Fórum témák
» Több friss téma |
Nem új ez, sokféle hasonló próbálkozás volt már.
Oké, akkor úgy fogalmazok, hogy nem sok mindent tudni róla, még nincs elterjedve (számomra ez az újdonság, még ha 10 éve fel is találták már).
Hello!
Vásároltam 1pár hangfalat,2db 20cm mélysugárzot cseréltem ugyanolyan tipusra benne.Tehát 1 dobozban 2db mély van.Bekötöttem de csak huppog.Ha lefogom az egyik mélyet szépen szol.Probálkoztam hogy megforditom a polaritást,de az sem segitett.Ötlet valakinek???
Csak az egyiken fordítsd meg a polaritást
(Biztos, hogy minden variációt kipróbáltál, az erősítőd bírja ezt a terhelést? Ha még így is akkor a reflexcsövek hosszával kéne játszani.)
Lehet, hogy nem jól zár a doboz! Vagy az egyik hangszóró rossz. A hangváltóba jó helyre kötötted? Kifelejtettél egy szivacsot.
Igazábol ugy kötöttem be ahogy kivettem amik benne voltak mélyek.Mindkét hangszoro jo.Csak furcsa,hogy kis hangerőnél is elég nagy a membrán kilengés.Hangszigetelő van benne,zárt doboz.Probáltam már,hogy csak az egyiken forditottam meg a polaritást,de ugyanaz a probléma.
A hangdobozról, esetleg rajz, fénykép?
Ha a régi két mélynyomó tönkrement, nem lehet, hogy pont ettől? A hangváltó jó? Nekem ha ellenfázisban dolgoztak a hangszórók, egy dobozban, akkor szokott ilyen sikerülni. Le is rázták magukról a tekercskivezető vezetékeket. Viszont, ha egymásra dolgoztak, akkor megszólalt...
A ferkiválto mély részéről jön két vezeték amelyek a két hangszoro pozitvjára van kötve,a negativ meg párhuzamosan van bekötve,a hangszoroknál.
Sziasztok, remélem még él ez a topik!
Egy elméleti kérdésem lenne, ami már régóta foglalkoztat: Ha összekötök hangszórókat, úgy, hogy az inpedanciájuk ne változzon: pl 2*kettőt sorban, azokat meg párhuzamosan, ezeket összekötöm tökéletesen 0 ohm ellenállású vezetékekkel, akkor az eredő érzékenysége változik-e a hangszórónak? Csökken-e, vagy nő? vagyis ugyanolyan teljesítményű bemenő jel mellett, nagyobb hangerőt tudok-e elérni, vagy kisebbet ugyanolyan típusú hangszórók kötözgetésével?
Én is úgy gondolom, hogy nő, de nem tudom miért?
Hisz a felület nő, de a teljesítnény is eloszlik arányaiban. És a veszteségek is. Talán a mágneses tér nevezhetőbb homogénabbnak? Ha egy hangszóró "vesztesége" kisebb hangerőn kevesebb, mint nagyon akkor érthető lenne...
Mágneshez semmi köze, veszteségekhez sem.
Egyszerű a képlet, a felület duplázásával +3dB hangnyomás nyerhető.
Üdv. Robi 2-2 hangszórót sorba és ezeket párhuzamosan kötötte ,tehát 4db hangszóró van összekötve. Igy igaz hogy4 Ohm- os a rendszer . 4x.res membrán felület de itt4 hangszórónak van vesztesége!A 3dB hangnyomás növekedést csak a membrán duplázásra értette, és a teljesítmény növelés?
Tehát 4*-es a felület, de az eredő inpedancia ugyanakkora. (Mindegy, hogy ez most 8 vagy 4 ohm, ugyanaz egy hangszórónál, mint négynél )
A teljesítményt nem növelem, és így 4 hangszórónál egyre csak a negyede jut, tehát hiába négyszeres a felületem, kisebb amplitudójú lesz a mozgás szerintem. (Ami még zavaró lehet, bár lehet, hogy a dologhoz semmi köze, a hangszórók egymásra hatása, illetve a tömegek arányváltozásai. Hiszen ha egy nagy hangszóróm van 4*es felülettel lehet, hogy membrántömeg tekintetében, nehezebb, mint ha négy kicsi hangszóróm van. És többek között ezért is használ több gyártó a nagyobb érzékenységhez több kicsi hangszórót egy dobozban)
Mindig egységes rendszerként kell kezelni az összekapcsolt hangszórókat, 4-nél a négyszeres felület miatt +6dB. Ha a soros-párhuzamos kapcslás miatt a négy hsz által felvett teljesítmény ugyanannyi mint egynél volt, akkor ezzel a 6dB többlettel számolhatunk.
Hogy mikor hogyan éri meg jobban, az helyzettől, hangszórótól, felhasználástól függ. Ami tényleg zavaró lehet, ha a sok hangszórót nem csak mélytartományban használod, mert amint összemérhető a távolságukkal a lesugárzott frekvencia hullámhossza, rögtön érdekes hallgatási pozíció függő kioltásokra lehet számítani bizonyos frekiken.
Üdv. Igy igaz: a soros hangszóróknak nics igazán értelme hangnyomásnál. Az erősitő Ohm-os stabilitása határozza meg hogy hány hagszórót lehet párhuzamosan rákötni. No és a teljesítménye. Minél kisseb memrán felületü hagszórókból építenék fel az ugynevezett mozdúló felületet annál jobb lenne a hatásfok.De ez meg az ár-rögzítési és merevítési lehetősségeken bukik meg. Ezér maradnak legtöbbször a 10"vagy a12" nál.És csak anyi hagszórót tesznek egy ládába ami az erősítő egy csatornájára köthetö. A legjobb az ha minden hangszóró külön dobozban dolgozik . Oka a hangszórók közötti szórás.Gondolom Pl13 részletesebben elmagyarázza az okokat.És mint irta lehetősséghez képest a hangszórók egyenlő távolságra legyenek a mérési ponttól.
E2 a gitar 6-os hurja kb. 82Hz.
G2 kb.97Hz azaz majdem 100 ez szokott osszelebegni a 100Hz -es brummal . A legmgasabb hang D6 kb. 1200 Hz .aminek kb 6000Hz-ig van nagyobb harmonikusa . Igy egy 70-6000 Hz kozott mukodo hangszoro jo a gitarnak. A hatul nyitott gitarhangfalak is +3dB hoznak a hangnyomashoz .Csak gondos meretezest kivan hogy az eredo rekvenciamenet maximumai a kivant frekvenciakon legyenek , ez adja a vilaghires gitarerositok hangzasat (VOX AC-30 , TWINNREVERB , H&K,MESA,,,) "Combo"-kon kivul kulon hangfalakat is gyartanak ezek altalaban ket hangszorosak.A nagyobb kilenges megadj a "dohogast" kisebb hangeronel mit a csukott hangfalaknal.A VOX 30W-os erositovel ket Buldog hangszoroval nagyon hangossan tud szolni.
Oké köszönöm a segítséget, nagyon sokat segítettetek!
Ha esetleg még konkrétan ezzel a problémával foglalkozó szakirodalmat tudtok ajánlani azt megköszönöm!
Sziasztok!
Van nekem egy házimozi erősítőm 20W teljesítményű szub résszel. Szeretnék hozzá csinálni egy méyládát. Van egy 2 utas Videoton hangfalból a mély része amire HA 20/10 K van írva, és van egy Orion hs 280-as mélynyomóm. A vidi azt hiszem 35W lehet, a másik az 50W-os. Melyiket szabadna ráraknom, hogy a vég el is bírja és kárt se tegyek benne, és szépen is szóljon. Milyen hangváltót rakjak bele, ami a mély hangokat kihozza igazán? Én egy alul áteresztős 1 utasra gondoltam. Egyáltalán mekkora lehet a hsz. alsó freki határa, mert úgy tudom minél kisebb annál jobb. Vagy az Orionhoz ha jó, a gyári hv. rajzbol a mély részt rakjam rá?
GOOGLE
guitar speaker design , diy guitar speaker , guitar speaker project ,guitar cabinet design,,,,,,es talalsz cikket vagy honlapot. itt egy ilyen oldal lathatok a hatul nyitot hangfalak ..."detuned , semi open back baffle...."stb figyelmessen kell nezni a linkeket amik tervezesi cikkekhez vezetnek , vagy meretezo "soft"-okhoz amiket a hangszorogyarak adnak .
Miért, milyen "probléma" maradt még?
Nagyjából hasonló hangszóró mindkettő, most hogy más terhelhetőséget írtak rá, az annyira ne zavarjon. Semmi jelentősége. Dobozban is ugyanazt lehet adni nekik, 20-25 liter körüli zárt. A szűrő meg attól függ, hogy mi mellett fog szólni a "szub". De ha az erősítő eleve szűrt jelet ad a kimenetén, akkor már nem kell passzív hv.
Azért a HA20 talán egy fokkal használhatóbb.
Sziasztok, A négy hangszóróra négyszer nagyobb a ráadható teljesítmény így a maximális hangnyomás is
nagyobb +6dB-vel, ami a négyszer nagyobb felület miatt a mélynél az érzékelhetőbb. Egyébbként ha a négyre kapcsolsz pl. 1w-ot akkor egyere csak 0.25W-jut, és kb. ugyanakkora a hangerő mint egynél, de ha az iránykaraktrisztikát megnézed a négyhangszórós ládákat úgy méretezik, hogy az sokkal jobb lessz. Én hifi célra keresek jó hatásfokú nagy érzékrnységű hangszórót, max. 250mm-est:pl. S=96dB. Gitárhoz PA-hoz, sokféle kapható, persze S=100dB feletti típusok ára is magasabb de hát ezekhez már negyed akkora erősítő is elég. Üdv VL
Hja, viszont ha 96dB, akkor a mélyátvitele értékelhetetlen. Ilyen hangszóró, amit Te keresel, nem létezik.
A négy hangszórót - másodjára írom le - egy új egységes rendszerkénet kell kezelni, és ebben az állapotában 1W felvett összteljesítménynél egy hangszóróhoz képest 6dB-vel magasabb a hangnyomás. Az, hogy a terhelhetőség is megnő, és ezáltal a max. hangnyomás, az már más lapra tartozik.
Sziasztok. Köszönöm a segítséget, persze a PA-k nagyrészének kicsi a max kitérése, az Fs is túl magas stb.
És az érzékenységet valóban más paraméterek rovására a legkönyebb javítani, de azért én reménykedem hogy a kompromisszumokat nem mindenki csak a megszokott módon választja ki, és bizom hogy új technológiák és anyagok alkalmazásával lehet az elképzelésem szerinti hangszórót beszerezni. Változatlanul egy kétutas dobozhoz keresem a legjobb megoldást, a magas sugárzókból egyre nagyobb a választék, persze a minőségi már 2Khz-től jól használható típusoknak még magasabb az áruk, de én már csak minőségi alapról kiindulva látom értelmét hogy magam bajlódjak a hangfallal. Talán keményfejű vagyok Üdv Vl
Igen.
Nem létezik 96dB@1W érzékenységű 200-250mm-es jó mélyátvitelű elektrodinamikus hangszóró. Kötött szabályrendszer van, a kb. ötven éve ismert T-S model segítségével jól behatárolhatóak a lehetőségek. Ilyen szempontból lényegtelenek az új anyagok, technológiák, ez a része nem változik. Az érzékenység-doboztérfogat-mélyátvitel hármasból egyszerre csak kettő teljesülhet. Épp ezért kell szerintem számok és dB-k hajhászása helyett egy ésszerű kompromisszumot megtalálni. A minőségi, drága magashangszórókra is vigyázni kell, azokat sem lehet felelőtlenül alacsony frekiken használni, nem minden az alacsony rezonancia pont, mechanikailag a többségük nincs felkészítve, nagy terhelésekre, és alacsony keresztezési frekire.
Igen, Köszönöm a figyelmeztetést.
Sajnos, hogy a magassugárzók néha gyengére vannak méretezve azt egy monacor DT-280-nál megtapasztalhattam. A 3Khz-re (12db-s)méretezett hangváltás mellett élt egy évet, pedig a dobozra átlagban 10W-ment vagyis a magas sem kaphatott egy néhány wattnál többet. -A hangja egyébként nekem tetszett.- A tekercs kivezetése szakadt el , valószínüleg a megoldás konstrukció hibás, nem bírta a sok hajlítgatást. Nekem nem lenne pofám ráírni hogy 100W a max terhelhetőség. Ez van.
Nem erre gondoltam, csak ha a lengőrendszer nincs felkészítve a nagyobb kitérésekre, akkor alacsonyabb frekiken nő a torzítás, és romlik az impulzusválasz. Meg persze a Doppler miatt eleve nem jók a nagy membránkitérések.
Monacor dómok sosem voltak szimpatikusak, nagyon sok gyári hibás van köztük, ami eleve rosszul központosítva kerül ki... |
Bejelentkezés
Hirdetés |