Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Orion hs 280 - 282
Témaindító: rolandosss21, idő: Okt 23, 2007
Témakörök:
Sziasztok.
Nekem is van egy pár HS-280-as. Sajnos a magas és az egyik mély megunta magát, és nemhajlandó tovább szólni. ![]() Mivel ezek gyáriak voltak sose voltak szétszedve, és én vagyok az első aki belekukkantott a belselyébe, és igencsak elcsodálkoztam. 8 ohmos hangszórók vannak benne, de a hangválto 4 ohmra van tervezve, vagyis a kapcsi rajza szerint ami itt az oldalon is fenn van 4 Omos. Ez igy rendben van? Vagy pedig ezt előttem már valaki buherálhatt? Szerelési nyom vagy más ilyesmi nemlátszik rajta. A csavarok is elég nehezen jöttek ki. És ugy néztem a hangszórókon is eredeti a forrasztás. Szóval nemértem. Csatolok róla egy képet, hogy most hogyan néz ki. Az Orionhoz már köze sincs, már csak a közép árulkodik róla hogy valaha Orion volt. De nekem igy is nagyon tetszik.
Összecserélni dolgokat az orionnál sem volt tilos annakidején.
Egyébként eredeti állapotban is elég sok baja van a hangsugárzónak, de így... ![]() ![]()
Keresgettem bele eredeti mélyeket sok helyen. 3000ft lett volna 1 db, a magas is 2000ft darabja, vagy kicsit kevesebb. Amik most vannak benne a mélyek voltak 2600ft/db a magas 990ft/db. Igy nekem jobban tetszik, és szerintem nemsokat változott a hangzás. Talán kkcsivel több lett a mély. Nekem tetszik, amugysem egy High-End cuccal hallgatom, csak egy Technics SU-V1X erösitöm van ami ugyebár nem tranyós hanem IC-s erősitő. Nekem bőven megfelel.
Javítani is lehet minden hangszórót.
Én csak annyit írtam, hogy rosszabb lett, mint az eredeti, pedig a HS-280-on rontani már művészet.
Miből gondolod hogy rosszab lett? Igazábol nemértem miért mondod hogy eredetileg is baja van ennek a doboznak?. Nem vagyok egy nagy HI-FI szakértő, de szerintem nemlett roszabb a hangja. Kinek mi a jó. Mert ahány ember annyi féle igény.
...de nekem akkor is az a frekvenciagörbe tetszik a legjobban az előlapon...
Summa summárum:azt mondom,ne pocskondiázzuk le a sárga földig ezt a hangsugárzót,függetlenül attól,rászolgált-e vagy sem.Mindenki,aki hifivel foglalkozik,pontosan tudja,mennyire jó ez a doboz.(vagy mennyire nem...) Hangminőségét tekintve bizony ezer baja van,de 30 évvel ezelőtt,az akkori kínálat ismeretében akár jó vételnek is nevezhettük.Vagy inkább elfogadhatónak...És akkortájt amúgy is alacsonyabb volt a hifi-kultúra színvonala,mintahogy kétségtelen;volt egyfajta kultusza is.Kérdés:megér-e még annyit,h egy valóban a hsz-ók átviteléhez illeszkedő váltóval kihozzuk belőle a maximumot??
Hát azért ekkora hibákat nem tudom, hogyan lehetett tolerálni akkoriban is. Ez nem pocskondiázás, ez a valóság.
Már maguk a hangszórók is tele vannak problémákkal, de a váltóval aztán annyit rontottak rajta az orionnál, amennyit csak lehetett. Szerintem rosszabbat már nehéz elképzelni. Kivéve, ha belenyúlsz, és valami kínai dómmal meg egy ezüstös mélyhsszel helyettesíted a benne lévőket. ![]()
A HS 280-asok hibáira van néhány kipróbált módszerem:
1- A Kábelt cseréd 2.5mm2-esre. Megjön a mély. 2- A közép hátsójára ragassz egy 10mm-es lapot fából.- a káros rezonanciák eltünnek. 3-A hanváltó kondijait cseréld minőségire mert már elöregedtek. 4- A mélyet cseréd kevlárra. Régen az SBX2030 bevállt ma az anyagot kispórolták, ezérz inkább a megbízható monacor SPH-200KE -t használnám. Az eredmény döbbenetes javulás! Persze lehet házilag turbózni: pont ma csináltam a mélyközépnek kevés a hangja amit a közepén lévő porvédő kicserélésével egy tojáshéjra a javulás meglepő, kb. 3-7dB a 300Hz-5Khz tartományban. Gitárhoz most pont ez kell nekem. A mély kb. maradt mert a levett, és feltett tömeg is kb.2g. Egyenlőre ennyi, mindegyik mod magában is jól hallható!
A hibrid jobb mint a diszkrét:
Mielőtt valaki leszarozná a japán hibrid IC-s megoldásokkat azoktól csak azt kérném szerezzen nekem olyan végtranzisztor párokat amik azokba kerültek. -A diszrét végchippek amik I=30A U= 150V, Ft=30MHz, három áramértéknél 5%-ra komplementer párba válogatva, I= 8A-nál B=60. Nekem egy beszerezhetetlen STK helyettesítéséhez kellene. Az MJL-ekből 2-2db gyengébb ezedményt ad. Kössz V L
A probléma csak az, hogy ma már egyik STK sem megbízható, mert főleg csak hamisat tudsz beszerezni.
Viszont egyik módosítás sem segít az eredeti bajon, a hangváltó hibáin.
Az SBX meg még rosszabb, mint az eredeti bolgár mélyközéphanngszóró volt, tehát inkább hanyagolni kell azt a cserét. Egyébként a membrán anyaga önmagában sermmit sem jelent, lényegtelen, hogy kevlár, vagy papír, csak az a fontos, hogy hogyan használják az alapanyagokat. Ezen múlik, hogy jó hangszóró lesz-e. A kábelt hiába variálod, ha az ávitel egyensúlya felborult a váltó miatt, egy kábelcserétől nem lesz jobb a mélytartomány. A középhsz légtere eleve csillapított, 1000-5000Hz-ig nem/alig rezonáns, csak a felső oktáv felé közeledve lesz az, azt sem a hátsó műanyagdoboz okozza, hanem a zárófedél, és a hibás anyagválasztás, a nem egészen hangszórónak való PE fólia. Kondenzárotokat lehet cserélni, ha épp elkók vannak az adott váltóban, de igazából amennyit javul az impulzusválasz az új fóliakondiktól, annyit romlik az átvitel a módosítással. ![]() A porvédő tojáshéjra cserélése nem érzékenységnövekedést eredményez, hanem új rezonanciákat visz be a rendszerbe, ettől nőhet a hangnyomás, de semmiképp nem 300Hz-től 5000-ig, sokkal szűkebb sávban szól. Ha így hallottad, akkor rosszul hallottad. ![]()
Ezzel a hangsugárzóval nagyon sokat "tréningeztem"anno,s az általad javasolt modifikációkat gyakorlatilag végrehajtottam.Ezekkel egyet is értek,kérdés;van-e olyan minőségű ez a láda,h az adott mod-ok szignifikáns(egyértelmű) minőségjavulást eredményezzenek(??)
Egyet azonban kivéve:az SBX hangszóró szerintem olyannira rossz,h a bolgár mély kiváltása erre a típusra egyértelműen tovább silányítja HS-ünk amúgy sem túl brilliáns hangminőségét.A monacor jobb választás lehet,de akkor már a magas-dómot is cserélni kellene jobbra...meg a közepet...meg a hangváltót...meg a... De akkor ez már nem orion lenne,hanem egy teljesen más(ik) hangsugárzó. ![]()
Szerinted létezik olyan váltó,mellyel ebből a hangszórókészletből ki lehet hozni a maximumot? (függetlenül attól,h a kérdés mostmár okafogyottá vált)És persze azt is tudomásul kell venni,h a hangszórók okozta elszíneződésekkel amúgy sem nagyon lehet mit kezdeni...
Amit a HS280-al lehet/érdemes tenni átépítés terén, hogy a mélyközép gyári hibáit valakivel kijavíttatod, (pocsék felfüggesztés és kivezetőszál) utána pedig keresel mellé egy elfogadható magashangszórót, és kétutasként használod. Íg lehet a legjobb eredményt elérni ezekkel a hangszórókkal, a közép meg marad csak dísz, nincs nagy szükség rá.
A mélyközepet Monacorra cserélni sem éri meg sztem, azok i shasonlóan megbízhatatlanok bizonyos szempontból nézve, mint a SAL. Ami legközeleb áll az eredeti hangszóróhoz, az a TVM 200mm-es 6618 vagy hasonszőrű hangszórója, csak sajnos ehhez még kevésbé illeszkedik a gyári váltó. Szerk: A következő kérdésedre is nagyjából ez a válasz. ![]()
A közép-dóm sajátságos hangja(kukorékolása??)rendkívüli módon zavart annak idején.A doboz kétutassá alakítását a Hifi-magazin is megpendítette akkoriban,s valójában kézenfekvőnek is tűnik,talán egyetlen hátulütője lehet,h néhány decibellel csökkentheti a rendszer érzékenységét.
Halihó!
Valaki meg tudná mondani, hogy a hs 280 mélynyomónak mekkora az alsó freki határa? Szeretnék építeni belőle egy szub ládát, és ahhoz jó lenne egyáltalán? Előre is köszi a válaszokat
Az érzékenységhez nincs köze annak, hogy két vagy háromutas. Viszont megfelelő dóm magas kéne hozzá.
Eredeti állpotában mechnaikailag sem alkalmas rá, és a T-S is elég gyenge. Úgy 50Hz megoldható vele zárt dobozban.
És ha gumira cserélem a peremét?
Vagy egyáltalán nem is lenne alkalmas hozzá, még így se?
Az mindegy mire cseréled (mechanikai szempontból a pillével-ragasztásokkal is van gond, és az elektromos gyengélkedés oka, hogy a mágnes nagyon gyenge).
![]()
Szeva!
A mod-os hsz-ban ezt írod:"A közép hátsójára ragassz egy 10mm-es lapot fából.- a káros rezonanciák eltünnek". Ezt pontosan hogy érted? Hova ragasszak 10 es lapot?... és mekkorát? Itt is a méret a lényeg? ![]()
Mivel a rezonanciák nagy része a rosszul választott membránanyag miatt van, és mivel fullra ki van tömve vattával a membrán mögötti rész, a doboz műanyag fenekére ragasztott falapnak már túl sok szerep nem jut.
![]()
Üdv!
Nemrég hurcoltam haza az új szerzeményeim. ![]() ![]() ![]() ![]()
Ezer ft-ot mindenképpen megér darabja.
![]()
Én vállalkoztam a lehetetlenre: CSINÁLTAM HOZZÁ EGY VÁLTÓT!!!
! ! ! FONTOS ! ! ! Szedd szét a dómokat és finoman tömd meg őket lazán vattával. Éppen annyival, amennyi még csillapítja kissé a membránokat!
Jézusom.
A dómok mebránjához meg sem vattának sem semminek nem szabad hozzáérni..
Ez a váltó érdekes... a gyakorlatban nem szokásos a magas,-és középmeghajtó ilyen jellegű kapcsolása,de amúgy működik.Ha még lenne orionom,ki is próbálnám.
HA LENNE...
gyakorlatilag kicsit majdnem sorosváltó utánérzés, de a magas és középhsz váltása így sztem elég problémás, az x-freki és a magashsz hangnyomásának csillapítása körül lehetnek gondok így első ránézésre.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |