron tudnék hozzá jutni. De sajnos azóta nem jelentkezett az eladó...
Akkor meg nincs gond. Olyan trafót kell nézni, ami jó lesz hozzá. Azt nem tudtam, hogy még nem vetted meg.
Hát igen! Csak a pénz az nagy úr, az én helyzetemben még az a pár ezer forint is számít, de mivel régóta áll a projekt(ezen okból), csak be akarom fejezni, szóval körültekintő leszek...(lehet ebből fakad 1-2 idiótán hangzó kötözgessünk mindent össze vissza ötletem...nézzétek el nekem).
Mármint hogy hogyan kell beállítani a maximális kimenő áramot?
P4, P5 és P2 potikat tekerd fel teljesen, a P1-trimmert pedig le. Pontosabban P1-et abba a végállásába tekerd, ahol a GND-hez képest a legkisebb feszültség mérhető a középső lábán. Ez után tegyél műterhelést a táp kimenetére. Olyan műterhelést, amely maximum 30V-ról képes felvenni legalább 2A-t. (Maximum tehát 15Ohm-os legyen műterhelés.) Ha ez megvan, akkor lassan tekerd felfelé a P1-et úgy, hogy 2A folyjon ki a tápból. Ha ezzel megvagy, akkor P2-vel már nulla és 2A közt tudod szabályozni a kimenő áramot. |
Bejelentkezés
Hirdetés |