Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » BigClock
 
Témaindító: Kicsa, idő: Júl 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 7
(#) Kicsa válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 20, 2006 /
 
Megint én Szóval változott 1 kicsit a terv...első tranyónak kéne kapcsolni 8 ledet, 2. és 3.nak 12 ledet, 4. meg szintén 8at. Namost kicsit számoltam...szóval egy 3 mm-s zöld lednek adjunk mondjuk 20 mA-t... nyitófeszültséget sajnos nem tudok de számolok mondjuk 1.5 V-tal..( ha nem jó,javítsatok) szóval 4 led sorba : nyitófeszük 6 volt..kell 1enként 20 Ma...szóval R= (12-6)/0,08A azaz 75 Ohm kell...ezekszerint akkor 4 led sorba+75 Ohm és ez 12 volton 'jól érzi magát'.Tehát akkor 2 tranzisztornak kéne kapcsolni 0,08A-t, 2nek pedig 0,16A-t.Namost a bc182 adatlapjában egy olyan értéket találok ami áramerősségre utal, ez 100 mA. Namost ez ennyit tud max kapcsolni? Mert akkor 2nek jó lenne ez de másik 2-nek kéne keresni vmi nagyobb teljesítményűt.Szerintetek jól számoltam így?
Egyébként ez a ledes cucc +ba úgy fog kinézni terveim szerint hogy amikor az első szegmenst kapcsolja akkor egy nagy 1es világítanak,ha akettest akkor egy nagy 2es..stb...)
(#) Antauri válasza vicsys hozzászólására (») Aug 20, 2006 /
 
Szeretném én is utánépíteni a Big Clock-t, de mivel az alkatrészek még nem érkeztek meg, a mechanikus részéhez sincs meg minden anyagom, addig úgy gondoltam megpróbálom összehozni a pwm tápot a ledeknek. Az LDR cirka 300ohm és 15Kohm közötti értékeket vesz fel a megvilágítástól függően. Ebből a kapcsolásból indultam ki, az LDR-t a poti egyik oldala helyett kötöttem be, a másik oldalra egy 15K került. A probléma az hogy a hatás nem igazán "látványos" , a szkóp szerint a töksötét és a fényár között kb. 30% eltérés van a kitöltési tényezőben. (pl 10-40% de ha a 15K értékén változtatok akkor 50-80%) Hogyan lehetne fokozni az impulzusszélesség változását? Ez a bekötés a frekit is elhúzza, bár ez ebben az esetben nem zavaró. Ötletek?
(#) vicsys válasza Antauri hozzászólására (») Aug 20, 2006 /
 
Én ezt használom.
Persze a meghajtáshoz 1 kicsit lehet módosítani az értékeket. Az 555 kimenetén egy tranya van ami a ledek közösére enged feszt. Az LDR helyett fototranya v fotodióda is használható.

pwm.gif
    
(#) Antauri válasza vicsys hozzászólására (») Aug 20, 2006 /
 
Nagyon köszönöm a rajzot, ki fogom próbálni.
Az 555 frekije gondolom nem kell hogy igazodjon a PIC-hez. 100Hz-től felfelé (hogy ne villóddzon) már jó kell legyen igaz? Szegmensenként három darab fehér ledet szándékozom beépíteni, ezek már 6~7mA-nél is kellő fényt adnak. Akkor a pwm "végfok" tranyója sem kell hogy nagyáramú típus legyen.
(#) Antauri válasza vicsys hozzászólására (») Aug 20, 2006 /
 
Most látom hogy amit ln-nek néztem az 1n, már a frekit is beállítottad.
(#) Kicsa válasza Antauri hozzászólására (») Aug 22, 2006 /
 
Szevasztok! Lenne egy kis gondom az órával..tesztből összeraktam és azt tapasztaltam hogy az 'E' szegmens folyamatosan világít....a gombra nem reagál...mit lehet tenni? ez szoftver v hardver hibára utal?
(#) vicsys válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 22, 2006 /
 
Zárlat van (vagy a tranyód ment rövidzárba).
(a szoftver sztem nem produkál ilyet, ha csak bele nem nyúltál...)
(#) Kicsa válasza vicsys hozzászólására (») Aug 22, 2006 /
 
hát én nem nyúltam...Degusst kértem meg...
amúgy tranyók jók mert egyenként kipróbáltam hogy 5 v-t raktam a bázis előtti ellenállás végére és a szegmensek 1esével működtek rendesen..szal a tranyók jók...zárlat nemtudom h hol lenne,igazából látszólag semmi...meg a feszültségeket is 1-2 helyen megnéztem,és annyi van amennyinek kell lenni.Szal akkor lehet h a progi a rosz? Most próbálokozok 1 olynnal hogy mind a 7 lábra egyszerre kiküldeni ilyen ledvillogtató impulzust és akkor gyak strobiként viselkedne a cucc..így még1x leellenőzöm a tranyókat..csak mondjuk kéne bele vmi olyat írni hogy az órabeállító gombnak legyen funkciója...abban tudtok segíteni?szal pl tápot adok..gomb 1x megnyom,strobi indul,még1x megnyom strobi állj. Szal azt is lehetne tesztelni akkor...
(#) Kicsa válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 23, 2006 /
 
Nah...nagy valószínűséggel a program a rossz : Átszereksztettem a blink628.asmet (egy ledet villogtat) olyanra hogy mind a 7 szegmens 1más után felvillan majd amikor az utolsó is világít akkor szépen visszafele lakapcsolja őket...így minden úgy működik ahogy kell...szóval a hardver rész elvileg jó...esetleg még annyi lehet a baj h nem kötöttem be a 4 ledet de hát sztem ahoz nincs köze az óra működésének...pedig jó lenne ha menne mert majdnem készen van... :rinya:
(#) vicsys válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 23, 2006 /
 
Mintmár azt írtam, nekem sem sikerült 628-ra átírni a programot...vmi miatt nem indul el. Majd, a nálam tapasztaltabbak segítenek...talán. :nemtudom:
(#) Kicsa válasza vicsys hozzászólására (») Aug 23, 2006 /
 
Jah h neked sem sikerült átírni...már vágom...kicsit melléfogtam..szal akkor elvileg 628on nem is megy?

Esetleg nem tudsz vkit aki tudna segíteni? Mert degussal sem megyünk sokra..vmiért nem megy úgy se...hülyét kapok hogyha vehetek mégis 1300 Ftért 84eset...de akkor leszek a legmérgesebb hogyha megveszem és azzal sem jó...
(#) vicsys válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 23, 2006 /
 
Már miért ne lenne jó???
[link=http://www.hqvideo.hu/info/hu/pic16f84a-20_p.html]http://www.hqvideo.hu/info/hu/pic16f84a-20_p.html[/link] a 20 MHz-es változat...
A chipcad-nél 1037.- brutto
(#) Kicsa válasza vicsys hozzászólására (») Aug 23, 2006 /
 
nemtom...elvileg úgy volt h ezzel is menni fog
mind1..még 1 helyen megpróbálok segítséget kérni aztán ha ti sem tudok megoldást akkor kénytelen leszek rendelni..csak megint az hogy ara rájön a posta és akkor kb az ezer Ft alkatrész 1600-1700 Ftba van kb...de hát ha ezzel nem megy,akkor muszáj lesz...
(#) Antauri válasza vicsys hozzászólására (») Aug 26, 2006 /
 
Végre elkészült az égető és a BigClock is. A programozás rendben ment (IcProg), a kimenetre tesztként egy hétszegmenses kijelző van kötve. A probléma azonos Kicsa által leírtakkal, bekapcsolás után az "e" jelű szegmens világít, egyéb nem történik, a nyomógombra nincs reakció. Biztosan nem a tranyó hibája, ellenőriztem, viszont a 78L05 kimenetéről az 1K-s ellenálláson keresztül éppen az említett szegmenst meghajtó tranyó bázisára érkezik a fesz , szvsz ez okozza a galibát. Rendben van ez így?
(#) Kicsa válasza Antauri hozzászólására (») Aug 26, 2006 /
 
először is grat,szépre sikerült megépítened mind2-t...
milyen piced van? mert ha jóllátom,aktál bele oszcillátort...azthiszem hogy az E szegmensnek világítani kell alapból mert a 'pic RA4-ese T0CLK1 nyitott draines, csak lehúzni tud, tápot adni nem'
Az '-jeles szöveget én is úgy kaptam,nemtom pontosan mit jelent de elvileg az nem hiba viszont sajna a vezérlés még nekem sem állt össze,ellenben ha vmelyikünknekj sikerül akkor dobjuk be a közösbe
Amúgy én felrakok egy átírt asmet 16f628ra,sajnos nem működik,de már közel a megoldáshoz,legalábbis hozzáértő írta át (Deguss)
Itt a link : www.kicsa.atw.hu/24hrvfd-628ra.zip
Szóval majdnem jó de mégsem... Aki ki tudja javítani kap egy írásbeli pirospontot
(#) Báddzsó válasza Antauri hozzászólására (») Aug 26, 2006 /
 
ha gondoljátok én írok egy új progit 628ra (módosítani nem tudom) ha szépen megkértek, de az nem 4MHz-es lesz hanem "óra kvarcot" azaz 32,768kHz-es kvarcot fog használni. órához az a tuti sztem.
(#) Antauri válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 26, 2006 /
 
Hello Kicsa!
Köszönöm, f84a-t használnék, de úgy tűnik vmi nem kerek. Visszatettem a picet a programozóba de már csak akkor ok az írás ha üres programot töltök bele. Lehet hogy elsőre sem volt jó? A leírásban lévő oldalról másoltam ki a hex fájlt majd a notepaddal metettem .hex kiterjesztéssel. Így jó? Hogyan lehet ellenőrizni a programozót?
(#) Antauri válasza Báddzsó hozzászólására (») Aug 26, 2006 /
 
Ez nagylelkű ajánlat, nagyon köszi!
Ha ez a Big Clock sikerül, a következő egy valódi négydigites óriás lesz.
(#) Kicsa válasza Antauri hozzászólására (») Aug 26, 2006 /
 
Báddzsó : az mit jelentene?hogy kellene venni 1 kvarcot és a megfelelő 2 lábra rákötni +ba? és akkor azzal működne rendesen? Amúgy ebbe a topicba írogató összes user nevében írok most: Báddzsó szépen kerünk hogy mélyreható programozási tudásod egy részét fordítsd eme projectre és kreáld meg nekünk eme csodálatos PIC16F628ba égetendő asm filet mellyel eme remek óra életre kel... Elég szép voltam?
Antauri : először is egy tanács : amikor belerakod az égetőbe a picet,tedd az ujjadat a picre és finoman nyomd bele a foglalatba miközben az égetővel kommunikál...folyamatosan... (nekem ugyanis 1x felismerte a picet és minden ok volt,1x pedig ismeretlen pic hibás írás stb...nekem ez segített,valszeg nem érintkezett minden láb,nemtudom hogy.szóval próbáld meg ezt.A másik problémád : az asm-et a cikknél jobb gomb mentés másként menüvel lemented a winyóra.Ezutáén leszeded a microchip.comról az MPlab nevű programot és feltelepíted.Ekkor file menü : open...megnyitod az asm filet.Ezután csak annyit kell tenni hogy project menüben Quickbuild menüre rányomsz,bejön 1 ablak és ha minden ok akkor megcsinálja a fordítást és csinál .hex-et meg még 3 filet a winyóra oda ahol az asm volt. (juteszembe mielőtt elkezded fordítani a progit [quickbulikd] menj a configure menübe és a select devicenél válaszd ki az f84et.)ha ez ment akkor kész a hex file (először én is notepaddal csináltam de nem volt jó),ekkor megnyitod az ic progot (lehet h hibaüzi jön,ne foglalkozz vele)vagy én pl használom még a WinPic nevűt,jó az is. IC-Prognál belépsz,nyomsz F3at,kiválasztpod a JDM programozót meg a com portot ahol van és kész.megnyitod a hex filet,nyomsz egy erase-t (én szoktam akkor is ha üres előtte a pic) és utána pedig a megnyitott filet beégeted.Ez a program all gombbal megy.ha minden rndben megy akkor kiírja h kész és ennyi volt.Innentől mennie kell neked (mert 84ed van ) ha vmi nem megy,írj
(#) Antauri válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 26, 2006 /
 
Köszönöm a tippeket, holnap kipróbálom, remélem az égető rendben van, többször is átnéztem. Ha Báddzsó megírná a programot azt én is kipróbálnám, ahogy olvasom Te már elég régóta foglalkozol ezzel.
(#) Kicsa válasza Antauri hozzászólására (») Aug 26, 2006 /
 
Nemtudom hogy az ezzel szó mire irányult de : az égetőm kb 1 hetes...a picezést most csinálom először (ezekre a tippekre magamtól jöttem rá illetve egy két pdfből és segítséggel),az órával meg kb 2 hete foglalkozok Szóval 1ütt kezdjük azthiszem
(#) Báddzsó válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 26, 2006 /
 
a 4MHzes helyére kellene a 32,768kHz-es mert az tuti pontos, mert szerintem ez a 4MHzes nem az...
(#) Báddzsó válasza Báddzsó hozzászólására (») Aug 26, 2006 /
 
azt írjátok már le lécci, hoyg melyik lábhoz melyik szegmens van kötve, mert a kapcsrajzból nem tudom. (bagfedc, ezek mit jelentenek???)
(#) Norberto válasza Báddzsó hozzászólására (») Aug 26, 2006 /
 
a
b
c
d
e
f
g

Ezek a szegmensek a 7-szegmenses kijelzőkön. Itt egy kép egy ilyen LED-es kijelzőről:

[pic]http://users.atw.hu/pupak/7segment.jpg[/pic]
(#) Báddzsó válasza Norberto hozzászólására (») Aug 26, 2006 /
 
gondoltam hoyg ezek a szegmensek jelölése csak azt nem hogy melyik melyik... gondoltam: b=buttom, c=center .. vagy f=felső, a=alsó de 3 betűnél többre nem jött ki szó viszont ez a kép elég 1értelmű
ja: ha nem haragszotok meg a 628as v nem fog másodpercet is kiírni.. remélem nem gond
(#) Antauri válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 26, 2006 /
 
Arra céloztam hogy már egy ideje az f84 ről a 628ra átírással foglalkozol, de ezek szerint én még inkább láma vok, nekem ez az első pices kapcsolásom amit próbálok összeütni. Hol érdemes kutakodnom programozás ügyben? Tudom a net persze, de annyi az infó hogy azt sem tudom hol kezdjem. Minden elismerésem azoké akik értik a pic lelkivilágát!:yes:
(#) Báddzsó válasza Antauri hozzászólására (») Aug 26, 2006 /
 
[link=http://www.freeweb.hu/fairco/]http://www.freeweb.hu/fairco/[/link] itt lehet tanulni picet progizni asmben.
(#) Antauri válasza Báddzsó hozzászólására (») Aug 26, 2006 /
 
Erről az jut eszembe amikor már túl voltam az első integrált áramkörös kapcsoláson (kb 20 éve)és egyszer a klub rádióját javították a tanáraim. Kicsit megnyúlt a képük amikor elcsodálkoztam azon hogy az elektroncsövek világítanak. Hiába: megy az idő.
(#) Antauri válasza Báddzsó hozzászólására (») Aug 26, 2006 /
 
Hálás köszönet, áttanulmányozom!
(#) Kicsa válasza Antauri hozzászólására (») Aug 26, 2006 /
 
Báddzsó remélem érthető a szegmenses rajz,én akkor már nem szúrom be Az oszcit azért kérdeztem mert én most nem használok... szal a belső an elvileg bekapcsolva,én külsőt nem raktam..a 2 lábhoz pedig semmi kivezetést sem csináltam..szal a 2 láb üres...
Antauri : ez az első projectem picel és átírással...sajnálom hogy nekem így kezdődött egy ilyen macerás üggyel,mert egyenlőre még nemsok sikerélményem származik belőle...
Következő: »»   4 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem