Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   37 / 221
(#) Dióda válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 24, 2009 /
 
Nyugi nekem is ilyenek vannak a kicsatoló 4700-al párhuzamosan és ezek az olajpapír kondik nagyon is jó hangú és elnyűhetetlen darabok hála az orosz teknikának.
(#) CIROKL válasza Dióda hozzászólására (») Feb 24, 2009 /
 
Idézet:
„s ezek az olajpapír kondik nagyon is jó hangú”
Már neis haragudj de egy kondinak hogy lehet a hangja jó ? EZT valahogy nem értem ? nem úgy akartad ezt a dolgot forszírozni hogy ezek a kondik jó minőségűek ,mivel ezek eredetileg a haditechnikába készültek ?
(#) Dióda válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 24, 2009 /
 
Így is lehet fogalmazni de ha fülelésre visszük a dolgot és elkezded cserélgetni a kondikat a be-ki csatolókat és figyeled a hangját akkor rájössz miről beszélek.
A kondenzátornak igen is gyártásától és anyagtisztaságától és kiképzésétől változik a hangfrekvenciás tulajdonsága ergo a "hangja" is.
Ha most még ebben is találsz kivetnivalót akkor szerinted miért gyártanak annyi fajta kondenzátort?
Miért nem jó a kerámia helyére az mkp vagy az elektrolit vagy esetleg fordítva?
Persze mert különböző kondenzátorok mind más tulajdonságot mutatnak itt is és ott is.
(#) CIROKL válasza Dióda hozzászólására (») Feb 24, 2009 /
 
Nos én ebben a kifejtésedben semmi kivetnivalót nem találok csak a boltban nem úgy kérünk egy konderzátort hogy kérek szépen egy jó hangú konderzátort ? Teljes mértékben tudom miről beszélsz , de lehet hogy egy kicsit kezdőbb emberke az már nem igazán fogja tudni? Mi is az a jó hangú konderzátor !Szóval ha leirod neki hogy kerámia vagy mkp vagy elektrolit : abból biztan jobban ért .
(#) bakos13gab válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 24, 2009 /
 
Na igen. Amúgy egyetértek, hogy nem jó hangú kondenzátort kérek a boltban. Értem én is persze, miről beszél dióda, csak mondjuk az én kezemben nem sok ilyesmi fordult meg, javarészt újonnan szerzek be mindenfélét. Tapasztalat hiányában meg nem tudom eldönteni, melyik milyen. Olajpapírt írtatok/írtak máshol, mint jó kiegészítőt az elko mellé, csakhogy ezt már nemnagyon kapni ugye és amiket látok, azok horror áron mennek, ezért kérdezgettem, mit tudtok ajánlani, minden vélemény érdekel. Én másra nem nagyon tudom ezeket elhasználni (max dísznek) ha nem felelnek meg és ezért vaktában nem hajítok ki ezreseket.
(#) CIROKL válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 24, 2009 /
 
Bocsáss meg de én nem lebeszélni akartalak ennek a konderzátornak a megvételéről. Csak hirtelen én rávágtam egy magány vélemyént a kérdésedre! Ez a konderzátor valóban nagyon jó minőségű , és ami az árát illeti az meg még jobb . / Nekem is van ilyenem csak 10 uf -ba / Még sosem próbáltam milyen -is a hangja ? S valóban te magad döntsd el hogy neked személy szerint mi is ami bejön.

(#) bakos13gab válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 24, 2009 /
 
Mi az, időközben rádcsörgött Jarlaxe???
Oké, majd lehet, kipróbálom. Olyan ajánlatot kaptam, ami vonzóvá teszi a dolgot...
Nekem mondjuk a 15µF soknak tűnt, de nem értek hozzá, a több itt jobb (maximum van egy ésszerű határ?)?
(#) Tibi98 hozzászólása Feb 24, 2009 /
 
sziasztok!
olvastam a topicot az 50. oldalig kb, nagyon megtetszett ez a kapcsolás...
úgy döntöttem, előbb-utóbb megépítem (attól függ, mikorra tudok bordát, meg trafót szerezni... )
viszont holnap tervezem, hogy bevásárolok a leendő quadomhoz, és ha már ott vagyok, egyúttal megvenném ehhez is az alkatrészeket...
szóval, mint mondtam, olvastam a témát, de párhuzamosan a quad-ét is, szóval most kicsit kavar van az agyamban, ezért elnézést... szeretnék kérni egy alkatrészlistát, vagy linket róla, ha lehetne...
kondik feszültségéről olvastam, hogy nagyjából a tápfesz 1,5szorosa elég...
végtranyónak valószínű először az MJ15003-at fogom használni, mert a Quad-hoz is az lesz, viszont a másik két tranyónak miket javasoltok? mármint hangminőség szempontjából? vagy azok nem annyira meghatározóak?
válaszotokat előre is köszönöm, Üdv Tibi!
(#) bakos13gab válasza Tibi98 hozzászólására (») Feb 24, 2009 /
 
Szia!
Én a mindjárt az első hozzászólásban lévő változattal kezdeném, azzal a különbséggel, hogy 4700µF kicsatoló, 1µF becsatoló, a két tranzisztor meg szerintem mind1, az első lehet BC212 vagy BC556, illetve a 2N1711 helyett bc141/mpsa92/bc301 ilyenek, nekem ott sem volt különbség, de ezek csak ilyen hozzávetőleges próbálkozások voltak. Kondiból nekem mind 50V (kicsatoló is) és még nem pukkantak el 40V-os tápfeszről, de persze mehet 67V simán. Nézd meg hapro NYÁKját, egy két oldallal ezelőtt, ahhoz kell még 1-2 kompenzáló kondi, az biztos műxik, igaz még csak építem.
de konkrét listát találsz lamalas cikkében is:
JLH
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 24, 2009 /
 
Na, a cikk mellett persze nem volt, bocs.
Én ezekkel mentem még nyáron vásárolni, de nézd át, hogy a megvan-e minden.
Alul két fül van, az első a 2000-es változat, a második asszem a kompenzált, még isamisa féle NYÁKhoz, de haproéhoz egy két dolog eltér (abba több kondi kell).
A kicsatolásra nekem egyszer ezt mondták: 4700µF elko, 47µF LowESR elko valamint 2,2µF olajpapír vagy MKP vagy MKT, amiről itt éppen a vita folyt.
(#) Tibi98 válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 24, 2009 /
 
a cikket olvastam, hiányoltam is az alkatrészlistát
az ellenállások hány W-osak legyenek?
úgyértem nem kell bele esetleg nagyobb terhelhetőségű valahova?
amúgy köszi!
(#) hapro válasza Tibi98 hozzászólására (») Feb 24, 2009 /
 
nem kell.
(#) igi hozzászólása Feb 24, 2009 /
 
Üdv Urak!

Röviden:
kondik kapcsán felmerült 1 kérdésem:
A kapcsolásban szerepló elektrolit kondenzátoroknál érdemes
ESR kondit alkalmazni?
Valaki kipróbálta már így?
(#) lamalas válasza igi hozzászólására (») Feb 24, 2009 /
 
Udv,

Ugy erted _low_ esr kondit? Vegulis nem rontasz vele el semmit. Ha nem kerulnek egy vagyonba ezek a kondik (marpedig sztem nem) akkor erdemes lehet ilyeneket beletenni a kapcsolasba.
(#) lamalas válasza Tibi98 hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
Idézet:
„a cikket olvastam, hiányoltam is az alkatrészlistát”


:hide: őőőőőő ... na igen. Egyreszt sztem elfelejtodott az alkatreszlista valszeg azert mert en vilag eletemben magam csinaltam az alkatreszlistat es soha nem azt vettem alapul amit leirtak egy kapcsolashoz ... ezert en sem tartottam fontosnak ezt. Ennek az erositonek eleg nagy "irodalma" fellelheto a neten is es nyomtatott valtozatban is, szamos helyrol el lehet lesni milyen alkatreszek kellenek hozza es gyorsan lehet kesziteni ilyen listat.
(#) igi válasza lamalas hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
Szia!

Igen "Low ESR" kondira gondoltam.
(lustaságom eredménye a pontatlan infó)
Valóban nem jelent nagy + költséget.
Ezt fogok beépíteni és nem csak a tápba.

+1 kérdés:
Tápban a normál és low esr kondik vegyítése (olvasmányim szerint) nem hátrányos?
Gondolok itt arra, hogy 1 ágba 1-2 10000mF normál puffer, illetve szintén 1-2 4700mF vagy hasonló Low ESR kondi, illetve a szokásos kisseb szűrők alkalmazása csak jótékony hatással lehet a tápra?!
(#) bakos13gab válasza igi hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
Én mindig, ha tehetem, LowESR-t veszek, mert pár ft-al több, de úgy hallottam, jobbak. A kisebb ellenállásból nem hinném, hogy probléma keletkezne.
A kisebb szűrők jótékony hatásúak, nekem 3-3 100nF fólia (legolcsóbb) van áganként és minimálisan, de jelentettek javulást.
(#) igi válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
Szia!

Most néztem, a HQ-nál csak 50/62V-1000mF-os van ESR-ben.
Kersgéltem máshol is de nem nagyon találtam.
Te hol vásároltad?
Köszi.
(#) Moszkvai válasza bbazs hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
A Motorolát én 2N3055-nek nézem, de nem biztos.
Az SFT214 és ASZ18-as pedig PNP tranzisztor, ami ide sajnos nem jó.
(#) DJ Szabcsa hozzászólása Feb 25, 2009 /
 
Üdv all.
Tervezem ennek az erősítőnek a megépítését idővel. Van itthon egy SM85a trafóm 2x24VAC feszültséggel. Szerintem olyan 80va-s lehet. Ez elég lenne egy sztereónak, vagy kevés a 80va két oldalnak?
(#) CIROKL válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
Hát a sztreóhoz ez kevés , esetleg egy csatornához elegendő!
(#) DJ Szabcsa válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
Rendben köszi.
(#) bakos13gab válasza igi hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
Bocs, de egyetemen voltam egész nap. Nemtudom ,mennyire aktuális még a dolog.
Nos ,kicsit félreérthető voltam. A tápba felesleges minden kondinak LowESR tipusúnak lennie, azokat én az áramkörökbe rakom. A szűrést nyugodtan végezheted normál kondival, illetve köthetsz velük párhuzamosan valamilyen kisebb értékű LowESR-t. Én alapvetően a kicsatolásnál gondoltam, hogy jó lehet párhuzamosítva, illetve talán nagyobb az élettartamuk, de erre nem mernék fogadni. Lomexben talán lehet magasabb értékű is, de ott már lehet nagyobb árkülönbség is.
A tápszűrést azt mondják amúgy, célszerű több kisebb kondiból összerakni, nekem 2200µF -osak vannak benne, oldalanként 5db. 4 felett nemigen vettem észre különbséget, de célszerű a lábukat 100nF-os fóliával áthidalni, ez tényleg segít, de nem kell az összeset, kicsit kevesebb lett tőle a brumm és sistergés.
(#) hapro válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
Hello! épp most hozzám került kölcsönbe egy fogyasztásmérő, megmértem vele a JLH-mat, két 100VA-es trafója van, és 160W a fogyasztása a két oldalnak. 1,7A nyugalmi árammal.
(#) Imi65 válasza hapro hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
Valami nem stimmel. A W teljesítmény mértékegység, azt nem fogyasztásmérővel mérjük. A fogyasztásmérő mértékegysége a Wh, kWh.
(#) igi válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
Szia!
Köszi, így már teljesen világos.
Ráadásul KD mester is ezt írja a B5 cikkben.
(ha jól emlékszem?)
A többire ugyan ezt gondoltam.
(#) hapro válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
Hát ha te mondod elhiszem. De akkor ezek szerint csak nemt tudom kezelni a szerkentyűt. 160W ezt írja ki amikor rajta keresztül kapcsolom be a JLH-t. sőt még számol hozzá egy veszteségi tényezőt is a cos fi-t. 0,82 ez az érték.
(#) igi válasza hapro hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
Üdv!

Ezzel kapcsolatban:

Ha a kijelzőn (analóg v. digitális) W-ot látsz
- akkor a készülék a pillanatnyi teljesítmény felvételt méri
Ha Wh v. kWh:
akkor a pillanatnyi villamos fogyasztást.

A te általad mért érték alapján:
230 V-os hálózati U-t alapul véve (ezt ellenőrizheted is),
megközelítőleg 0,7 A a tlejes áramfelvétel.

Az általad közölt mérés (olvasgatásaim szerint) néhányunknak fontos infó, a meglévő (sokszor csak rész adatok birtokában) hálózati tr.-ek alkalmazhatóságára.
Írom mindezt azért is (önző módon részemre ez most pont jókorjött ) mert 2 db tr. van kiszemelve a JLH megépítésére. Számításaim szerint mind 2 megfelelne -
1. tr. - 1,6 -el volt biztosítva prim. ágon, illetve 2x4 A-el
a szekunderben 230/2x28 V(ez üresjárási U)
2. tr. 220/1x34 V (szintén üresj. U), viszont itt csak a primer biztiből tudok vissza számolni, ami 2 A.

A fentiek alapján szerintem mind 2 tr. alkalmas a JLH alá.

Persze a véleményetekre azért még kíváncsi vagyok.
(#) Cirboja hozzászólása Feb 28, 2009 /
 
Megtörtént az egyik oldal élesztése,órjási siker.Az előzőekből okulva most 2W-os potikkal csináltam,nem is füstölt semmi,hálisten'.
A tápfeszem 33,6V,először 1A nyugalmit állítottam be,de a borda 1 óra múlva is csak kézmeleg volt .Felvettem 1,4A-ra,így 58 fokos a tranyó, a borda 39.Érdemes 1,6 A körülre beállítani,szerintem akkor lenne a tranyó 70 fok körül,a borda meg vagy 45, ezt még vígan elviseli,ugye?
Másik kérdés:Most egy 1 mikroF Wima van a bemeneten,a kimeneten 4700 ll 3,3 Remix,ezeket érdemes kicserélni a képen lévő ruszki kondikra?(1 és 2 mikrósok,a fotón nem látszik) Így lenne igazi retró az erőlködő...
(#) Doncso válasza Cirboja hozzászólására (») Feb 28, 2009 /
 
Első körben gratula és üdv a JLH klubban .
Szerintem a 70 fokot elviseli, de csak akkor melegítsd ennyire ha a füled megkívánja, vagy úgy érzed melegen jobb a hangja. A kondiról annyit, hogy a JLH pont az a LEGO erősítő amit mindenki a saját fülére állít be, itt nincs szabály, tény hogy a ruszki kondi pont HF-re való de hogy egyszerű legyek, tedd be hallgasd meg azzal is és döntsön a füled.
Következő: »»   37 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem