Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró probléma
Lapozás: OK   7 / 42
(#) pl13 válasza Tomi20 hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Nem új ez, sokféle hasonló próbálkozás volt már.
(#) pl13 válasza marciart hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

heheh. Az egyiket ismerem.
(#) Tomi20 válasza pl13 hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Oké, akkor úgy fogalmazok, hogy nem sok mindent tudni róla, még nincs elterjedve (számomra ez az újdonság, még ha 10 éve fel is találták már).
(#) Signum hozzászólása Jan 19, 2009 /

Hello!
Vásároltam 1pár hangfalat,2db 20cm mélysugárzot cseréltem ugyanolyan tipusra benne.Tehát 1 dobozban 2db mély van.Bekötöttem de csak huppog.Ha lefogom az egyik mélyet szépen szol.Probálkoztam hogy megforditom a polaritást,de az sem segitett.Ötlet valakinek???
(#) kaszarobert válasza Signum hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Csak az egyiken fordítsd meg a polaritást

(Biztos, hogy minden variációt kipróbáltál, az erősítőd bírja ezt a terhelést? Ha még így is akkor a reflexcsövek hosszával kéne játszani.)
(#) kaszarobert válasza kaszarobert hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Lehet, hogy nem jól zár a doboz! Vagy az egyik hangszóró rossz. A hangváltóba jó helyre kötötted? Kifelejtettél egy szivacsot.
(#) Signum válasza kaszarobert hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Igazábol ugy kötöttem be ahogy kivettem amik benne voltak mélyek.Mindkét hangszoro jo.Csak furcsa,hogy kis hangerőnél is elég nagy a membrán kilengés.Hangszigetelő van benne,zárt doboz.Probáltam már,hogy csak az egyiken forditottam meg a polaritást,de ugyanaz a probléma.
(#) kaszarobert válasza Signum hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

A hangdobozról, esetleg rajz, fénykép?

Ha a régi két mélynyomó tönkrement, nem lehet, hogy pont ettől? A hangváltó jó? Nekem ha ellenfázisban dolgoztak a hangszórók, egy dobozban, akkor szokott ilyen sikerülni. Le is rázták magukról a tekercskivezető vezetékeket. Viszont, ha egymásra dolgoztak, akkor megszólalt...
(#) Signum válasza kaszarobert hozzászólására (») Jan 20, 2009 /

A ferkiválto mély részéről jön két vezeték amelyek a két hangszoro pozitvjára van kötve,a negativ meg párhuzamosan van bekötve,a hangszoroknál.
(#) kaszarobert hozzászólása Feb 25, 2009 /

Sziasztok, remélem még él ez a topik!

Egy elméleti kérdésem lenne, ami már régóta foglalkoztat:

Ha összekötök hangszórókat, úgy, hogy az inpedanciájuk ne változzon: pl 2*kettőt sorban, azokat meg párhuzamosan, ezeket összekötöm tökéletesen 0 ohm ellenállású vezetékekkel, akkor az eredő érzékenysége változik-e a hangszórónak? Csökken-e, vagy nő?
vagyis ugyanolyan teljesítményű bemenő jel mellett, nagyobb hangerőt tudok-e elérni, vagy kisebbet ugyanolyan típusú hangszórók kötözgetésével?
(#) kaszarobert válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Én is úgy gondolom, hogy nő, de nem tudom miért?

Hisz a felület nő, de a teljesítnény is eloszlik arányaiban. És a veszteségek is. Talán a mágneses tér nevezhetőbb homogénabbnak?
Ha egy hangszóró "vesztesége" kisebb hangerőn kevesebb, mint nagyon akkor érthető lenne...
(#) pl13 válasza kaszarobert hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Mágneshez semmi köze, veszteségekhez sem.

Egyszerű a képlet, a felület duplázásával +3dB hangnyomás nyerhető.
(#) oregtamas0202 válasza pl13 hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Üdv. Robi 2-2 hangszórót sorba és ezeket párhuzamosan kötötte ,tehát 4db hangszóró van összekötve. Igy igaz hogy4 Ohm- os a rendszer . 4x.res membrán felület de itt4 hangszórónak van vesztesége!A 3dB hangnyomás növekedést csak a membrán duplázásra értette, és a teljesítmény növelés?
(#) martin96 hozzászólása Feb 25, 2009 /

ez szerintetek milyen?
(#) kaszarobert válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Tehát 4*-es a felület, de az eredő inpedancia ugyanakkora. (Mindegy, hogy ez most 8 vagy 4 ohm, ugyanaz egy hangszórónál, mint négynél )
A teljesítményt nem növelem, és így 4 hangszórónál egyre csak a negyede jut, tehát hiába négyszeres a felületem, kisebb amplitudójú lesz a mozgás szerintem.

(Ami még zavaró lehet, bár lehet, hogy a dologhoz semmi köze, a hangszórók egymásra hatása, illetve a tömegek arányváltozásai.
Hiszen ha egy nagy hangszóróm van 4*es felülettel lehet, hogy membrántömeg tekintetében, nehezebb, mint ha négy kicsi hangszóróm van. És többek között ezért is használ több gyártó a nagyobb érzékenységhez több kicsi hangszórót egy dobozban)
(#) pl13 válasza kaszarobert hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Mindig egységes rendszerként kell kezelni az összekapcsolt hangszórókat, 4-nél a négyszeres felület miatt +6dB. Ha a soros-párhuzamos kapcslás miatt a négy hsz által felvett teljesítmény ugyanannyi mint egynél volt, akkor ezzel a 6dB többlettel számolhatunk.

Hogy mikor hogyan éri meg jobban, az helyzettől, hangszórótól, felhasználástól függ.

Ami tényleg zavaró lehet, ha a sok hangszórót nem csak mélytartományban használod, mert amint összemérhető a távolságukkal a lesugárzott frekvencia hullámhossza, rögtön érdekes hallgatási pozíció függő kioltásokra lehet számítani bizonyos frekiken.
(#) oregtamas0202 válasza pl13 hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Üdv. Igy igaz: a soros hangszóróknak nics igazán értelme hangnyomásnál. Az erősitő Ohm-os stabilitása határozza meg hogy hány hagszórót lehet párhuzamosan rákötni. No és a teljesítménye. Minél kisseb memrán felületü hagszórókból építenék fel az ugynevezett mozdúló felületet annál jobb lenne a hatásfok.De ez meg az ár-rögzítési és merevítési lehetősségeken bukik meg. Ezér maradnak legtöbbször a 10"vagy a12" nál.És csak anyi hagszórót tesznek egy ládába ami az erősítő egy csatornájára köthetö. A legjobb az ha minden hangszóró külön dobozban dolgozik . Oka a hangszórók közötti szórás.Gondolom Pl13 részletesebben elmagyarázza az okokat.És mint irta lehetősséghez képest a hangszórók egyenlő távolságra legyenek a mérési ponttól.
(#) karpi válasza ChoozLee hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

E2 a gitar 6-os hurja kb. 82Hz.

G2 kb.97Hz azaz majdem 100 ez szokott osszelebegni a 100Hz -es brummal .

A legmgasabb hang D6 kb. 1200 Hz .aminek kb 6000Hz-ig van nagyobb harmonikusa .

Igy egy 70-6000 Hz kozott mukodo hangszoro jo a gitarnak.

A hatul nyitott gitarhangfalak is +3dB hoznak a hangnyomashoz .Csak gondos meretezest kivan hogy az eredo rekvenciamenet maximumai a kivant frekvenciakon legyenek , ez adja a vilaghires gitarerositok hangzasat (VOX AC-30 , TWINNREVERB , H&K,MESA,,,) "Combo"-kon kivul kulon hangfalakat is gyartanak ezek altalaban ket hangszorosak.A nagyobb kilenges megadj a "dohogast" kisebb hangeronel mit a csukott hangfalaknal.A VOX 30W-os erositovel ket Buldog hangszoroval nagyon hangossan tud szolni.
(#) kaszarobert válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Oké köszönöm a segítséget, nagyon sokat segítettetek!
Ha esetleg még konkrétan ezzel a problémával foglalkozó szakirodalmat tudtok ajánlani azt megköszönöm!
(#) tomzon hozzászólása Feb 25, 2009 /

Sziasztok!

Van nekem egy házimozi erősítőm 20W teljesítményű szub résszel. Szeretnék hozzá csinálni egy méyládát. Van egy 2 utas Videoton hangfalból a mély része amire HA 20/10 K van írva, és van egy Orion hs 280-as mélynyomóm. A vidi azt hiszem 35W lehet, a másik az 50W-os.
Melyiket szabadna ráraknom, hogy a vég el is bírja és kárt se tegyek benne, és szépen is szóljon. Milyen hangváltót rakjak bele, ami a mély hangokat kihozza igazán? Én egy alul áteresztős 1 utasra gondoltam.
Egyáltalán mekkora lehet a hsz. alsó freki határa, mert úgy tudom minél kisebb annál jobb.
Vagy az Orionhoz ha jó, a gyári hv. rajzbol a mély részt rakjam rá?
(#) karpi válasza kaszarobert hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

GOOGLE

guitar speaker design , diy guitar speaker , guitar speaker project ,guitar cabinet design,,,,,,es talalsz cikket vagy honlapot.

itt egy ilyen oldal lathatok a hatul nyitot hangfalak ..."detuned , semi open back baffle...."stb

figyelmessen kell nezni a linkeket amik tervezesi cikkekhez vezetnek , vagy meretezo "soft"-okhoz amiket a hangszorogyarak adnak .
(#) pl13 válasza kaszarobert hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Miért, milyen "probléma" maradt még?
(#) pl13 válasza tomzon hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Nagyjából hasonló hangszóró mindkettő, most hogy más terhelhetőséget írtak rá, az annyira ne zavarjon. Semmi jelentősége. Dobozban is ugyanazt lehet adni nekik, 20-25 liter körüli zárt. A szűrő meg attól függ, hogy mi mellett fog szólni a "szub". De ha az erősítő eleve szűrt jelet ad a kimenetén, akkor már nem kell passzív hv.
Azért a HA20 talán egy fokkal használhatóbb.
(#) V L válasza kaszarobert hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Sziasztok, A négy hangszóróra négyszer nagyobb a ráadható teljesítmény így a maximális hangnyomás is
nagyobb +6dB-vel, ami a négyszer nagyobb felület miatt a mélynél az érzékelhetőbb. Egyébbként ha a négyre kapcsolsz pl. 1w-ot akkor egyere csak 0.25W-jut, és kb. ugyanakkora a hangerő mint egynél, de ha az iránykaraktrisztikát megnézed a négyhangszórós
ládákat úgy méretezik, hogy az sokkal jobb lessz.
Én hifi célra keresek jó hatásfokú nagy érzékrnységű hangszórót, max. 250mm-est:pl. S=96dB.
Gitárhoz PA-hoz, sokféle kapható, persze S=100dB feletti típusok ára is magasabb de hát ezekhez már negyed akkora erősítő is elég.
Üdv VL
(#) pl13 válasza V L hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Hja, viszont ha 96dB, akkor a mélyátvitele értékelhetetlen. Ilyen hangszóró, amit Te keresel, nem létezik.

A négy hangszórót - másodjára írom le - egy új egységes rendszerkénet kell kezelni, és ebben az állapotában 1W felvett összteljesítménynél egy hangszóróhoz képest 6dB-vel magasabb a hangnyomás. Az, hogy a terhelhetőség is megnő, és ezáltal a max. hangnyomás, az már más lapra tartozik.
(#) V L válasza pl13 hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Sziasztok. Köszönöm a segítséget, persze a PA-k nagyrészének kicsi a max kitérése, az Fs is túl magas stb.
És az érzékenységet valóban más paraméterek rovására a legkönyebb javítani, de azért én reménykedem hogy a kompromisszumokat nem mindenki csak a megszokott módon választja ki,
és bizom hogy új technológiák és anyagok alkalmazásával lehet az elképzelésem szerinti hangszórót beszerezni. Változatlanul egy kétutas dobozhoz keresem a legjobb megoldást, a magas sugárzókból egyre nagyobb a választék, persze a minőségi már 2Khz-től jól használható típusoknak még magasabb az áruk, de én már csak minőségi alapról kiindulva látom értelmét hogy magam bajlódjak a hangfallal. Talán keményfejű vagyok
Üdv Vl
(#) pl13 válasza V L hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Igen.
Nem létezik 96dB@1W érzékenységű 200-250mm-es jó mélyátvitelű elektrodinamikus hangszóró. Kötött szabályrendszer van, a kb. ötven éve ismert T-S model segítségével jól behatárolhatóak a lehetőségek.
Ilyen szempontból lényegtelenek az új anyagok, technológiák, ez a része nem változik. Az érzékenység-doboztérfogat-mélyátvitel hármasból egyszerre csak kettő teljesülhet.

Épp ezért kell szerintem számok és dB-k hajhászása helyett egy ésszerű kompromisszumot megtalálni.

A minőségi, drága magashangszórókra is vigyázni kell, azokat sem lehet felelőtlenül alacsony frekiken használni, nem minden az alacsony rezonancia pont, mechanikailag a többségük nincs felkészítve, nagy terhelésekre, és alacsony keresztezési frekire.
(#) V L válasza pl13 hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Igen, Köszönöm a figyelmeztetést.
Sajnos, hogy a magassugárzók néha gyengére vannak méretezve azt egy monacor DT-280-nál megtapasztalhattam. A 3Khz-re (12db-s)méretezett hangváltás mellett élt egy évet, pedig a dobozra átlagban 10W-ment vagyis a magas sem kaphatott egy néhány wattnál többet. -A hangja egyébként nekem tetszett.- A tekercs kivezetése szakadt el , valószínüleg a megoldás konstrukció hibás, nem bírta a sok hajlítgatást. Nekem nem lenne pofám ráírni hogy 100W a max terhelhetőség. Ez van.
(#) pl13 válasza V L hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Nem erre gondoltam, csak ha a lengőrendszer nincs felkészítve a nagyobb kitérésekre, akkor alacsonyabb frekiken nő a torzítás, és romlik az impulzusválasz. Meg persze a Doppler miatt eleve nem jók a nagy membránkitérések.

Monacor dómok sosem voltak szimpatikusak, nagyon sok gyári hibás van köztük, ami eleve rosszul központosítva kerül ki...
(#) PTomi14k hozzászólása Márc 1, 2009 /

Sziasztok!
Van nekem két darab elég öreg Orion háromutas hangszóróm.Rá szeretném kötni egy LCD TV-re.A hangszórón ilyesmi csatlakozó található:
Link

Az LCD TV:
Link

Megoldható ez valahogy vagy felejtsem el?
A válaszokat előre is köszi!

Következő: »»   7 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem