Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   48 / 780
(#) sprofan válasza uli hozzászólására (») Feb 20, 2009 /
 
Én jelenleg ezzel "játszok", igaz ez csak egy 30W-os példány, de vannak 290W-osak is Számolgattam, kísérletezgettem, és arra jutottam hogy az opto bemenetén minden esetben 2,5V van, ehhez igazítja magát az IC, ha csökkentem az optora jutó feszt akkor növeli a kimenő feszültséget (természetesen bizonyos határig). Úgy bukkantam rá erre a megoldásra, hogy szétbontottam 2db házimozi erősítőt (persze nem ép működő darabokat ) és TOP249YN volt bennük (250w). Esetleg valakinek véleménye a kicsikéről?
Az első képen látható dolgokért elnézést, de csak egy kísérleti darab természetesen leválasztó trafóról táplálva, az IC a panel hátán van a hütés miatt és ha már az ott van, odatettem az optot is.
(#) Doncso válasza csongore hozzászólására (») Feb 20, 2009 /
 
Hohhó, hogy is van ez? Skorinak van 2*40V os tápja? Ez most melyik táp konkrétan? Ez nem a pc-táp transzformátoros, vagy tévedek?
Üdv.
(#) Bassmester hozzászólása Feb 20, 2009 /
 
Melyiket lenne érdemesebb megépíteni? Ezt vagy a Skori félét? ETD49 trafóm van hozzá és IRFP 450 fetjeim.
(#) Skori válasza Doncso hozzászólására (») Feb 20, 2009 /
 
Attól függ milyen trafóval építed meg Nem kötelező az eredeti PCtáp trafót használni, az csak egy lehetőség
(#) Doncso válasza Skori hozzászólására (») Feb 20, 2009 /
 
Ja értem, tehát akkor ha ezt PC táp trafóval építem, akkor lesz a 2*24V-os ugye?
(#) Skori válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 20, 2009 /
 
Amelyik jobban tetszik
Ebben például a Q3 drainjéről hiányzik egy ellenállás, aminek az lenne a feladata, hogy a bekapcsolási tranziens alatt Q3 disszipációját a névleges max alatt tartsa az áram korlátozásával, 470ohm már elegendő. D3 zener felesleges, ugyanis az IC-ben is van, és az hamarabb nyit ki mint a külső15V-os! Na jó, nem kritizálom tovább más munkáját, végülis is működik ha jól készítik el
Nálam meg a zavarszűrő maradt le a nyákról, mondván, hogy a csatlakozóra van ráépítve, de azért illene használni.
(#) cimopata válasza Skori hozzászólására (») Feb 20, 2009 /
 
Q3 elé valóban elfért volna egy ellenállás, de teszt után így is működőnek bizonyult.
A zener viszont szerintem fontos, mert a belső zener 15,6V a D3 meg 15V. Úgy mértem hogy 14,5V-nál már levágja a felesleges feszt az IC-nek. Még mindig jobb ha a külső zener megy rövidzárba mintha a belső menne.

Bár utólag elgondolva lehetne betenni Q3 gateje elé egy pár µF-os kondit, hogy tényleg csak a bekapcsolás pillanatáig tudjon működni.
Mert ha netán nem indulna be a táp akkor nem termel magának tápfeszt és Q3 kénytelen leosztani a feszültséget. Ha Q3 elszáll akkor minden vele együtt.
(#) Doncso válasza cimopata hozzászólására (») Feb 20, 2009 /
 
Ez volt nálam is
(#) cimopata válasza Doncso hozzászólására (») Feb 20, 2009 /
 
Hát, valamit nagyon elronthattál, ha nem tudott beindulni a táp. Nem is tudom mi volt már nálad a probléma, azt hiszem rövidre zártad huzamosan nem?
(#) Bassmester válasza Skori hozzászólására (») Feb 21, 2009 /
 
Mivel van ilyen ícém, így ennek fogok nekiállni. A nyákot majd az általad javasolt ellenállással és a Q3 elé berakható kondival tervezem meg. Az ETD49 esetében reális elképzelés a 600VA ?
A primer oldali 325V ra 2 db 470µF-450V-os "nippon chemikon"puffert raknék, a szekunderre pedig 8 db 1000µF-63V low esr "teapo" kondit. Elég lehet ennyi? Szerinted megvalósítható lenne egy olyan megoldás, hogy a szekunder tekercs két db graetz-re dolgozzon a "kvázi" független táplálás miatt? 2x200-as TDA 7294-es modult szeretnék táplálni vele. A rajzon a P1 poti alatt milyen fet van? Ezt nem látom sehol, bár lehet hogy csak elkerülte a figyelmem.
Skori és Cimó! Köszi az eddigi segítségeteket, a továbbiakban is számítok rátok
(#) Doncso válasza cimopata hozzászólására (») Feb 21, 2009 /
 
Már működött rendesen a táp, csak hát igen, sajnos figyelmetlen voltam de már jön az új IR és a 730-as, a zenereket kicseréltem, a többi alkatrész jónak tünik. De ez már 2153-as lesz, ebben van az a shutdown funkció.
(#) uli válasza sprofan hozzászólására (») Feb 21, 2009 /
 
Ránézésre ez a rajz sem egy bonyolult példány. Ez is jónak tűnik. Csak nekem szekunder oldalra +-50 VDC kellene, és vagy 16 A. De ezek gondolom csak a FETektől és a trafótól függenek.
A ferrit magjaim amik itthon vannak:
2 PC tápból való, az egyik talán egy 200 Wosból, a másik talán 250W is megvolt, aztán monitorokból TV-kből egy pár.
A legnagyobb méretei:
A=42,5mm
B=22,5
C=15,3
D=15
E=31
F=15,5

Remélem ez elég lesz majd hozzá.
Mostmár csak egy megfelelő rajz kéne hozzá. Remélem sikerül összehoznunk valamit.
uli


(#) uli hozzászólása Feb 21, 2009 /
 
Nem lehetne esetleg az előbb említett áramellátással kapcsolatos problémát kiküszöbölni úgy, hogy a FEteket vezérlő részt leválasztjuk a 300Vról és mondjuk külön egy kis nyáktrafóval hajtjuk meg?
És a feteket pedig vagy valami optocsatolón vagy egy másik FETen keresztül vezérelnénk.
Nem jó ötlet?
uli
(#) Skori válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 21, 2009 /
 
Azt gondoltam, hogy a weblapomon a szintén IR21xx-el (IR21531 vált be a legjobban) felépülő tápon gondolkozol. Az önrezgő táp 200...300W-ra való. Az elkókat amit írtál biztos, hogy elég lesz. A dupla graetz megoldható, de akkor sem tekintheted igazán függetlennek a két feszültséget, de azért érhet valamennyit. Az ETD49 méretei nincsenek előttem, eddig általában toroid vasmagokat használtam nagyobb teljesítményekre. Végülis ha a kivánt mennyiségű huzal elfér rajta akkor a teljesítmény sem lesz probléma. Vagy több vékonyabb szálból, vagy litzéből kell tekercselned a trafót, ugyanis a szórás miatt a vastagabb huzalok jobban melegszenek. Emiatt, és a szinuszos áram miatt egy adott vasmagot felhasználva a rezonáns tápban picivel kisebb teljesítményt lehet elérni mint egy normál kapcstápban (ami négyszöghöz közeli hullámformájú áramkkal dolgozik).
(#) Skori válasza Doncso hozzászólására (») Feb 21, 2009 /
 
Neked is javaslom az IR21531-et ennek fele akkora a holtideje (0,6usec), jobban müködik vele a rezonáns táp mint az 1,2us-os holtidejű verziókkal.
(#) sprofan válasza uli hozzászólására (») Feb 21, 2009 /
 
Hát ez akor érdekes lesz, én is inkább annál a megoldásnál maradtam, hogy építek 2db +-40V 2A-est mint 1db 40V 4A-est (mivel az előbbi adat minden gond nélkül átjön még egy 300W-os pc trafóján, utóbbi már nem), neked is inkább ezt ajánlanám. A maximum amit ebből az IC családból ki tudsz szedni az 48V 5,2A ~250W (kép) de már ehhez is régen kevés a pc trafó.
Közben ezt találtam 48V 6A TOP250Y

ap.jpg
    
(#) uli válasza sprofan hozzászólására (») Feb 22, 2009 /
 
Amiket leírtam trafóméreteket nem a PC táp trafójáé, valami másból bontottam. Ez jóval nagyobb mint azok, rgó el kéne bírni a a 2*36VAC 16A-t. Szerintem legalábbis.
Amit most belinkeltél olyan túlbonyolítottnak tűnik neke, hogy figyeli a szek. oldalon a fesz. esést és állítgatja magát... NEm tudom engem ez valahogy elretent. Inkább az első verzió tetszett, a rajz, amit át kéne kalibrálni. És az a gondolatom, hogy egy kis pár Wos trafóról kéne hajtani a vezérlőák-t, mint az inverteres hegesztőkben, az itt nem alkalmazható?
kössz:uli
(#) Doncso válasza Skori hozzászólására (») Feb 22, 2009 /
 
Hát már megvettem a 2153-at, abból is kettőt, de én ezt a tápot már egyszerűen nem hiszem el. Most meg rommá szívat. Elmondom mi történt hátha valaki okosabb mint én. Legutóbb amikor elszállt akkor a zenerhez vezető sáv elégett ezt kijavítva és a zenereket kicserélve, a 730-as FET és az IR-t is beleértve kicseréltem, átnéztem az alkatrészeket, minden rendben, diódák jók, ellenállások rendben, FETek jók, na adok neki labortápról a 730-as nélkül 13V segédtápot, nézem a teszteket ahogyan cimó a cikkben leírta, 3-as lábon ott a fűrész jel, a kimeneten ott a négyszög, tehát vezérli a feteket, ok, beteszem a 730-at, labortápról adok neki 110V DC-t, megjegyzem amikor minden baj előtt voltam így ment a táp, de most nem, sőt, vette fel az áramot rendesen, és a 730 melegedett. Jó lekapcsoltam, majd kivettem a 730-at, IR-teszt, és már nem volt jó, elkezdtem méregetni, hát kiderült, hogy az egyik dióda alatt ment a 15V-os zenerhez a szál, az is el volt égve, na betudtam hogy bizros túlfeszt kapott az IR és azért ment tönkre, node nemrég olvastam hogy az IR-ben is van egy zener. Akkor már tényleg nem értem mi a fene lehet vele.
Mit csináljak vele? Egyszerűen tanácstalan vagyok. Mi lehet a baj? Minden jó benne, mégis ellövi az IR-t, de miért? Egyszerűen nem értem én ezt. Nincs valami ötlet esetleg?
Üdv.
(#) sprofan válasza uli hozzászólására (») Feb 22, 2009 /
 
Pedig ez a leg alapabb kapcsolás minden féle extra nélkül. Arra a visszacsatolásra pedig sajnos igen is szükség van. Ekkora teljesítményre ennél egyszerűbbet én még nem találtam. Viszont mint írtam, lehet hogy elbírja a trafó azt az áramerősséget a meghajtó sajnos nem, az a kapcsolás amit meg még jóval ezelőtt linkeltem azt nem igazán ismerem csak mint lehetőségként vetettem fel.
(#) cimopata válasza Doncso hozzászólására (») Feb 22, 2009 /
 
Amikor tesztelted 13V ról a vezérlést nyilván lekötötted az alsó oldali fetet rövidre. hogy tudjad mérni mindkét kimenetet. 110V os tesztnél kivetted a rövidzárat?

A trafón hány menet a primer és a segédtápfesz leágazás?

Az IR attól mehet tönkre pl, hogy:
1, kimenetein rövidzár lesz a fetek miatt és akkor nem bírja a rövidzárra a kapcsolgatást (bár ilyenkor a gét előtét valamennit korlátoz de az elég kevés.)

2, valamelyik fet elszáll és a tranziens a géten keresztül megsüti az IR kimenetét.

3, az IR túlfeszt kap

Most ezekből kellene eldönteni melyik lehetett.
(#) Doncso válasza cimopata hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
Szia, na azt nem is kötöttem rövidre, csak az IR-ből kijövő jelet vizsgáltam.
Ezek jó szempontok amiket leírtál, lehet hogy a kapcsoló fetek lennének rosszak? Egyre gyanúsabb nekem. Elsőnek arra is gondoltam, hogy az IR túlfeszt kap, de azt hiszem Skori írta hogy van egy zener az IR-ben is, ennek utánna is néztem adatlapban, és tényleg ott van, arra a 30 mp-re meg kellett volna hogy védje a túlfesztől.
Tehát már tényleg csak a kapcsoló fetekre tudok gondolni.
Köszi az ötletet!
(#) patexati hozzászólása Feb 25, 2009 /
 
Sziasztok!Esetleg valaki tudna egy egyszerű kapcsolóüzemű táp rajzot 230/24v2A-re??Weller trafó helyett kéne!
(#) Skori válasza Doncso hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
Az IR-ben levő zener csak akkor védi meg a túlfesztől ha az áram korlátozva van. Ha "nagyobb áramot tud" a táp akkor hiába van ott a zener.... (és ebből a szempontból mindegy, hogy külső vagy az ic-n belüli zenerről van-e szó)
Az IRF730 elég nagy áramot tud adni, ezért ha elszállt a zenerhez menő fóliacsík akkor simán kinyíratta az ic-t (pláne hogy nincs drain ellenállása). Ilyen túláram/túlfesz a másodperc tört része alatt el tudja pusztítani a félvezetőket.
Nálam a tesztpéldányban volt drain ellenállás, és az IRF-en is volt egy kisebb hűtőborda, így percekig bírta segédtrekercs nélkül is.
(#) Doncso válasza Skori hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
Na, ez egész hasznos infó, akkor berakok egy 470R-t a drain ágba, illetve teszek egy bordát az IR-re is, nehogy gond legyen legközelebb.
(#) cimopata hozzászólása Feb 28, 2009 /
 
Üdv.

Készülőben az új tápom.
Cél: 600-700W de jó lenne elérni a 800-at.

Üresjáratba már szépen megy, 2 x 57V-ot termel.
A üresjáratban és alacsony terhelésen szimpla kapcsitápként működik, de mikor nagyobb terhelésnél esne a kimenőfesz akkor csökkentem a kapcsolófrekit. Így közeledik majd a rezonanciafreki és a kapcsolófreki egymáshoz.

Azt hogy miként produkál majd elválik.
Még hiányzik pár cucc róla de már így is működik.
Addig is egy kép:

IM000452.JPG
    
(#) Doncso hozzászólása Márc 1, 2009 /
 
Sziasztok, na úgy néz ki a dolog, hogy sikerült újra elindítani cimó tápját, betettem a skori által javasolt 470R-t a 730-as drain-je után, egész jónak tünik, csak a 730-as melegszik üresjáratban is,meg tudom fogni, nem tűzforró de melegszik, mást nem éreztem melegnek, ez normális dolog? Mérések alapján megvan a 2*40V a kimeneten, az üresjárati zaj kb 5mv , terhelni még nem nagyon mertem, egyenlőre a 730 melegedése zavar engem. Mi a véleményetek?
Üdv : Doncso
(#) cimopata válasza Doncso hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
AZ azt jelenti, hogy folyik rajta áram és a felesleget kénytelen eldisszipálni.
Tehát nem saját magát látja el hanem leosztja a 730 a kellő tápfeszt.

Van segédtápfesznek külön leágazása a trafón?
Ha van hány menet a primerhez képest?
(#) Benzol válasza Doncso hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
Nézted a primer oldalon a rezgést ? A felharmónikusok szokták még melegíteni terhelés nélkül ! Növeld a csillapítást . :yes:
(#) Benzol válasza cimopata hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
Fúú ez nagyon komoly Bár a sodrat osszeforrasztása érdekes dolog
(#) Skori válasza Doncso hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
Jó lenne ha betennél egy kapcs rajzot a tápod jelenlegi állapotáról, hogy tudjuk miről beszélünk. Ha a source követő fetje melegszik akkor az látja el táppal az IC-t, vagy legalábbis az áram egy része azon folyik. Módosítani kellene a segédtápot, a hozzátartozó menetszámot és/vagy az áramkorlátozó előtét ellenállást kellene módosítani. Úgy emlékszem (de lehet, hogy tévedek) hogy csak egyutas egyenirányítás van a segédtáp-tekercsen. Az 1N4148-as dióda filléres dolog, és kicsi helyet is foglal, tegyél be egy graetz-et.
Következő: »»   48 / 780
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem